28.8.12

ΠΕΡΔΙΚΚΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ: Ευχάριστη αντίδραση διανοουμένων

Ένα ποίημα του Γκίντερ Γκρας, γερμανού νομπελίστα, και μια επιστολή 20 κατόχων Νόμπελ, κυρίως βιολογίας - ιατρικής, χημείας και φυσικής, είναι κύρια χαρακτηριστικά, αυτής της προεκλογικής περιόδου. Ο Γκρας, κατηγορεί με μια ισχυρή οξύτητα τους Ευρωπαίους, για την εγκατάλειψη της Ελλάδας σε μια κρίσιμη φάση, μιας σοβαρής κρίσης, που δημιούργησε το καπιταλιστικό σύστημα. Με τίτλο «Η ντροπή της Ευρώπης» (το ποίημα δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» 26.5.12), κατηγορεί τους Ευρωπαίους ότι άφησαν την Ελλάδα «στο χάος κοντά, γιατί δεν συμμορφώθηκε στις αγορές…».
Ο Γκρας, με αναφορές στην πνευματική ιστορία της Ευρώπης και ξεχωριστά της Ελλάδας, μιλά στο συναίσθημα του Ευρωπαίου. Θέλουν οι Ευρωπαίοι να «απαλλοτριώσουν» ακόμη και τον Όλυμπο των Θεών. Θέλουν οι Ευρωπαίοι, «ακόλουθοι και όμοιοι του (Κροίσου)», να στοιβάζουν στο (Ευρωπαϊκό) θησαυροφυλάκιο «όλα όσα έχουν τη λάμψη του χρυσού».
Με την ιστορία της τέχνης και της φιλοσοφίας, θέλει να συγκινήσει τους πολίτες της Ευρώπης…
Η επιστολή των 20 Νόμπελ με τίτλο «Υποστήριξη για την Ελλάδα», δημοσιεύτηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Science, με την υπογραφή του Χάραλντ Τσουρ Χάουζεν, του γερμανού γιατρού και διευθυντή του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο ο οποίος το 2008 τιμήθηκε με το Βραβείο Νομπέλ Ιατρικής. Η επιστολή, έχει σταλεί και στους, Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στον Χερμαν Βαν Ρομπάι πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και στον Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνυπογράφεται δε και από άλλους είκοσι τιμηθέντες με το βραβείο Νομπέλ. H επιστολή δεν είναι μόνο μια έκκληση για βοήθεια. Οι επιφανείς προσωπικότητες των θετικών επιστημών, λένε ότι συγκεκριμένα κεφάλαια δεν εισέρρευσαν τα δυο τελευταία χρόνια στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να έχουν πληγεί οι τομείς «της εκπαίδευσης, της έρευνας και της τεχνολογίας». Οι παραπάνω τομείς είναι καίριοι για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Οι επιστήμονες καλούν τους ευρωπαίους ηγέτες να εγγυηθούν «την επιβίωση και τη μελλοντική ανάπτυξη των πλέον ανταγωνιστικών και τεχνολογικών ινστιτούτων της Ελλάδας». Οι Νομπελίστες απαριθμούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν:
1. Για την επίτευξη βραχυπρόθεσμου προγράμματος διατήρησης των εργαστηρίων.
2.Για την επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων την ανάπτυξη αυτών των εργαστηρίων.
3.Να εξασφαλιστεί η συνέχιση της υποστήριξης της ελληνικής συμμετοχής σε μεγάλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπως είναι το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας.
4.Να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία νέων κοινών ευρωπαϊκών-ελληνικών ιδρυμάτων αριστείας, με έμφαση σε επιστημονικά πεδία στα οποία η Ελλάδα έχει ήδη μια ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό τοπίο και τα οποία κρίνονται ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας.
Στη επιστολή αναγνωρίζεται η ύπαρξη ενός ισχυρού ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού στην χώρα μας και τονίζεται ότι, με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων και με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας, η χώρα θα είναι σε θέση σταδιακά να γίνει ανταγωνιστική. Οι νομπελίστες εισηγούνται, ένα μέρος από τους διαθέσιμους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων για την Ελλάδα να κατευθυνθεί σε καινοτομικά προγράμματα επιστήμης και τεχνολογίας. Επίσης προτείνουν να τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα προώθησης της συνεργασίας ανάμεσα σε μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα έρευνας και τεχνολογίας και υψηλού επιπέδου ελληνικές επιστημονικές ομάδες. Ακόμα, ζητούν να διασφαλισθεί η συμμετοχή της Ελλάδας στους μεγάλους ευρωπαϊκούς επιστημονικούς οργανισμούς και να αρχίσει ένα πρόγραμμα δημιουργίας νέων κοινών ευρωπαϊκών και ελληνικών ιδρυμάτων αριστείας, δίνοντας έμφαση σε εκείνα τα επιστημονικά πεδία όπου η Ελλάδα έχει ήδη μια ισχυρή ευρωπαϊκή παρουσία και τα οποία μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην περαιτέρω τεχνολογική ανάπτυξη της. Δεν πρόκειται για μία επιστολή με ανθρωπιστικού τύπου έκκληση για βοήθεια. Οι κορυφαίοι επιστήμονες εκφράζουν την αγωνία τους για την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και τα επιστημονικά μας ιδρύματα. Ζητούν τη βοήθεια των Ευρωπαίων, για να ξεπεραστεί η επιστημονική κρίση και να αποκτήσει μέλλον η χώρα, βασιζόμενη στη ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Έχω γράψει κατ’ επανάληψη στα άρθρα μου που δημοσιεύτηκαν στην «ΟΔΟ», ότι σήμερα η επιστήμη έχει γίνει άμεση παραγωγή δύναμη. Κατά συνέπεια, μια σοβαρή, συνεπής και συνεχής ανάπτυξη, για να μπορέσει να σταθεί «μέσα» στην καπιταλιστική ζούγκλα, πρέπει να έχει βάση την επιστήμη, με την εξέλιξη της τεχνολογίας να αποτελεί την αιχμή. Πρότεινα – σαν ατομική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ – την άμεση δημιουργία ενός Ινστιτούτου «φίνας» χημείας, με αιχμή τα φαρμακευτικά προϊόντα. Πρότεινα ακόμη την δημιουργία γεωργικού Ινστιτούτου, σε κάποια πόλη της Μακεδονίας, με αιχμή την σωστή αξιοποίηση της Γης, με εκμετάλλευση των ευνοϊκών ελληνικών συνθηκών. Και τα δυο θα αξιοποιούσαν την λειτουργία του ανήσυχου μυαλού των Ελλήνων, που σήμερα, με την χαοτική κατάληξη της λειτουργίας του – βλέπε κυβερνητικές πολιτικές – οδηγεί στο παράλογο, να μπορέσει κάτω από την ορθολογική, ενοποιητική δράση της επιστήμης να καταλήξει σε «εστία» δημιουργικής εξέλιξης και ανάπτυξης. Θα μετατρέπαμε ένα φαινομενικά παραδοσιακό ελάττωμα σε δημιουργική απασχόληση. Θα καταπολεμούσε κατ’ αρχήν την ανεργία που πλήττει την νεολαία μας, ενώ θα γεννούσε τις προϋποθέσεις για δημιουργική απασχόληση της νεολαίας μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί!

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Ιουνίου 2012, αρ. φύλλου 646

1 σχόλιο:

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ