ΟΔΟΣ Μ. Πέμπτη 21.4.2022 | 1121 |
Αφορμή να τεθεί επιτέλους ένας φραγμός σε όλη αυτή την επιχείρηση υποβάθμισης...
Το γεγονός ότι η Καστοριά δεν διαθέτει Πνευματικό Κέντρο για σχεδόν είκοσι χρόνια τώρα, σε συνδυασμό με το ότι δεν υπάρχει μια αξιόπιστη πηγή ή και εστία καταγραφής της τοπικής παράδοσης, όπως και το ότι παρατηρείται από δεκαετίας μια τάση ευτελισμού της πόλης και του παρελθόντος της με τα πρωτεία να ανήκουν διαχρονικά στην εκάστοτε δημοτική αρχή, ίσως είναι οι αιτίες.
Ίσως είναι μερικές από τις αιτίες τέλος πάντων που ο τοπικός πληθυσμός αγνοεί εντελώς τις «72 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες» τις οποίες επικαλούνται όλοι, κάπως αόριστα όπως περίπου τα τετρακόσια σήμαντρα και τους εξήντα καλογέρους της Αγίας Σοφίας: Τα αναφέρεις, δεν τα εξακριβώνεις ιστορικά, και τέλος. Έκανες το καθήκον σου στην γνώση, την γνώμη και το μέλλον.
Κάπως έτσι τα καρναβάλια, έγιναν ως γνωστό «ραγκουτσάρια», κάπως έτσι και ο «Μπερντές» το γνωστό τοπικό τραγούδι «κι’ αν δεν σε δω πεθαίνω καλέ» παραφράστηκε σε μια πιο αγοραία έκφραση αρκετά χυδαία. Και η χυδαιότητα δεν αφορά το ξεφάντωμα του καρναβαλιού, αλλά το γεγονός ότι οι περισσότεροι υποστηρίζουν ακράδαντα ότι ο στίχος του συγκεκριμένου δημώδους τραγουδιού είναι το «δεν του... την μάνα καλέ». Μάλιστα και από επίσημη αντιπροσωπεία του δήμου Καστοριάς σε στούντιο της δημόσιας τηλεόρασης, αποδόθηκε λάθος. Και ατυχώς όσο περνούν τα χρόνια θα αποβαίνει άκαρπη κάθε προσπάθεια να αντισταθείς σ’ αυτή την άγνοια.
Με τον ίδιο τρόπο, η μικρή πανήγυρις της Καστοριάς, της Μεγάλης Πέμπτης, ξαφνικά βαφτίστηκε… «νυφοπάζαρο». Και δεν είναι που ενοχλεί μόνο το γεγονός ότι «νυφοπάζαρο» ονομάζουν όσοι απλά το άκουσαν και το βρήκαν χαριτωμένο (ενώ υπό προϋποθέσεις είναι αποκρουστικό και ανατριχιαστικό), αλλά και ότι την πλαστή αυτή ονομασία φαίνεται να υιοθετεί και ο Δήμος Καστοριάς που ανακοινώνει επίσημα την διοργάνωσή του.
Και όλα αυτά την στιγμή που ποτέ δεν έγινε νυφοπάζαρο στην Καστοριά· δεν μπορεί η πόλη και η παράδοσή της να ταυτίζεται συνειρμικά με μια τέτοια εκδοχή σε σχέση με τις εμπορο και ζωοπανηγύρεις, επειδή είναι ορισμένοι που επιμένουν να παρουσιάζουν τις προσωπικές τους περιφρονήσεις για την Καστοριά ως ιστορία του τόπου.
Δεν είναι της στιγμής να αναφερθεί κάποιος στον τρόπο προσέγγισης και γνωριμιών και εν τέλει γάμων στην παλιά Καστοριά. Είναι όμως αφορμή να τεθεί επιτέλους ένας φραγμός σε όλη αυτή την επιχείρηση υποβάθμισης, που τις περισσότερες φορές γίνεται μιμητικά, χωρίς πρόθεση και χωρίς εμβάθυνση. Σε άλλες όμως, όχι.
- Φωτογραφία: Το ζωοπάζαρο (ζωοπανήγυρη) της Μεγάλης Πέμπτης του 1927.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ, την Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου 2022, αρ. φύλλου 1121.
* * *
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΩΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΝΥΦΟΠΑΖΑΡΟ 2022)
18/04/2022
Το Τμήμα Αδειοδοτήσεων και Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Καστοριάς μετά την έκδοση των οριστικών πινάκων συμμετεχόντων στην εμποροπανήγυρη Κ. Καστοριάς «Νυφοπάζαρο», που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Δήμου και στον χώρο διεξαγωγής της αγοράς, καλεί τους πωλητές των οποίων η αίτηση εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή να παρευρεθούν την 19-04-2022 ημέρα Τρίτη (Μ.Τρίτη) και ώρα 12:00 στον χώρο διεξαγωγής της εμποροπανήγυρης για να τοποθετηθούν στις θέσεις τους βάσει του ισχύοντος νόμου και του Κανονισμού λειτουργίας της αγοράς (ΑΔΣ 16/2018) Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 24673-51149/51147.
* * *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.