3.6.12

ΟΔΟΣ: Μια προβληματική προοπτική


ΟΔΟΣ 635 / 29.5.2012

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η επιλογή εγκαταλειμμένου στρατοπέδου της ευρύτερης περιοχής της Νεάπολης σε απόσταση 20 λεπτών περίπου από την Καστοριά, ως χώρος κράτησης χιλιάδων λαθρομεταναστών που θα μεταφερθούν αναγκαστικά (χωρίς προφανώς την θέλησή τους) από την Αθήνα, έχει τα χαρακτηριστικά ενός μυστικού «συμβιβασμού».

Διότι η Νεάπολη είχε την «τύχη» να επιλεγεί, ή να παιχτεί στα πολιτικά ζάρια, μεταξύ πολιτειακών παραγόντων και πολιτικών πρώτης γραμμής της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αφού είναι τουλάχιστον αστείο να ισχυριστεί κανείς ότι μόνο η Νεάπολη διαθέτει στην περιοχή της το μοναδικό κατάλληλο εγκαταλειμμένο στρατόπεδο.

Όλα αυτά- όπως σηματοδοτούν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών- μοιάζουν να έχουν σχετική μόνο αξία, αφού η Κυβέρνηση εξήγγειλε την δημιουργία 3 κέντρων «φιλοξενίας» λαθρομεταναστών σε κάθε διοικητική Περιφέρεια της ηπειρωτικής κυρίως χώρας. Φαντάζει επομένως ορατό το ενδεχόμενο να επιλεγεί η περιοχή της Καστοριάς και ένα από τα δεκάδες εγκαταλειμμένα και «κατάλληλα» στρατόπεδά της, για την δημιουργία ενός ακόμη τέτοιου χώρου συγκέντρωσης και διαβίωσης λαθρομεταναστών, οπότε τα όσα γράφονται και λέγονται με αφορμή την Νεάπολη να αφορούν και την Καστοριά.

Είναι βέβαια άλλο τόσο γεγονός ότι η Αθήνα, (που σύμφωνα με την παρατήρηση του σημερινού πρωθυπουργού αποτελεί, ως πρωτεύουσα στα μάτια των Ελλήνων την εικόνα της χώρας) και ιδιαίτερα το ιστορικό της κέντρο, εξ αιτίας των σωρευμένων λαθών όλων των κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών της από το 1990 και μετά, έχει ήδη αυτοκαταργηθεί εξ αιτίας της ανεξέλεγκτης κατάστασης που προκαλούν στην λειτουργία της πόλης οι παράνομοι μετανάστες που υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο και κυρίως οι εγκληματικές δραστηριότητες που σημειώνονται σε μια πόλη «φάντασμα». Ώστε η επίλυση του μεταναστευτικού, με κάποιο λογικό και νόμιμο τρόπο, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξία του ανθρώπου αλλά και με αποφασιστικότητα, να είναι πλέον αδήριτη ανάγκη που συνδέεται και με τις τάσεις ανάκαμψης της Ελλάδος από την εφιαλτική της κρίση.

Πτυχές του προβλήματος ήδη έλαβαν πανελλήνιες διαστάσεις με αφορμή κυρίως την αντιπαράθεση της λαλίστατης και προσβλητικής βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Φωτεινής Πιπιλή που επιτέθηκε με ιδιαίτερη δριμύτητα σε βάρος της δημάρχου Βοΐου από την Νεάπολη κ. Παναγιώτας Ορφανίδου που όρθωσε το ανάστημά της και διατύπωσε την αυτονόητη αντίρρηση της.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Φωτεινή Πιπιλή με τον εμπρηστικό και προπαντός λαϊκιστικό λόγο της, της δήθεν πολιτικής δεξιάς ακεραιότητας του καθημερινού «αυτονόητου» υποτιθέμενου μεγαλοαστικού περιβάλλοντος της Αθήνας, υπηρετεί πειθήνια το άστρο των αρχηγών της Νέας Δημοκρατίας και εξασφαλίζει την επανεκλογή της. Πριν μερικά χρόνια εκθείαζε τον Κώστα Καραμανλή, στην συνέχεια τον Αντώνη Σαμαρά, τώρα τα βάζει με την «κυρά μου» δήμαρχο της Νεάπολης και την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, προφανές είναι λοιπόν ότι η κ. Φωτεινή Πιπιλή, δημοσιογράφος κάποτε κι’ αυτή, επιμένει να λειτουργεί ως η Λιάνα Κανέλλη του συντηρητικού χώρου, έστω κι’ αν καθώς φαίνεται διαθέτει θεατρικές ικανότητες.

Όπως και αντίθετα, δεν είναι η πρώτη φορά τον τελευταίο καιρό, που ευτυχώς κάποιος δήμαρχος της περιφέρειας, όπως πριν την δήμαρχο της Νεάπολης προηγήθηκε ο δήμαρχος Ζακύνθου, ξεσκεπάζοντας με τις πρωτοβουλίες και το θάρρος του τις εστίες διαφθοράς μεταξύ των κατοίκων του νησιού του, αποδεικνύει ότι δεν είναι όλες οι δημοτικές αρχές το ίδιο ανεπαρκείς.

Όμως, έξω και μακριά από την απλή σημειολογία των όσων συμβαίνουν, υπάρχει μπροστά ορατό το ενδεχόμενο να μετατραπεί η περιοχή της Νεάπολης, όπως και της Καστοριάς κατ’ επέκταση, αν όχι σε ανθρώπινη «χωματερή» οπωσδήποτε πάντως σε άντρο, όχι μόνο των χιλιάδων λαθρομεταναστών που ως άνθρωποι κι’ αυτοί -δεν θα είναι δα και φυλακισμένοι- θα δικαιούνται επομένως τις εξόδους τους στις γύρω πόλεις, επιπλέον δε θα έχουν πάσης φύσεως ανάγκες, ώστε να είναι ορατό το ενδεχόμενο μεταφοράς των δικτύων παραβατικής συμπεριφοράς σωματεμπορίας και ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή. Και όλα αυτά εκτός των αυξημένων κινδύνων για συνηθισμένες εγκληματικές πράξεις (ληστείες, κλοπές κοκ).

Με τον… διεθνή αερολιμένα της Καστοριάς σε απόσταση αναπνοής από το στρατόπεδο «φιλοξενίας» των λαθρομεταναστών, δεν θέλει και μεγάλη φαντασία να προβλεφθεί ότι ένα πολύ μεγάλο βάρος αυτής της κατάστασης, τελικά θα μεταφερθεί στην Καστοριά. Στην οποία παρεμπιπτόντως υπάρχουν χιλιάδες ανοίκιαστα και ακατοίκητα διαμερίσματα. Όπου ίσως οι μόνοι πραγματικά κερδισμένοι να είναι διάφορα resorts τα οποία θα υποδέχονται παρατηρητές και συνέδρια, αλλά και διεθνείς αποστολές.

Αν πράγματι κάτι απ’ όλα αυτά ισχύει, τότε προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι άργησαν πολύ οι αντιδράσεις από τους ΟΤΑ της ευρύτερης περιοχής. Που αρκούνται σε μισθούς, αποζημιώσεις, χορούς και άλλα, την στιγμή που η περιοχή ενδέχεται να αντιμετωπίζει μια σημαντική πρόκληση, ίσως και απειλή.

Δε μια πόλη που αν δεν είχε ήδη καταληφθεί από καιροσκόπους και ακατάλληλους, θα είχε ήδη πολεμήσει να έχει γεμίσει με φοιτητές και σπουδαστές. ενώ τώρα διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει στο μέλλον... πολυπολιτισμική με πειθαναγκασμό. Μεγάλη η… επιτυχία και ο άθλος αυτών που τόσα χρόνια, με νύχια και με δόντια πολέμησαν, αλλά και εξακολουθούν να πολεμούν την Αρχιτεκτονική Σχολή, διότι τώρα με τα κατορθώματά τους, μπορούν να αισθάνονται ήσυχοι ότι οι σημερινοί μαθητές των 1ου και 3ου γυμνασίων, που ερίζουν για το ποιος θα κερδίσει το κτήριο της Γκουμπελίδικης, θα έχουν όλο το μέλλον μιας Καστοριάς που αν επαναληφθεί το φαινόμενο της Αθήνας, ίσως και να γίνει εφιαλτική.

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι απόφαση να συγκεντρωθούν στην Νεάπολη, την Φλώρινα ή ακόμη περισσότερο στην Καστοριά, χιλιάδες μεταναστών από χώρες κυρίως του Τρίτου Κόσμου, με διαφορετικές νοοτροπίες, ρίζες, θρησκείες απ’ αυτές που χαρακτηρίζουν την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, και μάλιστα με τρόπο βίαιο και αναγκαστικό, χωρίς καν την θέληση των ίδιων, ή την κατανόηση του ευρύτερου κοινωνικού υπόβαθρου της περιοχής, εγκαινιάζει μια εξαιρετικά προβληματική προοπτική. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της οποίας εκφράζονται ήδη σοβαρές επιφυλάξεις, αν η Καστοριά διαθέτει αποφασισμένους φορείς, που να έχουν συνειδητοποιήσει την χειροβομβίδα που κάποιοι πετούν στην Δυτική Μακεδονία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ