31.1.22

ΟΔΟΣ: Φρούτο


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 8.4.2021 | 1074


Εάν συγκριθεί η γενναιοδωρία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην Κοζάνη, τα Γρεβενά την Φλώρινα κ.ο.κ. σε παροχές, αναπτυξιακούς στόχους, επιχορηγήσεις, γενναίες χρηματοδοτήσεις ιδιωτών (επιχειρήσεων και εργαζομένων) κάθε μορφής στην περίοδο της καραντίνας, η Καστοριά πράγματι μοιάζει να μην ενδιαφέρει τους κυβερνώντες. Μοιάζει με φρούτο, φρούτων. Κανείς δεν χτυπά το χέρι του σε τραπέζι διεκδικώντας. Το αποτέλεσμα είναι ορατό. 



Προκαταβολικά διευκρινίζεται ότι για την ΟΔΟ, στον ένα και πλέον χρόνο της παγκόσμιας περιπέτειας με την θανατηφόρο πανδημία του κορωνοϊού, οι γενικές επιδόσεις της χώρας στο ζήτημα, δεν είναι κακές. Ο λόγος αφορά την ανταπόκριση και τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, της Εθνικής Οικονομίας. Όπως και στα κρούσματα, αυτούς που νόσησαν και αναπόφευκτα την μαύρη στατιστική των απωλειών ανθρώπων. 

Το γεγονός ότι η Καστοριά της κρίσης, της ερήμωσης και της υπανάπτυξης, στο ίδιο ζήτημα αναλογικά κατατάσσεται στις χειρότερες ζώνες, αποδεικνύει το πόσο κρίσιμη και σοβαρή συνέπεια είναι η συγκυρία προσώπων και κρίσεων. 

Έτσι ακόμη κι αν η Ελλάδα κοινωνικά και οικονομικά δεν έγινε Δανία του Νότου, όπως την υποσχέθηκε το ΠαΣοΚ του Γιώργου Παπανδρέου, δεν έγινε ούτε όμως και το Ισραήλ της Ευρώπης στο θέμα του κορωνοϊού και της επιτυχούς αντιμετώπισής του· ευτυχώς δεν έγινε ούτε και Ιταλία του 2020 με τις εκατόμβες ασθενών που έχασαν την ζωή τους. 

Η Ελλάδα έως στιγμής άντεξε και για την ώρα αντέχει. Αναπόφευκτα αυτό πιστώνεται κυρίως στην ελληνική κυβέρνηση: δεν τα πήγε κι’ άσχημα έστω κι’ αν μπορούσε να χειριστεί καλύτερα την περιπέτεια.

Αν σκεφθεί κάποιος ότι η χώρα κατοικείται από τον λαό που χόρευε τσάμικους και καλαματιανούς στο Σύνταγμα για το περήφανο «Όχι» του δημοψηφίσματος το 2015, το γεγονός ότι η κυβέρνηση προστάτεψε σε θέματα υγείας ικανοποιητικά τους ανυπότακτους Έλληνες, είναι αξιοσημείωτο. 

Η διαπίστωση δεν διαφοροποιείται σημαντικά όπως και αν προσεγγίσει κάποιος την ίδια κατάσταση. Διότι ακόμη και από τις συχνά μικρόψυχες αντιδράσεις στο ίδιο θέμα, σχεδόν όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, περιλαμβανόμενου του ΣυΡιζΑ και του Κινήματος Αλλαγής, αυτό που συμπεραίνεται είναι ότι σε πανελλήνια κλίμακα η ελεγχόμενη κατάσταση θα έπρεπε φυσιολογικά να ισοδυναμεί με θαύμα. Αντίστοιχα δεν είναι απαραίτητο να αντιπολιτεύεται κάποιος συστηματικά τους κρατούντες για να καταδείξει τις αδυναμίες του ελληνικού πολιτικού συστήματος και κατά συνέπεια της ελληνικής κοινωνίας. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Με όσα, πολύ σοβαρά και όχι απλά ευτράπελα βίωσε και βιώνει η Καστοριά από τον Μάρτιο 2020, είναι «φυσικό» ένα χρόνο αργότερα οι εξελίξεις να είναι αρνητικές. Με βασικότερο πρόβλημα να παραμένει το ότι στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, η απήχηση της περιοχής είναι προβληματική: Κανείς δεν την υπολογίζει στα σοβαρά. Ποιος άραγε δεν θυμάται τις ομοβροντίες αυτών που αρχικά, ένα χρόνο πριν καλούσαν την Πολιτεία να κηρύξει σε καραντίνα την Καστοριά, στην συνέχεια να τα αρνούνται όλα και στο τέλος να διαφημίζουν πανάκριβα την covid-free Καστοριά;



Εδώ στην Καστοριά για παράδειγμα, με όσα, πολύ σοβαρά και όχι απλά ευτράπελα βίωσε και βιώνει ο τόπος από τον Μάρτιο 2020, είναι «φυσικό» ένα χρόνο αργότερα οι εξελίξεις να είναι αρνητικές. Με βασικότερο πρόβλημα να παραμένει το ότι στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, η απήχηση της περιοχής είναι προβληματική: Κανείς δεν την υπολογίζει στα σοβαρά.

Ποιος άραγε δεν θυμάται τις ομοβροντίες αυτών που αρχικά, ένα χρόνο πριν καλούσαν την Πολιτεία να κηρύξει σε καραντίνα την Καστοριά, στην συνέχεια να τα αρνούνται όλα και στο τέλος να διαφημίζουν πανάκριβα την covid-free Καστοριά;

Αλλά και όσα ακολούθησαν που στο τέλος δεν απέτρεψαν ανθρώπινες απώλειες δεκάδων ασθενών, μεταξύ των οποίων και τον μακαριστό πια μητροπολίτη Καστοριάς Σεραφείμ. 

Κανείς από τους εκλεγμένους της Καστοριάς, δεν είχε το θάρρος και την διάκριση να τον συμβουλεύσει να μην αναμειγνύεται με τα του Κράτους και του Καίσαρος. Και ότι στο ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν το ίδιο απροστάτευτος, και απ’ ό,τι αποδείχθηκε ακόμη πιο ευάλωτος. 

Οι περισσότεροι στήριξαν την προσωπική ανασφάλεια, κάποιοι και την ανεπάρκειά τους στα ράσα και το σχήμα του, ενέπνευσαν τοπαρχικές τάσεις μιας περιοχής με την δική της Υψηλή Πύλη, με Πασά, Προεστούς και Κοτζαμπάσηδες στον 21ο αιώνα. Πολιτικοί και δημοσιογράφοι στην Καστοριά κολάκευαν καθημερινά το αίσθημα υπεροχής. 

Μόνο που σήμερα ο νέος αυτός άνθρωπος δεν υπάρχει και όσοι τον κολάκευαν 3,5 μήνες μετά δείχνουν να έχουν ξεχάσει τον άτυχο άνθρωπο και την άδικη απώλειά του. Να κρατούν αποστάσεις ακόμη και από την μνήμη του, προφανώς διότι δεν έχει πια κάτι να τους «προσφέρει», και ακόμη προφανέστερα εν όψει διαδοχής που κάποια στιγμή θα γίνει.

Οι αναφορές αυτές γίνονται για να μη λησμονηθεί και τα «ξεχάστε» και τα μεγάλα «Όχι» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Καστοριά, μόλις ελάχιστους μήνες προηγουμένως. Ξεκαθάρισε μια και καλή στον βουλευτή Καστοριάς κ. Ζήση Τζηκαλάγια ότι εκεί στην Καστοριά, «ξεχάστε» στην Αρχιτεκτονική.

Κουβέντες ευθείες και σταράτες που τις μετέφερε με ένα δέος ο ίδιος ο κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας. Που δεν παρέλειψε να αναφέρει πάντως ότι ο πρωθυπουργός του υποσχέθηκε πώς θα προχωρήσουν οι εργασίες για το φράγμα του Νεστορίου. 

Πάλι καλά δηλαδή που ξεκίνησε το έργο 25-30 χρόνια πριν και δεν είπε και γι’ αυτό «ξεχάστε το». Διότι με την φόρα και την ανυποληψία της Καστοριάς, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να ανακοινωθεί ότι οι ξεχασμένοι της Καστοριάς, πρέπει να τα ξεχάσουν όλα.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Οι περισσότεροι εκλεγμένοι της Καστοριάς, στήριξαν την προσωπική ανασφάλεια, κάποιοι και την ανεπάρκειά τους στα ράσα και το σχήμα του μητροπολίτη, ενέπνευσαν τοπαρχικές τάσεις μιας περιοχής με την δική της Υψηλή Πύλη, με Πασά, Προεστούς και Κοτζαμπάσηδες στον 21ο αιώνα. Πολιτικοί και δημοσιογράφοι στην Καστοριά κολάκευαν καθημερινά το αίσθημα υπεροχής. 



Είχε προηγηθεί φυσικά η κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα του δημάρχου Καστοριάς να οργανώσει κάθοδο (ή έξοδο) προς την Αθήνα όλων μαζί των αιρετών. Την οποία και κανείς δεν έστερξε, εκτός του κ. Ζ. Τζηκαλάγια, ο οποίος μάλιστα «για την καλύτερη προετοιμασία του αιτήματος καθόδου» επισκέφθηκε τον κ. Κορεντσίδη στο γραφείο του και φωτογραφήθηκε πριν την πορεία τους προς τον πρωθυπουργό, για να μη «σβήσει η Καστοριά». 

Με την «επικεφαλή» (όπως την τιτλοφορούν οι τοπικοί αυλοκόλακες) του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου, να μένει σιωπηλή σαν την Σφίγγα όταν αφορά κάτι σοβαρό την Καστοριά. Όπως και με τον βουλευτή κ Ζήση Τζηκαλάγια να έχει επιστρέψει ως απλός αγγελιαφόρος κακών ειδήσεων. 

Στο ίδιο μοτίβο και με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Δημήτρη Σαββόπουλο, να έχει πιάσει την οροφή και να δείχνει ότι πρέπει να πιάσει το νήμα, τους δημάρχους να είναι διαιρεμένοι στα διαμετρήματά τους κάτι που δεν επιτρέπει συνεργασίες, και τους πολιτευτές να σκιαμαχούν καιροσκοπώντας στην διάδοχη κατάσταση.

Έτσι, στο κανονικό πρωθυπουργικό γραφείο της Νέας Δημοκρατίας στο Μαξίμου, μάλλον θα υπολογίζουν για κολατσιό την Καστοριά, όταν αυτή θα ετοιμάζεται ή θα φαίνεται ότι διεκδικεί κάτι. 

Διότι εάν συγκριθεί η γενναιοδωρία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (όπως και όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν στο παρελθόν) στην Κοζάνη, τα Γρεβενά την Φλώρινα κ.ο.κ. σε παροχές, αναπτυξιακούς στόχους, επιχορηγήσεις, γενναίες χρηματοδοτήσεις ιδιωτών (επιχειρήσεων και εργαζομένων) κάθε μορφής στην περίοδο της καραντίνας, η Καστοριά πράγματι μοιάζει να μην ενδιαφέρει τους κυβερνώντες. Μοιάζει με φρούτο, φρούτων. Κανείς δεν χτυπά το χέρι του σε τραπέζι διεκδικώντας. Το αποτέλεσμα είναι ορατό. 

Αυτή είναι η αλήθεια που τις περασμένες ημέρες επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά. Καθώς ανακοινώθηκε την μια στιγμή το «οριζόντιο» «άνοιγμα» του λιανικού εμπορίου στο πανελλήνιο και μεταξύ άλλων οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Για να ανακληθεί η απελευθέρωση εσπευσμένα και μετά από κατεπείγουσα εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής, από την κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη του «ξεχάστε» για την Καστοριά. 

Διότι εν τέλει εξαίρεσε το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη (λόγω των εκρηκτικών κρουσμάτων), αλλά η ίδια κυβέρνηση δεν τόλμησε να τις εξαιρέσει και από την δυνατότητα των διαδημοτικών μετακινήσεων παρά την σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων. 


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς


O κ. Ζ. Τζηκαλάγιας δεν παρέλειψε να αναφέρει πάντως ότι ο πρωθυπουργός τού υποσχέθηκε πως θα προχωρήσουν οι εργασίες για το φράγμα του Νεστορίου. Πάλι καλά δηλαδή που ξεκίνησε το έργο 25-30 χρόνια πριν και δεν είπε και γι’ αυτό «ξεχάστε το». Διότι με την φόρα και την ανυποληψία της Καστοριάς, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να ανακοινωθεί ότι οι ξεχασμένοι της Καστοριάς, πρέπει να τα ξεχάσουν όλα.



Και τι το ήθελε να το αποφασίσει αυτό ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης του «Όχι και Ξεχάστε για την Καστοριά»; Διότι σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των εξαιρέσεων, ξέσπασαν οργίλες διαμαρτυρίες και αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου και προπαντός των δημάρχων, περιφερειαρχών (περιλαμβανόμενου και του κ. Γ. Κασαπίδη που υποσχέθηκε τις «κοτούλες»), των βουλευτών κ.λπ. 

Με αποτέλεσμα, πριν αλέκτωρ φωνήσαι, ο ίδιος ο ο πρωθυπουργός του «Όχι της Καστοριάς» να κάνει ολοταχώς μερικώς όπισθεν, αφού τα μέτρα και οι εξαιρέσεις τους ανακοινώθηκαν μεν, όμως ουδέποτε εφαρμόστηκαν, κυριολεκτικά. Ταυτόχρονα αφήνεται να εννοηθεί ότι οι εξαιρέσεις… θα ανακληθούν σύντομα και πώς οι πληττόμενοι θα αποζημιωθούν και πάλι με έως 4.000,00 ευρώ. 

Ο κύριος «ξεχάστε την Αρχιτεκτονική», υποχώρησε από το συνασπισμένο και αποτελεσματικό στρατόπεδο της Κοζάνης, το μέτωπο της Θεσσαλονίκης και αυτό της Πάτρας, καθώς και από τις πιέσεις των περιφερειαρχών, βουλευτών και δημάρχων. 

Βέβαια κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν περίμενε αποτελεσματική και δραστική παρέμβαση, στην κατεύθυνση της απορρόφησης των αντιδράσεων από την… «επικεφαλή» του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη και τέως βουλευτή Καστοριάς, ενός αληθινά άχρηστου μηχανισμού που μόνο προβλήματα δημιουργεί, αλλά με την αφορμή του λιανικού εμπορίου, θα είχε ίσως μια ακόμη ευκαιρία να καταλάβει ότι δεν είναι όλες οι περιοχές σαν την Καστοριά.

Και ότι εάν συνεχίσει η Νέα Δημοκρατία να επιχειρεί να εφαρμόσει τις αποφάσεις της σε εκλογικές περιφέρειες όπως Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Πατρών, σύντομα θα επαναφέρει η κατάσταση όχι μόνο ΣυΡιζΑ, αλλά ίσως και τους ΑνΕλ. Ενώ εδώ, μπορεί να κοιμούνται όλοι ήσυχα. Φύλλο δεν κινείται. 



Φωτογραφίες:
Εξώφυλλο: Zhao Shao'ang (1905-1998)
Εσωτερικές σελίδες (μόνο στην έντυπη ΟΔΟ): 
-Σχέδιο φρούτου στο αρχοντικό Τσιατσιαπά στο Απόζαρι Καστοριάς. 
-Παραδείσια φρούτα και φυτά, στον Άγιο Πρόδρομο, στο Απόζαρι Καστοριάς. 
-Σχέδιο φρούτων στο αρχοντικό Τσιατσιαπά στο Απόζαρι Καστοριάς. 

11 σχόλια:

  1. Ανώνυμος2/2/22

    Απολογισμό έργων δράσεων 2021 παρουσίασε η αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς. Εεε τι μας το λένε και κοκορεύονται. Ότι κι αν κάνουν είναι λίγο για λεφτά και τους φόρους που παίρνουν και άλλωστε την δουλειά τους κάνουν. Οπότε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος2/2/22

    Κάθε μέρα κλείνουν τα σχολεία. Ήμαρτον Δήμαρχε. Πριν 30 χρόνια που πηγαίναμε σχολείο είχε 1 μέτρο χιόνι. Καλά έκανε και τον άδειασε ο Πρόεδρος Πρωτοβάθμιας Δημήτρης κι ήδη έκλεισε με το αντίπαλο ψηφοδέλτιο για τις ερχόμενες Δημοτικές Εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος2/2/22

      Ο Δημήτρης είναι γάτα. Πρόεδρος Πρωτοβάθμιας Δημοτικής Εκπαίδευσης με όποιον Δήμαρχο έχει ρεύμα και εκλέγεται. Γιάνη ας πρόσεχες. Βye bye.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος2/2/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος2/2/22

      Επόμενος δήμαρχος ο Γρηγοριάδης. Από την Κορησό στην Πεντάβρυσο. Εναλλαγή, μια δήμαρχο [....] από κεί, μια δήμαρχο [....] από δω. Η Καστοριά στο ρινγκ των [....]
      Bye bye John!

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος2/2/22

      Ο Δημήτρης Πρόεδρος Πρωτοβάθμιας 5 χρόνια με Αγγελή, 4 χρόνια με Κορεντσιδη,4 με Γρηγοριαδη, πόσα θέλει για σύνταξη;;

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος2/2/22

    Η αντιπεριφερειάχης Καστοριάς δέχθηκε σε συνάντηση τον πρόεδρο και μέλη του ΔΣ του συλλόγου φίλων περιβάλλοντος των Μανιάκων. Ελέχθησαν πολλά ( φαντάζομαι τουλάχιστον..) μεταξύ άλλων ελέχθη από την πλευρά της αντιπεριφερειάρχη ότι στηρίζει και βρίσκεται κοντά σε συλλόγους που φροντίζουν το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.
    Μάλιστα κυρία Καστοριάδη μου, αυτό ακριβώς....πώς είπατε; Αν αναφέρθηκαν στο παράνομο έκτρωμα του σταυρού και στον φωτισμό; Όχι δεν νομίζω αλλά πάλι θα μου πείς και τα δύο παράνομα είναι.
    Και η τοποθέτηση του συμβόλου της πίστης σταυρού ( βοήθεια μας...) και η ηλεκτροδότηση αλλά ας μην βάζουμε σκοτούρες στο κεφάλι μας. Άλλωστε αυτοί που παραπονιούνται για κάτι τέτοια είναι αυτά τα άθεα κομμούνια και μερικοί αλαφροίσκιωτοι που διαβάζουν την Οδό και το παίζουν 'ψαγμένοι'....φήμες που θέλουν την κυρία Λουκά να κάνει αγιασμό και ευχέλαιο επιτόπου κάτω από τον σταυρό δεν επιβεβαιώνονται και παραμένουν εισέτι αδιευκρίνιστες.....

    Έρρωσθε διοικητικοί και μή

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η διαχείριση του ιστολογίου αναρτά το σχόλιο με την πεποίθηση ότι ο σχολιαστής με τον χαρακτηρισμό έκτρωμα, αναφέρεται στο κατασκευαστικό θέμα της τοποθέτησης του Σταυρού.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος3/2/22

      Γιατί απορούμε; Λίγες μέρες πριν επισκεύτηκε τον πνευματικό τους Πατέρα και χθες τα ίδια τα τσιράκια.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος3/2/22

    Δεν αργεί η μέρα που θα απαλλαγούμε από τον ψεκασμενο με το όνειρο θα μείνει...bye bye ..κουτσ.....λόγο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος27/2/22

    Άλλο στρατός άλλο δήμος. Αλλά τι σκέφτομαι; Στην Καστοριά ζω. Παράθεμα με. Τους βλέπω έξω ποιοι ψηφίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ