17.1.23

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Αγαπητή ΟΔΟΣ
Επίσημη σελίδα της Μαρίας Αντωνίου. Επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη: «Στο opening του νέου Restaurant & Bar [....] στον υπαίθριο χώρο του [....] σε μία ξεχωριστή βραδιά με υπέροχες γεύσεις και καλούς φίλους».


Η αποποίηση πολιτικών ευθυνών έχει φτάσει στο έσχατο σημείο να γίνει τοπικό πολιτικό προσόν από το σύνολο όσων ασκούν πολιτική στην πόλη της Καστοριάς και στον νομό. Τελευταία αφορμή που σχεδόν επιβεβαίωσαν την πολιτική διολίσθηση του δημόσιου λόγου και προσωπικών τοποθετήσεων ήταν το πολυσυζητημένο έργο του φράγματος του Νεστορίου


Στην πόλη της Καστοριάς –αλλά και γενικότερα στον ευρύτερο νομό– έχει γίνει αρνητική συνήθεια το αναπτυξιακό τέλμα. Ενδεχομένως, τουλάχιστον όσο αφορά την πόλη της Καστοριάς, έργα επονομαζόμενα και ως αναπτυξιακά να έχουν να γίνουν ακόμη και από την εποχή της δημοτικής αρχής του κ. Δημήτριου Παπουλίδη και της τότε νομαρχιακής του Γεωργίου Καπαχτσή. Εκ του αποτελέσματος, φαίνεται πως εκείνη την εποχή τα κρατικά ταμεία ήταν κατά πολύ περισσότερο γενναιόδωρα και απλόχερα με την αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας.

Χωρίς να αποφεύγεται σαφώς η αναφορά στην πολιτική συμβολή όλων των αιρετών –κατά βάση– της δεκαετίας του 1990 προς την κατεύθυνση κρατικού χρήματος στην πόλη και τον νομό. Πολλοί υποστηρίζουν πως το μείγμα πολιτικών προσώπων, σωστού χρόνου και άφθονου χρήματος να συνέβαλαν τότε ουσιαστικά προς εκείνη την εργοταξιακή έκρηξη. Και υποθέτω, πως δύσκολα κάποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει. Τουλάχιστον για όσους έχουν ζήσει εκείνες τις εποχές των "παχιών αγελάδων" όπως τις αποκαλούν, συγκρινόμενη με τις εποχές μετά το 2000 φτάνοντας ως το σημερινό έτος.

Τα τελευταία δέκα με δώδεκα χρόνια κατά κάποιον τρόπο δεν θα μπορούσαν να συγκριθούν λόγω της κρατικής ουσιαστικά χρεωκοπίας με όλα τα προηγούμενα έτη. Αλλά αυτό, σίγουρα δεν καθιστά τους τοπικούς κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους άμοιρους ευθυνών. Και αυτό διότι, όλο και κάτι θα μπορούσαν να είχαν αποκομίσει, ακόμη και από τις ισχνές οικονομικές πολιτικές. Και υπό των δεδομένων κοινωνικοπολιτικών αναταράξεων η Καστοριά μέσω των βουλευτικών αντιπροσώπων της κατέληξε να γεύεται την παρακμή, χωρίς να διαφαίνονται σημάδια οποιασδήποτε ανάκαμψης στα επόμενα χρόνια.

Παρά το γεγονός πως για κάποιες πόλεις της Ελλάδας όπως των Τρικάλων, των Ιωαννίνων, των Χανίων και άλλων φαίνεται πως οι εκάστοτε τοπικοί αιρετοί όλων των βαθμίδων κινήθηκαν καταλλήλως και βρέθηκαν ωφελημένες στα χρόνια της κρίσης. Επιβεβαιώνοντας το κλισεδάκι πως «η κρίση γεννά ευκαιρίες». Το οποίο εκ των αποτελεσμάτων φαίνεται να μην πίστεψαν σε κανένα χρονικό σημείο οι αιρετοί της Καστοριάς, φλερτάροντας με την πολιτική απραξία αλλά καταφέρνοντας συν τοις άλλοις να χάσουν μοναδικές ευκαιρίες εν μέσω κρίσης. Όπως για παράδειγμα της έδρας του Πανεπιστημίου με τα ανάλογα δημογραφικά και οικονομικά αποτελέσματα φυσικά.

Η γενιά της δεκαετίας του 1980 σίγουρα δεν θα θυμάται την πολιτική εκπροσώπηση του νομού από τους Καπαχτσή, Σημαιοφορίδη και Πετσάλινικο, όμως από εσένα αγαπητή ΟΔΟΣ είχε γίνει γνωστό πως ακόμα και σε εποχές ακραίας πολιτικής πόλωσης ποτέ δεν υπήρχε αυτός ο κατήφορος του δημόσιου λόγου στην Καστοριά που συναντάται τα τελευταία χρόνια από τους τοπικούς εκπροσώπους. Και η αναφορά γίνεται κυρίως για την βουλευτική εκπροσώπηση των τελευταίων χρόνων. Ενδεχομένως και τότε να υπήρχαν ίντριγκες, (εσω)κομματικές και μη τρικλοποδιές αλλά τουλάχιστον δεν έπαιρναν τις διαστάσεις αυτών που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια. Σπανίως δε, μερικά από αυτά να γίνονταν γνωστά μέσω παραπολιτικών στηλών και τελείωναν σε αυτές. Πλέον, τα παραπολιτικά ξεκατινιάσματα δυστυχώς έχουν τον κύριο λόγο στον δημόσιο λόγο.

Η αποποίηση πολιτικών ευθυνών έχει φτάσει στο έσχατο σημείο να γίνει τοπικό πολιτικό προσόν από το σύνολο όσων ασκούν πολιτική στην πόλη της Καστοριάς και στον νομό. Τελευταία αφορμή που σχεδόν επιβεβαίωσαν την πολιτική διολίσθηση του δημόσιου λόγου και προσωπικών τοποθετήσεων ήταν το πολυσυζητημένο έργο του φράγματος του Νεστορίου. Ίσως από το συγκεκριμένο κλίμα να απείχε ορθά ο δήμαρχος Νεστορίου κ. Χρήστος Γκοσλιόπουλος. Ο οποίος λόγω της ενασχόλησης του με τον συγκεκριμένο δήμο, φάνηκε πως γνώριζε πολύ καλύτερα –ενδεχομένως και από βουλευτές– την πραγματική διάσταση των προβλημάτων της επανεκκίνησης του έργου.

Τουλάχιστον, στα αυτιά μου έτσι ακούστηκαν όσα δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό. Και αν υπάρχει μια τόση δα περίπτωση ο κ. Γκοσλιόπουλος να είχε πιο επαρκή και πληρέστερη εικόνα της πορείας του έργου, απορίες γεννώνται για ποιον λόγο εκφράστηκαν τοποθετήσεις σίγουρης επιτυχίας και εξασφάλισης της έναρξης του έργου από τον κυβερνητικό βουλευτή κ. Ζήση Τζηκαλάγια αλλά και την υπεύθυνη του άχρηστου πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη κ. Αντωνίου λίγο πριν την συνάντηση τους με τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά.

Έγιναν απλά για να χαϊδέψουν τα αυτιά του εκλογικού τους σώματος ευρισκόμενοι σε άτυπη προεκλογική περίοδο γνωρίζοντας ουσιαστικά τις πραγματικές διαστάσεις κωλυσιεργίας του συγκεκριμένου έργου ή πραγματικά δεν γνώριζαν όσα ο δήμαρχος Νεστορίου κ. Γκοσλιόπουλος; Ό,τι από τα δύο και να συμβαίνει, σίγουρα δεν τιμά πολιτικώς τα εμπλεκόμενα κυβερνητικά πρόσωπα.

Στην γνώμη μου, οι –κατά την μετάβαση του– υπεραισιόδοξες δηλώσεις του ενδεχομένως να οφείλονται στις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις που να εισέπραξε όλο το τελευταίο διάστημα χωρίς να έχει την πλήρη εικόνα, γεγονός που φάνηκε με το πέρας της συνάντησης του. Ενδεχομένως και όχι. Όμως η πολιτική του πορεία/εμπειρία θα έπρεπε να του είχε διασφαλίσει την κατάλληλη συστολή διατηρώντας τον συγκρατημένα αισιόδοξο, μακριά από υπερφίαλες τοποθετήσεις. Γιατί στην συγκεκριμένη περίπτωση επιβεβαιώθηκε η παροιμία που χρησιμοποιεί ο πάνσοφος ελληνικός λαός «όπου ακούς για πολλά κεράσια, να κρατάς μικρό καλάθι».

Από την άλλη, στην περίπτωση που είχε την πλήρη εικόνα της πορείας του έργου και απλά δεν θέλησε να απογοητεύσει τους ψηφοφόρους του, ανακοινώνοντας τους την αλήθεια και την πραγματική κατάσταση, στα μάτια μου και αυτός ο πολιτικός χειρισμός είναι σε λάθος κατεύθυνση. Καθώς το εκλογικό σώμα απαιτεί να απολαμβάνει την πολιτική ειλικρίνεια του αντιπροσώπου του παρά να καταλήγει στο «και πέντε» με μικρό καλάθι κάτω από την δήθεν πλουσιόκαρπη κερασιά που του υπέδειξαν. Μπορεί όμως και όχι. Σίγουρα ο ίδιος ξέρει καλύτερα πώς να διαχειρίζεται τέτοιες καταστάσεις καθώς από αυτές κρίνεται το πολιτικό του μέλλον.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την κ. Αντωνίου. Η οποία έσπευσε να προαναγγείλει τις θετικές εξελίξεις που θα ακολουθούσαν μετά την συνάντηση των τριών δημάρχων του νομού Καστοριάς, του τοπικού βουλευτή και της αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς με τον γ.γ. του αρμόδιου υπουργείου. Η οποία στο περιθώριο της συνάντησης της με τον κ. Γεωργαντά, φρόντισε με ανάρτηση στην προσωπική της σελίδα σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των άλλων να ενημερώσει πως «...Όπως με διαβεβαίωσε ο υπουργός έχουμε θετικές εξελίξεις καθώς το έργο ξεκινάει και πάλι»!

Δήλωση που απέχει κατά πολύ από την νομική πραγματικότητα που επιβεβαιώνεται από τους γνωρίζοντες. Καθώς αυτό που προέκυψε είναι το γεγονός πως μετά από 100 μέρες περίπου θα φανεί αν το φράγμα Νεστορίου θα συνεχιστεί από την ίδια κοινοπραξία ή κάποια άλλη ή θα σταματήσει εσαεί. Αλλά και πάλι αγαπητή ΟΔΟΣ, μια τέτοια δήλωση και πόσο δε από την υπεύθυνη του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη σηκώνει αρκετή συζήτηση.


Καθώς φάνηκε εκ του αποτελέσματος πως ούτε η ίδια είχε την πλήρη ενημέρωση που όφειλε να έχει με βάση την συγκεκριμένη έμμισθη αποστολή που κατέχει. Καθώς και η ίδια φρόντισε να επιβεβαιώσει την φράση που λέει –και πάλι– ο πάνσοφος ελληνικός λαός «η μισή αλήθεια, μοιάζει με ολόκληρο ψέμα». Και ενδεχομένως να μην έχει άδικο. Από την άλλη, αν γνώριζε την πραγματικότητα και την απέκρυψε από τους εν δυνάμει ψηφοφόρους της, πως είναι δυνατόν εκείνοι να την εμπιστευτούν σε ανάλογες μελλοντικές της τοποθετήσεις; Ρητορικό είναι φυσικά το ερώτημα. Σίγουρα και αυτή θα ξέρει καλύτερα την διαχείριση του πολιτικού της προφίλ και ίσως οι μισές αλήθειες να αποτελούν μέρος του προεκλογικού της σχεδιασμού. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.

Από όλο αυτό το σκηνικό που προέκυψε με τις μισές αλήθειες δεν κατάφερε να ξεφύγει ούτε η άλλη κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Καστοριάς κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου. Η οποία προτίμησε να ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξαν και οι δύο προαναφερθέντες κυβερνητικοί εκπρόσωποι της Ν.Δ. Κατά την τοποθέτηση της σε ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης, αποκάλυψε πως συναντήθηκε με τον αρμόδιο υπουργό κ. Γεωργαντά πριν την συνάντηση του με το σύνολο των αιρετών του νομού Καστοριάς.

Και ενημερώθηκε από τον ίδιο προς την σωστή κατεύθυνση για την ενδεχομένη εξέλιξη του εν λόγω έργου. Και άδραξε την ευκαιρία που της έδωσαν απλόχερα οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι που συνδέονται άρρηκτα με την Καστοριά και ενδεχομένως να αποτελέσουν τους βασικούς της τοπικούς βουλευτικούς αντιπάλους, πέρασε στην αντεπίθεση εκδίδοντας δελτίο τύπου με τίτλο που επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά τον πάνσοφο ελληνικό λαό. «Άνθρακας ο θησαυρός» λοιπόν αγαπητή ΟΔΟΣ. Και μετά την έκταση που πήραν οι υπεραισιόδοξες δηλώσεις των εκπροσώπων της ΝΔ ταίριαζε γάντι στην περίπτωση.

Με την διαφορά, πως αναζητώντας κανείς στο διαδίκτυο πληροφορίες για το συγκεκριμένο έργο θα έβρισκε με σχετική ευκολία δηλώσεις του 2017 με τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελου Αποστόλου του κόμματος στο οποίο ανήκει η ίδια. Και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε παρουσίας της ίδιας μάλιστα το φράγμα Νεστορίου είναι σε λειτουργία εδώ και δύο χρόνια αν δεν το γνωρίζεις. «Η δέσμευση του αναδόχου είναι να παραδοθεί έως το τέλος του 2020». Τι άλλαξε από το 2017 και το έργο δεν είναι ακόμη έτοιμο, θα το γνωρίζει προφανώς και η ίδια καθώς χρημάτισε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης την περίοδο Σεπτεμβρίου 2018 ως τις εκλογές του Ιουνίου 2019.

Και από τους τρεις λοιπόν, η Καστοριά στερείται πολιτική σοβαρότητα επιρρίπτοντας το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον. Με μοναδικό κίνητρο το προσωπικό όφελος που θα αποκομίσουν από την πιθανή εκλογή τους τάσσοντας μισές αλήθειες και μεγάλα καλάθια. Και εδώ που τα λέμε καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Ιουνίου 2022, αρ. φύλλου 1128.

10 σχόλια:

  1. Ανώνυμος17/1/23

    Εντάξει η ξανθιά στα αριστερά του κυρίου, τώρα η Μαρία για διαφήμιση του Restaurant & Bar; Τι να πώ ρε παιδιά; Εγώ θα έφευγα τρέχοντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/1/23

    Πώς λέει συνεχώς η κυρία Αντωνίου;
    -"Το είπαμε, το κάναμε, και συνεχίζουμε"!!!!
    Ιδού!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λιάνα Γούσιου [fb]17/1/23

    Όταν υπηρετείς σε άχρηστα γραφεία τι περιμένεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος17/1/23

    H ξανθιά (η φυσική) όλα τα λεφτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος17/1/23

      Για φυσικές ξανθές στην Σουηδία. το κατάστημα διαθέτει μόνο βαμμένες.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος17/1/23

      Εγώ θέλω να πιστεύω ότι την κ. Ράπτη την ψηφίζουν για τις ικανότητές της όπως και όλους τους βουλευτές.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος18/1/23

      Σίγουρα, όπως την Καϊλή, τον Ζαγοράκη, τον Χαριστέα, την Μπεκατώρου, την Παλιοσπύρου, τον ανιψιό, την γκόμενα, και λοιπούς ψευδοσελέμπριτις, συγγενείς και κουμπάρους.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος20/1/23

    Ξαναχτύπησε ο καστοριανός Selfie Μan. Φόρεσε τις βουλευτικές μπότες (κοινώς σκαρπίνια) και πήγε στην Κλεισούρα να οργανώσει το εργοτάξιο. Συμβουλή από έναν μηχανικό: Κύριε Ζήση αφήστε τους μηχανικούς να κάνουν την δουλειά τους με την ησυχία τους και μην τους ενοχλείτε με περιττές ψηφοθυρικές επισκέψεις. Τον ανάλογο ζήλο για μάχη στην πρώτη γραμμή θα μας άρεζε να βλέπαμε στην πανδημία όταν δεν είχαμε πνευμονολόγο στο νοσοκομείο και όχι στα τεχνικά έργα για το σέλφι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος20/1/23

    πήγανε "χωρίς να τους πτοήσει ο λασπώδης δρόμος" έγραψε ο αθεόφοβος. Μεγάλο κατόρθωμα. Να του κάνουμε άγαλμα. Σε εργοτάξιο πήγε και όχι σε καλλιστεία. Τι περίμενε, κόκκινο χαλί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος21/1/23

      Έτσι είναι όλοι οι χασομέρηδες. Και τις βόλτες τις θεωρούν μεγάλη θυσία.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ