24.7.15

Λόγος & Αντίλογος




Καλημέρα Παναγιώτη

Ξύπνησα πρωΐ-πρωΐ σήμερα Τρίτη και παρακολουθούσα εναγώνια τις ατελείωτες αναλύσεις-ψυχαναλύσεις των τηλεοπτικών σταθμών, για τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. Και την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ τρόϊκας –με το συμπάθειο- θεσμών (δεσμών κατά κάποιους) ήθελα να πω και ελληνικής κυβέρνησης.

Χρησμοί και μισόλογα αυτά που λέγονται, και αρχίζω να αναρωτιέμαι αν η ελληνική κυβέρνηση ανάλωσε ένα δίμηνο που σώρευσε πόνο στην ελληνική κοινωνία για να οχυρωθεί πίσω από την τήρηση μερικών hit προεκλογικών δεσμεύσεών της. Όπως με την αφύπνιση της κοιμισμένης βασιλοπούλας ΕΡΤ που την φίλησε το βασιλόπουλο, τις 30 καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, την αύξηση των μισθών των υπαλλήλων της ΔΕΗ, και άλλα βορειοκορεατικά.

Που δεν είναι της θέσης και διάθεσής μου να αναλύσω. Στο κάτω-κάτω, τι θεσμοί, τι δεσμοί, τι Λωζάνη, τι Κοζάνη, τι κρέας, τι ψάρι –όλα μια ιδέα είναι. Ακόμη και εδώ στην Καστοριά. Τι Ραγκουτσάρια, τι καρναβάλια. Τι Ρίο, τι Αντίριο.

Απλά παρατήρησα, ότι για την διαφαινόμενη συμβιβαστική διάθεση και των δύο πλευρών (έτσι βλέπει την υποχώρηση, σαν το μισογεμάτο ποτήρι η κυβέρνηση) έγινε λόγος μεταξύ άλλων απειλών και στις αντίστοιχες του υπουργού Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά, διαδηλωμένου φιλορώσου σύμφωνα με τα ΜΜΕ.

Παραμερίζω το άλλο, παράξενο και αυτό, πώς είναι δυνατόν η εν Ελλάδι λατρεία της Ρωσίας να συσπειρώνει με τον ίδιο φανατισμό ευλαβείς ορθοδόξους και αθέους, εθνικιστές και διενθιστές, δεξιούς και αριστερούς των ορίων και περιθωρίων, μέχρι και την Χρυσή Αυγή. Και κάπως ευρύτερα, πώς είναι δυνατό να λατρεύουν την Ρωσία ταυτοχρόνως, Έλληνες και Σκοπιανοί για τους δικούς τους λόγους.

Αναφέρομαι στις απειλές του Υπ.Εξ. ότι ένα πιθανό Grexit θα είχε σαν συνέπεια κύμα αντιευρωπαϊσμού στην νεοελληνική νεολαία, - που προτιμά να εξαγοράζεται με επιδοτήσεις, μαϊμού ιστορία, δόξα και λοιπά γνωστά και κύμα λαθρομεταναστών και τζιχαντιστών προς την Ευρώπη. Κανείς όμως δεν σχολίασε το κατά την άποψή μου σημαντικότερο γεγονός, που έχει και τοπικό καστοριανό χρώμα. Που εξηγεί την υποχώρηση του Βερολίνου και την αλλαγή στάσης της Ευρώπης:

Μαζί με τις απειλές του Υπ.Εξ. για Τζιχαντιστές και τα τοιαύτα που δεν είναι και σοβαρά, έπεσε σύρμα, έμαθαν και για την συμμετοχή του Δήμου Καστοριάς με αντίστοιχο κλιμάκιο, στην Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου 2015. Από καλά ενημερωμένες πηγές (όχι εγώ δεν ανήκω στο περιβάλλον Φούχτελ) πληροφορήθηκα ότι μόλις έμαθαν, εκεί στο Βερολίνο, στο Ράϊχσταγκ, για την επερχόμενη απειλή, ότι μαζί με τους λαθρομετανάστες και τζιχαντιστές  ο Δήμος Καστοριάς θα ανοίξει τα σύνορα στα Ραγκουτσάρια και τους Χασκαριείς, και θα προωθήσει το βαλκανικό μουσικό συναδέλφωμα πραγματοποιώντας φεστιβάλ αδελφωμένης μπάλκαν μουσικής, μπροστά από το Μουσείο της Περγάμου, ξεχύνοντας το τουριστικό και πολιτιστικό προϊόν της Καστοριάς, οι Κουτόφραγκοι–Κουτογότθοι κλπ, μπρος στην απειλή να χάσουν Λόνδρα, Παρίσι, Βιέννη, Βερολίνο κλπ τους τουρίστες τους, είπαν σε όλα ΝΑΙ.

Και αυτή την αλήθεια, κανένας δεν την πρόβαλε και είπα να σου γράψω πριν αναχωρήσω για μετανάστης. Στο κάτω-κάτω τι Kastoria τι Astoria. Τι Ρόζα Λούξεμπουρκ, τι Ρόζα Εσκενάζι. Για να πούμε την αλήθεια με το όνομά της, χωρίς φόβο και πάθος.

Ο τακτικός 
Αναγνώστης σου


Φωτογραφία: Η θεά Αθηνά, στην ανατολική πλευρά του βωμού της Περγάμου (181-159 π.Χ.), έχει γονατίσει τον Γίγαντα Αλκυονέα πιάνοντάς τον από τα μαλλιά. Δίπλα της βρίσκεται η φτερωτή θεά Νίκη και κάτω η Γη σε ένα δυναμικό σύμπλεγμα. Όλοι οι θεοί του Ολύμπου αγωνίζονται με ορμή εναντίον των Γιγάντων. Pergamonmuseum, Βερολίνο Γερμανίας.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Μαρτίου 2015, αρ. φύλλου 779



1 σχόλιο:

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ