30.9.20

Έρευνα

Η πέμπτη έρευνα της διαΝΕΟσις πραγματοποιήθηκε μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2019:

■ Η πίστη των Ελλήνων στον Θεό παραμένει μεγάλη (82,8%), αλλά εντύπωση προκαλεί το μάλλον ανεβασμένο 15,4% που απαντά αρνητικά. Υπάρχει τόσος αγνωστικισμός και αθεΐα στην Ελλάδα των Θρησκευτικών στα σχολεία, κάτω από τα ραντάρ της επίσημης Εκκλησίας; Τουλάχιστον η πίστη στα θαύματα παραμένει ακλόνητη, εξασφαλίζοντας 56,1%, ενώ η πίστη στο μάτι μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ακόμα και με απλή αναλογική (54,2%). 

■ Άσχημα νέα για τους αστρολόγους, αφού η πίστη στα ζώδια έχει υποχωρήσει στο 14,6% (ωστόσο η πρόβλεψη ορισμένων αστρολόγων για παγκόσμια αναταραχή στις αρχές του 2020, η οποία επιβεβαιώθηκε με τον κορωνοϊό, μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας του επαγγέλματος). 

■ Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς προσωπικότητες, έχουμε θετική γνώμη για τον Μπαράκ Ομπάμα (74,8%), για τον Μπιλ Γκέιτς (54,4%), για τον Εμανουέλ Μακρόν (48%) και για τον Βλαντιμίρ Πούτιν (41,3%). Αρνητική γνώμη έχουμε για την Άγκελα Μέρκελ (61,9%) και για τον Ντόναλντ Τραμπ (81,7%).

■ Η σχέση των Ελλήνων με το κράτος οδεύει σχεδόν στο διαζύγιο, κάτι αδιανόητο μόλις πριν από μία πενταετία. Κι αυτό δεν αφορά τη γραφειοκρατία, αλλά τον ίδιο τον ρόλο του κράτους στη ζωή μας. Οι 6 στους 10 (58,2%) πιστεύουμε ότι «το κράτος επεμβαίνει υπερβολικά και δεν επιτρέπει στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας να δημιουργήσει πλούτο και θέσεις εργασίας». 

■ Αντίστοιχο είναι το ποσοστό όσων τασσόμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, υπέρ των ξένων επενδύσεων, υπέρ του μικρότερου δημόσιου τομέα και υπέρ της άποψης ότι «πρέπει η φορολογία να είναι χαμηλή, έστω κι αν υπάρχει λιγότερη κρατική μέριμνα». Θα έλεγε κανείς ότι πέντε χρόνια αριστερής διακυβέρνησης ήταν αρκετά για να μας πείσουν να ασπαστούμε τον θατσερισμό, αν δεν εμφανιζόταν και πάλι η παραδοσιακή ελληνική αντιφατικότητα. 

■ Η ιδανική δουλειά των Ελλήνων (για τον έναν στους τρεις) παραμένει η θέση στο Δημόσιο, ενώ οι έξι στους δέκα θυσιάζουμε τον μεγαλύτερο μισθό και τις περισσότερες προοπτικές αν πρόκειται να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα στην εργασία μας. Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί (46,7%) θέλουμε να πάρουμε σύνταξη πριν από τα 60, ενώ οι άλλοι μισοί (45,6%) θέλουμε να εργαστούμε το πολύ ώς τα 65.

■ Σε ό,τι αφορά την επέκταση της ισότητας δικαιωμάτων σε νέες κατηγορίες πληθυσμού, οι Έλληνες εμφανίζονται κουμπωμένοι. Πάνω από πέντε στους δέκα (55,4%) τάσσονται κατά του δικαιώματος στον (πολιτικό) γάμο ομόφυλων ζευγαριών, αν και πιο εντυπωσιακό, ακόμα και για το 2020, είναι το γεγονός ότι τέσσερις στους δέκα (40,8%) τάσσονται υπέρ, ένα ποσοστό καθόλου χαμηλό. Η διαφωνία πάντως διευρύνεται όταν πρόκειται για την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια (74,1% κατά, 23,2% υπέρ). 

■ Διχασμένη είναι η κοινή γνώμη απέναντι στη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, με οριακή υπεροχή εκείνων που τάσσονται υπέρ (48,1% έναντι 46,8%). 

■ Δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι το 48,3% επιθυμεί την επιστροφή της θανατικής ποινής, παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται από το κοινοτικό κεκτημένο και ότι το 74,1% βλέπει τηλεόραση σχεδόν καθημερινά. Κατά κάποιους οι παραπάνω στάσεις ίσως συνδέονται και με το γεγονός ότι ένας στους τρεις (37,3%) παραδέχεται ότι δεν διάβασε κανένα βιβλίο τους τελευταίους 12 μήνες.


Αναδημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ από την Καθημερινή  στις 12 Μαρτίου 2020, αρ. φύλλου 1025


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ