17.8.12

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Μεγάλη μπουκιά φάε,
μεγάλη κουβέντα μη πεις!


Κύριε Διευθυντά,

Διάβασα στο τεύχος 644/31-5-2012 σελ. 17 την ενημέρωσή σας για τις δράσεις του «ολοκληρωμένου (διάβαζε μερικού ή καλύτερα κολοβού) συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων». Μακάρι να ήταν ολοκληρωμένο. Σε αυτήν τη χώρα έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε βαρύγδουπους τίτλους χωρίς να εξετάζουμε, αν το περιεχόμενο των δράσεών μας, συμβαδίζει με τις εξαγγελίες ή τους τίτλους που του απονέμουμε.

Δεν θα είχα αντιδράσει στο ρεπορτάζ και θα το προσπερνούσα σαν δεκάδες άλλα που κατά καιρούς διαβάζω, αν οι καταληκτικές βαρύγδουπες δηλώσεις του αγαπητού Προέδρου της ΔΙΑΔΥΜΑ και Δημάρχου της Καστοριάς του κ. Μ. Χατζησυμεωνίδη ότι «…η διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο Δυτ. Μακεδονίας αποτελεί πρότυπο για πολλές περιφέρειες της Ελλάδας», δεν μου θύμιζαν τα λόγια-συμβουλές της μακαρίτισσας Μικρασιάτισας γιαγιάς μου που γαλουχημένη με τα χριστιανικά πρότυπα της Καππαδοκίας, συχνά τις χρησιμοποιούσε στη νουθεσία της.

Το σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία δεν έχει στοιχεία για μίμηση αλλά στοιχεία για αποφυγή. Λίγους μήνες νωρίτερα, στα σοβαρά επεισόδια με τον ΧΥΤΑ της Κερατέας, ο τότε Υπουργός κ. Πάρις Κουκουλόπουλος ισχυρίστηκε πως στη Δυτ. Μακεδονία είμαστε 10, 15 ίσως και τριάντα χρόνια μπροστά. Του θύμισα, με άρθρο μου, ότι έκανε λάθος στο πρόσημο. Είμαστε 30 χρόνια πίσω και όχι μπροστά!

Έχουμε μειώσει τα απορρίμματα που παράγουμε; Όχι. Τα έχουμε αυξήσει. Οι Ευρωπαίοι θάβουν 400-700 γραμμάρια απορριμμάτων κατά άτομο ενώ εμείς θάβουμε 2 κιλά!
Έχουμε αυξήσει τις ποσότητες των ανακυκλούμενων υλικών; Όχι.
Έχουμε αυξήσει την επανάχρηση των υλικών που χρησιμοποιούμε; Όχι.
Ανακυκλώνουμε τα φυτικά υλικά που παράγουμε; Όχι. Υλικά που η φύση μπορεί να ανακυκλώσει αδαπάνως, τα μεταφέρουμε σε μεγάλες αποστάσεις από τον τόπο της παραγωγής τους και τα θάβουμε σε δαπανηρούς χώρους εναπόθεσης.

Μετά από αυτά τα τέσσερα ηχηρά όχι, επιτρέψτε μου κύριε Διευθυντά, κάνοντας χρήσης της πολύχρονης βαθμολογικής μου ενασχόλησης ή διαστροφής αν θέλετε, να βαθμολογήσω το σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας με βαθμό κάτω από τη βάση. Το τραγικό με τις πολιτικές ηγεσίες του τόπου μας είναι ότι δεν αναζητούν τη γνώση, δεν προβληματίζονται και δεν εμπλέκουν και τους πολίτες στη λύση των προβλημάτων.

Διαχείριση απορριμμάτων με εργολαβίες χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών θα καταλήξει σε πολυδάπανα, ατελέσφορα και ακριβά συστήματα διαχείρισης. Να με θυμηθείτε. Το επόμενο μεγάλο σκάνδαλο στην Ελλάδα θα είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, όπως σχεδιάζεται με τα εργοστάσια καύσης και τα μεγάλα συμφέροντα που εξυπηρετούνται γύρω από αυτά.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος19/8/12

    Έτσι είναι και έχετε πολύ μεγάλο δίκιο, νεολιθική εποχή στη διαχείριση απορριμμάτων. Άσχετα που οι εδώ κοκορεύονται στους άσχετους συντοπίτες μας, οι οποίοι δεν έχουν ιδέα για το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες και πως μπορεί να βγάλει λεφτά κανείς σήμερα απ΄τα "σκουπίδια".
    Ας μας πει ο πρόεδρος της ΔΙΑΔΥΜΑ την άποψή του για το θέμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ