7.10.21

Το Σκάκι

 

Για τις εορτές που πέρασαν ξοδεύτηκαν για στολισμό, φάτνες, διαφημίσεις κ,λπ. τα εξής:

8.12.2020: 19.332,76 € 
24.12.2020: 12.670,00 €
24.12.2020 : 600,00 €
18.12.2020: 11.754,60 € 
30.12.2020: 16.500,00 €

 Σύνολο: 60.857,36 €!

Τα πυροτεχνήματα δεν συγκαταλέγονται στα πιο πάνω ποσά.
Αναλυτικά οι αποφάσεις "εδώ" και "εδώ"


Πάει ο παλιός ο χρόνος και ήρθε ο νέος …«με τα δώρα»


■ Στο τέλος της χρονιάς , τί έκανε ο δήμαρχος της Καστοριάς; Έναν αντιπερισπασμό, μήπως και σώσει κάτι από την «εικόνα» του. Όταν σου «επιτίθενται» από όλες τις μεριές, όταν «βλέπεις» ότι χάνεις το παιχνίδι σου, όταν αυτά που «χτίζεις» για την εικόνα σου, πιάνουν πάτο ίσως και ακόμη πιο κάτω από τον πάτο... τί κάνεις; 

■ Ρίχνεις πυροτεχνήματα για αντιπερισπασμό. Πυροτεχνήματα ενός μεγάλου έργου και πυροτεχνήματα «οικονομικά» για ένα διαγραφέν χρέος.

■ Στην προκειμένη περίπτωση τα «πυροτεχνήματα» της δημοτικής αρχής της Καστοριάς, αφού έβλεπε ότι το θέμα με το λατομείο έκανε κακό στην εικόνα των likes και καρδούλες που χτίζει, αφού ο Δήμαρχος (ναι με κεφαλαίο Δ) της διπλανής πόλης έχει λόγο πολιτικό και όχι «φιοριτούρες κι αρώματα» και με αυτόν τον λόγο του σε βάζει στη θέση σου και εσύ δεν έχεις (η δημοτική αρχή Καστοριάς) τον ανάλογο πολιτικό λόγο να του απαντήσεις (τα έκανες μούσκεμα εν ολίγοις), το πρώτο που σου έμαθαν οι καλοπληρωμένοι σύμβουλοί σου είναι να δώσεις ένα «μποναμά» προς τα τοπικά μουμουέ καθότι και οι γιορτές του 12ημέρου.

■ Και έδωσες 12.700 ευρώ προς όλους (σόρυ όχι προς όλους) για να προβάλουν το μεγάλο έργο σου ως δημάρχου. Επειδή όμως λόγω της πανδημίας και του lockdown (απαγορευτικό) δεν θα γίνουν τα καρναβάλια (ραγκουτσάρια κατά τα τοπικά ΜΜΕ) άρα, τί να προβάλουν εκτός φυσικά από το καθάρισμα των δρόμων και των κάδων απορριμμάτων που έχουν πλέον «ξεχειλώσει» ως έργα; 

■ Και άρχισαν οι φωτογραφίες από τα καλοπληρωμένα τοπικά ΜΜΕ με φωτισμένα δέντρα, κόκκινους φιόγκους, το χριστουγεννιάτικο δέντρο και την φάτνη μπροστά στο δημαρχείο. 

■ Αυτός ο στολισμός είναι ο ίδιος εδώ και πέντε ίσως και παραπάνω χρόνια. Οι κόκκινοι φιόγκοι γέρασαν μαζί μας και η φάτνη από το πάρκο Ολυμπιακής φλόγας την στόλισαν στο δημαρχείο. 

■ Προσέλαβαν και ντεκορατέρ (διακοσμητή) για τον «μεγάλο» στολισμό της φάτνης. Αφού όλα τα στολίδια είναι παλιά, το ποσόν των 20.000 χιλιάδων περίπου ευρώ για εορταστικό στολισμό που δημοσιεύεται στην διαύγεια, πού πήγε; Ποια είναι τα καινούρια που κόστισαν είκοσι χιλιάδες; 

■ Ξέχασαν τα τοπικά μπλογκάκια να φωτογραφίσουν τους σκοτεινούς δρόμους στο κέντρο της Καστοριάς και τους χαλασμένους φανοστάτες στην παραλία (βόρεια και νότια) της λίμνης. 

■ Γι' αυτόν τον φωτισμό πληρώσαμε 68.000 ευρώ προς τη ΔΕΗ για τον μήνα Δεκέμβριο. Εκτός και αν δεν κυκλοφορούν σε αυτά τα «πολυσύχναστα» μέρη της πόλης ή δεν κατοικούν στην Καστοριά.

■ Δεύτερο έργο, πολύ μεγάλο έργο, η επισκευή/ολοκλήρωση του συντριβανιού της πλατείας Ομονοίας. Βεβαίως πολίτες της Καστοριάς, επισκευάστηκε, όπως το λέει η λέξη, δεν είναι κάτι καινούριο, υπήρχε, απλά δεν δούλευε. 

■ Άνοιξαν το νερό έβαλαν δυο βάνες, δυο φώτα, δυο φωτογραφίες και όλα 1.000 ευρώ στοίχισαν. Το φώτισαν το συντριβάνι και είδαν την σκοτεινιά της απέναντι εκκλησίας και την φώτισαν και αυτήν. Ψηλά τους σβησμένους ηλεκτρικούς στήλους δεν τους είδαν, ίσως και δεν έφτασαν και τα λεφτά για αλλαγή των λαμπτήρων. 

■ Έφυγε το 2020 και αυτό που σου μένει από την Καστοριά είναι η ευτυχισμένη φωτογραφία του κ. Κορεντσίδη μπροστά στο συντριβάνι. Επισκευάσαμε ένα συντριβάνι, λίγο το έχετε, αχάριστοι, εν καιρώ πανδημίας; 

■ Υπάρχει και άλλη μία φωτογραφία της φθινοπωρινής Καστοριάς σε αθηναϊκή εφημερίδα που έγινε παραλήρημα για τα τοπικά ΜΜΕ. 

■ Πα-ρα-λή-ρη-μα.

■ Μία όμως μόνο φωτογραφία και ένα άρθρο με τόσα χρήματα που έχει ξοδέψει η δημοτική αρχή για την τουριστική προβολή της πόλης; 

■ Περίπου 70.000 ευρώ έχει διαθέσει η δημοτική αρχή το 2020 για την τουριστική προβολή της! «Κάν’ το όπως η covid-free Καστοριά». Άρα γιατί να μην επαινούν τα τοπικά μουμουέ, την αρχή που τα ταΐζει ειδήσεις και όχι μόνο; Πώς να μην κάνουν τα ασήμαντα, σημαντικά έργα; Απλά σκεφτείτε το. 

■ Δεν της έφτανε όμως μόνο, ο εορταστικός στολισμός και το επισκευασμένο συντριβάνι, της δημοτικής αρχής για να «εξαφανίσει» την υπόθεση λατομείο αλλά και την ανυπαρξία της σε έργα, έριξε και το πυροτέχνημα της διαγραφής χρέους στην ΔιΑΔυΜα.

■ Το πρώτο ανακοινωθέν, ήταν «χαράς ευαγγέλια», διαγράφηκε το χρέος. Στο δεύτερο ανακοινωθέν, κάποια λαμπιόνια κάηκαν, δεν είχε την πρώτη χαρά, τονωτική ένεση το είπαν. Στο τρίτο, ειπώθηκε μέρος ίσως της αλήθειας, δηλ. επιχορηγήθηκε η δημοτική αρχή από το υπουργείο ενός ποσού (αλλού διαβάσαμε 1.480.000 και αλλού 1.700.000 ευρώ) για την διαγραφή (όλου ή μέρους του χρέους, πουθενά δεν το διαβάσαμε). 

■ Επιχορήγηση όμως, δωρεάν χωρίς επιστροφή; Με επιστροφή τύπου δανείου; Με αποπληρωμή μακρυπρόθεσμα; Άραγε πόσο είναι το χρέος; Απλά έχουμε απορίες ως πολίτες της Καστοριάς για το χρέος, το οποίο εξοφλούμε εμείς, οι πολίτες, μην ξεχνιόμαστε. Τα τοπικά ΜΜΕ δεν είπαν κάτι περισσότερο διότι έτσι θα κινδύνευε να χαθεί και το όλο «ευτυχισμένο» στορυ. 

■ Τελικά όπως διαβάσαμε στη διαύγεια του υπουργείου Εσωτερικών, επιχορηγήθηκαν μαζί με τον δήμο Καστοριάς και άλλοι 66 δήμοι σε όλη τη χώρα με την ίδια υπουργική απόφαση. 

■ Προς τι λοιπόν οι χαρές και οι ευχαριστίες του δημάρχου κ. Κορεντσίδη προς τον υπουργό; Καμμία χάρη δεν του έκανε, διότι επιχορηγήθηκαν εξήντα έξι (ναι 66) δήμοι σ' όλη τη χώρα. Και κανείς δήμαρχος στην Ελλάδα, δεν θριαμβολόγησε όσο ο δικός μας. Και, φυσικά, όσο τα τοπικά μας ΜΜΕ.

■ Ο δήμος Καστοριάς με 1.659.929,11 ευρώ. Πληρώνει προς την ΔιΑΔυΜα ο δήμος Καστοριάς 1.473.743,33 ευρώ για εξόφληση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων και διαταγών πληρωμής. Δηλαδή η προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν στα δικαστήρια με τη ΔιΑΔυΜα έτσι; Και γι' αυτό δεν είχε πληρώσει; 

■ Του μένει και ένα υπόλοιπο του δήμου από αυτά που γράφει η απόφαση του υπουργείου, που κανείς φυσικά δεν θα μας πει, πού θα «πάει»; Ή μήπως μας πουν; 

■ Όσο για τις μειώσεις στα δημοτικά τέλη είναι μία καραμέλα που δεν λιώνει. Διότι η μείωση 30% που έγραψαν, αφορά συγκεκριμένες παροχές -ήδη έγιναν δύο κραυγαλέες μειώσεις σε γνωστά βυρσοδεψεία, ένα από αυτά το είχαν κλείσει προ καιρού λόγω ρύπανσης του πόσιμου νερού. 

■ Οι υπόλοιποι θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε 40%. Υπάρχει και ένα νέο τιμολόγιο τιμών για το 2021 από την ΔΕΥΑΚ, άρα για ποια μείωση ακριβώς μας λένε; 

■ Το σημαντικό όμως είναι γιατί μπήκαν αυτές οι αυξήσεις πριν ένα χρόνο; Για το χρέος προς τη ΔιΑΔυΜα; Ο δήμαρχος κ. Κορεντσίδης που είναι και αντιπρόεδρος στη ΔιΑΔυΜα δεν γνώριζε για την υπουργική απόφαση της επιχορήγησης προς τους δήμους; 

■ Προχώρησε σε αυξήσεις αν και γνώριζε; Γιατί δεν παίρνει πίσω τις δημοτικές αυξήσεις αν έχει εξοφληθεί το χρέος; Υπάρχουν και άλλα χρέη και ποια είναι αυτά και σε ποιους; 

■ Το λυπηρό μέσα σε όλα αυτά είναι η απουσία της δημοτικής αντιπολίτευσης η οποία, κάπου κάπου, υψώνει μία φωνή και μετά σιωπά για όλα όσα συμβαίνουν στο δήμο. 

■ Λυπηρό επίσης ότι και μέσα από την δημοτική παράταξη του δημάρχου κανείς δεν μιλάει. Όλα ως φαίνεται βαίνουν καλώς γι' αυτούς και θα έχουν το θάρρος (κατά πολλούς θράσος) να ξαναζητήσουν την ψήφο μας; 

■ Πυροτεχνήματα της δημοτικής αρχής που έσκασαν και χάθηκαν στο τέλος της χρονιάς. Μαζί «χάθηκε» και η «δεξιά χείρα» της συγκυβέρνησης της Καστοριάς. Λυπηρό και αυτό. 

 Καλή Χρονιά Ελλάδα
 Όπου και να ΄σαι


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Ιανουαρίου 2021,  αρ. φύλλου 1063. 
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της

10 σχόλια:

  1. Ανώνυμος7/10/21

    Τα αριστουργηματα από φελιζολ μπορούν να μπουν στην είσοδο της πόλης.... Με τόσες Χιλιάδες Ευρώ θα μπορούσαν να είναι μπρούτζινα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7/10/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος7/10/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος7/10/21

    Τι να πρωτοπιάσει κανείς και τι να πρωτοαφήσει με τις δημοτικές αρχές διαχρονικά. Που ρε [....] τα λεφτά από το κληροδότημα Παπαλαζάρου ( τα δάνεια πληρώνονται..;)
    Θα μπεί κάποτε ορκωτός λογιστής στον δήμο Καστοριάς για τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια;

    Πρεσβύτης Μέτοικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος7/10/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος7/10/21

    Δηλαδή ο [....] πήρε τα περισσότερα από τα 12 χιλιάρικα; Στην υγειά μας βρε παιδιά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος8/10/21

    Ταγαρι...λες και δεν ξέραμε τι σκ...α
    Είναι το περιβάλλον σου ... έπρεπε
    Να τους βγάλεις και στην επιφάνεια..
    Δεν έχετε αφήσει όρθιο τίποτα...
    Λες και είδατε πρώτη φορά .... χρήματα
    Τελικά... είστε αυτό που λέει ο λαός
    Να φοβάσαι τον νηστικό... μόλις πιάσει
    Χρήματα στο χέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος12/10/21

      Με τσάπα σκαπτικο μηχάνημα στο μέλι

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος10/10/21

    Ο διακοσμητής είναι και γυμναστής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ