24.4.13

"Εκτροπή της λειτουργίας ανεξάρτητων θεσμών"





Κ. Αρσένης: 

"Πολιτικές παρεμβάσεις 

κινούν τα νήματα στο Υπουργείο Πολιτισμού"

Καταγγελία της απόφασης 
για την κατεδάφιση του στρατοπέδου 
«Μαθιουδάκη» Καστοριάς


* * *

Στην Ελλάδα, μπορεί όλα να γίνονται, να συμβαίνουν, να επιτρέπονται ή να συγχωρούνται. Αυτός άλλωστε είναι και βασικός λόγος για την κατάρρευση της χώρας τα τελευταία χρόνια

Ευτυχώς όμως δεν συμβαίνει το ίδιο στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεταξύ αυτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το οποίο υπάρχει για να εγγυάται και προστατεύει στην στοιχειώδη νομιμότητα και λογική σε περιφέρειες όπως στην Καστοριά, η οποία αυτοαποκαλείται βυζαντινή ενώ καταστρέφει όλα τα βυζαντινά της μνημεία σχεδόν συστηματικά.

Οπότε είναι «φυσικό» να ασεβεί πολλαπλά σε μνημεία νεώτερων περιόδων της ιστορίας της και αυτά της οθωμανικής περιόδου, ακόμη περισσότερο. Είναι φυσικά και αυτοί που έμπρακτα και συνειδητά αποψιλώνουν την πόλη, από τα μνημεία της, επειδή δεν κρύβουν πια σχεδόν καθόλου την απέχθειά τους.

Όπως ήταν ήδη γνωστό στην ΟΔΟ από έγκυρες πληροφορίες, η είδηση ότι μετά από ευθείες και ωμές προσωπικές παρεμβάσεις και πιέσεις, όχι μόνο αξιωματούχων αλλά και εξωθεσμικών παραγόντων στο ΚΑΣ για την υπόθεση του κτηρίου στο στρατόπεδο «Μαθιουδάκη» για τις οποίες (ωμές παρεμβάσεις) μάλιστα επαίρονταν και καυχώνται αυτοί που έβαλαν το χέρι τους για την καταστροφή του διατηρητέου κτίσματος με τις συνεντεύξεις και τους πανηγυρισμούς τους που περιέφεραν στα τοπικά ΜΜΕ, προκάλεσε κατάπληξη σε κύκλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ανέλαβε έτσι ο έλληνας ευρωβουλευτής κ. Κρίτωνας Αρσένης πρωτοβουλία να ζητήσει εγγράφως από τον υπουργό που αγνόησε την πραγματικότητα και υποτιμώντας την νομιμότητα, τις αρχικές εισηγήσεις και την αλήθεια απεφάνθη εν ονόματι της ιστορίας, να ανακαλέσει αμέσως την απόφασή του, περί μη χαρακτηρισμού του κτηρίου ως διατηρητέου.

Είναι πρώτη από μια σειρά αναμενόμενων κινητοποιήσεων που εκδηλώνονται για την διάσωση του ιστορικού κτηρίου, την τελευταία έστω στιγμή. Για να σωθούν και τα προσχήματα σε μια πόλη, στην οποία οι άρχοντές της, φρόντισαν να μην έχει τίποτε να επιδείξει εκτός από μολυσμένη λίμνη και αμίαντες καφετέριες.

ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ 25.4.2013 | 689


* * *

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Γραφείο Κρίτωνα Αρσένη
Ευρωβουλευτή

Βρυξέλλες, 24 Απριλίου 2013



Πολιτικές παρεμβάσεις 
κινούν τα νήματα στο Υπουργείο Πολιτισμού

Καταγγελία της απόφασης 
για την κατεδάφιση του οθωμανικού στρατοπέδου 
«Μαθιουδάκη» Καστοριάς


Την εκτροπή της λειτουργίας ανεξάρτητων θεσμών του Υπουργείου Πολιτισμού λόγω πολιτικών πιέσεων καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης.

Αφορμή για την καταγγελία αποτελεί η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού να μην χαρακτηρίσει ως μνημείο το κτήριο του στρατοπέδου «Μαθιουδάκη» στην Καστοριά παρά το γεγονός ότι και η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας και η Διεύθυνση Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Πολιτισμού είχαν εγγράφως αιτιολογήσει την ανάγκη χαρακτηρισμού του ως μνημείου. Η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού οδηγεί οριστικά στην κατεδάφισή του κτηρίου.

Αν και αποτελεί παράδοση για το Υπουργείο να ακολουθείται η επιστημονική γνώμη των αρμοδίων υπηρεσιών, μετά από πολιτικές παρεμβάσεις η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΜΝ) και του αναπληρωτή υπουργού ανέτρεψε αυτή την παράδοση.

Αυτό δείχνει ότι θεσμοί οργάνωσης της κοινωνίας μας, όπως το Κεντρικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού που είχαν καταφέρει να διατηρήσουν το κύρος τους και την αντικειμενικότητα των αποφάσεών τους, σήμερα καταλύονται μέσα από πολιτικές πιέσεις.

Σύμφωνα με την εισήγηση των υπηρεσιών του Υπουργείου "το κτήριο ανεγέρθηκε το 1903 ή 1904", ενώ "κατά την απελευθέρωση της Καστοριάς, στις 11 Νοεμβρίου 1912, δημοσιευμένες μαρτυρίες αναγνωρίζουν το συγκεκριμένο κτήριο ως το ένα από τα δύο σημεία της πόλης όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία. Η χρήση του πέρασε στον ελληνικό στρατό ο οποίος στα τέλη της δεκαετίας του 1910 το αφήνει κενό. Εν τέλει, το 1930, η χρήση του κτηρίου επανέρχεται στον στρατό, ο οποίος με την παρεμβολή της πρόσκαιρης κατάληψής του από τους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και της αξιοποίησής του κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου το διατηρεί σε λειτουργία μέχρι το 2000."




Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του Κρίτωνα Αρσένη προς τον αναπληρωτή υπουργό:

«ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ με την οποία δεν χαρακτηρίζεται ως μνημείο το κτήριο στρατωνισμού-διοίκησης του πρώην στρατοπέδου «Μαθιουδάκη» του Δήμου Καστοριάς στην επόμενη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ).

Προκαλεί εντύπωση ότι παρά τις σχετικές εισηγήσεις α) της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας και β) της Διεύθυνσης Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Πολιτισμού, βάσει των οποίων το κτήριο συνδυάζει αρχιτεκτονικές, ιστορικές, πολεοδομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές αξίες, το ΚΣΝΜ μετά την άσκηση πολιτικών πιέσεων αποφάσισε ότι δεν συντρέχει λόγος διατήρησης του κτηρίου ερχόμενο σε αντίθεση με τις υπηρεσίες του Υπουργείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών συμφωνεί και ο καθηγητής της Αρχιτεκτονικής σχολής του Α.Π.Θ. κ. Π. Τσολάκης, που έχει ασχοληθεί επισταμένα με την Καστοριά.

Προκαλούν οι πληροφορίες ότι υπήρξε πολιτική παρέμβαση τοπικών αιρετών παραγόντων προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου προκειμένου να μην αποφασίσει το ΚΣΝΜ αντικειμενικά με βάση την εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Η λήψη αποφάσεων του ΚΣΝΜ με βάση πολιτικές πιέσεις και όχι με βάση την αντικειμενική αξία των εκάστοτε μνημείων όπως προβλέπει ο νόμος, αποτελεί προσβολή για το θεσμό και καθιστά την απόφαση παράνομη. Ως εκ τούτου απαιτείται η άμεση ανάκλησή της και η λήψη μέτρων για την προστασία της αντικειμενικότητας του θεσμικού οργάνου και σας καλώ να το πράξετε το γρηγορότερο δυνατό.

Σας καλώ να σταθείτε στο ύψος του θεσμικού σας ρόλου, να ανακαλέσετε την απόφασή σας με την οποία το κτήριο αυτό δεν χαρακτηρίζεται ως μνημείο και να επιτρέψετε έτσι στην πόλη της Καστοριάς να διατηρήσει ένα κτίσμα-τοπόσημο που σφράγισε την ιστορία και τις μνήμες της




Επικοινωνία: kriton.arsenis@europarl.europa.eu,

37 σχόλια:

  1. Ανώνυμος24/4/13

    Να και μία καλή είδηση επιτέλους στην τριτοκοσμική Καστοριά με τους πανάξιους πολιτικούς της και τους εργολάβους της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος24/4/13

    Αναστασίου πες αλεύρι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατερίνα24/4/13

    Συγχαρητήρια στον κ. Ευρωβουλευτή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μεγακλης Σταυρος24/4/13

    Μπραβο στον ευρωβουλευτη που ασχοληθηκε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μιμόζα η αισχυντηλή24/4/13

    Αναπτερώνεται το ηθικό μας με τέτοιες ειδήσεις.
    Σε καλό να βγεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βασίλειος24/4/13

    Μόνο να μην επικρατήσει μικροπρέπεια κομματικού χαρακτήρα, μην αρχίσουν πάλι "γιατί αυτός κι όχι εμείς", γιατί τότε με τα χέρια μας βγάζουμε τα μάτια μας. Συναίνεση και κοινός αγώνας χρειάζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εύγε και τα "σκυλιά" να λυσσάξουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΟΣ24/4/13

    @ 1
    Ανωνυμε, τριτοκοσμικος εισαι και φενεσαι,πανιβλακα, που θα μας πεις και τριτοκοσμικους .Συγουρα απο ζηλεια τα λες.Δεν θελω να σκεφτω κατι αλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος24/4/13

    Μπράβο στον Κρίτωνα Αρσένη!
    ΣΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος24/4/13

    Για να δούμε τώρα τι ανακοίνωση θα βγάλει η Χ.Α. και πόσο θα συμπλεύσει(και πάλι) η Αντωνίου-Αναστασίου-Σαββόπουλος-Κεπαπτσόγλου-Γκοσλιόπουλος, μαζί τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος24/4/13

    Μπράβο ρε Κρίτωνα! ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΚΡΙΤΩΝΑ! Έστω και αν δεν γίνει κάτι θετικό με το “Μαθιουδάκη”, αλλά τουλάχιστον υπάρχουν και κάποιοι που δεν είναι τόσο επαρμένοι όσο οι προύχοντες της δύσμοιρης πολης μας και να διατηρηθεί ιστορικό αυτό κτήριο, εν αντιθέσει των ταλαίπωρων και ρημαγμένων αρχοντικών……..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος24/4/13

    "Τι τηνικάδε αφίξαι ώ Κρίτων";
    (που πάει να πει "Τι τινικέδια βαράς τέτοιαν ώρα βρε Κρίτωνα";)

    "Ιουλιανός"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος24/4/13

    To ΣΑΠΙΟ πολιτικό σύστημα της Καστοριάς πρέπει να πάει σπίτι του!
    Και οι εργολάβοι μαζί.
    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΓΑΛΑΖΙΟΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος24/4/13

    Εύγε Κρίτωνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος24/4/13

    Εξ αιτίας σας η Καστοριά θα μείνει χωρίς Αστυνομικό Μέγαρο. Ντροπή σας σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος24/4/13

    Τα Χρυσά Αυγά σαν να ράγισαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γιώργος Π.24/4/13

    ΤΟ καλό ΠΑΣΟΚ εκεί.
    Και το κακό ΠΑΣΟΚ εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος24/4/13

    Γιατί ρε φίλε να μείνει χωρίς Αστυνομικό Μέγαρο η Καστοριά? Αφού ο Δήμαρχος παραχωρεί το διπλανό οικόπεδο της ΔΕΥΑΚ για να χτιστεί εκεί;
    Τι συμβαίνει και δεν θέλετε; Για να μην χαθούν 600,000,00 ευρώ της κατεδάφισης???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος24/4/13

    Σε ψεκάζουν; Αυτά τα 600.000 θα πήγαιναν σε εργάτες Καστοριανούς. Τώρα θα χαθούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος24/4/13

    ο 19 απαλλάσσεται λόγω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος24/4/13

    Δηλαδή σε αυτήν την πόλη που το "στρατιωτικό καθεστώς" γκρέμισε το παλαιό γυμνάσιο και ένα τμήμα του ιστορικού τοίχους, οι νεότεροι και δήθεν δημοκράτες, προσπαθούν να μιμηθούν τους καθεστωτικούς, φτάνοντας πολλές φορές με τις αποφάσεις και τις απόψεις τους σε σημείο να τους ξεπεράσουν. Και αν τότε υπήρχε ο φόβος της λογοκρισίας και της εξορίας, εν έτη 2013 έχουν όλοι το δικαίωμα να αντιδρούν και να εκφέρουν άποψη. Ιδίως αν επρόκειτο για τα ¨μικρά-μικρά κομμάτια του παζλ" που όλα μαζί συνθέτουν την πολιτισμική κληρονομιά της Καστοριάς. Και αυτό το κτήριο, είτε φιλοξενούσε αδέσποτα, είτε όχι, μετρά 101 χρόνια ιστορίας, και αποτελεί προφανώς πολιτιστικό αρχιτεκτονικό κειμήλιο που δεσπόζει επιβλητικό και αβοήθητο -στις πολιτικές πιέσεις του καθενός γραμματέα τ.ο και όχι μόνο- στην χερσόνησο. Επομένως, από τη στιγμή που ο δήμος παραχωρεί παραδίπλα το υπάρχον οικόπεδο, καλά θα κάνουν να "πολιτικο-κινήσουν" τις διαδικασίες για την αλλαγή της πρωτοβάθμιας συμφωνίας και να πράξουν επιτέλους πολιτιστικά και πολιτισμικά για την πόλη, ώστε να μην χαθεί ο κωδικός του έργου αλλά και να συνεχίσει να υπάρχει το κτήριο.

    "Ανώνυμος Νο 2"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ο Λευτέρης ο ξεφτέρης24/4/13

    @ 21
    Κι εσύ Ξεφτέρης ;;;
    Συμφωνώ... Μαζί σου!
    (να μη γράφω κι εγώ τα ίδια... χαρά στο κουράγιο σου!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σ. Ευθυμιάδου24/4/13

    Να που καμιά φορά γίνονται και θαύματα. Και μάλιστα εκεί που δεν το περιμένουμε και από κάποιον που δεν υποψιαζόμασταν οι περισσότεροι, οι εκτός. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και γεννάει την ελπίδα εκεί όπου δε φαινόταν καμία καλή προοπτική. Και αποτελεί ένα καλό προηγούμενο. Τελούμε λοιπόν εν αναμονή και άλλων καλών επόμενων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος24/4/13

    Πόσο δημοκράτες είναι οι πολιτικοί μας;
    Πόσο άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Η λέξη που χρησιμοποιεί ο ευρωβουλευτής παραπέμπει στην 21η.
    "Εκτροπή".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Athena24/4/13

    Ελάτε τώρα... Πάλι θα μας φάει η γκρίνια; Το θέμα είναι τί θα γίνει με το μνημείο ή τα χαρακτηριστικά αυτού που τόλμησε να κάνει μια δυνατή κίνηση για το καλό;
    Σαράντα καντάρια ψεγάδια κι αν τού έβρισκαν του Ευρωβουλευτή, δεν μπορούν να ξεπλύνουν τη ντροπή που θα έπρεπε να νιώθουν σήμερα οι δηλωμένοι (και καλοπληρωμένοι γι' αυτό) "λάτρεις της βυζαντινής αρχόντισσας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αχ Αθηνά, αυτή η "βυζαντινή αρχόντισσα" μας έφαγε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καστοριανός πολίτης24/4/13

    Καλέ,λέτε γι' αυτό να χορεύει ο δήμαρχος πάνω στα τραπέζια, αυτό να πανηγυρίζει; Αυτό θα 'ναι, να 'στε σίγουροι. Και μην αναρωτιέστε για τίποτ' άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος25/4/13

    Αγαπητέ κ. Μπαϊρακτάρη
    Το άρθρο που επισυνάπτω αφορά στο μεγάλο πλήθος Τούρκων τουριστών που έχουν κατακλύσει τη Θεσσαλονίκη.
    Θα μπορούσαμε άνετα πιστεύω να προσελκύσουμε και στη Καστοριά αρκετούς απο δαύτους, καλώντας τους να παρακολουθήσουν από κοντά την κατεδάφιση του στρατώνα της Οθωμανικής περιόδου, μετά θα ακολουθήσει περιήγηση όπου θα μπορούν να πετάξουν τα αποφάγια τους στον Μενδρεσέ και θα κλείσουν γράφοντας γκράφιτι στους τοίχους του Κουρσούμ Τζαμί. Η συνεχής ροή επισκεπτών από τη γείτονα είναι εξασφαλισμένη...

    http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=133143#.UXhDkl6J4n4.facebook

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ιωάννης Π.25/4/13

    Μπράβο στον κ. Κρίτωνα Αρσένη, που σε εποχές παρακμής και μνημονίου, δίνει ελπίδα σε έναν τόπο σα την Καστοριά, στον οποίο κυριαρχεί μία απογοητευτική κάστα πολιτικών που επιπλέουν προσωρινά στα δύσοσμα πρασινογάλαζα νερά της λίμνης που βρωμοκοπούν συνεχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Κ.Σ.25/4/13

    Γιατί οι τοπικοί Αρχιτέκτονες κλπ δεν τοποθετούνται δημοσίως για το Μαθιουδάκη και περί άλλων τυρβάζουν;
    Γιατί επαναφέρουν παλιές αμαρτίες (βλέπε Ουνέσκο, Μητρόπολη κλπ) και δεν αποφασίσουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ;
    Τόσο δύσκολο είναι να ακολουθήσουν τον Πάνο Τσολάκη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος26/4/13

    @ Κ.Σ.
    Μάλλον περίμεναν να ενδιαφερθεί περισότερο ένας νεαρός από άλλο τόπο παρά τα "δικά μας παιδιά" που έλεγε κι εκείνος ο νεοδημοκράτης.
    Πάλι στον ύπνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος26/4/13

    Καλά έπαθα πλάκα με τις δηλώσεις Αναστασίου!!
    Νέοι άνθρωποι, νέο ήθος, νέες ιδέες: Να λέει μπροστά urbi et οrbi ότι επειδή ήταν γνωστή του ηπρόεδρος του ΚΑΣ, έβαλε και αυτός τον καλό του λόγο να γίνει πέτρες και συντρίμμια το Μαθιουδάκη.
    Ποιον μου θυμίζει, να δεις ποιον μου θυμίζει; (εξαιρείται η βουλευτίνα μας βέβαια που κι' αυτή πρόταξε τα αγωνιστικά της -ήθη)
    Νας σας χαιρόμαστε τα βλαστάρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος26/4/13

    Βρε ποιος νοιάζεται τώρα για τις ... που λένε τούτοι δώ. Πάλι καλά που βρέθηκε κι ένας ευρωβουλευτής μπας και σωθεί το κτίριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος26/4/13

    Είδατε όμως τις φωτογραφίες του Κρίτωνα στο γκουγκλ; Κούκλος! Κούκλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Χρόνης27/4/13

    Προφητικός ο κ. Αναστάσης Πηχιών;
    http://odos-kastoria.blogspot.gr/2013/02/blog-post_26.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμος4/5/13

    οι νοοτροπία σας. http://www.youtube.com/watch?v=qnydFmqHuVo

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ