19.10.21

Λόγος & Αντίλογος




Αν μελετούσαμε προσεκτικά τις προηγούμενες κινήσεις του δημάρχου και των συμβούλων του απέναντι στην ΟΔΟ, θα έπρεπε να αναμένουμε τα χείριστα: Προηγήθηκαν, διακοπή της αναμετάδοσης της όπερας από την ΜΕΤ, χορηγός της οποίας για 6 ολόκληρα χρόνια ήταν η ΟΔΟΣ, για τιμωρία της «ανυπάκουης εφημερίδας»...



ΟΤΑΝ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ 1059/17.12.2020 της εφημερίδας «ΟΔΟΣ» διάβασα ότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς διέκοψε την συνδρομή αυτής της εφημερίδας ["εδώ"], πίστεψα ότι έγινε κάποιο λάθος. Δεν είναι δυνατόν να εμποδίζεται η πλήρης ενημέρωση του αρχείου του τοπικού τύπου, πηγή πληροφοριών και μελέτης της ιστορίας της Καστοριάς, όπου θα ανατρέξουν οι σύγχρονοι αλλά και όλες οι επόμενες γενιές για ενημέρωσή τους. Στα επόμενα δύο φύλλα διαβάζω με καθυστέρηση —η εφημερίδα φθάνει στην Θεσσαλονίκη το νωρίτερο μια εβδομάδα μετά την εκτύπωσή της– ότι δεν υπάρχει λάθος αλλά σκοπιμότητα. 

Αυτό πια είναι έξω από κάθε λογική. Είναι απαράδεκτο η Δημοτική Βιβλιοθήκη, συντηρούμενη από τους φόρους των δημοτών —φόρους που επί Δημαρχίας του νυν Δημάρχου αυξήθηκαν κατά 40%— και στην οποία όλοι οι δημότες έχουν ίσα δικαιώματα πρόσβασης, να επιλέγει ανάλογα με την προτίμησή των υπεύθυνων ποιους θα αγκαλιάσει και ποιους θα διαγράψει, μην αρχειοθετώντας σωστά τον πλήρη αριθμό των τοπικών εφημερίδων, αφαιρώντας έτσι το δικαίωμα της πλήρους ενημέρωσης των δημοτών. Αν αυτή η εντολή δόθηκε στην Βιβλιοθήκη άνωθεν, είναι έξω από κάθε λογική. Και είναι λυπηρό πως ούτε ένας συμπολίτης δημοσιογράφος δεν αναφέρθηκε στο γεγονός, ούτε εκδόθηκε έστω και μια ανακοίνωση διαμαρτυρίας.

Βέβαια αν μελετούσαμε προσεκτικά τις προηγούμενες κινήσεις του Δημάρχου και των συμβούλων του απέναντι στην ΟΔΟ, θα έπρεπε να αναμένουμε τα χείριστα: Προηγήθηκαν, διακοπή της αναμετάδοσης της όπερας από την ΜΕΤ ["εδώ"], χορηγός της οποίας για 6 ολόκληρα χρόνια ήταν η ΟΔΟΣ, για τιμωρία της «ανυπάκουης εφημερίδας», αμέσως μετά την ανάληψη καθηκόντων του νέου Δημάρχου και των συν αυτώ. Διότι σοβαρή εξήγηση δεν υπάρχει. Χωρίς μάλιστα να ληφθεί υπ’ όψιν ο μεγάλος αριθμός δημοτών που παρακολουθούσαν την όπερα και απογοητεύθηκαν από την διακοπή. 

Άσκηση πίεσης της ΟΔΟΥ, της μόνης εφημερίδας από όλο τον τοπικό τύπο, από μειωμένες δημοτικές προκηρύξεις, διακοπή αποστολής ανακοινώσεων και δελτίων τύπου, απόλυτος αποκλεισμός των δημοτικών διαφημίσεων που ρέουν άφθονες στα ΜΜΕ κλπ. Μια μορφή εμπάργκο που δημοκρατικές χώρες επιβάλλουν σε δικτατορικού καθεστώτος χώρες, για να τις πιέσουν να οδηγηθούν στην δημοκρατία. Μόνο που εδώ γίνεται το αντίστροφο. Επιβάλλεται εμπάργκο σε εφημερίδα για την αντικειμενική κριτική της για να κάμψουν την αντίστασή της. 

Θα ήθελα να αναφέρω και μια εμπειρία μου που με σόκαρε και με έθλιψε βαθειά. Περπατώντας στην βόρεια παραλία, μετά τα ψαράδικα προς τη Χλόη, είδα κάποια πλατάνια πετσοκομμένα. Αυτά τα πανύψηλα αγέρωχα δέντρα που στέκονταν εκεί πολλά χρόνια, χαρίζοντας την σκιά τους στους περαστικούς και τα καμάρωνα κάθε φορά που περνούσα, τώρα ήταν ακρωτηριασμένα άσχημα. Απέμεινε μόνο ο κορμός τους με ελάχιστα χαμηλά χοντρά κλαδιά χωρίς φύλλωμα. Σαν ανθρώπινα κορμιά χωρίς μέλη, σε αναπηρικό αμαξίδιο. Ρώτησα αν είχαν αρρωστήσει. «Κόπηκαν από συνεργείο του Δήμου» μου απάντησαν με μισόλογα, αφήνοντάς μου την αίσθηση ότι τα δέντρα θυσιάστηκαν γιατί ενοχλούσαν την θέα κάποιων εκλεκτών του Δημάρχου. Αν αυτό είναι αλήθεια, είναι μια πολύ αρρωστημένη πράξη.

Λόγω των πρόσφατων, παγκοσμίου ενδιαφέροντος συμβάντων, μου έρχεται στο νου ένας παραλληλισμός. Της πορείας του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ με την πορεία του Δημάρχου Καστοριάς. Ο Ν. Τραμπ ως μεγαλοεπιχειρηματίας, θεώρησε πως μπορούσε να διοικήσει ένα κράτος-υπερδύναμη με τον ίδιο τρόπο που διηύθυνε τις προσωπικές του επιχειρήσεις. Δείχνοντας την εύνοιά του σε λίγους εκλεκτούς του και απειλώντας και εκβιάζοντας τους περισσότερους —είτε άτομα, είτε λαούς— να ακολουθήσουν τις προσταγές του, έξω από κάθε νομιμότητα, από κάθε σεβασμό στα άρθρα του συντάγματος, στο οποίο ορκίστηκε να υπηρετεί την πατρίδα του κατά την διάρκεια της θητείας του.

Αποτέλεσμα, να διχάσει τον λαό και να τον οδηγήσει με τις εμπρηστικές του θέσεις στα έκτροπα που κατέληξαν στην κατάληψη του Καπιτωλίου. Πρωτοφανή έκτροπα που παρακολούθησε όλη η υφήλιος με κομμένη την ανάσα, φοβούμενη για διχασμό του αμερικανικού λαού και τις επιπτώσεις αυτού στο σύντομο μέλλον. Ο μοναδικός Πρόεδρος, που η αλαζονεία του και ο υπερφίαλος εγωισμός του τον οδήγησαν να αγνοήσει το πρωτόκολλο, να φύγει από τον Λευκό Οίκο σαν κυνηγημένος, απαξιωμένος ακόμη και από πολλούς γερουσιαστές του ιδίου του κόμματός του.

Καλό θα είναι ο Δήμαρχος Καστοριάς να αντιληφθεί ότι στα επόμενα χρόνια της Δημαρχίας του, θα πρέπει να είναι ο Δήμαρχος όλων των δημοτών και όχι των λίγων εκλεκτών που χαϊδεύουν αυτιά με κολακείες. Ένα αιρετό πρόσωπο πρέπει να διοικεί με αρετή και σύνεση. Αλλιώς μαύρες σελίδες θα γραφτούν στη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του. Και όπως στην πράξη συμβαίνει, όλοι οι εκλεκτοί και ευνοούμενοι θα τον εγκαταλείψουν όταν αντιληφθούν ότι το τέλος έρχεται, όπως ακριβώς κάνουν τα ποντίκια όταν το καράβι βυθίζεται. 

Η πανέμορφη Καστοριά αργοπεθαίνει. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να διαγράψουμε το εγώ και στη θέση του να υπάρχει το εμείς. Όλοι όσοι αγαπάμε αυτήν την μοναδικής ομορφιάς πόλη ας βοηθήσουμε, με τον δικό μας τρόπο, με τον τρόπο που καθένας δύναται, ώστε η Καστοριά να ξαναγεννηθεί. Δεν είναι δύσκολο, χρειάζεται μόνο αγάπη και καλή διάθεση.

Σάσα Τζημάκα-Νάτσινα
nnat56@otenet.gr


Υ.Γ. Οι διάφοροι ανώνυμοι με τα χυδαία σχόλια τους, ας μην χάσουν τον χρόνο τους να με σχολιάσουν. Κάτι τέτοιοι άνανδροι ανώνυμοι κρατούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε βρεφική ηλικία. Για τον λόγο αυτόν δεν ασχολούμαι καθόλου με τα μέσα αυτά. Περιμένω να βγάλουν όλες τις παιδικές τους ασθένειες, να ωριμάσουν ηλικιακά και τότε θα αξίζει να επικοινωνήσει κανείς μέσω αυτών. Εάν, ωστόσο έχουν το θάρρος και την τόλμη οι μέχρι τώρα ανώνυμοι να αντικρούσουν την επιστολή μου επώνυμα και με επιχειρήματα θα χαρώ να διαβάσω την δική τους στην ΟΔΟ. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Ιανουαρίου 2021, αρ. φύλλου 1065.



Σχετικά:


4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος21/10/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/10/21

    Μέγα... [....]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος21/10/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος21/10/21

    Τι ζούμε.....!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ