22.1.21

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


Ι. Κορεντσίδης: «Δε θα μπορούσα να λείπω από τη σημερινή υπέροχη ποδηλατάδα που γέμισε την Καστοριά με χρώματα, χαμόγελα και αισιοδοξία. Το ευχαριστώ είναι πολύ λίγο για να ανταποδώσει την ανταπόκριση και μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Μπορώ όμως να δώσω μία διαβεβαίωση. Ότι με καθημερινή δράση σε όλους τους τομείς, για κάθε ζήτημα του Δήμου Καστοριάς, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο, θα προσπαθήσουμε με ακατάπαυστους ρυθμούς να δουλεύουμε για τους πολίτες και τον τόπο μας σε μία πορεία προοπτικής και ανάπτυξης».

[Η φωτογραφία με τα πρόσωπα των παιδιών, δημοσιοποιήθηκε 
από τον ίδιο τον κ. δήμαρχο. Η ΟΔΟΣ δεν συμμετέχει σ’ αυτό]


Οι κακές οι γλώσσες λένε πως φανατικοί φιλοδημοτικοί της «Ώρας για δουλειά» δημιούργησαν fake λογαριασμούς λίγο πριν και λίγο μετά την ορκωμοσία της συγκεκριμένης δημοτικής αρχής. Με σκοπό φυσικά να πλήξουν όποιον θα τολμούσε να χαλάσει την εικόνα του συνδυασμού του κ. Κορεντσίδη.



Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Η εικόνα τοποθέτησης πινάκων ανακοινώσεων -συνήθως των δυσάρεστων- αποτελεί μια πρώτη κίνηση για την ακαλαίσθητη κατάσταση και την αποσυμφόρηση από το χαρτί που κάρφωναν τα γραφεία τελετών -ως συνήθως- στις κολώνες της ΔΕΗ. Αποτελεί ένα πρώτο βήμα για να εξαλειφθεί εντελώς η κακόγουστη εικόνα που είχαν επί σειρά δεκαετιών οι δρόμοι της πόλης και τα πεζοδρόμια από τους στύλους ρεύματος που φιλοξενούσαν τα δυσάρεστα. 

Αυτό όμως που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση είναι πως, ενώ τοποθετήθηκαν στα «κεντρικά» σημεία οι νέοι πίνακες ανακοινώσεων θανάτων και μνημόσυνων τα γραφεία τελετών συνεχίζουν να κάνουν αυτό που έκαναν επί σειρά δεκαετιών. Μοιάζοντας να αρνούνται να προσαρμοστούν με την νέα πραγματικότητα και σε μια θετική πρωτοβουλία. Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα, πως δίπλα σε κολώνα της ΔΕΗ τοποθετήθηκε νέος πίνακας, όταν κάποιο από τα γραφεία τελετών ξανακάρφωσε με στέιπλς την ανακοίνωση στον στύλο ρεύματος. Θα πρέπει ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος να έρθει σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες αυτών των γραφείων και να δώσει οριστικό τέλος στην ανάρμοστη αυτή εικόνα. Κι αν πάλι δεν συμμορφωθούν, η επιβολή κυρώσεων δεν πρέπει να αποκλείεται εφ' όσον είναι δυνατή. Γιατί δεν θέλω να πιστεύω πως «αντίπαλα» γραφεία τελετών θα πηγαίνουν μεταμεσονύκτια να καρφώνουν μνημόσυνα και κηδείες με την επωνυμία της επιχείρησης κάποιου άλλου, τοπικού συναγωνιστή με σκοπό την επιβολή προστίμων.

Η παραπάνω δημοτική απόφαση για την συγκεκριμένη αλλαγή σε ένα χρόνιο πρόβλημα μπορεί να υλοποιήθηκε από την δημοτική αρχή με επικεφαλής τον κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, όμως ψηφίστηκε από την προηγούμενη κι από τον τέως δήμαρχο κ. Αγγελή. Και πιο συγκεκριμένα, ύστερα από εισήγηση του τότε αντιδημάρχου Καθαριότητας κ. Λίτσκα. Ο οποίος σε αντίθεση με τον νυν αντιδήμαρχο Καθαριότητας, απέφευγε να κατσαδιάζει τους πολίτες για τα σκουπίδια τους ή για την τοποθέτηση τους πέριξ των γεμάτων κάδων. 

Και (από το συγκεκριμένο γεγονός προκύπτει το εξής ερώτημα:) που να τα βάλουν αγαπητή ΟΔΟΣ; Να τα κρατήσουν στα σπίτια τους επειδή το αρμόδιο τμήμα περισυλλογής απορριμμάτων φαίνεται να μην τα καταφέρνει ή να προλαβαίνει; Κι αν δεν τα καταφέρνει, τι είναι αυτό που φταίει; Είναι μικρός ο αριθμός των εργαζομένων; Μειώθηκαν τα δρομολόγια και κατ’ επέκταση η περισυλλογή των αρμόδιων οχημάτων (από τα απορριμματοφόρα); Μήπως το υπάρχον εργατικό δυναμικό είναι κατώτερο των περιστάσεων; Γιατί εδώ που τα λέμε, μόνο μια ενδεχόμενη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού με ταυτόχρονη αριθμητική στασιμότητα των εργαζομένων θα έφερναν μια τέτοια εικόνα. Και εν προκειμένω κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν ισχύει για την πόλη της Καστοριάς.

Μάλιστα, αυτό που θυμήθηκα προέρχεται από τον περασμένο Οκτώβριο όταν εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων των δημοτικών υπαλλήλων υπήρξε συνάντηση του δημάρχου με αντιπροσωπεία των απεργών. Και το γεγονός που μου είχε αποτυπωθεί στην μνήμη από εκείνη την συνάντηση ήταν η χαλαρότητα που απέρρεε από τις σχέσεις του δημάρχου αλλά και του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων του Δήμου. Καθησυχάζοντας τους μάλιστα ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση για ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών του δήμου». 

Στην ίδια εκείνη συνάντηση ο δήμαρχος κ. Ιωάννης Κορεντσίδης ήταν που δήλωνε «απόλυτα ευχαριστημένος από τις υπηρεσίες Καθαριότητας» πιστώνοντας «την εικόνα του δήμου στις υπηρεσίες που προσφέρουν οι δημοτικοί υπάλληλοι [...] Προχωράμε μαζί, όπως είμαστε, δεν υπάρχει κανένα θέμα ιδιωτικοποίησης». 

Τι άλλαξε λοιπόν από το Φθινόπωρο του 2019 ως την Άνοιξη του 2020 κι εν μέσω υγειονομικής κρίσης; Πέρα από την εποχική μεσολάβηση του Χειμώνα, αυξήθηκε ο πληθυσμός; 
Μειώθηκε το εργατικό προσωπικό; Μειώθηκαν τα δρομολόγια των οχημάτων περισυλλογής; Τι απ’ όλα αυτά έχει γίνει για να φτάσει στο σημείο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος να έχει εντελώς αντίθετη εικόνα απ’ αυτήν που είχε ο δήμαρχος στα τέλη του 2019 αρνούμενος κατηγορηματικά οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση; Ποιος είναι αυτός που «πληρώνει το μάρμαρο» της κακοδιαχείρισης ενός δημοτικού χαρτοφυλακίου από τον εκάστοτε αρμόδιο;

Μα φυσικά για μερικούς και για όλα φταίνε οι πολίτες αγαπητή ΟΔΟΣ. Αυτοί που κλήθηκαν να πληρώσουν την δυσβάσταχτη αύξηση -κοντά στο 50%- των δημοτικών τελών. «Και κερατάς και δαρμένος» σιγοψιθυρίζουν πολλοί και δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω. Έτσι, οι δημότες στην Καστοριά μοιάζουν περισσότερο από ποτέ ως τα απόλυτα κορόιδα: αρχικά τους μαλώνει ο αντιδήμαρχος για την ρίψη σκουπιδιών γύρω από ημιβυθιζόμενο κάδο, μετά πληρώνουν αύξηση των τελών -περιμένοντας τουλάχιστον να μην περπατούν δίπλα στα σκουπίδια- και στο τέλος τους ξαναμαλώνει ο αντιδήμαρχος γιατί βγάζουν τα σκουπίδια στους υπεργεμάτους πράσινους κάδους. Καλό αγαπητή ΟΔΟΣ; Άσε δε που δεν χρειάζεται να γίνει καμία περαιτέρω αναφορά στην κατάσταση που βρίσκονται οι πράσινοι κάδοι. Στο σύνολο τους σπασμένοι σε διάφορα σημεία και με τα βοηθητικά υποπόδια εκτός λειτουργίας φυσικά.

Να υποθέσω λοιπόν ότι σύμφωνα με τον δραστήριο αντιδήμαρχο Καθαριότητας οι πολίτες θα πρέπει να κρατάνε τα σκουπίδια στα σπίτια τους κι όταν φιλοτιμηθούν να πράξουν τα δέοντα οι δημοτικοί υπάλληλοι τότε να τα αποθέσουν σε άδειους αλλά ρημαγμένους κάδους. Βέβαια, μέχρι να φτάσει εκείνη η ώρα -των άδειων κάδων- οι πολίτες θα πρέπει να μετατρέψουν τα μπαλκόνια τους σε μίνι χωματερές και υγειονομικές βόμβες. Αυτό δεν ενδιαφέρει τους αρμόδιους; 

Όμως μοιάζει πως προτιμά να επιπλήττει τους πολίτες για τις εικόνες, μερικές είναι πράγματι άθλιες, που την ευθύνη τους φέρει μόνο ο ίδιος. Θα ήταν πιο δημιουργικό να μπει στην διαδικασία βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών που άπτονται των αρμοδιοτήτων του. Μιλάμε για νέες μεθόδους ασκούμενης πολιτικής από την νυν δημοτική αρχή. Βέβαια, κοινός παρονομαστής και στα δύο δημοτικά κατσαδιάσματα δεν θα μπορούσε να είναι άλλος, πέρα από την προσέλκυση τουριστών(!). Αυτό φαίνεται να είναι το μόνο που τους ενδιαφέρει: ο τουρισμός.

Χωρίς να έχουν αναρωτηθεί αν όντως η Καστοριά αποτελεί πόλο έλξης τουριστών και δεν είναι κάποιο αποκύημα της φαντασίας. Γιατί στα δικά τους μάτια μπορεί να είναι ο πλέον «παγκόσμιος τουριστικός προορισμός», στα μάτια των υποψηφίων επισκεπτών φαίνεται να μοιάζει περισσότερο με την «πολυχρονεμένη αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας». Αγνοώντας την άποψη που αναφέρεται σε ποια σειρά κατάταξης ως προς την τουριστική επιλογή μπορεί να είναι η πόλη της Καστοριάς.

Και για να κάνω το πιο πάνω περισσότερο κατανοητό αγαπητή ΟΔΟΣ, θα σου θέσω υπόθεση εργασίας: σε σχετική ερώτηση που θα γίνει σε έναν Λαρισαίο, έναν Θεσσαλονικιό, έναν Γιαννιώτη κοκ (για να μην κατηφορίσουμε σε περισσότερο νότιες περιοχές της Ελλάδος), όσο αφορά ποιον προορισμό θα επέλεγαν για να επισκεφτούν, τι τους κάνει -τους δημοτικούς κι όχι μόνο- να πιστεύουν πως η Καστοριά θα ήταν αν όχι στην τριάδα των επιλεγμένων προορισμών αλλά εντός της δεκάδας; Νομίζω πως η άποψη που φέρουν οι ιθύνοντες για την τουριστική δύναμη της Καστοριάς έναντι άλλων περιοχών είναι κατά πολύ υπερεκτιμημένες και ξεπερασμένες. Θα πρέπει να προσεγγίσουν εξ αρχής το θέμα του τουρισμού -ακόμα ακόμα αν όντως η Καστοριά μπορεί να αποτελεί πραγματικό τουριστικό προορισμό- και να πάψουν να πορεύονται στην πεπατημένη του 1980, τα αποτελέσματα της οποίας έφεραν αυτήν την τουριστική αναιμία στην Καστοριά. Κι σίγουρα όχι τα σκουπιδιών των πολιτών πέριξ των κάδων όταν αυτά δεν συλλέγονται από το αρμόδιο τμήμα.

Πάντως αγαπητή ΟΔΟΣ, ένα από τα προβλήματα που προέκυψαν -συν όλων των άλλων- με την συγκεκριμένη δημοτική αρχή, ήταν η συμπεριφορά των φιλοδημοτικών λογαριασμών σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Που λίγο πολύ υποπτευόμαστε -οι περισσότεροι που έχουμε μια επαφή με την συγκεκριμένη πλατφόρμα- για ποιον δημιουργήθηκε και από ποιους. Οι κακές οι γλώσσες λένε πως φανατικοί φιλοδημοτικοί της «Ώρας για δουλειά» δημιούργησαν fake λογαριασμούς λίγο πριν και λίγο μετά την ορκωμοσία της συγκεκριμένης δημοτικής αρχής. Με σκοπό φυσικά να πλήξουν όποιον θα τολμούσε να χαλάσει την εικόνα του συνδυασμού του κ. Κορεντσίδη.

Δεν τους αρέσει η κριτική και το έχουν κάνει πιο ξεκάθαρο από ποτέ. Έστω κι αν δεν γίνεται καμία κριτική από τα υπόλοιπα ΜΜΕ της πόλης, πέρα από την αναδημοσίευση των δελτίων τύπου του Δήμου και ρεπορτάζ (;) που παρουσιάζουν στους πολίτες τι ωραία και τι καλά τα κάνει όλα η δημοτική αρχή. Και που κατέβασαν αμάσητη την αύξηση των δημοτικών τελών, χωρίς ίχνος κριτικής. Για αυτά τα ΜΜΕ της πόλης αναφέρομαι. Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις.

Έτσι, έφτασε και η στιγμή που συγκεκριμένα ενημερωτικά (;) μπλογκς αναπαρήγαγαν την πλέον hoax άποψη πως η Καστοριά σκοπίμως στοχοποιήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας την περίοδο του κορωνοϊού κάνοντας συνεχή αναφορά στην πόλη για τις εμφανίσεις νέων κρουσμάτων. Σε αντίθεση με τώρα που εμφανίστηκαν πέντε νέα κρούσματα σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, ο συντάκτης του δελτίου τύπου απέκρυψε εντέχνως τις συγκεκριμένες περιοχές, κάνοντας λόγο -αόριστα- για «πέντε νέα κρούσματα στην Δυτική Μακεδονία» (!) Ισχύει κάτι τέτοιο αγαπητή ΟΔΟΣ; Μάλλον όχι κατά την γνώμη μου.

Τουλάχιστον όσον αφορά τα δελτία τύπου της ΠΔΜ. Μάλιστα, ανατρέχοντας κανείς στο διαδικτυακό αρχείο των δελτίων τύπου της Περιφέρειας, θα διαπιστώσει ιδίοις όμασι πως πουθενά δεν υπάρχει αυτό που υποστηρίχθηκε. Απεναντίας και σε αντιδιαστολή με τα όσα κοπτοραπτικά προσπάθησαν να παρουσιάσουν αλλά και να πείσουν την κοινή γνώμη για δήθεν κάλυψη των δύο συγκεκριμένων περιοχών (Κοζάνη και Πτολεμαΐδα).Γιατί ακριβώς στην δεύτερη γραμμή του εν λόγω δελτίου τύπου, αναφέρονται κατηγορηματικά ποιες είναι οι δύο αυτές περιοχές. Ο «ενημερωτικός» παραλογισμός στο απόγειο του αγαπητή ΟΔΟΣ.

Τα συγκεκριμένα βέβαια μπλογκς φαίνεται να αρέσκονται σε λαϊκίστικες μεθόδους ανακαλύπτοντας αόρατους εχθρούς για την πτωτική πορεία της Καστοριάς. Τρόποι και μέρες που παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές του παρελθόντος. Δίνοντας την εντύπωση πως στροβιλίζονται σε ένα συνεχές φιλοδημοτικό βέρτιγκο από το οποίο έχουν επηρεαστεί και πολλοί εκ των αιρετών. Γιατί αν θέλει κάποιος να κάνει κριτική στην ΠΔΜ για την αντιμετώπιση που τυγχάνει η Καστοριά σε σχέση με τις υπόλοιπες Αντιπεριφέρειες όλα αυτά τα χρόνια, μπορεί και αξίζει πραγματικά να βρει πιο ουσιαστικά στοιχεία που ενδεχομένως οφείλεται η στασιμότητα -αν όχι οπισθοδρόμηση- της Καστοριάς, παρά να αρκούνται σε hoax. Που ουσιαστικά δεν διαρκούν παραπάνω από μία φωτοβολίδα όταν αποκαλύπτεται η αληθινή βάση των γεγονότων. Αλλά τι ζητάω κι εγώ αγαπητή ΟΔΟΣ; Ποιος θα μπει στην διαδικασία να ψάξει λίγο παραπάνω αν έχουν υπόσταση όλα όσα δημοσιεύονται;

Σαφώς πιο θελκτικό είναι να αναπαράγουν ειδήσεις που τελικά δεν είναι και τόσο... έτσι, νομίζοντας πως έτσι θα δικαιολογηθεί η πολιτική αστοχία της συγκεκριμένης δημοτικής αρχής. Και όχι τόσο για να ασκήσουν γόνιμη κριτική όπως και οι ίδιοι έχουν κάθε δικαίωμα. Αυτό βέβαια που προκαλεί συζητήσεις είναι η στάση της δημοτικής αρχής. Η οποία φαίνεται πως βολεύεται με τέτοιου είδους πρακτικές από την στιγμή που δεν διέψευσε όσα αναπαρήχθησαν όλες αυτές τις μέρες σε ιστοσελίδες τοπικού ενδιαφέροντος.

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο που προτίμησαν να μεταθέσουν τις «ευθύνες» -στην Περιφέρεια αυτήν την φορά- για την εικόνα που παρουσιάζει η Καστοριά (δήθεν πως παραμένει ακόμα στιγματισμένη ως άλλη Σπιναλόγκα κι όλα αυτά ως απόρροια της μικρής τουριστικής προσέλκυσης φυσικά) αλλά απέφυγαν να αναφέρουν πως οι αιρετοί της ήταν εκείνοι οι οποίοι έτρεξαν να ζητούν να τοποθετηθεί η Καστοριά εκτός υγειονομικού κάδρου, όταν και ζήτησαν σύσσωμοι την απομόνωση της. Να τεθεί η πόλη αλλά και ο νομός σε καραντίνα (!) Τότε λοιπόν γιατί δεν είπαν τίποτα οι της τοπικής ενημέρωσης; Τι τους κράτησε μακρυά από αυτό; Τι ήταν αυτό που κράτησε κλειστά τα στόματα τους και τα αυτιά τους;

Υπάρχουν στιγμές σε αυτήν την πόλη που δίνεται η εντύπωση πως μερίδα των ΜΜΕ έρχονται σε ακριβή ευθυγράμμιση με την δημοτική αρχή και τούμπαλιν. Εκτός για ακόμη μία φορά, αν δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτα εντός του Σκαπέρδειου δημοτικού μεγάρου. Βλέπεις αγαπητή ΟΔΟΣ είναι η συνήθης πρακτική που ακολουθείται, αν λάβει κανείς υπόψιν και την στάση τους όλο το διάστημα που αλώνιζαν στο διαδίκτυο υπέρ της «Ώρας για δουλειά» τα γνωστά άγνωστα προφίλ. Αν και πλέον έχουν σωπάσει μετά την κριτική που δέχτηκαν κυρίως από την ΟΔΟ. Εξάλλου για να μην ξεχνιόμαστε, ένιωσα κι ο ίδιος την παράλογη πρακτική φίμωσης που επιχείρησαν αλλά συγχρόνως απέτυχαν. Κι αποτυχημένες θα είναι κι όσες απόπειρες επιχειρήσουν στον μέλλον. 

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Ιουνίου 2020, αρ. φύλλου 1035

16 σχόλια:

  1. Ανώνυμος22/1/21

    Στην ποδηλατάδα ήταν και η Ειρήνη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος22/1/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος22/1/21

    Αναμνηστική φωτογραφία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος22/1/21

    Τα ποδήλατα που βρίσκονται Σωκράτη...;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος22/1/21

    Υπεύθυνος Αντιδήμαρχος για τα γραφεία τελετών είναι ο ίδιος πετυχημένος Αντιδήμαρχος του αποχιονισμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος22/1/21

    Ωραία φωτογραφία..... οικογενειακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος22/1/21

      Παλιές ευχάριστες οικογενειακές στιγμές...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος22/1/21

      Περσινές να τελειώσει σύντομα το lock down να δούμε καινούργιες φωτογραφίες

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος22/1/21

    Θέλω να νοικιάσω ένα τέτοιο ηλεκτρικό ποδήλατο,να κάνω γυρολιμνια, που βρίσκονται, που πρέπει να απευθυνθώ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος22/1/21

      Ψάξε,ψάξε,δεν θα το βρείς....

      Ο σαρκοβόρος σκώληξ

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος22/1/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος22/1/21

    Το ποδήλατο γυμνάζει τους μηρούς λένε και το [....] κατασκευάζει καθημερινά fake profile. Η ώρα για σπίτι πλησιάζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος22/1/21

    Την Ειρήνη δε βλέπω.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος23/1/21

    Στο 4ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης, που συνδιοργάνωσε διαδικτυακά η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας και το Insider.gr, συμμετείχε ως ομιλήτρια η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Υποδομών & Περιβάλλοντος, Καλλιόπη Κυριακίδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος23/1/21

      Κάτι τέτοια βλέπει ο Πρ. FB και του ανεβαίνει η πίεση...

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος25/1/21

    Ω! Τι φωτογραφία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ