4.7.16

Λόγος & Αντίλογος


efimerida-Odos-Kastoria
ΟΔΟΣ 25.2.2016 | 824

Περί τεμένους, 

Europa Nostra και άλλων τινών [II]


Κύριε Μπαϊρακτάρη,

Στο τελευταίο φύλλο (25.02.2016) της έγκριτης εφημερίδας σας “ΟΔΟΣ” σχολιάζετε, δικαιολογημένα, αρκετά εκτεταμένα τα όσα ακούσθηκαν για το θέμα της επικείμενης μελέτης για το Κουρσούμ Τζαμί από μεταπτυχιακούς φοιτητές Τμήματος της Πολυτεχνικής σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των σχολίων σας υπάρχουν δύο που με αφορούν άμεσα και θα ήθελα να τοποθετηθώ-σχολιάσω- απαντήσω γιατί, κατά τη γνώμη μου, είναι θέματα που δεν είναι απόλυτα σωστά όπως τα παρουσιάζετε.

1.

Υπάρχει και πάλι σχόλιό σας γιατί η προσφορά του μεταπτυχιακού αυτού τμήματος αρχίζει από το Κουρσούμ Τζαμί και όχι από τα μνημεία που η έκθεση της Europa Nostra προβλέπει. Παραδόξως διαβλέπετε κάποιες γκρίζες πτυχές στην συνεργασία αυτή. Επίσης θεωρείτε δεδομένο ότι η συνεργασία αυτή ξεκίνησε από την Europa Nostra.

Για άλλη μια φορά λοιπόν παραθέτω τα πράγματα όπως ακριβώς έχουν. Στα αρκετά χρόνια της ζωής μου και στα πολλά των σπουδών και της επιστημονικής καριέρας μου δεν έχω ποτέ αφήσει γκρίζες σκιές και δεν θα το κάνω τώρα που εθελοντικά προσφέρω αυτά που μπορώ να προσφέρω στον τόπο μου.

Η συνεργασία με το μεταπτυχιακό τμήμα του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης κτίζεται εδώ και ένα χρόνο ύστερα από δική μου πρωτοβουλία. Το εάν στη συνεργασία αυτή θα συμπεριλαμβάνονταν και η προώθηση της αποκατάστασης των προβλεπόμενων από τη Europa Nostra εξαρτάται από πολλόυς παράγοντες. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στο μέλλον μια και η συνεργασία μας με το μεταπτυχιακό αυτό τμήμα προβλέπεται να είναι μακροχρόνια.

Το μεταπτυχιακό αυτό τμήμα λειτουργεί με βάση κάποιο κανονισμό του. Σ΄αυτόν προβλέπεται ότι οι ήδη επιστήμονες φοιτητές, και μάλιστα κάποιοι έμπειροι στον τομέα τους, αποφασίζουν με τι ακριβώς θα ασχοληθούν για την πτυχιακή τους εργασία, με την επιτήρηση και μόνον των καθηγητών τους. Το να διαβλέπετε γκρίζες πτυχές, που κάποιοι φέτος διάλεξαν το Κουρσούμ Τζαμί, θίγει την αξιοπρέπεια και των φοιτητών και των καθηγητών τους, αλλά και εμένα προσωπικά. Οι Πανελλήνιες διαστάσεις που πήρε το θέμα του Κουρσούμ Τζαμί, με τις εθνικοπατριωτικοθρησκευτικές ιδιοληψίες μερικών, αλλά και με τη δική σας εμμονή να βλέπετε γκρίζες πτυχές, μόνο κακό κάνουν στην πόλη μας.

Έχετε όλο το δικαίωμα και χρέος σαν δημοσιογράφος να διασταυρώνετε πληροφορίες, πράγμα που κάνατε τηλεφωνώντας στο μεταπτυχιακό τμήμα, αλλά μέχρις ενός σημείου γιατί από κάποια στιγμή και μετά ενοχλήσατε τους μελλοντικούς συνεργάτες του Δήμου μας. Τα δύο αυτά φαινόμενα θα μπορούσαν να ακυρώσουν τη συνεργασία μας αυτή με το Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης όταν από την πρώτη συνεργασία παρουσιάζονται τέτοια προβλήματα.

Ευτυχώς η συνεργασία αυτή κτίσθηκε σε πολύ σοβαρές και στέρεες βάσεις, κάτι που θα διαπιστώσατε και σεις μετά τα τηλεφωνήματά σας, και το αποτέλεσμα ήταν να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία. Επαναλαμβάνω όμως ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι καταστροφικό. Δεν υπάρχουν λοιπόν γκρίζες πτυχές. Η μόνη σας ένδειξη, με ερωτηματικό, είναι ότι κατά την πρώτη επίσκεψη των καθηγητών και φοιτητών για ανίχνευση στα μνημεία μας παρευρίσκονταν και η κα Στερίώτου μέλος της επιστημονικής επιτροπής της Europa Nostra. Η κα Στεριώτου έχει ήδη γίνει σημαντική φίλη και προσωπική και της Καστοριάς αλλά ταυτόχρονα είναι και στενή φίλη από πολλά χρόνια με την Διευθύντρια του μεταπτυχιακού τμήματος, την κα Αλεξοπούλου. Παρευρίσκονταν λοιπόν σαν ιδιώτης και φίλη. Διαβλέπω λοιπόν μία εμμονή σας στο θέμα αυτό, η οποία μόνον κακό μπορεί να κάνει στην πόλη.

Έχω να δηλώσω ότι είναι η τελευταία φορά που ασχολούμαι με το θέμα γιατί με περιμένουν πολλές και παραγωγικές πτυχές αυτών που έχω αναλάβει. Εκεί θα αφιερώσω τις προσπάθειες μου και όχι σε μη παραγωγικές αντιδικίες.

2.

Σε κάποιο σημείο αναφέρετε ότι ακόμη και εγώ, κάτω από την πίεση των συμβούλων «αδελφών» μου πλειοδότησα με το να ισχυρισθώ ότι η αξιοποίηση του Κουρσούμ Τζαμί σαν πολιτιστικό κέντρο θα αποτρέψει μελλοντική χρήση του σαν Τζαμί, λατρευτικός χώρος. Πιστεύω ότι είτε υπό πίεση ή σε ήρεμη κατάσταση το να βλέπει κάποιος λίγο στο μέλλον για να προλάβει πράγματα είναι αυτό που έλειπε από τους πολιτικούς μας για δεκαετίες ολόκληρες και φθάσαμε στην σημερινή κρίση.

Κύριε Μπαϊρακτάρη θα παρακαλούσα όπως αυτή η επιστολή μου προς εσάς να έχει την ανάλογη προβολή στην έγκριτη εφημερίδα σας και μάλιστα στο επόμενο φύλλο, πριν το όλο θέμα ξεχαστεί. Ευχαριστώ προκαταβολικά για την ανταπόκριση.

Με Καστοριανά αισθήματα

Δρ Λεωνίδας Παπαδημητρίου
Αντιδήμαρχος Καστοριάς


* * * 



Η ΟΔΟΣ καταχωρεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής του αντιδημάρχου Καστοριάς κ. Λεωνίδα Παπαδημητρίου, με αφορμή του το κύριο άρθρο του προηγούμενου φύλλου της εφημερίδας. Στο οποίο υποστηρίχθηκε ευθέως η τολμηρή απόφαση μέρους της πλειοψηφίας του Δήμου Καστοριάς για συντήρηση του τεμένους, στο πλαίσιο απασχόλησης μεταπτυχιακών φοιτητών της πολυτεχνικής σχολής της Θεσσαλονίκης.

Εστιάζεται ωστόσο η απάντηση του αντιδημάρχου Καστοριάς -κάπως αναπάντεχα ομολογουμένως- σε δευτερεύοντα θέματα της θετικής για την απόφαση του Δήμου κριτικής του άρθρου. Χωρίς να αποφεύγονται άδικες αιχμές. Και περίεργα, μη αποδεκτά σχόλια. Αλλά και εμφανή λάθη στην ανάγνωση του απαντώμενου πρωτοσέλιδου.

Για την εφημερίδα δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, όχι μόνο για την αίσθηση του καθήκοντος, αλλά εξ ίσου και για τα πατριωτικά αισθήματα του καστοριανού αντιδημάρχου κ. Λ. Παπαδημητρίου. Και την συνέπεια με την οποία υλοποιεί τις αποφάσεις του. Άλλωστε διάχυτη είναι επιπλέον η εντύπωση ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο Δήμος Καστοριάς λειτουργεί ως χωνευτήρι προσωπικών οραματισμών και προγραμματισμού.

Αλλά ακόμη και έτσι, η κριτική προσέγγιση της ΟΔΟΥ δεν αφορά πρόσωπα. Παρά πράξεις και αποφάσεις με πολιτικό και δημόσιο αντίκτυπο. Για ζητήματα τα οποία ήδη έχουν τεθεί από την εφημερίδα, αλλά δεν έχουν απαντηθεί στην ουσία τους ενώ επιπλέον επιβεβαιώνονται από τα υπάρχοντα εκτός Καστοριάς, στοιχεία.

ΟΔΟΣ 25.2.2016 | 824
Έτσι, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, απ’ όλο το πολύπλευρο θέμα των ανοικτών πολιτιστικών ζητημάτων της Καστοριάς, η απάντηση του αρμοδίου αντιδημάρχου εστιάζει αποκλειστικά σε όσα κρίνεται ότι τον αφορούν ατομικά, χωρίς αναφορά στα υπόλοιπα που αναδεικνύει η (4 σελίδων) αρθογραφία της ΟΔΟΥ, ιδίως του περασμένου φύλλου αρ.824.

Όπως ενδιαφέρον είναι ότι στην απάντησή του ο κ. αντιδήμαρχος χρησιμοποιεί εμφατικά τον όρο «εμμονή». Πιο συγκεκριμένα, αντί να αναρωτηθεί δημοσίως εάν η στάση των εν συμβουλίω «αδελφών» του, και μάλιστα των συναδέλφων του της πλειοψηφίας στην οποία ανήκει, σε θέσεις ξενοφοβικές και αναχρονιστικές (ίσως και μισαλλοδοξίας) είναι απότοκος κάποιας προκατάληψης ή εμμονής, αποδίδει εμμονή στην ΟΔΟ. Κατά προφανή εννοιολογική ταύτιση της εμμονής με την επιμονή. Σημεία των καιρών ίσως.

Μάλιστα δεν διαφεύγει της προσοχής, ότι ο κ. αντιδήμαρχος, στην κατά τα άλλα προσεκτική απάντησή του, δεν παρουσιάζει την στάση του Δήμου Καστοριάς και σε άλλα ζητήματα που τέθηκαν στο ίδιο φύλλο. Για παράδειγμα, ούτε στο θέμα του αγνοούμενου θησαυρού των εικόνων και κειμηλίων της Καστοριάς και την κίνηση των υπογραφών, σε υποστήριξη ενός άλλου Καστοριανού, του κ. Αναστασίου Πηχιών. Θέμα μείζον ιστορικό και πολιτιστικό, για το οποίο ο Δήμος Καστοριάς οφείλει να πάρει θέση. Ούτε για το ζήτημα της διάσωσης του Μαθιουδάκη, το οποίο απέφυγε τον αφανισμό την τελευταία στιγμή χάρη στην επιμονή και τον ρομαντισμό. Ιδιωτών -και όχι του Δήμου Καστοριάς. Όπου και πάλι, ο Δήμος Καστοριάς υπήρξε (από την π. δημοτική αρχή ακόμη) αδικαιολόγητα απών. Δείχνοντας ανέτοιμος και απρόθυμος -ο Δήμος Καστοριάς- να προστατεύσει τα μνημεία του.

Αν και δεν αρμόζει ο προσωπικός τόνος σ’ αυτή την ιδιότυπη επικοινωνία, επειδή είναι ο ίδιος -ο κ. αντιδήμαρχος- που αναφέρεται σε εμμονή, θα πρέπει να τονισθεί το γεγονός ότι η εφημερίδα δείχνει επιμονή στην ανάδειξη και την διατήρηση σε επικαιρότητα των ζεόντων προβλημάτων της πόλης της Καστοριάς. Αλλά αυτό δεν είναι εμμονή. Είναι υπομονή ίσως, σαν κι’ αυτή που κάνουν οι δημότες. 
Και φυσικά από την επιμονή και την έρευνα μιας εφημερίδας, δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο το συμφέρον της Καστοριάς, ούτε οι νόμιμες αποφάσεις, όπως τόσο αδόκητα αναφέρεται στην επιστολή. Κατά βάση από λάθος αποφάσεις της διοίκησης προκαλούνται τα προβλήματα. Και όχι από την ΟΔΟ, εκτός πια κι’ αν συντρέχουν άλλες καταστάσεις.

Και μιας το θέμα περιστρέφεται στην Europa Nostra, υπενθυμίζεται ότι υπάρχει μια επιπλέον εξήγηση, που ίσως να μην του είναι γνωστή. Αρκετά πριν ο κ. Λ. Παπαδημητρίου αποφασίσει -αξιέπαινο αυτό- να ασχοληθεί με τα δημοτικά της Καστοριάς, αφήνοντας βεβαίως την Θεσσαλονίκη όπου διέμενε, ήταν η ΟΔΟΣ που με επιμονή από κοινού με τον κ. Βασίλειο Τσεμάνη, τον ευρωβουλευτή κ. Κρίτωνα Αρσένη και άλλους, πρόβαλλε με έμφαση και επιμονή τις προοπτικές της Europa Nostra για την Καστοριά και συνέβαλλε στην κινητοποίηση και του Δήμου Καστοριάς, που επί δημαρχίας κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδη αντιλήφθηκε την σημασία της πρωτοβουλίας.

Όπως, με την ίδια επιμονή υποστήριξε την υπόθεση σωτηρίας του Μαθιουδάκη, στην οποία συνέβαλλε με τις δυνάμεις της και την ευαισθητοποίηση των φίλων και αναγνωστών της. Αλλά και την αναμετάδοση της όπερας από την ΜΕΤ, που δεν πρέπει να βρίσκεται ακόμη στις προτεραιότητες καμιάς πολιτιστικής αντιδημαρχίας, όπως και η διαρκής επαναφορά του θέματος λειτουργίας της αρχιτεκτονικής σχολής στην Καστοριά, τον χρονοβόρο (και μοναχικό) δικαστικό αγώνα  για τις τοιχογραφίες του αρχοντικού Σομαλιά και άλλα.

Λεωνίδας Παπαδημητρίου
ΟΔΟΣ 24.12.2016 | 817
Επιπλέον η αναφορά σε «γκρίζες ζώνες» σχετίζεται με ζητήματα που και πάλι έθεσε η ΟΔΟΣ, (φύλλο 817 / 24.12.2016 σελ. 10) στον κ. αντιδήμαρχο, τα οποία ακόμη δεν έχουν απαντηθεί. Όταν από την ίδια την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, αλλά και την Europa Nostra μοιάζει να επιβεβαιώνεται η υπόθεση ότι η συντήρηση του τεμένους και του μενδρεσέ περιλαμβάνονται στo πρόγραμμα της -ενώ δεν θα έπρεπε, για ποιο λόγο άραγε να θεωρείται εμμονή η παρατήρηση ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί το ζήτημα.

Για την ΟΔΟ, και προφανώς για την κοινή αντίληψη, εμμονή μπορεί να είναι μόνο η εμφατική προσήλωση σε προσωπικές απόψεις και θέσφατα, που βρίσκονται στον αντίποδα του κοινώς εννοούμενου συμφέροντος της Καστοριάς. Όπως αυτές των ζηλωτών «αδελφών» του δημοτικού συμβουλίου και (ίσως) όσων αρνούνται από τον Δήμο Καστοριάς να υποστηρίξουν την απόφαση της πολιτείας για την αρχιτεκτονική σχολή στην Καστοριά και το επαναλαμβανόμενο αίτημα της καστοριανής κοινωνίας, επειδή για παράδειγμα η λειτουργία της αρχιτεκτονκής σχολής στην Καστοριά προσκρούει στις απόψεις τους. Ιδίως όταν υπάρχει συνεργασία με ομοειδή τμήματα του ΑΠΘ όπως στην περίπτωση της συντήρησης του τεμένους.

Για την ιστορία να αναφερθεί ότι από τα υπάρχοντα στοιχεία εξακολουθεί η υπόθεση ότι η συντήρηση του τεμένους (και του μενδρεσέ) γίνεται μετά από πρόταση οικονομοτεχνικής έκθεσης της Europa Nostra» (*), και να διατηρείται η απορία για το πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό, την στιγμή που η Europa Nostra αφορά συγκεκριμένες αλλά διαφορετικές περιοχές της πόλης της Καστοριάς («Ντουλτσό» και «Απόζαρι») από τις οποίες δεν ξεκίνησε ακόμη κάτι.

Και ότι δεν είναι ακριβώς κατανοητός ο συνδυασμός της ταυτόχρονης καταγγελίας «για τις εθνικο-πατριωτικο-θρησκευτικές ιδεοληψίες μερικών» και η απρόσμενη έμμεση δικαίωσή τους. Μέσω μιας προσωπικής ικανότητας να διαβλέπει -εν προκειμένω- ο κ. αντιδήμαρχος λίγο στο μέλλον, για να προλάβει πράγματα προτείνοντας την αξιοποίηση του τεμένους σαν πολιτιστικό κέντρο, για να αποτρέψει μελλοντική χρήση του σαν τζαμί, λατρευτικό χώρο. Με αυτή την τοποθέτηση, δεν δικαιώνονται οι ζηλωτές σύμβουλοι;

Η εφημερίδα, χωρίς να διεκδικεί το αλάθητο, ασφαλώς και θα επανέρχεται σε όσα ζητήματα κρίνει ότι πρέπει να προβάλλει για την ενημέρωση των αναγνωστών και την ανάδειξη των προβλημάτων της Καστοριάς. Ευελπιστώντας ότι θα μπορεί να συμβάλλει στον γόνιμο προβληματισμό. 

Ωστόσο η ΟΔΟΣ θεωρεί αδικαιολόγητο και μη αποδεκτό, τον πρωτοφανή ισχυρισμό της επιστολής ότι θα ήταν ποτέ δυνατόν, η κριτική και η έρευνα της εφημερίδας, όπως και η ελευθεροτυπία «να κάνει κακό στην πόλη». Προσβλητική η σύνδεση της με τους «εν τιμή» «αδελφούς» του ίδιου. Και μη αναμενόμενη.


(*)  Η «Τεχνική-Οικονομική Έκθεση Εμπειρογνωμόνων από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης (CEB) / Προγράμματος Europa Nostra / Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την αποκατάσταση των ιστορικών περιοχών των συνοικιών Ντολτσό και Απόζαρι» που δημοσιεύθηκε στις 3 Ιουλίου 2015 (σημ. στις 18 Ιουλίου επισκέφθηκαν οι φοιτητές την Καστοριά  με «συμμετοχή της εκπροσώπου της Europa Nostra» όπως αναφέρει -όχι η ΟΔΟΣ, αλλά το ΔΠΜΣ/ΑΠΘ), εκτιμώμενου κόστους για την αποκατάσταση των δύο πιλοτικών περιοχών της Καστοριάς  € 10.000.000 (χωρίς ΦΠΑ), αναφέρει επί λέξει: 
• Development of art and cultural activities for the dissemination and promotion of both neighborhoods:
-Restoration of the Madrasa (Mendrese) as an arts and crafts centre, furriery and with educational activities for children.
-Restoration of the Koursoumli Mosque as a chamber music hall and cultural centre organizing painting or photography competitions, in close collaboration with the Fine Arts Faculty, Private or Public Cultural Foundations, etc 
• Ανάπτυξη των τεχνών και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων για τη διάδοση και προώθηση των δύο συνοικιών (Απόζαρι και Ντολτσό):
-Αποκατάσταση του Μενδρεσέ ως κέντρο τέχνης, βιοτεχνίας και γουνοποίας για εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά.
-Αποκατάσταση του Κουρσουμλή Τζαμί ως αίθουσα μουσικής δωματίου και πολιτιστικό κέντρο διοργάνωσης διαγωνισμών ζωγραφικής και φωτογραφίας, σε στενή συνεργασία με την Σχολή Καλών Τεχνών, ιδιωτικά ή κρατικά πολιτιστικά ιδρύματα, κλπ.

Η επαναλαμβανόμενη διάψευση στα πιο πάνω του κ. αντιδημάρχου Καστοριάς είναι πραγματικά εντυπωσιακή.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Μαρτίου 2016, αρ. φύλλου 825


6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος4/7/16

    H γλώσσα κόκκαλα δεν έχει, και κόκκαλα τσακίζει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος4/7/16

    Η Europa Nostra, τελικά, εξελίχθηκε σε Δούρειο Ίππο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος4/7/16

    Σε Κερκόπορτα. Ευχής της κας [.....]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος4/7/16

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος9/7/16

    Δηλαδή, η Europa Nostra, μιλάει για αναστηλώσεις Αρχοντικών, Γειτονιών, και Οικιστικού Περιβάλλοντος στο Ντολτσό και Απόζαρι, και μας τη βγαίνει στα Τούρκικα;
    Έτσι εξηγείται, λοιπόν, το ταξίδι στη Κωνστανινούπολη, του Δημάρχου με την Κυρία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος12/7/16

    Σας πρόλαβε άλλη, κύριε Αντιδήμαρχε. Που φαίνεται είχε γνώση (ή συνεργάστηκε;) με την Europa Nostra, και ταξίδεψε με τον Δήμαρχο στην Κωνσταντινούπολη:
    http://www.dailysabah.com/feature/2015/12/08/greek-muslim-woman-tries-to-bring-back-mimar-sinans-dilapitated-mosque-to-life

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ