15.2.21

Λόγος & Αντίλογος


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | Λόγος & Αντίλογος

Ο δείκτης R0



Αγαπητή Οδός,

Όντας συνδρομητής της εφημερίδας επί σειρά ετών και συστηματικός αναγνώστης των περισσοτέρων άρθρων, δράττομαι της ευκαιρίας να γράψω με αφορμή ένα άρθρο, ανυπόγραφο, της στήλης "Το Σκάκι" στο φύλλο της 9ης Ιουλίου 2020.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, πάντα ήμουν, και παραμένω, φανατικός οπαδός του διαλόγου. Πάντα, όμως, πρόκρινα τον επώνυμο δημόσιο διάλογο, όπως αντιλαμβάνομαι προτιμάτε κι εσείς, παρά το γεγονός ότι σε κάθε φύλλο δημοσιεύετε άρθρα ανυπόγραφα.

Σαφώς και γνωρίζω πως υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε έναν ανώνυμο σχολιαστή σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης (υπήρξα θύμα στο πρόσφατο παρελθόν), από ένα ανώνυμο άρθρο σε κάποια εφημερίδα για το οποίο την ευθύνη αναλαμβάνει ο εκδότης. Παρόλα αυτά, σε κάθε περίπτωση επιμένω να προτιμώ τις επώνυμες τοποθετήσεις. Οπότε, αφού δεν υπάρχει συντάκτης, απευθύνομαι στην εφημερίδα προσδοκώντας σε γόνιμο και δημιουργικό διάλογο και όχι σε μια στείρα άρνηση των πάντων.

Σε κάποια στιγμή ο συντάκτης αναφέρεται σε μία δημοσίευση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης η οποία έλεγε:  «Μετά από καιρό βρέθηκα Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Αυτό το οποίο βιώνω αναφορικά με τον κορωνοϊό και τα μέτρα προστασίας είναι ότι μόνο εγώ προσέχω (ίσως επειδή στην Καστοριά έχουμε “πείρα”). Το λογικό συμπέρασμα το οποίο τεκμαίρεται είναι ότι είναι στατιστικά αδύνατο η Καστοριά να εμφανίζει 1-2 κρούσματα καθημερινά και η Θεσσαλονίκη ή η Χαλκιδική κανένα. Ειδικά αν σε όλο αυτό το σκηνικό προσθέσουμε τους γείτονες των Βαλκανίων που καταφθάνουν στην Ελλάδα, με τον ιό (παρά)φορτωμένο στις αποσκευές τους».

Σχολιάζοντας πως αυτό έγραψε δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, ο οποίος όμως τυγχάνει να είναι ο υπογράφων της παρούσας επιστολής. Ξέχασε να αναφέρει την επικεφαλίδα του σχολίου «Τα νούμερα δεν βγαίνουν», τίτλος ο οποίος έχει και τη σημασία του και συνέχισε στις επόμενες παραγράφους το σχολιασμό του, αναφορικά με τη δημοσίευση, με αποκλειστικά ειρωνικό ύφος.
Αφού ξεκαθαρίσουμε πως δεν είμαι ούτε γιατρός ούτε λοιμωξιολόγος, πράγμα που φαντάζομαι πως είναι ο συντάκτης, αφού φαίνεται να έχει πλήρη γνώση του R0 και του τι είναι αυτό, όπως και άλλων ιατρικών και στατιστικών στοιχείων όχι μόνο για την Καστοριά, αλλά και για το σύνολο σχεδόν της ελληνικής επικράτειας.

Ξέχασε επίσης, ο συντάκτης να αναφέρει, σκοπίμως (;), τα λόγια του λοιμωξιολόγου και υπεύθυνου του ΕΟΔΥ στη Δυτική Μακεδονία κύριου Ρωμιόπουλου, ότι το «δεύτερο κύμα» του ιού στην Καστοριά δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συνέβη το Μάρτιο καθώς δεν υπήρχε διασπορά στον πληθυσμό (χάρη στο συντάκτη διάβασα κι εγώ λίγο ιατρική).

Στη συνέχεια θα ήθελα να πω στο συντάκτη, πως όπως πολύ καλύτερα γνωρίζει από μένα, ότι ο δείκτης R0 σαν στατιστική μεταβλητή μπορεί πολύ εύκολα να αλλάξει αν μεταβληθούν οι παράγοντες που την επηρεάζουν και αυτό φαίνεται πως έγινε. Ο συντάκτης που γνωρίζει πολύ καλά το R0 στην ελληνική επικράτεια αλλά και ειδικά στην Ξάνθη απορεί για το R0 στην Καστοριά το οποίο προφανώς και ξέρει, αλλά προς χάριν εντυπώσεων δεν αναφέρει. Είναι δεδομένο πως αν ήταν ένας κακός δείκτης για την Καστοριά, θα τον είχε αναγράψει και με μεγάλα γράμματα, και για να τον προλάβω εγώ προσωπικά δεν το γνωρίζω. 

Γνωρίζω όμως, πως οι γείτονες των Βαλκανικών χωρών, και όταν έγραψα τη συγκεκριμένη ανάρτηση αλλά ακόμα και σήμερα, στις χώρες τους καταγράφουν πολλές δεκάδες αν όχι εκατοντάδες κρούσματα και πως ένα μεγάλο μέρος των κρουσμάτων που καταγράφονται στην Ελλάδα είναι από ταξιδιώτες ξένων χωρών και κυρίως από τα Βαλκάνια. Αλήθεια αγαπητέ συντάκτη - "γιατρέ", αυτό δεν επηρεάζει το R0 στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική που είναι και οι κύριοι υποδοχείς αυτών των πολιτών;

Προφανώς και επηρεάζει, γι’ αυτό και η Θεσσαλονίκη καταγράφει σχεδόν το 18% των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών ενώ και η Χαλκιδική που δεν είχε ούτε ένα κρούσμα πλέον σε τακτά διαστήματα εμφανίζει και αυτή. Στον αντίποδα η Καστοριά και πάλι για ένα εύλογο χρονικό διάστημα δεν έχει κανένα νέο κρούσμα.

Σίγουρα ο ιός είναι παντού, γι’ αυτό και μιλάμε για πανδημία και είναι πολύ πιθανόν να επανεμφανιστούν και στην Καστοριά εκ νέου κρούσματα. Άλλο όμως αυτό και άλλο να εμφανίζουμε κρούσματα χωρίς να υπάρχουν απόρροια υπερβάλλοντος ζήλου ορισμένων, και άλλο να μιλάμε για επανεμφάνιση του ιού στη Δυτική Μακεδονία ενώ τα κρούσματα ήταν μόνο στην Κοζάνη. 

Κλείνοντας, και αφού σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία σας, θα χρησιμοποιήσω μια φράση μου από το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, «καλή και εύκολη η κριτική και η στείρα άρνηση, όμως αυτόν που τον κατηγορείς αν πραγματικά θες να τον κάνεις καλύτερο πρότεινέ του τις δικές σου προτάσεις και λύσεις για τα προβλήματα».

Κίμων Μηταλίδης
m_kimon@yahoo.gr

* * *


ΟΔΟΣ: Αρμόδιοι του ΕΟΔΥ, με τους οποίους ήλθε σε επικοινωνία η ΟΔΟΣ, επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις τους ότι όντως ο δείκτης R0 στα κρούσματα της περιοχής Καστοριάς του περασμένου Ιουνίου, ήταν σαφώς αρκετά πάνω από το 1. Από τους υψηλότερους δηλαδή στην Ελλάδα (μετά την Ξάνθη, που ο δείκτης Ρ0 ήταν στο 2. Στην υπόλοιπη χώρα εκείνο το χρονικό διάστημα ο μέσος όρος ήταν 0,25.  Η ΟΔΟΣ δεν γράφει ανακρίβειες και φυσικά διασκεδάζει ως ρηχούς τους δημόσιους ισχυρισμούς ότι «μας στοχοποιούν», «μας ζηλεύουν» και ότι «η Καστοριά είναι Covid-free».


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Αυγούστου 2020, αρ. φύλλου 1042

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος15/2/21

    καλή και εύκολη η κριτική και η στείρα άρνηση, όμως αυτόν που τον κατηγορείς αν πραγματικά θες να τον κάνεις καλύτερο πρότεινέ του τις δικές σου προτάσεις και λύσεις για τα προβλήματα».
    Ακούς Αλέξη, εσύ φταις για τη διακυβέρνηση του Κυριάκου... Να κάνεις προτάσεις Αλέξη... Γι αυτό σε ψήφισε ο κόσμος... Όχι για να κυβερνάει ο Κυριάκος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/2/21

    Αν δεν ξέρεις τι πρέπει να κάνεις μπορείς να μας πεις γιατί είσαι στο δημαρχείο και όχι στο γραφείο σου να βγάζεις τάλιρα; Αντί να περιμένεις τις ιδέες των άλλων άσε τους να τις υλοποιήσουν αυτοί. Δηλαδή φίλε με ξένα κόλλυβα ..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος16/2/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος16/2/21

    Καλά o κύριος δεν αντιλήφθηκε ότι οι είσοδοι της χώρας ελέγχονται και οι μολύνσεις στη Ελλάδα δεν έχουν καμία σχέση με τους βόρειους γείτονες; Ευτυχώς πού δεν είναι μαύροι αλλιώς [.....] θα τους κατηγορούσαν και για την πτώση της Πόλης. Μετά κατηγορούμε τους άλλους για ρατσιστές. [....] Καημένη Καστοριά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος16/2/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος16/2/21

    Μα αυτός δεν είναι [....] που υποστήριζε ότι οι ηλικιωμένοι πεθαίνουν από αρρώστιες και όχι από κορονοϊό; Και έχει μούτρα να διαμαρτύρεται; Θεός φυλάξει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ