8.12.21

Το Σκάκι

 

ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | Το Σκάκι
Το δίδυμο της χιονοεπιτυχίας, Λιάμης & Λίτσκας.


«Στην αρχόντισσα του χιονιά»


■ Επειδή οι αναγνώστες και οι σχολιαστές της Οδού αναρωτήθηκαν πόσα ευρώ διατέθηκαν για τον αποχιονισμό του δήμου εξαιτίας αυτής «της πρωτοφανούς για αυτή την εποχή» (!) -όπως ανέφερε το δελτίο τύπου του δήμου Καστοριάς- 35ωρης χιονόπτωσης εδώ στην Καστοριά, το ποσόν είναι 153.714,75 €.

■ Ναι, 153.714,75 ευρώπουλα για να μείνουμε αποκλεισμένοι στα σπίτια μας, στο κέντρο της Καστοριάς. Nα μην μπορούν οι κάτοικοι της πόλης, μετά την χιονόπτωση, λόγω των ακαθάριστων και επικίνδυνων παγωμένων πεζοδρομίων, να πάμε ούτε στο φούρνο για να αγοράσουμε ψωμί. Δεν καθάρισαν από το χιόνι τα περισσότερα πεζοδρόμια, τους μικρούς δρόμους στο κέντρο. Πατινάζ έκαναν οι κάτοικοι. Πρωτοφανή πράγματα. 

■ «Πρώτη φορά ώρα για δουλειά»! 

■ Και μέσα σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση να υπάρχουν άνθρωποι να φωτογραφίζουν την ομορφιά της αρχόντισσας και να τις δημοσιεύουν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και με σχόλια «οι Αθηναίοι αποκλείστηκαν και δεν έχουν ρεύμα με δέκα πόντους χιόνι», ενώ εμείς εδώ στην Καστοριά με είκοσι πόντους χιόνι βγήκαμε να φτιάξουμε χιονάνθρωπους!

■ Να βλέπουν τον τοπικό παρουσιαστή με χαμόγελο κολγκέϊτ στα πρωινάδικα των καναλιών και να μεταδίδει «πόσο χάπυ» είμαστε εδώ, οι επαρχιώτες, στην Καστοριά! Αυτός δε να θυμίζει την καλοκαιρινή καμπάνια του δήμου και των συνεργατών και των φίλα προσκείμενων μουμουέ ότι «είμαστε covid-free εμείς εδώ και στην υπόλοιπη Ελλάδα, κοκκινίζουν». Βέβαια.

■ Λήθη σε όλα! Στην ανυπαρξία δημοτικών έργων. Στην ερήμωση της πόλης. Στα κρούσματα, στους νεκρούς από τον κορωνοϊό. Λήθη ακόμη και στην απώλεια του μητροπολίτη. 

■ Μεγάλο «πρόβλημα» αυτή η σύγκριση, ορισμένων, με την πρωτεύουσα. Αλλά όταν νοιώθεις τόσο «μικρός και ασήμαντος», προσπαθείς να πιαστείς από το οτιδήποτε κακό συμβαίνει σε άλλους για να αισθανθείς «μεγάλος». 

■ Αφού όλα εδώ στην Καστοριά ήταν τόσο ειδυλλιακά καμωμένα, ο δήμαρχος βγήκε περιπολία με δημοτικό αγροτικό όχημα (χωρίς μάσκα -κι ας έχασε το δεξί χέρι της συγκυβέρνησης λόγω covid), για να επιβλέπει το «έργο» των δημοτικών υπαλλήλων και φυσικά να φωτογραφηθεί για του λόγου το αληθές -και όχι μόνο. 

■ Πέντε μέρες με παγωμένα και ολισθηρά τα πεζοδρόμια του κέντρου αλλά, την έκτη μέρα, εγένετο το θαύμα και πανευτυχής ο δήμαρχος, αφού κατάφερε να πείσει τον αντιπεριφερειάρχη να επισκεφθεί το αμαξοστάσιο του δήμου, για να συγχαρούν και να ευχαριστήσουν τους υπαλλήλους για την «αυτονόητη» εργασία τους. 

■ Πληρώνονται για να κάνουν και αυτή τη δουλειά δηλ. τον καθαρισμό του χιονιού, αλλά, επειδή εδώ στην Καστοριά ήταν... «πρωτόγνωρη η χιονόπτωση γι' αυτή την εποχή» (Φλεβάρη μήνα) και δεν γνωρίζουμε από χιόνια, τους ευχαρίστησαν. 

■ Δεν έγινε σαφές αν ο κ. Δ. Σαββόπουλος πήγε και στο αμαξοστάσιο του δήμου Άργους Ορεστικού ή στο αμαξοστάσιο του δήμου Νεστορίου. Προφανώς εκεί, δεν είχαν χιόνια και κυρίως δεν είχαν φωτογράφο.

■ Είναι γεγονός ότι ο έμπειρος πολιτικά αντιπεριφερειάρχης, ο Δημήτρης Σαββόπουλος, δεν συνηθίζει τέτοια επικοινωνιακά show και ίσως και γι’ αυτό δεν ανάρτησε στην ιστοσελίδα Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς φωτογραφίες από αυτές τις «δημόσιες ευχαριστίες» και την «ικανοποίησή του» για την... αποκομιδή των απορριμμάτων, των 40% επιπλέον φορολογούμενων δημοτών της «Ώρας για δουλειά». Και γι’ αυτό ο κ. Σαββόπουλος δεν εξέδωσε ούτε ένα τυπικό δελτίο τύπου. 

■ Εξέδωσε όμως, ο κ. Κορεντσίδης εκ μέρους του. Εγκαινιάζοντας μία άκομψη για πολλούς πολιτική τακτική, όχι μόνο απέναντι στον αντιπεριφερειάρχη, αλλά και απέναντι στους άλλους δημάρχους και φυσικά απέναντι στους δημότες, οι οποίοι βλέπουν και γνωρίζουν τι συμβαίνει. 


* * *

ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ:

ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | Το Σκάκι

Το “ευχαριστώ” Αντιπεριφερειάρχη και Δημάρχου Καστοριάς στο υπαλληλικό προσωπικό για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

Επίσκεψη στο αμαξοστάσιο του Δήμου Καστοριάς πραγματοποίησαν σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος και ο Δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης, για να συγχαρούν και να ευχαριστήσουν από κοντά το υπαλληλικό προσωπικό και τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κακοκαιρίας στην περιοχή μας.
Μιλώντας ο Δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης στους συγκεντρωμένους υπαλλήλους, παρουσία των Αντιδημάρχων Πολιτικής Προστασίας, Διονύση Λίτσκα και Καθαριότητας, Άκη Λιάμη, είπε ότι “δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μηχανισμός σημαίνει πάνω απ’ όλα ανθρώπινο δυναμικό και γι’ αυτό ακριβώς βρισκόμαστε σήμερα εδώ μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη για να σας εκφράσουμε και από κοντά τα συγχαρητήριά μας για τον επαγγελματισμό και την ακούραστη προσπάθεια που καταβάλλατε επί 3 συνεχόμενα 24ωρα, κάτω από αντίξοες συνθήκες, για να κρατήσετε τους δρόμους ανοικτούς ενώ παράλληλα να γίνεται χωρίς προβλήματα και η αποκομιδή των απορριμμάτων”.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος τόνισε πως η καλή προετοιμασία και ο σχεδιασμός, σε συνδυασμό με τον καλό συντονισμό και τη διαρκή επικοινωνία και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, έφεραν αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των έντονων για την εποχή καιρικών φαινομένων.
Δήμος Καστοριάς
www.kastoria.gov.gr


* * *

■ Στην πόλη πάντως τους ξέφυγαν τα πεζοδρόμια, ίσως γιατί, κυκλοφορούν με τα δημόσια-δημοτικά αυτοκίνητα και τους φωτογράφους τους και δεν έχουν περπατήσει μέσα στην πόλη, στους δρόμους της, στα πεζοδρόμια και στους σκαλόδρομους [σχετικά "εδώ"].

■ Ούτε ρώτησαν ποτέ, πόσοι πολίτες έμειναν κλεισμένοι εντός των τειχών επειδή η κατάσταση ήταν δραματική. Αρκέστηκαν στα likes των χειροκροτητών. Και τις χιονοεπιτυχημένες φωτογραφίες τους.

■ Πάντως οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι, με κάθε ευκαιρία ο δήμαρχος βροντοφωνάζει το ενδιαφέρον του και τη θέληση του να φτιάξει το ιστορικό ερημωμένο κέντρο της Καστοριάς: «Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους που έθεσε η δημοτική αρχή, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά ήταν και παραμένει η αναβάθμιση και αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της πόλης της Καστοριάς».

■ Οι δημότες του κέντρου τη βλέπουν ή μάλλον τη ζούνε καθημερινά αυτή την αναζωογόνηση και αναβάθμιση του κέντρου. Εκτός και αν αυτό που έλειπε από το «μεγάλο σχέδιο» του δημάρχου για το κέντρο ήταν η λειτουργία του μικρού σιντριβανιού της πλατείας Ομονοίας και το θέμα έληξε. 

■ Γι’ αυτό και οι μισοί φανοστάτες του δημοτικού φωτισμού της πλατείας Ομονοίας, εξακολουθούν να μην λειτουργούν και η Κουμπελίδικη είναι στο μαύρο σκοτάδι [βίντεο από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς παραπλεύρως της πλατείας της Κουμπελίδικης, όπου βρίσκεται και η κατοικία του δημάρχου: "εδώ"].

■ Πόσο κάνει μία λάμπα πχιά;!

■ Η ΔΕΥΑ Καστοριάς ανακοίνωσε ότι «θα» γίνουν μεγάλα έργα το 2021, αλλά να προσέχουμε πάντα το πότε ανακοινώνουν ότι θα αρχίσουν: 

■ Τέλη Ιουλίου 2020 ήταν να ξεκινήσει το μεγάλο έργο των 10 εκατομμυρίων ευρώ, της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης μέσα στην πόλη (αυτό που όλοι ξεχνούν να αναφέρουν ότι είναι «έργο» Αγγελή) και φεύγει και ο Φλεβάρης 2021 και ακόμη τίποτα. 

■ Άρα εκεί στο Χιλιόδεντρο που προτρέξατε να τους ευχαριστήσετε για την επέκταση του αποχετευτικού, μάλλον δεν διαβάσατε ότι σε δύο μήνες θα ξεκινήσει. Και αν μετρήσετε το χρόνο όπως το μετράει η δημοτική αρχή, μετά τις επόμενες εκλογές θα ξεκινήσει. Και βλέπουμε!

■ Οι αναθέσεις όμως καλά κρατούν: Για επισκευή βλαβών κατ’αποκοπή στο Βίτσι 24.800,00 €, στα Κορέστεια 18.600,00 €. Αναφέρεται δε, σε όλα τα έγγραφα για «επισκευές βλαβών» ότι, «όλα τα υλικά που θα απαιτηθούν για τις εργασίες συντήρησης και επισκευών θα παρέχονται από την ΔΕΥΑΚ». 

■ Για: «Διαφόρων τύπων σιδηρουργικές εργασίες, μικροεπισκευές και συντηρήσεις για τις ανάγκες της ΔΕΥΑΚ» το ποσόν κατ’ αποκοπή 4.960,00 €.

«Χημικές αναλύσεις δειγμάτων πόσιμου νερού (ελεγκτική παρακολούθηση) - λυμάτων - ιλύος Δήμου Καστοριάς» το ποσόν των 33.802,40 €.

■ Μπορεί να πληρώνει η ΔΕΥΑΚ για «καθαρισμό φρεατίων υπονόμων» 18.600,00 € για ένα χρόνο, αλλά, τα φρεάτια έχουν και "παρακλάδια" δηλ. «καθαρισμός φρεατίων υδροσυλλογής ομβρίων υδάτων δημοτικής ενότητας Αγίας Τριάδας» ποσόν 4.958,76 €. 

■ Στα τέλη του Οκτωβρίου 2020 πλήρωσε για τον ίδιο λόγο για τις δημοτικές ενότητες Καστρακίου, Μακεδνών, Αγ.Αναργύρων, Αγ.Τριάδας και Μεσοποταμίας το ποσόν των 19.202,64 €.

■ Τον Οκτώβριο 2020 πάλι: 
«Μετά τον περιοδικό τεχνικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από το εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό της επιχείρησης, δύο κατεστραμμένες αντλίες λυμάτων στάλθηκαν για κατ’ αρχήν έλεγχο και διακρίβωση των βλαβών σε εξειδικευμένο συνεργείο επισκευών αντλιών το οποίο έχει επισκευάσει και στο παρελθόν αντλίες της ΔΕΥΑΚ με πολύ καλό αποτέλεσμα».

■ Την ίδια μέρα και στον ίδιο έλεγχο βρέθηκαν και «ένας κατεστραμμένος ηλεκτροκινητήρας και μία κάθετη αντλία ύδρευσης».

■ Και επειδή το προσωπικό της ΔΕ ΥΑΚ είναι «εξειδικευμένο» όπως αναφέρουν συνεχώς στο να βρίσκει τις ζημιές, αλλά ως φαίνεται από το αποτέλεσμα, δεν είναι αποτελεσματικό πάντα στο να τις φτιάχνει, διέθεσε η δημοτική επιχείρηση σε εξωτερικούς συνεργάτες τους οποίους και διαφήμισε ότι και στο παρελθόν έκαναν «καλή δουλειά», το ποσόν των 6.261,73 €. Αυτή η κολόνια κρατάει χρόνια. 

■ Οι ανάδοχοι όλων των απ’ ευθείας αναθέσεων είναι διαφορετικοί και φυσικά να μην ξεχνάμε ότι, εκτός των υπηρεσιών τους προς τη ΔΕΥΑΚ, εκτός από τις ιδιωτικές δουλειές σε καιρούς πανδημίας και την «ώρα για δουλειές», είναι και ψηφοφόροι. 

■ Όσες περισσότερες απ’ ευθείας εξωτερικές αναθέσεις, όσα περισσότερα χρήματα δεξιά και αριστερά σκορπίζονται, τόσα περισσότερα πολιτικά κουκιά εξευρίσκονται.

■ Η ελπίδα για επανεκλογή πεθαίνει τελευταία. Οι δικές μας ελπίδες, έχουν πεθάνει προ πολλού. Υπομονή και καρτερία λοιπόν.

Καληνύχτα Ελλάδα
Όπου και να ‘σαι.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Φεβρουαρίου 2021, αρ. φύλλου 1069.
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.


10 σχόλια:

  1. Ανώνυμος8/12/21

    Όλα αυτά δεν θα έπρεπε να αποτελούν αντικείμενο ελέγχου και αναζήτησης της αντιπολίτευσης του δήμου....;;!!
    Μόνο βιζόν γκούτσι ντόλτσε καμπάνα και διαρκώς Ντόλτσε Βίτα...;;!!!

    Έρρωσθε

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/12/21

    "....Είναι γεγονός ότι ο έμπειρος πολιτικά αντιπεριφερειάρχης, ο Δημήτρης Σαββόπουλος, δεν συνηθίζει τέτοια επικοινωνιακά show και ίσως και γι’ αυτό δεν ανάρτησε στην ιστοσελίδα Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς..." γράφετε.
    Σημασία έχει ότι, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ο, κατά τα άλλα έξυπνος Σαββόπουλος, έγινε πολιτικό πιόνι στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το κατάλαβε φαίνεται εκ των υστέρων, γι' αυτό δεν ανέβασε το δελτίο τύπου και τις φωτογραφίες στην ιστοσελίδα της Π.Ε. Καστοριάς. Πέρα από την απαξίωση που έδειξε με αυτή την κίνηση / επιλογή, στους άλλους δύο δημάρχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιώργος Χατζηδημητρίου [fb]8/12/21

    Πόση κατάντια για την (κουρελού)... "Αρχόντισσα" στα χέρια αυτών των [πολιτικά] γελοίων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος8/12/21

      Οι [....] είναι ανίκητοι
      Ορισμένες φορές απλά πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι...να περάσει.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος8/12/21

    Οι εθνοπατέρες βολευτές Ζήσης Τζηκαλάγιας και Δημήτρης Κούβελας υπέβαλαν ερώτηση στην βολή πρός τον υπουργό δομών και μεταφορών Κ. Καραμανλή καθλως και στον υπουργό εσωτερικών και πολιτικής προστασίας Στυλιανίδη εάν προτίθεται να απαλλάξει το ΕΤΑΚ από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του οχήματος 4χ4 που χρησιμοποιεί καθώς όπως γράφου στην επερώτηση τους είναι εγνωσμένη και σημαντική η προσφορά του συλλόγου στην κοινωνία της Καστοριάς...!!!
    Καλά εε έμεινα Παυλόπουλος.
    Ποιά προσφορά ρε μόνο βασιλόπιττες κόβουν..!!!
    Πόσες διασώσεις έχουν διενεργήσει και απεγκλωβισμούς....!!!!
    Άα ρεεε βούρδουλας που πρέπει να πέσει και κόψιμο στα τυχερά των συλλόγων. Αμάν πιά. Θέλετε σύλλογο για να μου καμώνεστε; Από την τσέπη σας.
    Ρε ούστ, ρε ούστ που έλεγε κι ο Λογοθετίδης στην ταινία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος9/12/21

      Ρε Ζήση, δεν κάνεις μια επερώτηση και για το Ferrari μου, μπας και με απαλλάξουν και εμένα από τα τέλη κυκλοφορίας. Η βενζίνη ακριβαίνει και οι βόλτες με την γκόμενα στοιχίζουν μια περιουσία.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος9/12/21

    Οδέ για να ξέρεις ότι σε διαβάζουν ανελλιπώς...από το μπλόγκ του εικοσάρικου. Η ΕΤΑΚ το ΕΤΑΚ δεν μας κόφτει και πολύ εξέδωσε ανακοίνωση για αποφυγή παρεξηγήσεων σχετικά με την απαλλαγή των τελών του οχήματός τους.
    Είδες έλεγχο η ΟΔΟΣ....!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος9/12/21

    Επίσης το ΙΕΚ Καστοριάς διενήργησε πρακτική άσκηση της ειδικότητας συνοδού βουνού και συναφών δραστηριοτήτων με τον επικεφαλής του τμήματος στους καταράκτες της Τσούκας.
    Δεν νομίζω το ΕΤΑΚ η ΕΤΑΚ δεν έχει σημασία, να παραβρέθηκε στην άσκηση σε περίπτωση ατυχήματος....που να τρέχεις τώρα στα παλιόνερα. Κάτσε να απαλλαγούμε από τα τέλη του κάρου τώρα μπάς και τα πληρώσει ο μαλάκας ο φορολογούμενος και βλέπουμε εις αύριον τα σπουδαία....άλλωστε κοντά είναι και οι βασιλόπιττες και οι τσιγαρίδες, αμέ πώς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος12/12/21

    Απαγορευεται να δινονταιχρηματα για επισκευες σε αλλα χωρια πιυ ανηκουν στον δημο καστοριας? Απαγορευεται να πληρωνεις εξωτερικους συνεεγατες για ν γινει η δουλεια σωστα?? Στον βωμο του να γραψετε κατι απλα, γραφετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ