25.1.21

Το Σκάκι

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Αντωνίου
Η κυρία Μαρία Αντωνίου, χαρούμενη
και ικανοποιημένη αν μη τι άλλο, ποδηλατεί.

Αντι – πολίτευση



■ Ετυμολογία της λέξης, ουσιαστικό θηλυκό
1. (πολιτική) το σύνολο των κομμάτων που δεν βρίσκονται στην κυβέρνηση ή στην εξουσία αλλά αντιτίθενται στις κυβερνητικές, δημοτικές, περιφερειακές πολιτικές ή τις επικρίνουν.
2. (κατ’ επέκταση) το σύνολο των δυνάμεων που ελέγχουν ή αντιμάχονται όσους είναι επικεφαλής συλλόγων, σωματείων κλπ. 
Η αντιπολίτευση εκδηλώνεται είτε δια λόγου, π.χ. αναφορές, καταγγελίες, κλπ. είτε δι' έργου (δράσης), όπως π.χ. με καταψήφιση, ή αποχώρηση, ή απεργιακή κινητοποίηση ή αποστροφή των πολιτών κλπ. που μπορεί να φθάσει και σε εξύβριση δια λόγου ή έργου. 

■ Εδώ στην πόλη του «παγκόσμιου τουριστικού προορισμού» αυτή η λέξη δεν υπάρχει πουθενά, σε καμμία πολιτική πράξη ή απόφαση του δήμου, των σωματείων, της περιφέρειας. Σε τόσο μεγάλο βαθμό που αναρωτιόμαστε, μήπως όλα είναι καλά γινόμενα στην Καστοριά και γι' αυτό δεν υπάρχει «αντιπολίτευση». 

■ Στις αρχές της θητείας του νέου δημοτικού συμβουλίου μπήκε κάπως δυναμικά η δημοτική αντιπολίτευση και κάποιοι φώναξαν και διαμαρτυρήθηκαν για τις απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων και για τις αυξήσεις των δημοτικών τελών, αλλά πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων (το θαύμα των Χριστουγέννων;) έπεσε μια «βουβαμάρα». Καμμία κριτική για οποιαδήποτε απόφαση της δημοτικής αρχής. Καμία ένσταση.  Ξαφνικά σιώπησαν οι πάντες. Ύποπτο; Ή εμείς είμαστε καχύποπτοι; 

■ Φοβάται η αντιπολίτευση του δήμου Καστοριάς, την τρομοκρατία που εξασκείται από τους ανώνυμους φανατικούς υποστηρικτές της  δημοτικής αρχής, για τυχόν υβριστικά σχόλια επί προσωπικού, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; «Οπότε δεν κρίνω, γίνομαι "αόρατος" άρα κανείς δεν θα ασχοληθεί μαζί μου». Σε τρία χρόνια περίπου από τώρα, ποιοι από αυτούς θα έχουν τα "κότσια" να μας ζητήσουν (ξανά) την ψήφο μας; 

■ Αναρωτιόμαστε: αν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι όλα μέχρι στιγμής έχουν γίνει καλώς; Η διαχείριση της πανδημίας από τον δήμο και την αντιπεριφέρεια της Καστοριάς τους βρίσκει σύμφωνους; 
Η σιωπή τους δηλώνει συμπολίτευση και όχι αντιπολίτευση. 

■ Μετά αναρωτιούνται κάποιοι –που στηρίζουν με likes την Καστοριά, γιατί χειροτερεύει η κατάσταση στον τόπο μας, και πάμε από το κακό στο χειρότερο. 

■ Εξαίρεση στην όλη δραματική κατάσταση της Καστοριάς,  οι... αντιμισθίες των αιρετών, των προέδρων, των συμβούλων...

■ Όλοι οι τοπικοί φορείς στην αρχή της πανδημίας, καθώς και τοπικοί δημοσιογράφοι, ζητούσαν σε ζωντανή μετάδοση, να μπει σε καραντίνα ο νομός, κι έτσι έγινε. 

■ Αργά κατάλαβαν το λάθος τους, όσο κι αν γράφαμε. 

■ Τώρα διαβάζουμε ότι ο δήμαρχος Καστοριάς «παρακαλάει» για την επιστροφή των φοιτητών στην πόλη και την ενδυνάμωση των σχολών. Οι συνέπειες της καραντίνας (για γέλια ή για κλάματα;). 

■ Αφού πρώτα δεν ήρθαν οι πολυαναμενόμενες σχολές (ποιοι φταίνε άραγε;), έδιωξαν και τους φοιτητές.

“Έβαλαν τα χεράκια τους κι έβγαλαν τα ματάκια τους”, που λέει και ο σοφός (;) λαός. 

■ Υπενθυμίζω την ερώτηση της δημοσιογράφου για την ιστοσελίδα politico σχετικά με την πανδημία στην Καστοριά προς τον δήμαρχο της πόλης. Δημοσιογράφος:  «Κάτι θετικό;». Και η απάντηση του δημάρχου Καστοριάς: «Το Νοσοκομείο Καστοριάς έχει αναβαθμιστεί με νέο εξοπλισμό και οι υπάλληλοι της υγείας και των τοπικών αρχών έχουν δείξει ότι γνωρίζουν πώς να χειριστούν μια κρίση. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα προσληφθεί περισσότερο προσωπικό στο νοσοκομείο» [σχετικά "εδώ"]

■ Το προσωπικό που δεν φάνηκε ακόμα και η αναβάθμιση του νοσοκομείου από δωρεές και όχι από κονδύλια της περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας όπως προς το νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας με 1.600.000 € (συν 1.000.000 από τον υπουργό κ. Χατζηδάκη) και της Κοζάνης με 2.200.000 €. 

■ Διαβάσαμε προχθές ότι ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας το ποσόν των 42.457.256 € το οποίο δαπανήθηκε (αόριστος χρόνος, όχι τώρα, πριν) για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομειακών μονάδων της περιοχής. Για το νοσοκομείο Καστοριάς 3.678.190 €. Για το νοσοκομείο Πτολεμαΐδας 3.518.500 € και για της Κοζάνης 22.522.176 €. Δίκαιη κατανομή! Καστοριά η αόρατη πόλη «πες τους κι ευχαριστώ». 

■ Όσον αφορά το αν οι τοπικές αρχές έμαθαν να γνωρίζουν πως να χειριστούν μια κρίση (τέτοια κρίση) μας το απέδειξαν. Αμέ! 

■ Μόλις τέλειωσε η καραντίνα, κούρεψαν τα πλατάνια, εκεί ξέσπασαν. Και ακόμη η Διεύθυνση Δασών Καστοριάς να βρει τους υπαίτιους της παρανομίας [σχετικά "εδώ"].

■ Μέσα σε όλα αυτά η τοπική μας Μαρία (η πρώην βουλευτίνα μας καλέ, την ξεχάσατε;) δήλωσε πολύ χαρούμενη που ανακοινώθηκε στην Σιάτιστα η πριμοδότηση με 3.000.000 ευρώ [σχετικά "εδώ"] στους εκτροφείς των γουνοφόρων ζώων από το αρμόδιο υπουργείο (άσχετο: διαβάσαμε ότι σε πολλές χώρες της Ευρώπης θανατώθηκαν μινκ λόγω κρουσμάτων covid, εδώ καμία συζήτηση περί του θέματος) και ήρθε στην Καστοριά (από την πολλή χαρά της) για να κάνει ποδηλατάδα. 

■ Όπου βέβαια στην ποδηλατάδα παρατηρήθηκε μία άνευ άλλου τοπική ομοψυχία και χαρά. Άπαντες οι τοπικοί άρχοντες, χαμογελαστοί με τα ποδήλατά τους. Τι ζόρι τραβάνε, αφού μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει; [σχετικά "εδώ"]

■ Και επειδή ο δήμαρχος εμμένει στο να δηλώνει την Καστοριά covid-free (Ποια; Η Καστοριά!) δε χρειάστηκε να κρατήσουν τις αποστάσεις. Στην συνέχεια πλημμύρισαν το διαδίκτυο με φωτογραφίες με τα πλατιά τους χαμόγελα, σαν να κάνουν "γκαζούρα" στην Καστοριά της συνεχούς μελαγχολίας. Ιπι - ιπι - ούμε, σας ευχαριστούμε.

Καληνύχτα Ελλάδα
Όπου και να ‘σαι


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Ιουνίου 2020, αρ. φύλλου 1036.
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.


3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος25/1/21

    Σε είδα στο ποδήλατο και ήσουν όλο τρέλα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/1/21

    Ο Σπύρος υπάλληλος της Περιφέρειας που βρίσκεται;;; Έχω να τον δω από τις εκλογές.... Πήρε μετάθεση;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος25/1/21

    Μιλήσαμε μέσω Skype και με διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση στοχεύει στην στήριξη και αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Του έθεσα και του εξήγησα τους λόγους για τους οποίους οι Καστοριανοί δεν εγκατέλειψαν το όνειρο της ίδρυσης Αρχιτεκτονικής Σχολής. Του περιέγραψα τον άδικο τρόπο με τον οποίο η πολυαναμενόμενη από εμάς Σχολή, βρέθηκε απρόσμενα στα Ιωάννινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ