27.9.20

ΟΔΟΣ: «Σύμφωνα και με τις διαβεβαιώσεις του κ. Υπουργού»


ODOS: efimerida tis Kastorias
ΟΔΟΣ: 22.2.2020 | 1022



Ναι, στην πραγματικότητα, ο υπουργός αποκάλυψε ότι όχι μόνο δεν υπάρχει έτοιμο, αλλά ούτε και του παρουσιάστηκε η εκπόνηση τέτοιου ειδικού σχεδίου, από την παρούσα δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μετρήσιμους στόχους.



ΤΟ ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ αεροδρόμιο στην Ελλάδα εξήγγειλε το προπερασμένο Σάββατο από την Κρήτη, για το Ηράκλειο, ο πρωθυπουργός της χώρας και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Για να μη ξεχνιόμαστε, τόνισε ταυτόχρονα ότι αν ζούσε ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, θα ήταν ιδιαίτερα ευτυχής γι’ αυτό το έργο.

Το νέο αεροδρόμιο θα κατασκευασθεί σε πέντε χρόνια στο Καστέλι Ηρακλείου και στόχος είναι να καταστήσει την Κρήτη τουριστικό προορισμό 365 ημέρες τον χρόνο. Όχι, ότι ήδη δεν διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο το Ηράκλειο (όπως και τα Χανιά) ούτε και πως δεν είναι, ήδη παγκόσμιος προορισμός χειμώνα-καλοκαίρι, αλλά για το Ηράκλειο, άξιζε αυτή η ιδιαίτερη μεταχείριση όπως φάνηκε από τις ενθουσιώδεις δηλώσεις των τοπικών παραγόντων.

Το πιο ενδιαφέρον απ' αυτά που ανέφερε ο κ. πρωθυπουργός είναι ότι ο νέος αερολιμένας, του Ηρακλείου, θα δημιουργήσει επτά χιλιάδες (7.000) νέες θέσεις εργασίας. Όχι ότι τις είχε ανάγκη το Ηράκλειο ή η Κρήτη πιο γενικά, αφού εκεί τουρισμός, μνημεία, ιστορία, αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, ναυτικές εγκαταστάσεις, κάνουν την λέξη «ανεργία» άγνωστη λέξη. Και μπράβο τους δηλαδή, καθώς όπως είναι γνωστό το μεγάλο αυτό ελληνικό νησί παρουσιάζει επάρκεια σε όλους τους τομείς και είναι σούπερ ανεπτυγμένο. Οπότε 7.000 νέες θέσεις εργασίας, όταν παρουσιάζει έλλειψη εργατικών χεριών, όπως και να το δει κάποιος, προδίδει μια διακριτική μεταχείριση.

Λίγες ημέρες πριν από αυτές τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις, είχε περάσει από την Καστοριά, που όπως το Ηράκλειο με το Καστέλι έχει πολιούχο και προστάτη τον Άγιο Μηνά, αυτοπροσώπως ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο οποίος πραγματοποίησε επισκέψεις και συνάξεις, με πλούσιο φωτορεπορτάζ, με το οποίο σαγηνεύονται οι αυτοθαυμαζόμενοι αυτοθαυμαστές της Καστοριάς.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την κοπή βασιλόπιτας της ΝοΔΕ Καστοριάς, αναγνώρισε την ανάγκη να υπάρξει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα στήριξης και ανάπτυξης του συγκεκριμένου ακριτικού νομού που έχει πληγεί από την κρίση. 

Σε μια συνταρακτική εκδήλωση, την κοπή της βασιλόπιττας, ενώπιον του χειροκροτούντος κομματικού ακροατηρίου, ο κ. υπουργός υποσχέθηκε ότι αν δεν βρέξει, δεν θα ψιχαλίσει.

Το σχέδιο αυτό, όπως τόνισε ο κ. Θεωδορικάκος, πρέπει να έχει ως βάση τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό και δεσμεύθηκε προς την κατεύθυνση αυτή να αναλάβει πρωτοβουλίες. Δηλαδή μηδέν στο πηλίκο. Μια από τα ίδια, όπως ακριβώς και μετά τις περίφημες περιοδείες του τέως πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, στις ελληνικές περιφέρειες, αρχίζοντας από την Κοζάνη, χωρίς να κινηθεί ούτε φύλλο έργου έκτοτε. 

* * *


Θεοδωρικάκος Κορεντσίδης ΟΔΟΣ εφημερίδα Καστοριάς

Γιάννης Κορεντσίδης: «Σημαντική και ουσιαστική, από κάθε άποψη, η επίσκεψη στο Δημαρχείο του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, με τον οποίο συζητήσαμε για όλα τα καίρια ζητήματα που απασχολούν το Δήμο Καστοριάς. Σύμφωνα και με τις διαβεβαιώσεις του κ. Υπουργού, η Καστοριά πρέπει να διαμορφώσει ένα δικό της ειδικό σχέδιο. Και αυτό θα πρέπει να γίνει πάρα πολύ σύντομα, σε άμεση συνεργασία με όλους τους αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες της περιοχής, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με μετρήσιμους στόχους. Εμείς, συνεχίζουμε να κινούμαστε δυναμικά και αποφασιστικά προς κάθε κατεύθυνση που θα είναι δημιουργική και αποτελεσματική για τον τόπο μας».




* * *

Τις ίδιες ημέρες, ο βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, την πολιτική ανάγκη ποιούμενος πολιτική φιλοτιμία, επαναλαμβάνει τον στόχο του για πραγματοποίηση δύο αεροπορικών δρομολογίων από Καστοριά-Αθήνα και αντιστρόφως, καθημερινά, όταν δεν είναι άνευ άλλου εξασφαλισμένο ούτε το άγονο της γραμμής.

Παρεμπιπτόντως, από την επίσκεψη του κ. Τάκη Θεοδωρικάκου στην Καστοριά, που πάντως παραδέχθηκε εμμέσως αλλά σαφώς την εικόνα παρακμής που βρήκε στην πόλη, ξεχώρισαν δύο γεγονότα: η αόριστη και κενή περιεχομένου αναφορά του, ότι η Ελλάδα οφείλει πολλά στην Δυτική Μακεδονία. Εύλογα αναρωτιέται κάποιος τι θα συνέβαινε ακόμη χειρότερο, αν δεν της όφειλε και πολλά.

Και βεβαίως το δελτίο τύπου του Δήμου Καστοριάς, μετά την συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με τον δήμαρχο Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη στο δημαρχείο Καστοριάς που πέρασε στα ψιλά: «Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις» του υπουργού [ναι διαβεβαιώσεις (!), ανέφερε το δελτίο τύπου του γραφείου τύπου δηλαδή προβολής] «η Καστοριά πρέπει να διαμορφώσει ένα δικό της ειδικό σχέδιο. Και αυτό» [είπε ο υπουργός στον δήμαρχο προφανώς], θα πρέπει να γίνει πάρα πολύ σύντομα, σε άμεση συνεργασία με όλους τους αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες της περιοχής, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μετρήσιμους στόχους» (!).

Ναι, στην πραγματικότητα, ο υπουργός αποκάλυψε ότι όχι μόνο δεν υπάρχει έτοιμο, αλλά ούτε και του παρουσιάστηκε η εκπόνηση τέτοιου ειδικού σχεδίου, από την παρούσα δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μετρήσιμους στόχους.  

Κι όμως αυτό το περίπου «άδειασμα», το δελτίο τύπου του δήμου Καστοριάς, το συνόδευσε με φωτογραφία των δύο ανδρών από την σπουδαία και παραγωγική συνάντησή τους, ενώ ερμηνεύει το SOS ότι είναι «σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις» του κ. υπουργού.  Αν καταλαβαίνει κάποιος σε απλά ελληνικά, σε τι χρειάζονται οι διαβεβαιώσεις του υπουργού για το αυτονόητο, και τι ακριβώς διαβεβαίωσε, καλό είναι να το αποκαλύψει και στους άλλους. 

Σημασία έχει ότι ο υπουργός άσκησε, κομψά μεν αλλά σαφή, κριτική στον Δήμο Καστοριάς διαχρονικά φυσικά, αφού οι νυν ευθύνονται μόνο για τον μετά την εκλογή τους χρόνο που κυλά.

Ίσως ο υπουργός δεν πληροφορήθηκε ότι κι αν το Καστέλι θα έχει νέο αεροδρόμιο με 7.000 νέες θέσεις εργασίας, χωρίς να απαιτείται να επικαλούνται την προστασία του πολιούχου τους Αγίου Μηνά, η Καστοριά έχει εξασφαλισμένη την προστασία της Παναγίας των ανά χείρας εικόνων.

Ενώ δεν έγινε γνωστό αν οι «άγνωστοι» Ρουβίκωνες της Καστοριάς που ενεργούν, προφανώς αυθαίρετα, ως δημοτικοί προστάτες των «Ώρα για δουλειά», αυτή την φορά τον συγχώρησαν που τόλμησε να αποκαλύψει ότι δεν έχει εκπονηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα το ειδικό σχέδιο, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μετρήσιμους στόχους. Θράσος που το είχε εδώ που τα λέμε ο υπουργός.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 20 Φεβρουαρίου 2020, αρ. φύλλου 1022


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ