11.1.16

Λόγος & Αντίλογος

Διαπαιδαγώγηση ανηλίκων και νέων

Παραπονείται ο πατέρας για τον ανυπάκουο υιόν του –παιδί ανήλικο- που δεν λέει να ξεκολλήσει από την ενασχόλησή του με τα ΠΟΚΕΜΟΝ. Δεν θέλει, λέει, να διαφέρει από τα άλλα παιδιά. Γι’ αυτό μιμείται τους συνομηλίκους του στην ένδυση, στα μαλλιά-καρφιά, στα κακόγουστα αστεία, άπρεπα πειράγματα, στις «μαγκιές», στις κακές συνήθειες. Άρχισε κιόλας να «εμπεδώνεται» η θεωρία του υπουργού παιδείας «Απαιδείας» για την αριστεία ως «στρεβλή νοοτροπία»; Όχι στην αριστεία και στη διαφορά; Όλα και όλοι ίσοι προς τα… κάτω. Αλλά, αφήστε τον κο Μπαλτά στην προσωπική του απαξίωση του αριστεύειν, ο οποίος ξεχνά ότι ηγείται ενός υπουργείου για τη μόρφωση και αγωγή των παιδιών μας. Ο σωστός γονέας γίνεται –αν είναι προσεκτικός και νοιάζεται- παιδαγωγός και φίλος με το παιδί του, με την κατάλληλη συμπεριφορά, με τον ζωντανό επωφελή διάλογο, με την παιδαγωγούσα έξυπνη διδαχή.

Προ ημερών στην Πόλη, άλλος γνωστός πατέρας,70άρης, με γλυκιά αγανάκτηση «διαμαρτυρόταν» ότι ο Βαγγέλης του –προ μηνών απολυθείς από τον στρατό- παίρνει το αυτοκίνητο του πατέρα του με κάποια δικαιολογία, διανύει τα κατ’ αρέσκειαν χιλιόμετρά του και επιστρέφει αργά τη νύχτα με τους φίλους του. Στην υπόμνηση του πατρός «ότι η μηχανή δεν καίει... νερό», εκείνος ως απάντηση γελά χαριτωμένα και –τι πειράζει;- προσθέτει. Οφθαλμοφανής η αδυναμία γονέων και παππούδων, ιδίως των νεωτέρων γενεών- προς τα παιδιά- να τους κάνουμε όλα τα χατήρια, αντί νηπιόθεν να τα εθίζουμε κατά ένα απαλό και απλό τρόπο να αρχίσουν να διακρίνουν το καλό και το ωραίο από το άσχημο και υποτυπωδώς, ποια είναι τα πρέποντα στην ηλικία τους. Ακούω νεώτερους από μένα γονείς να διατείνονται : Εγώ υπέφερα, εμείς στερηθήκαμε… δε θέλω να νιώσουν και τα παιδιά μου τα ίδια με μας! Ιδού το άνοιγμα προς την απραξία και τη ραθυμία. Και αν η λιτότητα και η οικονομική καχεξία παραταθεί, πώς θα την αντιμετωπίσουν τα παιδιά μας, αν τα περιμένουν όλα έτοιμα; Γι’ αυτό πιστεύω ακραδάντως πάντοτε επίκαιρος ο Ηρακλής στη συνάντηση της Αρετής και της Κακίας. Και, κυρίως, το παράδειγμα ημών των μεγαλυτέρων.

 Λάζαρος Νικηφορίδης


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Σεπτεμβρίου 2015, αρ. φύλλου 801

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ