25.9.20

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
7.12.2019 Πλατεία Ομονοίας. Αφή του χριστουγεννιάτικου δένδρου.

Γιάννης Κορεντσίδης - ώρα για δουλειά [fb]: Ο Θοδωρής Ζαγοράκης, προσωπικός φίλος, αλλά και φίλος της Καστοριάς οδήγησε την Εθνική Ελλάδας στην κορυφή με ομαδικότητα, πείσμα, σεμνότητα και πολλή δουλειά. Με τα ίδια αυτά στοιχεία θέλουμε να οδηγήσουμε την Καστοριά και τον τόπο μας ψηλά. 

Δημήτρης-Βάσω [...] : Δημαρχε, συγχαρητηρια! Επιτελους η Καστορια μας ελαμψε, οπως της αξιζει!
George  [...]: Και η σύζυγος του Ζαγοράκη ,η κα Ιωάννα Λίλη κούκλα οπως πάντα. Ωραια φωτό!
Anna  [...]: Αγαπημένος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής για όλους τούς Έλληνες και Υπέροχος άνθρωπος όπως και η Κύρια Λιλη εξαιρετική.!!!! Κύριε Δήμαρχε Μπράβο σας και σας ευχαριστούμε που δίνετε ζωή στην πόλη μας.!!! Ο Θεός να σας δίνει δύναμη για όλα οσα θέλετε να κάνετε στην πόλη μας.!!!! 
Konstantina  [...]: Υπέροχες στιγμές....
Psaltis  [...]: Δήμαρχε Μας Σας Έχουμε Συνηθισει Σε Επιτυχιμενες Προσπάθειες Σας.Συνχωρεστε Μας.... Εάν Επιθυμούμε " Τόσο Πολύ" Και Σε Νεες Σάς Επιτυχίες...Σας Εκτιμούμε Και Σας Αγαπάμε Με Κε Δήμαρχε.!! Να Είστε Πάντα Καλά Και Υγειης Ευχόμαστε.!!!!
Dimitra  [...]: Άντε κι εσύ στα χνάρια του Ζαγοράκη
Στέργιος  [...]: Παιχταρά γιαννη
Τουλα  [...]:  Συγχαρητηρια και παλι Δημαρχε για την προσπαθεια σου !!!! Η καστο-ρια μας ελαψε !!!!Οσο για τον ζαγορακη και αυτοι πρεπει να μας τιμανε με την παρουσια τους μπραβο ....μπραβο ...του τον ψηφησαμε και αυτον .!!!!!

* * *

Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Πολλά θα μπορούσαν να γραφτούν ακόμα και σήμερα, 20 μέρες μετά την λήξη των καρναβαλιών για το ίδιο το έθιμο αυτό καθ’ αυτό. Αλλά και για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του «8 με 8», υπό τον συντονισμό κι επιτήρηση της αρμόδιας αντιδημαρχίας Πολιτισμού. Όχι τόσο για τ’ οργανωτικό πλαίσιο όλων των δραστηριοτήτων και την φιλότιμη προσπάθεια που κατέβαλαν οι κάθε λογής εμπλεκόμενοι, αλλά για το τελικό αποτέλεσμα όλων αυτών που κυμάνθηκε -την πρώτη χρονιά της συγκεκριμένης δημαΦσαρχιακής θητείας της- στα όρια της "βάσης". Κάποιοι μάλιστα, ανάλογα πιο αυστηροί κι απαιτητικοί —όπως το δει κανείς— έκαναν λόγο για «μετεξεταστέα κατάσταση». 

Και αυτά με μέτρο σύγκρισης πάντα τα πολιτιστικά αποτελέσματα που παράχθηκαν σε άλλες επαρχιακές πόλεις. Για να μην βιαστούν κάποιοι καλοθελητές και πιστέψουν πως η σύγκριση γίνεται με τις ανάλογες εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Που δεν θα μπορούσε να υπάρξει η παραμικρή υποψία για κάποιου είδος σύγκριση.

Πιστεύω επίσης πώς αν και οι κάτοικοι της πόλης που δεν έχουν άλλες παραστάσεις, κατάφερναν να ταξιδέψουν σε κάποια άλλη επαρχιακή πόλη και να μπουν στην διαδικασία σύγκρισης, θα κατέληγαν σε συμπεράσματα που μόνο καθησυχαστικά δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν. 

Για τους περισσότερους όμως που δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν στην ελληνική επικράτεια κι έχοντας πρόσβαση στο διαδίκτυο, τους δόθηκε η ευκαιρία να αντιληφθούν το μέγεθος της μετριότητας που επισκίασε την δική μας «Μαγική λιμνοπολιτεία» σε σχέση με τις αντίστοιχες «παιχνιδοπολιτείες» άλλων πόλεων. Αλλά και στα όσα στήθηκαν στο περιθώριο αυτού του θεματικού (;) πάρκου.

Κι όσα αμέλησαν να μαζέψουν οι υπάλληλοι του δήμου, χαρίζοντας μια μικρή παράταση στην θέα χριστουγεννιάτικων δέντρων, ρημαγμένων και ατημέλητα κρεμασμένων λαμπιονιών, αλλά και των αγγέλων που κοσμούσαν ως πρότινος την νησίδα στην λεωφόρο των Κύκνων και τελευταία —συγκεντρωμένα όλα μαζί— στην περιοχή της αφετηρίας των αστικών, στο πάρκο ολυμπιακής φλόγας.

Αγαπητή ΟΔΟΣ, παρόλο που διανύουμε το… μεταεορταστικό πνεύμα καλά κρατεί στην πόλη της Καστοριάς. Φυσικά με τις ευλογίες του Δήμου, την άπλετη προχειρότητά του και την έλλειψη συντονισμού, που δείχνουν ορισμένα στελέχη του ως προς το μάζεμα του στολισμού. 

Χαροποιώντας φυσικά τους όποιους επισκέπτες της, προσφέροντας τους έστω κι άθελα του μια μικρή παράταση της εορταστικής περιόδου μέσω της ύπαρξης του χριστουγεννιάτικου στολισμού. 

Και οι όποιες αναφορές γίνονται γιατί ο Δήμος δείχνει διατεθειμένος —χωρίς να έχει ξεκόψει οποιαδήποτε σκέψη— να συζητά και την ημερομηνία εθίμων που κρατούν αιώνες, προς τέρψη των τουριστών. Αυτά αναφέρονται για να μην ξεχαστούν όσα ειπώθηκαν αλλά και γράφτηκαν αγαπητή ΟΔΟΣ.

Προσπερνώντας τον παραμένοντα εορταστικό στολισμό και την υπεύθυνη αργοκίνητη δημοτική υπηρεσία, εδώ και δύο ημέρες, παρελθόν από την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ αποτελεί ο κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης. Ναι αγαπητή ΟΔΟΣ, αυτός ο οποίος σε κλίμα ευφορίας κι υπερβολικής εξωστρέφειας παρουσιάστηκε από τον δήμαρχο κ. Κορεντσίδη κατά την φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου ως ο VIP καλεσμένος του Δήμου.

Απομακρύνθηκε για τους γνωστούς εξωποδοσφαιρικούς λόγους και μετά την «εκτόξευση» απειλών των υπονοιών για καθοδήγηση και χειραφέτηση της δικαιοσύνης, έστω κι αν αυτές αφορούσαν το αθλητικό της τμήμα. Έτσι, παρέμεινε στο ευρωκοινοβούλιο, έστω κι ως ανεξάρτητος βουλευτής απολαμβάνοντας παράλληλα τον παχυλό ευρωμισθό του. Ευρωβουλευτής είναι ο άνθρωπος, όχι κορόιδο.

Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, δεν έδωσαν σε κανέναν να καταλάβει γιατί προέβη σε αυτήν την απομάκρυνση, όταν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης φάνηκε ξεκάθαρα πως υπέκυψε στα συμφέροντα —κι όχι μόνο— και το pressing του κ. Σαββίδη. Ουσιαστικά απομάκρυνε έναν ευρωβουλευτή ο οποίος με τις δηλώσεις του στήριξε τον κ. Σαββίδη και τις όποιες πρακτικές ακολουθεί, κάνοντας το ίδιο κι ο κ. Μητσοτάκης, αποφασίζοντας την μη τιμωρία της ΑΕ που εκπροσωπεί. Για ποιον λόγο λοιπόν απομακρύνθηκε, μόνο ο ίδιος το ξέρει.

Η Νέα Δημοκρατία μοιάζει να υποπίπτει στο ένα λάθος μετά το άλλο, ακολουθώντας πορεία ντόμινο απ’ αυτές τις επιλογές της. Που αποκλειστικός υπεύθυνος γι’ αυτές τις επιλογές είναι ο νεοφιλελεύθερος (;) αρχηγός της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο οποίος φάνηκε ξεκάθαρα πως δεν θέλησε να έρθει αντιμέτωπος με τα συμφέροντα του μεγαλοεπιχειρηματία, που μόλις πριν δύο χρόνια τον αποκαλούσε ως τον «απόλυτο ορισμό του διαπλεκόμενου επιχειρηματία». Με την δικαιολογία της απειλούμενης διαίρεσης του αθλητικού κόσμου και του ελληνικού λαού.

Επίσης, φάνηκε πως φοβήθηκε μια μερίδα βορειοελλαδιτών που απειλούσε με την αποκοπή της Ελλάδας σε δύο μέρη (!). Μέθοδοι λαϊκισμού και τραμπουκισμού. Για τους τύπους να σου θυμίσω πως μεγαλύτερα και ουσιαστικότερα προβλήματα ταλάνισαν την Ισπανία. Με την θέληση απόσχισης της Βαρκελώνης από την υπόλοιπη Ισπανία. Και με ασπίδα, μια ομάδα παγκόσμιας δυναμικής, όπως αυτή της Μπαρτσελόνα.

Εκεί όμως φαίνεται πως είναι πραγματικό κράτος, επιβάλλοντας τους νόμους και τους κανόνες, ανεξάρτητα από το μέγεθος της ομάδας και των εκατομμυρίων οπαδών της. Και κάποια τέτοια γεγονότα είναι που κάνουν ισχυρές τις κυβερνήσεις και κατ’ επέκταση τα κράτη. 

Κι όπως φάνηκε από το πρώτο σκληρό τεστ της υπάρχουσας κυβέρνησης, οι όποιες ελπίδες είχαν οι Έλληνες για την διαφορετικότητα της εκτελεστικής εξουσίας, αυτές γκρεμίστηκαν σαν χάρτινος πύργος. Κι έπεται συνέχεια, η οποία αναμένεται δυστυχώς δυσοίωνη. Απομακρύνοντας όλο και περισσότερο το όνειρο ενός αυθεντικού Δυτικού κράτους. Κι όχι απλώς ένα κράτος Βαλκανικού τύπου με στοιχεία λατινικής Αμερικής, έξω από την Κριμαία.

Ιωάννης Σκόρδας

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30 Ιανουαρίου 2020, αρ. φύλλου 1019

Σχετικά:

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος25/9/20

    Άννα;;; Ειρήνη.... Ιωάννα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/9/20

    Εσείς δε ξέρω τι λέτε, αλλά ο Δήμαρχος μας είναι πιο κούκλος και λαμπερός από τον €Βουλευτή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ