8.12.22

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αρχιτεκτονική Σχολή Καστοριάς - Μια άλλη εξήγηση για τη μη ίδρυσή της


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Έφυγε από τη ζωή ο εκλεκτός φίλος και συνάδελφος Γιάννης Κολιόπουλος με καταγωγή από το Βιτάνι της Καστοριάς. Η Καστοριά και η επιστήμη, έχασαν έναν εκλεκτό ιστορικό με πλούσιο και πρωτότυπο ερευνητικό και συγγραφικό έργο στα Ελληνικά και Αγγλικά.

Θυμάμαι μια από τις κουβέντες του εκμυστηρεύσεις την περίοδο που ήταν μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και αγωνιούσε για την ίδρυση της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Καστοριά. Γιώργο, μου είπε, οι δικοί μας δεν κάνουν κάτι, υπονοώντας την τότε πολιτική ηγεσία του Νομού. Τους έχω ζητήσει επανειλημμένα να κατέβουν στην Αθήνα και να ασκήσουν πίεση. Δυστυχώς, δεν γνωρίζω κανένα από τα τοπικά στελέχη, του απάντησα.

Φαίνεται πως η τότε πολιτική ηγεσία που ήταν και αυτή πολιτικά φιλικά διακείμενη προς την τότε Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν ήθελε ή θεωρούσε περιττό να ασκήσει πίεση, αρκούμενη στην υπόσχεση που είχε λάβει για την ίδρυση της Σχολής. Ίσως και γιατί δεν γνώριζαν αυτό που είχε συμβουλεύσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τρούμαν σε μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων που μόλις είχε εκλεγεί. «Αν θέλεις έναν πιστό φίλο στην Ουάσιγκτον, καλύτερα να πάρεις έναν σκύλο».

Αγαπητέ Γιάννη, μην αισθάνεσαι πικρία. Χρόνια τώρα η πολιτική ηγεσία του Νομού δεν ακούει κανένα από τα εκλεκτά στελέχη της επιστημονικής κοινότητας της διασποράς που αγωνιούν για το μέλλον της πατρίδας και εκφράζουν προτάσεις.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1139.

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ