30.8.12

ΟΔΟΣ: Το σκάφος που λέγεται “Ελλάς”


ΟΔΟΣ 28.6.2012 | 648

Όσοι, μόλις μερικούς μήνες πριν, και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2011, δεν μπόρεσαν (ούτε στιγμή) να πειστούν ότι η χώρα θα έλυνε τα προβλήματά της αν υιοθετούνταν η πρόταση του τ. πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου (την οποία φημολογείται ότι είχε αποδεχθεί (!) ο κ. Αντ. Σαμαράς ως αρχηγός ακόμη της αξ. αντιπολίτευσης) να οριστεί δηλαδή πρωθυπουργός ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, τότε πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Καστοριάς -για να αντιγράψει την λαμπρή βουλευτική εποποιΐα του από την Καστοριά στην Αθήνα- προφανώς θα έμειναν διπλά εντυπωσιασμένοι απ’ αυτά που έγιναν στις πρώτες κιόλας μέρες μετά τις εκλογές.

Διότι αλλόκοτες και ασυνήθιστες είναι οι πρώτες εντυπώσεις της νέας κυβέρνησης που σχηματίσθηκε μετά από συνεννόηση των τριών κομμάτων. Δεν είναι μόνο η οφθαλμολογική ασθένεια και η χειρουργική περιπέτεια του νέου πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, η οποία κρατήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό αν και προϋπήρχε η ευαισθησία, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να έχουν ψηφίσει στις τελευταίες εκλογές αγνοώντας ότι είναι ενδεχόμενο, μια ανθρώπινη αλλά σοβαρή οργανική ευαισθησία και πάθηση του αμφιβληστροειδούς στο οφθαλμό να προκαλέσει, όχι μόνο στην αρχή αλλά και στο μέλλον εξ αιτίας της αυξημένης πίεσης και άλλων καταστάσεων, διαδοχικά προβλήματα υγείας στον νέο πρωθυπουργό, που θα τον υποχρεώνουν να μην ασκεί τα καθήκοντά του.

Ούτε ότι ο αρχικά επιλεγείς υπουργός Οικονομικών κ Βασίλειος Ράπανος μπορεί να διέθετε το προφίλ του πολιτικοποιημένου τεχνοκράτη, που χρημάτισε κιόλας βομβιστής στο παρελθόν κατά την περίοδο της δικτατορίας, πλην όμως λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί τελικά στις αυξημένες υποχρεώσεις που του προτάθηκαν και ανέλαβε.

Εκτός των πιο πάνω, προστέθηκε ως επιστέγασμα στα πρώτα «μπουσουλήματα» η επιπολαιότητα με την οποία ανακοινώθηκε αρχικά η αντικατάσταση του κ. Α. Σαμαρά στο συμβούλιο του Eurogroup από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο, που ως γνωστό δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του αν αυτό γίνεται στην Καστοριά. Ο οποίος υπήρξε και αυτοπροσδιορίζεται ως παντοτινός διπλωμάτης. Διότι όπως προέκυψε, η χώρα θα μπορούσε να εκπροσωπηθεί στο σημερινό συμβούλιο μόνο από τον πρωθυπουργό ή τον αρχηγό του κράτους, δηλαδή τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και συγκεκριμένα τον κ. Κ. Παπούλια, γεγονός που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια στους Έλληνες λόγω της προχωρημένης ηλικίας του προέδρου και της προφανούς ανετοιμότητάς του να αναλάβει τέτοια αποστολή.

Το πώς δικαιολογείται να αγνοούνται όλα αυτά τα βασικά και θεμελιώδη, από έναν υψηλό κυβερνητικό παράγοντα που αξιώνει να τον αντιμετωπίζουν πάντοτε και ως σοβαρό διπλωμάτη, όπως ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος, που ως γνωστό την επιτυχημένη διπλωματική και πολιτική του σταδιοδρομία επικαλείται στις μηνύσεις και αγωγές του κατά των Καστοριανών που τόλμησαν να ασκήσουν κριτική, είναι πτυχές και απορίες που προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία.
Τελικά στραβός είναι ο γιαλός, ή στραβά αρμενίζει το σκάφος που λέγεται Ελλάς;



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Ιουνίου 2012, αρ. φύλλου 648.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ