15.8.12

Β.Π.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ο Πατριάρχης ανά τας οδούς, τις πόλεις

και τις άνω κάτω κώμες της περιοχής Κοζάνης


Κατά το εκπονηθέν πρόγραμμα περιοδείας της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου του Α' (σε συντομογραφία Α.Θ.Π.Α.Κ.Ν.Ρ Ο.Π Β .τ. Α') στη θεόσωστον μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης μετά την 27ην Ιουνίου μεταξύ των διαδρομών που θα ακολουθήσει η Α.Θ.Π.Α.Κ.Ν.Ρ Ο.Π Β ο Α' είναι και ο δρόμος που παίρνει η θαυματουργός εικόνα Παναγία της Ζιδανιώτισσας κάθε Παρασκευή της Διακαινησίμου, όταν βγαίνει από τη μονή της μετανοίας της για την κοσμική γύρα προς ευλογίαν του λαού γενικώς και δια την ιεράν ζητείαν της, ειδικώς .
Έτσι η κουστωδία του θα ξεκινήσει από την αρχαία Αιανή, η οποία μη ξεχνάμε πως είναι η ιστορική πρωτεύουσα του Δήμου Κοζανιτών (αλλά όχι από την Καισαρειά που είναι και η πρώτη έδρα Μητροπόλεως στην περιοχή το πρώτο μισό του 4ου αι.), θα υποστεί αρχαιολογική περιδίνηση στο μουσείο της κατά την οποία οι αγραυλούσες ή και αργούσες αρχαιολόγοι θα ξεκατινιαστούν στην ξενάγευση του. Μετά, δια μέσω της εθνικής οδού Κερασιάς, του κόμβου Κτενίου (άλλοτε Βυζαντινό Κάστρο και γενέθλιος αφετηρία της σύγχρονης Κοζάνης), του κόμβος λάκκος Ροδιανής και τη στροφή αγίας Παρασκευής (σημαντικό βυζαντινό ψηφιδωτό δάπεδο από ναό της αγίας κείται εκεί ) αναγκαστικά θα διασχίσει την κοινότητα Λευκοπηγής. Από την πολίχνη η οποία άλλοτε διετέλεσε πολιτιστική πρωτεύουσα της Κοζάνης ή η πόλη ήταν πολιτιστική αποικία της, θα περάσει κάτω από τη φυσική αψίδα του αιωνόβιου πλάτανου. Το πρόγραμμα δεν προβλέπει στάση ολιγόλεπτη για καφέ, όπως σταματούν τα στίφη των ΚΑΠΗ και ξαμολιούνται στην σκιά του, ιδίως σε περιόδους καύσωνος και οι παρακείμενοι καφεπώλες αλλοφρονούν από το πλήθος προς εξυπηρέτησιν.

Άρα θα φύγει...
Όμως επιβάλλεται η Α.Θ.Π.Α.Κ. Ν.Ρ Ο.Π Β.ο.Α' να κάνει "μια στάση εδώ" για λόγους ιστορικούς και οικολογικούς. Απ' αυτή τη φυσική πρασίνη αψίδα που σχηματίζει ο ευρωστότερος πλάτανος των Βαλκανίων (σε ομορφιά, ύψος, υγεία, όγκο φυλλώματος και κορμού) ως μη γνωστόν πέρασε κατά την αρχαιότητα ο ...Μέγας Αλέξανδρος και σταμάτησε στου Βενιώτ' τ' γωνιά. Τη σκηνή απαθανάτισε γλυπτικά κι επί τοίχου ο Γ. Κουντούρης με την κεφαλή του Αλέξανδρου επί σταυρού. -Καλά πόσων χρονών είναι ο Πλάτανος, θα ρωτήσει κάποιος, κι η απάντηση έρχεται αμέσως, ότι αυτό λέγεται ποιητική αδεία, αλλά πάντως πέρασε από κει ο εν λόγω στρατηλάτης στο δρόμο του για την Αιανή και την Ελίμεια.

Στη σκιά του, ως γνωστόν, στάθηκαν κι ήπιαν καφέ σερβιριζόμενο από τον κ. Ιωάννη Καραπάτσιο, δύο πρόεδροι Δημοκρατίας ο Κύριος Σαρζετάκης και κ. Στεφανόπουλος, άπειροι σημαντικοί ή ασήμαντοι υπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, μία μη εστεμμένη βασίλισσα, η κ. Δήμητρα Ανδρέα Παπανδρέου, όπως και μια κανονική κυρία Βασίλισσα στις αρχές της δεκαετίας του '60, η α. α (αυτού ασημαντότης) Φρειδερίκη, την επαύριο του αγίου Αχιλλείου τότε που έριξε τέτοια βροχή και χαλάζι ώστε πνίγηκαν βόδια, γελάδια, αρνιά και κατσίκες στο χωριό.
Η Α.Θ.Π.Α.Κ.Ν.Ρ Ο.Π Β.ο.Α' δικαίως χαρακτηρίστηκε ως ο πράσινος Πατριάρχης για την τόση ευαισθησία που δείχνει στα ζητήματα του περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο κι ως εκ τούτου δεν μπορεί να μην θαμβηθεί από αυτό το μοναδικό μνημείο της φύσης, τον Πλάτανο δηλαδή Λευκοπηγής. Μπροστά του όλοι οι πλάτανοι της Ελλαδικής ενδοχώρας και βαλκανικής χλωρίδος, υποκλίνονται όπως τα δεμάτια στάρι στο όναρ του Ιωσήφ. Επειδή μάλλον δημιούργημα του Θεού είναι παρά των χωρικών, οφείλει να διακόψει λίγο τη προγραμματισμένη ρουτίνα και να ευχαριστήσει τον Δημιουργό γι' αυτό το θαύμα Του.

Θυμίζω δε μετά συγχωρήσεως στην Α.Θ.Π.Α.Κ.Ν.Ρ Ο.Π Β.τ.Α' πως τέτοια εντυπωσιακά δέντρα τιμούνταν ιδιαίτερα από την αρχαιότητα ακόμα.
«Σήμερα που οι άνθρωποι καταστρέφουμε παντού τη γήινη χλωρίδα, θυμάμαι συγκινημένος-από τον Ηρόδοτο- την ιστορία του Ξέρξη, όταν θαμπώθηκε από την ομορφιά ενός πλατάνου (κάλλεος είνεκα), πηγαίνοντας για τις Σάρδεις, και του χάρισε στολίδια από μάλαμα (δωρησάμενος κόσμω χρυσέω), ανάθεσε μάλιστα σε φύλακα τη φροντίδα του δέντρου παντοτινά (μελεδωνώ [αθανάτω] ανδρί επιτρέψας -βλέπε Η’ 31». μας θυμίζει ο Ζήσιμος Λορεντζάτος στο ξακουστό μεταθανάτιο σύγγραμμά του «Colle- ctanea".

Τον πλάτανο να τον ευλογήσει κανονικά. λοιπόν, ο πρώτος, είπαμε, οικολογών Πατριάρχης της ιστορίας και να προτείνει, στη διοίκηση, όποια κι ό,τι ως τέτοια θα υπάρχει μετά την17ην Ιουνίου, να κηρυχτεί διατηρητέο μνημείον της φύσεως, αφού δεν μπορεί να τον οσιοποιήσει, ή να του κρεμάσει τους σταυρούς του αγίου Ανδρέα, Να είναι αυτό και η μόνη δημόσια εξαγγελία και προσφορά του στον τόπο μας. Οτι ό,τι και να πάρει από τα νοητά η α-νόητα (άυλα εννοώ ) δώρα που θα του προσφέρουν, θα είναι άνευ αξίας και εντελώς πληθωριστικά αφού αυτά δίδονται στον πάσα έναν περαστικό από εδώ. Το ΤΕΙ λ.χ. που θα τον ανακηρύξει κάτι σαν επίτιμο πατριάρχη του, μοιράζει αυτές τις τιμές (έχει στήσει ολόκληρη βιοτεχνία με πατέντα από το τμήμα βιομηχανικού σχεδιασμού) αφείδωλα παντού, όπως μοιραζόταν το αξίωμα του χιλιάρχου ή του αντιστράτηγου (χιλιάδες) κατά την περίοδο του Αγώνα. Ετσι τσιμπολογεί το καθίδρυμα, δόξα από τη δόξα ή τη λόξα των άλλων, αφού ως γνωστόν "Η κολακεία είναι τροφή των ανοήτων αλλά και οι πιο σοφοί αρέσκονται κάπου κάπου να τσιμπολογούν απ' αυτή". Η Δυτικομακεδονική Περιφέρεια θα του φουσκώσει τους βαρύτιμους τόμους Ιστορίας της, που τους βρήκε θημωνιά στα υπόγεια, σκανδαλώδες κατάλοιπο της προηγουμένης μη αιρετής περιφέρειας, και τα καλάθια με τα ευγενή προϊόντα της γης των Δυτικομακεδόνων (λ.χ. κρόκο). Ο Δήμος δε θα του κενώσει την Φήμη του σε πιάτα παραδοσιακής τεχνικής με το καμπαναριό επάνω τους και άλλα κιτσάτα είδη. Ολα αυτά βέβαια είναι για την αντίστοιχη με το είδος, ανακύκλωση.

Άλλωστε είναι και περιττά αφού ήδη η Α.Θ.Π.Α.Κ.Ν.Ρ Ο.Π Β. ο. Α' έχει τιμηθεί οριστικά και αμετάκλητα στην έδρα του μάλιστα, από τον εκπρόσωπο της πόλεως, τον Εθνικό κ. Γ. Κ. και κατέστη επίτιμο μέλος του αθλητικού του ομίλου. Του επιδόθη δε δίπλωμα με το αναλογούν παράσημο.
Στη Λευκοπηγή είμαστε εν τω μεταξύ, και αν θέλει να δώσει κι ένα θεολογικό κάπως περιεχόμενο κι όχι μόνο οικολογικό στην πορεία του προς Αιανούς. Βελβενδινούς και Σερβιώτες (οι τελευταίου μου χαλούν την ομοιοκαταληξία και την παρήχηση με την προς Εμμαούς πορεία Του) και εκεί μετά τον καφέ, ας ζητήσει ήδη η Α.Θ.Π. Α.Κ.Ν.Ρ Ο.Π Β. ο. Α' από τον εφημέριο παπα-Γιάννη να του φέρει και να προσκυνήσει (να προσκυνήσει κι αυτός κάτι να μη τον προσκυνούν μόνον) τη μοναδική για την πρωτοτυπία της σ' όλη την Ορθόδοξη εικονογραφία, φορητή εικόνα της Βαπτίσεως του Κυρίου.
Κι ύστερα ας πάει στο καλό, αλήθεια στο καλό...
- Αμήν.

ΥΓ. Ας κοιτάξουν οι αρμόδιοι του προγράμματος επίσκεψης του νυν Πατριάρχη τα πρακτικά και τα διαδικαστικά της επίσκεψης στην Κοζάνη (1963) του άλλοτε Πατριάρχη Αθηναγόρα, τότε που η πόλη διέθεται μεγάλους και σημαντικούς συμπολίτες και σε όλους τους τομείς. Ίσως βοηθηθούν ποσώς.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Ιουνίου 2012, αρ. φύλλου 648

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ