19.1.16

ΟΔΟΣ: Απραγματοποίητες υποσχέσεις



Οι πρόσφατες δηλώσεις για την Αρχιτεκτονική Σχολή του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θ. Καρυπίδη που παρευρέθηκε σε αγιασμό την έναρξη του νέου σχολικού έτους σε εκπαιδευτήριο της Καστοριάς, καταγράφθηκαν θετικά από τα τοπικά ΜΜΕ. Όπως και η παρουσία του, στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του κατεδαφισθέντος (στην διάρκεια της επταετούς δικτατορίας) παλιού Γυμνασίου, στην Κουμπελίδικη.

Ο επικεφαλής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, δηλαδή ενός αυτοδιοικητικού οργανισμού που εξ ορισμού επικυρώνει την νοοτροπία του «Κοζανίτικου Κράτους», εντυπωσιάζει να αναφέρεται με αυτό τον τρόπο και να το καταγγέλλει επειδή «βάφτισε το κρέας ψάρι και πήρε την Αρχιτεκτονική από την Καστοριά» συμπληρώνοντας ότι «από αυτό το φαγητό εμείς δεν θα φάμε και να μην φάτε και εσείς παιδιά! Δεσμεύομαι να αγωνιστούμε για να φέρουμε πίσω την Αρχιτεκτονική Σχολή που ανήκει στην Καστοριά!»

Ωστόσο οι ευθύνες για την Αρχιτεκτονική Σχολή είναι πρωτίστως προσωπικές και με αντανάκλαση πολιτικές. Αν σε κάτι ευθύνεται το «Κοζανίτικο Κράτος» σίγουρα ευθύνεται για την χρονοτριβή στα έτη 2008-2009 όταν κυβερνούσε ακόμη η Νέα Δημοκρατία και το στενό τοπικό συμφέρον της Κοζάνης έβαζε τρικλοποδιές, έστηνε παγίδες τις οποίες έπεφταν ρομαντικοί, αφελείς και παπαγαλάκια της Καστοριάς. Με αποτέλεσμα να χαθεί κρίσιμος χρόνος.

Από το 2009 και στην συνέχεια, οι ευθύνες είναι ξεκάθαρα προσωπικές και πολιτικές: ανήκουν σε όσους διοίκησαν την Καστοριά, σε όλα τα επίπεδα άσκησης της πολιτικής, με (μια τουλάχιστον) εξαίρεση τον τότε νομάρχη κ. Κ. Λιάντση. Αυτή είναι η αλήθεια.

Η ολιγωρία, η πολιτική δειλία και ο επαρχιωτισμός, το αίσθημα καχεξίας και κατωτερότητας του τόπου, ευθύνονται για την Αρχιτεκτονική Σχολή, όπως και όσοι δεν θέλουν να ενισχύσει η Καστοριά την θέση και την αποστολή της στην σύγχρονη Ελλάδα και να συσφίξει τους δεσμούς της. Ο καθένας μπορεί και από μόνος του να φαντασθεί ποιοι μπορεί να θέλουν την Καστοριά αποδυναμωμένη και απομονωμένη.

Έμπρακτη απόδειξη για όλα αυτά είναι τόσο το ότι ο υποψήφιος βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Πάρης Κουκουλόπουλος επαίρεται για την αρπαγή της Σχολής, όσο και διότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, ήδη οι θεματοφύλακες του «Κοζανίτικου Κράτους» δίνουν τα ρέστα τους, αντιπολιτευόμενοι δήθεν τον κ. Θ. Καρυπίδη.

Όμως ο κ. Θ. Καρυπίδης τις θετικές αυτές δηλώσεις του, με διαφορετικό τόνο, τις έχει επαναλάβει. Ήταν το 2014 προεκλογικά και μετεκλογικά και τις επαναλαμβάνει και τώρα το 2015. Αντίστοιχα έπραξε κατά καιρούς και ο κ. Σ. Αδαμόπουλος, εκλεγμένος αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς και όλα αυτά όπως είναι φυσικό ανανέωσαν την ελπίδα και τονώνουν την προσμονή.

Ωστόσο ένα ολόκληρο έτος μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, θα περίμενε κάποιος  να ειπωθεί κάτι πιο σαφές και συγκεκριμένο. Κάτι πέρα από τις καταγγελίες και τις ευχάριστες υποσχέσεις για τα αυτιά της Καστοριάς. Από τις οποίες έχει χορτάσει ο τόπος, όλες απραγματοποίητες βεβαίως.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Σεπτεμβρίου 2015, αρ.φύλλου 803

7 σχόλια:

  1. Saraferas Apostolis [facebook]18/1/16

    Ντροπή και αίσχος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος18/1/16

    Η "Αρχιτεκτονική" ανήκει ΦΥΣΙΚΑ (!!!) στο πανεπιστήμιο. Και το Πανεπιστήμιο δεν είναι μικρομάγαζο των τοπικών αυτοδιοικητικών θεσμών. Θάρθει κάποτε στιγμή που πολλοί θα ντρέπονται για τον ανερμάτιστο κατακερματισμό και την ποιοτική καταβαράθρωση του Πανεπιστημίου κάτω απο το πρίσμα της συμφεροντολόγας και ανήθικης "επαρχιωτοποίησής" του!

    α υ τ ό χ θ ω ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος19/1/16

    Τρέχουν στο μέλλον η Κοζάνη, τα Γρεβενά, η Φλώρινα.
    Σε όλα πίσω η Καστοριά.
    Εύγε στις δύο κυρίες μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος19/1/16

    #Τρέχουν στο μέλλον η Κοζάνη, τα Γρεβενά, η Φλώρινα.
    Σε όλα πίσω η Καστοριά.
    Εύγε στις δύο κυρίες μας#

    Όταν θα κλείνουν χρεοκοπημένα χωρίς πόρους και μένοντας άνευ αντικειμενου τα εν λόγω ιδρύματα...
    Οταν ο "κοσμάκης" θα καταλάβει ότι οι σπουδες του παιδιού του στην Κωλοπετεινίτσα εν Ελλάδι του κοστίζουν όσο στο Πανεπιστήμιο Shurrey του Λονδίνου/μαζί με τα έξοδα οικοτροφείου εκεί...

    Τότε...
    Τότε...
    Οι δυο κυρίες θα υμνηθουν.

    α υ τ ό χ θ ω ν

    ΥΓ, Πέρασε φυσικά ΑΝΕΠΙΣΤΡΕΠΤΙ η εποχή που λαός ζητούσε από τον βουλευτή όποια μ@κ@κί@ του κατεβαινε κι αυτή πραγματοποιούνταν αμέσως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος19/1/16

    Ως που να κλείσει και το Δημοκρίτειο και το Αριστοτέλειο... καλό είναι να έχει και η Κωλοπετεινίτσα την Σχολή της!
    (Αμάν πια με την καραμέλα του "Χάρβαρτ" όλοι σας. Κτίστε κανέναν πρύτανη και αφήστε ήσυχη την Κωλοπετεινίτσα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος19/1/16

    Όλοι να έχουν, Κοζάνη, Φλώρινα, Γρεβενά, Κομοτηνή Ιωάννινα, κλπ, πλην της Καστοριάς; Έτσι αυτόχθονα;
    Δεν πέρασε ΑΝΕΠΙΣΤΡΕΠΤΙ: Απόδειξη ότι μας την έκλεψαν τη Σχολή Γιαννιώτες και Κοζανίτες; Αλλά εκεί δεν έχουν Ολυμπίες, ούτε Μαρίες, ούτε βουλευτές που τρέχουν στις Σκουριές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος19/1/16

    Ε, τότε αφού έχουν οι άλλοι ...νάχει κι η Καστοριά! Τί; παρακατιανή είναι αυτή;

    Θεραπευτείτε καλοί μου από τον ανόητο τοπικισμό... Σε λίγον καιρό δεν θα υπάρχουν νηπιαγωγεία και θα μπουν δίδακτρα στα δημόσια σχολεία. Πού οι πόροι για να συντηρηθούν αυτά;

    Για τον κτίστη των Πρυτάνεων... δεν το συζητώ. Πρωτότυπος και ριζοσπάστης. [Μόνο που μπερδεύει τα ...γιοφύρια με τα Πανεπιστήμια!!]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ