12.1.20

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ | Ιωάννης Σκόρδας | Αγαπητή ΟΔΟΣ
ΟΔΟΣ 3.10.2019 | 1003


Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Συνήθεια μου αποτελεί, να σε διαβάζω τμηματικά και με την δέουσα προσοχή κι επιμέλεια. Για να κατανοώ όσο το δυνατό περισσότερος τις απόψεις που φιλοξενούνται στα φύλλα σου. Έτσι λοιπόν, έφτασα στο σημείο να αναγνώσω στ’ οπισθόφυλλο του υπ’ αριθμ. φύλλου 1001, για το πρόβλημα με τα κουνούπια στις παραλιακές περιοχές κατά πρώτον λόγο και την προέκταση του στις γειτνιάζουσες μ’ αυτές συνοικίες της Καστοριάς.

Κι αναφέρομαι κυρίως στην εποχή του Καλοκαιριού, γιατί τότε παρατηρείται και η κορύφωση του μείζονος προβλήματος. Παρ’ όλο που αυτό κάνει έντονη την εμφάνιση τους κατά τις πρώτες μέρες της Άνοιξης και φτάνει ως -τουλάχιστον- τις αρχές Οκτωβρίου, όταν συνήθως παρατηρείται βαθμιαία, εποχιακή πτώση της θερμοκρασίας.

Η αλήθεια είναι πως η αναφορά σου αυτή, στο πρόβλημα μα τα κουνούπια δηλαδή, με προβλημάτισε ιδιαιτέρως, γιατί όντως πρόκειται για έναν υγειονομικό κίνδυνο, τα αποτελέσματα του οποίου μπορούν να γίνουν ορατά και τραγικά -μακάρι ποτέ- ανά πάσα ώρα και στιγμή, κυρίως τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού. Κι η αιτία δεν είναι άλλη φυσικά, πέρα από την μετάδοση μέχρι και επικίνδυνων για την ζωή ασθενειών, από το τσίμπημα μόλις ενός κουνουπιού. Κι ο λόγος γίνεται για την πιο γνωστή κι επικίνδυνη ασθένεια, αυτή του ιού του Δυτικού Νείλου.

Αυτόματα, μου δημιουργήθηκαν απορίες. Τόσο για το ποια υπηρεσία είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση αυτής της υπέρμετρης ύπαρξης κουνουπιών όσο και για τους τρόπους που μπορεί να αντιμετωπιστεί μια τέτοια ακραία κατάσταση. Είναι αρμοδιότητα μίας μόνο υπηρεσίας; Ή μήπως θα πρέπει οι τοπικοί αιρετοί και κοινοβουλευτικοί να συνεργαστούν ώστε να βρουν μια λύση, η οποία αν δεν εξαφανίσει το συγκεκριμένο φαινόμενο, τουλάχιστον θα το περιορίσει αισθητά; Ανήκει μήπως στον φορέα διαχείρισης της λίμνης; Γιατί ως γνωστόν, τα κουνούπια προσελκύονται από την ύπαρξη νερού, ειδικά στάσιμου και γενικότερης υγρασίας.

Όλες αυτές οι απορίες, με παρακίνησαν ακόμη περισσότερο, στα ότι της περιέργειας, ώστε να αναζητήσω ποιος είναι ο υπεύθυνος για αυτήν την τραγική κατάσταση, που υποβαθμίζει τον τρόπο ζωής των κατοίκων αλλά και την γενικότερη εικόνα του αστικού παραλιακού μετώπου. Και θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Η αλήθεια είναι πως ύστερα από σχετική έρευνα, δεν κατάφερα να βρω κάτι απτό που να ξεκαθαρίζει με απόλυτη βεβαιότητα την ταυτότητα αυτού στου οποίου την επίβλεψη βρίσκεται η συγκεκριμένη αρμοδιότητα.

Επιμένοντας να δώσω απάντηση στην συγκεκριμένη απορία μου, έπεσα επάνω στην διαδικτυακή έκδοση της «Μακεδονίας» όπου με τα πολλά και τα λίγα. πληροφορήθηκα πως η συγκεκριμένη αρμοδιότητα περιλαμβάνεται στις υπηρεσίες της Περιφέρειας. Και μάλιστα στην δ/νση Δημόσιας Υγείας και κοινωνικής μέριμνας. Φαντάζομαι αγαπητή ΟΔΟΣ, πως η συγκεκριμένη διεύθυνση της Αντιπεριφέρειας θα είναι υπεύθυνη και για την πόλη της Καστοριάς.

Κι αν όντως είναι έτσι, αναρωτιέμαι εάν οι υπάλληλοι κι ο προϊστάμενος της εν λόγω υπηρεσίας, δεν μένουν στην Καστοριά; Διότι μόνο στην περίπτωση που δεν διαμένουν εντός της Καστοριάς δεν θα είχαν την γνώση για την ύπαρξη του συγκεκριμένου προβλήματος. Υποθέτοντας ακόμα πως δεν κατοικούν εντός τους αστικού δικτύου, αναρωτήθηκα «καλά δεν έκαναν κανένα καλοκαιρινό νυχτερινό περίπατο στο παραλιακό τμήμα»; Κι αν έκαναν την βόλτα τους, δεν τους ενόχλησαν τα τόσα πολλά κουνούπια;

Διότι από την άλλη μεριά, αν δηλαδή κατοικούν στην πόλη -και πόσο στα παραλιακά τμήματα αυτής- και δεν έχουν διαγνώσει το μέγα πρόβλημα με την ύπαρξη των κουνουπιών ή τους κινδύνους που προκαλούν και γι αυτό δεν προβαίνουν στις ανάλογες ενέργειες, τότε ενδεχομένως να μην πληρούν επαρκώς τις επαγγελματικές προϋποθέσεις ώστε να υπηρετούν ή να ηγούνται ενός τόσο σημαντικού γραφείου, μιας υπηρεσίας για την Δημόσια Υγεία.

Επομένως αγαπητή ΟΔΟΣ, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν με υπαλλήλους και υπεύθυνους της αρμόδιας υπηρεσίας της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς. Ή έχουν διαγνώσει το πρόβλημα και παραμένουν αδιάφοροι για την επιβάρυνση στην δημόσια υγεία κάτι που αν συμβαίνει είναι προκλητικό ή δεν πληρούν τα κατάλληλα επαγγελματικά κριτήρια ώστε να διαγνώσουν το κουνουπο-ντού που βιώνουν οι άτυχοι κάτοικοι της Καστοριάς.

Και μιας που το φετινό καλοκαίρι πέρασε ανεπιστρεπτί, ας ευχηθούμε η νέα περιφερειακή σύνθεση να μελετήσει πιο υπεύθυνα το συγκεκριμένο ζήτημα όταν με το καλό έρθει το επόμενο καλοκαίρι και μαζί του και τα κουνούπια. Να πάρουν μέτρα.
Αν και προτιμώ να παραμένω προσγειωμένος κόντρα στην αισιόδοξη φύση μου, καθώς για να αλλάξει μια ομάδα, δεν αρκεί μόνο η αλλαγή του προπονητή, αλλά κι οι πολλές (;) αλλαγές στο ρόστερ της ομάδας.

Αλλ’ όσο οι συγκεκριμένοι παίκτες παραμένουν στις θέσεις, χωρίς να μπορεί να τους αλλάξει κανείς, τότε τ’ αποτελέσματα δεν φαντάζουν να είναι διαφορετικά ακόμα και με την έλευση νέου προπονητικού team. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αγαπητή ΟΔΟΣ κρατώ «μικρό καλάθι» και για την νέα περιφερειακή αρχή. Ευχόμενος βέβαια να διαψευστώ για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως είναι αυτό της δημόσιας υγείας.

Ιωάννης Σκόρδας


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Οκτωβρίου 2019, αρ. φύλλου 1003


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ