20.12.22

Το Σκάκι


Το αρχοντικό την δεκαετία του ‘30


«Μαργαρίτες να μαδάω»


■ Θα ανακαινιστεί η οικία του ποιητή Χριστόπουλου; Ή δεν θα ανακαινιστεί; Θα ανακαινιστεί; Δεν θα ανακαινιστεί; Κίτρινα λιβάδια από μαργαρίτες έχουν ξεφυλλίσει οι Καστοριανοί με το ίδιο ερώτημα εδώ και πολλά χρόνια αλλά απάντηση δεν παίρνουν. 

■ Κι αν αυτή η εικόνα των αγρών με τις μαργαρίτες σας φαντάζει ειδυλλιακή, καθόλου ειδυλλιακή δεν μας φαίνεται η εικόνα ενός αρχοντικού - «ορόσημο» της πολιτιστικής κληρονομιάς της αρχόντισσας της λίμνης το οποίο κανείς, μέχρι τώρα, από τους εκλεγμένους «άρχοντες» να μην έχει την τόλμη να ανακαινίσει, να αναδείξει. 

■ Να φαντάζει μόνο του εκεί πάνω στην στροφή (γωνία Γούση με οδό Χριστόπουλου) σαν στοιχειωμένο. Τα παραθύρια του χωρίς φροντίδα σαν ορθάνοιχτα στόματα που φωνάζουν για την σωτηρία του. 

■ Η απόλυτη ανικανότητα των εκάστοτε «πολιτικάντηδων» (δημάρχων, βουλευτών, αντιδημάρχων και νομαρχών) των τελευταίων ετών, είναι αυτή η ετοιμόρροπη οικία στη συνοικία Απόζαρι της βόρειας παραλίας της λίμνης.

■ Κι έτσι ξαφνικά (σαν το τραγουδάκι) διαβάσαμε ότι ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Κασαπίδης και ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Κορεντζίδης υπέγραψαν το «μεγάλο έργο» της ανακαίνισης της οικίας του ποιητή Χριστόπουλου, αξίας 1.200.000 €! 

■ Τι «ξαφνικό έρωτα» με το αρχοντικό έπαθαν και οι δύο! 

■ Φυσικά ο φωτογράφος παρών, μην ξεχνιόμαστε, ένα κλικ μέσα στο γραφείο του δημάρχου. Το δεύτερο σε εξωτερικό χώρο, να αναδείξουν και την ομορφιά της πόλης με ψιλόβροχο. Νότια παραλία και όχι η βόρεια και ούτε καν έξω από το ερειπωμένο αρχοντικό, την ανακαίνιση του οποίου υπέγραψαν πριν λίγο. 

■ «Ψύλλοι στ’ αυτιά μας μπήκανε» , το τρίτο τραγουδάκι που μας ήρθε. Να είναι άραγε άλλο ένα πυροτέχνημα της δημοτικής αρχής; Πώς να ξεχάσουμε κι άλλες φωτογραφίες για την υπογραφή «μεγάλων έργων» που ακόμα περιμένουμε να δούμε.

■ Ένα που θυμηθήκαμε: η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης της πόλης Καστοριάς που θα ξεκινήσουμε, οπωσδήποτε, στα τέλη Ιουλίου 2020 (ναι το 2020!) και προϋπολογισμού σχεδόν 10.000.000 € για την ακρίβεια 9.757.419,36 €.
 
■ Το ‘φαγε η μαρμάγκα! Μούγκα! Ούτε είδαμε ούτε ακούσαμε.

■ Φυσικά για να φτάσουμε στην υπογραφή του έργου για την ανακαίνιση του αρχοντικού του ποιητή Χριστόπουλου, προηγήθηκαν και κάποιες μελέτες βεβαίως. 

■ Δύο: η μία «Προσαρμογή Αρχιτεκτονικής Μελέτης του έργου "Συντήρηση αρχοντικού Χριστόπουλου στην Καστοριά"» αξίας 15.999,99 € (ούτε καν 16.000 €) και η δεύτερη «Προσαρμογή Η/Μ Μελέτης του έργου Συντήρηση αρχοντικού Χριστόπουλου στην Καστοριά» αξίας 8.831,35 €. 

■ Μέσα όμως στους δαιδαλώδεις διαδικτυακούς διαδρόμους της Διαύγειας βρήκαμε ότι και παλιότερα είχαν γίνει μελέτες για την ανακαίνιση του αρχοντικού αυτού και όχι μόνο.

■ Το 2010 επί δημαρχίας Τσαμίση είχαν εγκριθεί τρεις (!) μελέτες για το αρχοντικό Χριστόπουλου. Η πρώτη «Αρχιτεκτονική μελέτη του Αρχοντικού Χριστόπουλου», η δεύτερη «Μελέτη Η/Μ εγκαταστάσεων Αρχοντικού Χριστόπουλου» και η τρίτη «Στατική μελέτη Αρχοντικού Χριστόπουλου». 

■ Με τις νόμιμες παρατάσεις οι τρεις μελέτες αυτές επί Τσαμίση παραλήφθησαν επί δημαρχίας Χατζησυμεωνίδη στο τέλος του 2011. Στη συνέχεια υπεβλήθησαν προς έγκριση στο υπουργείο Πολιτισμού από το οποίο πήραν την έγκριση τον Ιούνιο του 2012. Τον Απρίλιο 2013 ο δήμος Καστοριάς, με την κατάθεση αυτών των μελετών, πήρε την άδεια οικοδομής «Συντήρηση Αρχοντικού Χριστόπουλου». 

■  Έκτοτε (από το 2013) ούτε είδαμε καμμία συντήρηση ούτε ακούσαμε κάτι, παρά μόνο σε κάθε εκλογική αναμέτρηση οι υποψήφιοι δήμαρχοι να υπόσχονται την ανακαίνιση του.

■ Το περίεργο σε μία από αυτές τις μελέτες είναι το όνομα που την έφτιαξε, την υπέγραψε και πληρώθηκε. Διότι το ίδιο όνομα βλέπουμε και στην πρώτη μελέτη του 2021. 

■ Αν καταλάβαμε σωστά ο ίδιος αρχιτέκτονας μηχανικός εκπόνησε την μελέτη του 2011 και του 2021, δηλ. με διαφορά 10 ετών ανατέθηκε μία ίδια μελέτη όπως είχε ζητήσει ο εκάστοτε δήμαρχος. Ή μήπως είναι κάποια άλλη η εξήγηση (πχ συνωνυμία); 

■ Στην τωρινή μελέτη που έχει μπροστά την λέξη «προσαρμογή» με κόστος περίπου 16.000 € είναι η ίδια που πλήρωσε ο Δήμος Καστοριάς και το 2011 και απλά την «προσάρμοσαν» στο τώρα; 

■ Και η δεύτερη «φρέσκια» μελέτη την ίδια λέξη έχει μπροστά «προσαρμογή» με διαφορετικό όνομα όμως, του επιστήμονα που την εκπόνησε. 

■ Απλές απορίες και χωρίς καμμία θέληση να υπονοήσουμε κάτι για τους επιστήμονες αυτούς. 

■ «Αναπροσαρμογή» έγινε φυσικά και στο κόστος της ανακαίνισης, γιατί για να διαφοροποιηθεί από τις «αναπροσαρμογές» της νότιας παραλίας άλλωστε, 800.000 € το 2012, 1.200.000 € το 2022 και όσο καθυστερεί, θα αυξάνει. 

■ Συμπέρασμα: ανέκαθεν πολλές μελέτες στην Καστοριά. Μελέτες για δρόμους, διεθνή αεροδρόμια, αναπλάσεις πλατειών, παραλιών, και φυσικά μελέτες για την σωτηρία της λίμνης εδώ και μισό αιώνα, που ωστόσο όσο πάει και πρασινίζει και όχι βεβαίως (ή μήπως;) από τον «ανακυκλωμένο πράσινο ήλιο».

■ Ίσως να το έχουν στο πολιτικό DNA τους οι εκλεγμένοι της Καστοριάς, να δίνουν έξωθεν αναθέσεις και να σκορπούν λεφτά δήθεν για έργα αλλά κυρίως για ψήφους.

■ Μελέτες σε συρτάρια τις οποίες όταν μία δημοτική αρχή “πλέει τα λοίσθια” τις θυμάται και τις «αναπροσαρμόζει».

Καληνύχτα Ελλάδα 
όπου και να ‘σαι.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 19 Μαΐου 2022, αρ. φύλλου 1125.
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ