6.8.12

ΟΔΟΣ: Υποβάθμιση


ΟΔΟΣ 31 Μαΐου 2012 | 644

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα στην περιοχή της οδού Μητροπόλεως στην Καστοριά, και συγκεκριμένα από το ύψος του παλιού δημαρχείου, ως την πλατεία Ομονοίας, σημειώθηκαν τρεις θρασύτατες διαρρήξεις σε ισάριθμα ισόγεια εμπορικά καταστήματα.

Ο χαρακτηρισμός «θρασύτατες» ταιριάζει για τα συγκεκριμένα κρούσματα, επειδή τα καταστήματα που διαρρήχθηκαν και λεηλατήθηκαν έχουν πρόσοψη (βιτρίνες) απ’ ευθείας στην οδό Μητροπόλεως ή την πλατεία Ομονοίας. Οπότε η καθεμιά απ’ αυτές τις διαρρήξεις, μοιάζει ακόμη πιο προκλητική. Τα θύματα των διαρρήξεων υπέστησαν σημαντικό οικονομικό πλήγμα, αφού αφαιρέθηκαν χρήματα και εμπορεύματα αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ. Υπέστησαν όμως προφανώς και ένα είδος σοκ από την πράξη αυτή καθ’ εαυτή.

Σε περιόδους οικονομικής αποτελμάτωσης, τέτοια περιστατικά καθιστούν την είδηση διπλά πρωτοφανή και προπαντός απαράδεκτη. Διότι έστω κι’ αν οι διαρρήξεις σημειώθηκαν κατά τις νυκτερινές ώρες, η «άνεση» με την οποία οι άγνωστοι μέχρις στιγμής δράστες έθραυσαν βιτρίνες και διέρρηξαν εισόδους, αδειάζοντας στην συνέχεια ράφια και συρτάρια, υποδηλώνει περιβάλλον με έλλειμμα δημόσιας ασφάλειας. Καθώς και ότι μέσα στην Καστοριά, σχηματίζεται μια περιοχή ιδιότυπου «ασύλου». Μιας και όπως είναι από χρόνια τώρα γνωστό, η ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας όχι απλά ερημώνει, αλλά έχει υποβαθμιστεί στην εκτίμηση και το ενδιαφέρον των αρχών.

Επομένως τα αλλεπάλληλα κρούσματα διασαλεύουν σημαντικά το αίσθημα επαρκούς για την κοινωνική ηρεμίας, ασφάλειας ενώ κινούν υποψίες ότι «μεταλαμπαδεύεται» στην Καστοριά, το φαινόμενο των παρακμασμένων αλλοτινών κέντρων των μεγάλων ελληνικών πόλεων που έχουν εγκαταλειφθεί στην παρανομία. Ακούγεται υπερβολικό βέβαια, αλλά το μέλλον συχνά επιφυλάσσει δυσάρεστες αλλαγές που απλά κάποτε έμοιαζαν αδιανόητες.

Έτσι αν και το κλίμα είχε διαμορφωθεί ήδη ακόμη και πριν το 2000, οριστικά πάντως από την εποχή μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 όταν η τ. υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου αποφάσισε να πετάξει στο καλάθι των αζήτητων την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο σχολικό κτήριο της πλατείας Κουμπελίδικης -προοπτική που εξακολουθεί να αποτελεί την τελευταία ελπίδα επιβίωσης του ιστορικού κέντρου της νεώτερης Καστοριάς- η ευρύτερη περιοχή γνωρίζει τις χειρότερες ημέρες της ιστορίας της.

Εγκαταλείπονται ολοένα και περισσότερο τα καταστήματα, αλλά και τα διαμερίσματα. Ενώ ιδιαίτερα τις νυκτερινές ώρες η κατάσταση είναι απερίγραπτη. Αλλά και τις ώρες της ημέρας, είναι ολοφάνερη η εγκατάλειψη και ερήμωση ενός αστικού τοπίου που κάποτε έσφυζε από ζωή. Σε μικρή απόσταση οι εικόνες λεηλατημένων κτηρίων όπως του άλλοτε Ξενία, των Τερζακείων Λουτρών και προπαντός του Πνευματικού Κέντρου συμπληρώνουν το παζλ.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Δήμου Καστοριάς για την (ακόμη μία άλλη εκατομμυρίου ευρώ!) μελέτη δημιουργίας του πολιτιστικού πολύκεντρου σε άλλο σημείο, και συγκεκριμένα σε μια από τις επεκτάσεις της πόλης με την απίστευτη δικαιολογία των θέσεων στάθμευσης (όλα τα θέατρα και πνευματικά κέντρα όλου του πολιτισμένου κόσμου βρίσκονται σε σημεία ιστορικά και συμβολικά και δεν αντιμετωπίζονται ούτε ως ΚΤΕΛ, ούτε ως αεροδρόμια), επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τις δυσμενείς προοπτικές.

Μάλιστα καθώς η κατάσταση αυτή είναι παλιότερη και όχι τωρινή, δεν μπορεί δηλαδή να χρεωθεί στην σημερινή διοίκηση του Δήμου – όχι τουλάχιστον αποκλειστικά- το γεγονός αυτό, τροφοδοτεί την αδιαφορία της δημοτικής αρχής που αισθάνεται ότι δεν είναι υποχρεωμένη να λογοδοτήσει πολιτικά για μια κατάσταση που τυπικά τουλάχιστον, δεν προκάλεσε η ίδια.

Με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην έχει γίνει οτιδήποτε ενθαρρυντικό, αλλά επειδή η περιοχή αυτή που έχει εγκαταλειφθεί από μεγάλο αριθμό κατοίκων έχει μικρό σχετικά ψηφοθηρικό ενδιαφέρον, η δημοτική αρχή να δείχνει πλήρη αδιαφορία. Και να μην έχει προγραμματίσει κάποιο εναλλακτικό έργο, ή να δρομολογεί την υλοποίηση κάποιας ιδέας για την ανάκαμψή της.

Πι σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής παρά τις καλές προθέσεις τους εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους και περιορίζονται σε αυτοσχέδια ψητοπωλεία που λειτουργούν σε μη αποδεκτές συνθήκες κατά τις γιορτές και ιδιαίτερα την περίοδο των Καρναβαλιών ή της Αποκριάς. Ή ακόμη και σε ασβέστωμα κρασπέδων και άλλες τέτοιες (ούτε καν γραφικές) ιδέες για την «ομορφιά και την υγεία». Προφανώς δεν μπορούν να πετύχουν πολύ περισσότερα πράγματα καθώς η αδιαφορία ενδεχομένως να έχει και άλλες εξηγήσεις.

Έτσι, την ημέρα η περιοχή χάσκει ερημωμένη και την νύχτα χάνεται κάτω από το ημίφως των κακοφωτισμένων δρόμων, αφού ακόμη και οι καμένοι λαμπτήρες του δημοτικού φωτισμού δεν αντικαθίστανται όπως θα έπρεπε. Στην περιοχή της Ομόνοιας δεν εμφανίζεται κανένας αξιωματούχος της αυτοδιοίκησης. Παροικούντες οι περισσότεροι σε άλλες περιοχές της πόλης ή του Δήμου, προφανώς μένουν με την εντύπωση ότι η Καστοριά είναι αυτά που βλέπουν στις προνομιούχες σημερινές περιοχές.

Από την άλλη πλευρά, ακόμη και η αστυνόμευση της δημόσιας δύναμης από την Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς, αποδεικνύεται ανεπαρκής. Αν συνέβαινε το αντίθετο, και προπαντός αν ήταν αποτελεσματική, δεν θα υπήρχαν τώρα τα κρούσματα αυτά των κλοπών που προκάλεσαν αισθήματα φόβου στους (όσους) κατοίκους και τους ελάχιστους καταστηματάρχες της Μητροπόλεως.
Το ζήτημα με την δημόσια δύναμη δεν είναι απλά η τυχόν εξιχνίαση των κρουσμάτων που έχουν μεταξύ τους κοινά χαρακτηριστικά. Αλλά η αποκατάσταση περιβάλλοντος και κλίματος ασφάλειας που ωστόσο έχει τρωθεί σοβαρά.

Θα μπορούσε να διατεθεί κλιμάκιο πεζοπόρων ή αστυνομικών με δίκυκλα, που όταν δεν περιπολούν τις περιοχές με τα κλαμπ της νότιας παραλίας, δίνουν ορισμένες φορές την εντύπωση (ίσως και αδίκως, αλλά πάντως συμβαίνει) ότι προσέχουν περισσότερο την εμφάνιση-look της αστυνομικής δύναμης, απ’ ό,τι την ίδια την πόλη, και για την ακρίβεια το αλλοτινό κέντρο της, στην περιοχή της Ομόνοιας και τα πέριξ, που δεν διαθέτει πλέον ως φαίνεται αρκετή λάμψη για να προσελκύσει με αποτελεσματικό πάντοτε τρόπο το ενδιαφέρον κανενός φορέα.

Μιας και οι καλές προθέσεις ή διαβεβαιώσεις δεν αρκούν, παρά μόνο για την εξομολόγηση ή για την ψηφοθηρία, η εκτέλεση του καθήκοντος των φορέων που είναι υπόλογοι για την πραγματική κατάσταση κάθε τόπου, πρέπει να αποδεικνύεται χειροπιαστά. Και καθώς φαίνεται η προχωρημένη υποβάθμιση του παλιού κέντρου της Καστοριάς, δεν αρκεί πλέον ούτε για τα προσχήματα.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 31 Μαΐου 2012, αρ. φύλλου 644.



* * *


Εξιχνιάστηκαν τρεις περιπτώσεις κλοπών-διαρρήξεων
σε καταστήματα στο κέντρο της Καστοριάς

Εξιχνιάστηκαν από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καστοριάς, οι τρεις περιπτώσεις κλοπών-διαρρήξεων σε καταστήματα στο κέντρο της πόλης της Καστοριάς που είχε δημοσιεύσει η ΟΔΟΣ στο πρωτοσέλιδό της στις 31 Μαΐου (αρ. φύλλου 644), ενώ σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών και δύο αλλοδαπών - υπηκόων Αλβανίας - για κλοπές.
Ειδικότερα, μετά από εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα και κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, προέκυψε ότι οι δυο 17χρονοι ημεδαποί και οι δυο αλλοδαποί, 19 και 18 χρονών, τον Μάϊο του 2012 διέπραξαν τρεις κλοπές – διαρρήξεις σε καταστήματα στην πόλη της Καστοριάς, από τα οποία αφαίρεσαν χρήματα, οινοπνευματώδη ποτά, κούτες τσιγάρων και κάρτες τηλεφώνων.
Ερευνάται η συμμετοχή τους στην τέλεση και άλλων αξιόποινων πράξεων, ενώ η σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ