12.10.22

ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το Βυζαντινό Μουσείο της Καστοριάς και οι θησαυροί του, ένας προορισμός για όλους


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Ο Άγιος Αθανάσιος, τέλος 14ου αρχές 15ου αιώνα.
Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς.

Aν εμείς οι Ελληνες, πρώτα από όλους, είχαμε την περιέργεια και την επιθυμία να γνωρίσουμε τον τόπο μας απ’ άκρη σ’ άκρη, τότε πολλά θα ήταν διαφορετικά. Πολλές πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά θα υποδέχονταν ταξιδιώτες που θα σέβονταν τον κάθε τόπο και δεν θα υπήρχε υπερσυγκέντρωση στους διαφημισμένους προορισμούς και ερημιά στους υπόλοιπους. Η Ελλάδα θα ήταν καλύτερη και πιο δυνατή και σίγουρα οι πολίτες της θα ήταν πλουσιότεροι και σοφότεροι. Επιπλέον, θα υπήρχε περισσότερη περηφάνια στους τόπους, θα υπήρχε μεγαλύτερος σεβασμός γι’ αυτό που κληροδοτήθηκε, γι’ αυτό που μπορεί να γίνει. Οπως συμβαίνει συχνά σε πολλά μέρη, ξεχωριστά ή όχι, η επίσκεψη σε ένα μουσείο είναι σχεδόν μοναχική εμπειρία. Αλλά σε ορισμένα μουσεία, όπως το Βυζαντινό της Καστοριάς, που επισκέφθηκα πρόσφατα, θα έπρεπε να υπάρχουν πολλοί επισκέπτες και παρά τους περιορισμούς της επιδημίας να υπάρχει πάντα εκδηλωμένη η επιθυμία σύνδεσης, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, με όσα το μουσείο αυτό προσφέρει.

Είναι μερικά χρόνια τώρα, από το 2018, που το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς, ένα θαυμάσιο έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς, έχει μεταμορφωθεί. Είναι ένα σύγχρονο μουσείο, που άρχισε να κτίζεται το 1985 σε ρυθμό μακεδονικό, ένα μουσείο όχι ακόμη μεγάλο, αλλά γεμάτο θησαυρούς. Μελλοντικά θα επεκταθεί στο γειτονικό κτίριο που ήταν το Ξενία της πόλης. Αλλά προς το παρόν είναι μια πραγματική κιβωτός γεμάτη αριστουργηματικές εικόνες, βημόθυρα, αντικείμενα μικροτεχνίας και αποτοιχισμένες τοιχογραφίες που καταδεικνύουν το υψηλό επίπεδο τέχνης στην Καστοριά και στα πέριξ.

Πέραν αυτών, έχει σημασία το ίδιο το μουσείο ως ένας τόπος που συσπειρώνει και απελευθερώνει ταυτόχρονα. Η Καστοριά, μια πόλη με μακραίωνη διαδρομή, ιδιαίτερα σημαντικό κέντρο για τη Δυτική Μακεδονία, έχει πολλές δυνατότητες να γίνει και πάλι κέντρο για περιηγητές, Ελληνες και ξένους. Μπορεί να έτυχε, αλλά την ημέρα που επισκέφθηκα το μουσείο δεν υπήρχαν εκείνη την ώρα άλλοι επισκέπτες και δυστυχώς δεν υπήρχε ούτε πωλητήριο για ένα, έ-στω, ενθύμιο. Ομως η επίσκεψη αυτή καθεαυτήν είναι μια πράξη βαθιά εσωτερική και μοναχική. Και αυτός ο σκοπός υπηρετήθηκε πλήρως μέσα στις αίθουσες των αριστουργημάτων, που γεννούν αισθήματα δέους.

Σκέφτεται κανείς πόσες καθημερινές εμπειρίες πηγαίνουν χαμένες στη χώρα μας, αλλά και πόσο λίγη προσπάθεια καταβάλλεται για την προώθηση αυτών των θησαυρών. Και τα σχολεία πρέπει να είναι οργανικά συνδεδεμένα, και οι ιδιώτες και οι δημόσιοι λειτουργοί. Στο Βυζαντινό Μουσείο της Καστοριάς υπάρχει συμπυκνωμένη όλη η γνώση για την ακμή αυτής της πόλης, για το πώς μεγάλωσε και αναπτύχθηκε, για το πώς έγινε κέντρο και για το πώς στην πόλη αυτή ευδοκίμησε η τέχνη τόσων ζωγράφων. Ενα ταξίδι στην Καστοριά μιας διαχρονικής αλήθειας.

Αναδημοσιεύθηκε από την Καθημερινή στην ΟΔΟ στις 17 Φεβρουαρίου 2022, αρ. φύλλου 1114.


13 σχόλια:

  1. Ανώνυμος12/10/22

    Αντί του βυζαντινού μουσείου Καστοριάς δεν κάνουν ένα σύγχρονο μουσείο για τα εκθέματα που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα στην αρχαιολογική ανασκαφή του Δισπηλιού και ειδικά της επιγραφής του Δισπηλιού που ποιός ξέρει που έχει καταχωνιαστεί ή κρύβεται καταχωμένη...το κτήριο υπάρχει και είναι σε περιοχή αξιόλογη της πόλης. Το ενυδρείο Βαρθολομαίος( ευλογείτε..).
    Πετάξτε έξω τα βρωμόψαρα κάντε τα ψαρόσουπα εν ανάγκη και δημιουργείστε το εεε κυρία Σκρέκα που όλο κρύβεστε για το θέμα.....

    Έρρωσθε

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος12/10/22

      το ένα δεν αποκλείει το άλλο.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος13/10/22

      Ασφαλώς και όχι αλλά ποιό είναι δυνητικά το πιό σημαντικό...;;!!

      Έρρωσθε
      Δημήτριος Αγιασοφίτης

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος16/10/22

      δυνητικά το πιό σημαντικό; και ποιός ορίζει κάτι τέτοιο;

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος17/10/22

      Μήπως να αφήναμε τους δημότες να αποφασίσουν μεσω μια ηλεκτρονικής εφαρμογής τρόπο τινά να ψηφίσουν για το ποιό έργο είναι πιό σημαντικό ;
      Γιατί αυτή είναι η πραγματική ελευθερία και δημοκρατία δεν βρίσκεις...;;!!
      Όπως στην Ελβετία οι πολίτες διαρκώς ψηφίζουν για όλα μέσω μιας εφαρμογής είτε μέσω κινητού ή από το λάπτοπ τους. Όχι μόνο αποφασίζουν τι θα γίνει πρώτα αλλά βλεπουν και την πορεία του όποιου έργου ξεκινήσει και το κόστος σε κάθε βήμα...
      Εδώ δεν ξέρεις τι έσοδα τι έξοδα έχει ο δήμος......και να σου απαντήσω πιό πρακτικά, τι είναι πιο αναγκαίο το πάρκο κυκλοφοριακης αγωγής ή ένα πάρκο με δέντρα στην θέση του; Ένα ενυδρείο ή ένα κολυμβτηριο στην θέση του ή μια βιβλιοθήκη...;;;!!!!

      Έρρωσθε

      Δημήτριος Αγιασοφίτης

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος13/10/22

    Έχουμε το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού στα Βαλκάνια με τεράστια βιοποικιλότητα και η πρόταση είναι να το κλείσουμε; Οπισθοδρόμηση είναι οτιδήποτε κλείνει. Να κλείσει και το Βυζαντινό Μουσείο να ανοίξουμε ένα σύγχρονης τέχνης..
    Το σωστό είναι να κρατήσουμε και να βελτιώσουμε αυτά που έχουμε και παράλληλα ναι να κάνουμε και οτιδήποτε άλλο.
    ΑΟ Ανήσυχος Δημότης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος14/10/22

      Δεν είναι οξύμωρο δίπλα από μία πανέμορφη λίμνη να έχουμε ενυδρείο που κοστίζει ένα σκασμό λεφτά ( υποτονική επισκεψιμότητα, πάγια έξοδα μισθοδοσίας κλπ) την ίδια ώρα που δεν έχεις πνευματικό κέντρο δεν έχεις μουσείο αρχαιολογικό δεν έχεις βιβλιοθήκη δεν έχεις κολυμβητήριο δεν έχεις δεν έχεις.....ας κρίνουν οι αναγνώστες μας ποιές είναι οι προτεραιότητες. Ίσως αξίζει να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου οι δημότες θα στέλνουν τις επιθυμίες τους γύρω από τέτοια θέματα στον Δήμο......

      Έρρωσο και μάχου

      Δημήτριος Αγιασοφίτης

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος15/10/22

      Κανένα οξύμωρο, ακριβώς το αντίθετο, αν δεν έχει ενυδρείο γλυκού νερού δίπλα στη λίμνη που θα έχει. Εξακολουθείς να είσαι σε λάθος λογική, πρόοδος δεν μπορεί να είναι το να κλείσει ένα μουσείο, ασχέτως αν σου αρέσει ή όχι. Πρόοδος είναι αυτό να βελτιωθεί. Πρόοδος είναι να γίνει ακόμα ένα μουσείο αρχαιολογικό. Πρόοδος είναι να γίνει ακόμα καλύτερο το Βυζαντινό ή το λαογραφικό μουσείο. Και δεν χρειαζόμαστε δημοσκοπικους δήμους, το πολίτευμα μας είναι εξαιρετικό και τα όργανα που έχει ο Δήμος είναι πολλά και πολλά από αυτά συμμετοχικά στους πολίτες.
      ο Ανήσυχος Δημότης

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος15/10/22

      Συγχωρέστε με, για το ύφος, αλλά το ότι επικαλείστε ένα "επιχείρημα", fake καραμέλα των τελείως άσχετων ντόπιων επαρχιωτών, κομματικών προπαγανδιστών με συμπλέγματα κατωτερότητας, ότι δηλαδή το ενυδρείο είναι το... "μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων", και μάλιστα "με τεράστια βιοποικιλότητα", παύει πλέον κάθε αξιοπιστία στο λόγο σας.
      Φυσικά και πρέπει να κλείσει και να αλλάξει λειτουργία το Ενυδρείο, που έγινε μόνο και μόνο για να βολευτούν οι ημέτεροι του ΠΑΣΟΚ με χρήματα που ήταν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για την εξυγίανση της λίμνης. Η οποία, για χάρη των ημετέρων, ακόμη παραμένει μολυσμένη.
      Οι ημέτεροι που βολεύτηκαν ήδη βγαίνουν στη σύνταξη, και η λίμνη δεν μπορεί να δεχθεί τουρίστες για κολύμβηση, επειδή τα χρήματα πήγαν στο Ενυδρείο.
      Πρέπει κάποτε να αποδοθούν ευθύνες για να προχωρήσει ο τόπος στο μέλλον και να μη μείνει στάσιμος και σε παρακμή, όπως έχει μείνει γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Της μη απόδοσης ευθυνών.
      Φτάνει πια οι εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, πολιτικές και πρακτικές, για να βολεύονται οι ημέτεροι κομματικοί.
      ΕΥΘΥΝΕΣ: Αυτό κάνουν οι Δυτικές Δημοκρατίες, που δε συγκρίνονται με τα Βαλκάνια.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος16/10/22

      πραγματικά πιστεύετε ότι η λίμνη θα σωζώταν με τα λεφτά του Ενυδρείου; Η λίμνη θα σωθεί από μόνη της αν σταματήσουμε να την μολύνουμε εμείς, μάλλον αν σταματήσουν μερικοί να την ρυπαίνουν με λιπάσματα, φυτοφάρμακα και λοιπά χημικά. Τα άκουσες Ζήση που ανεβάζεις σέλφι με μηλοπαραγωγούς, εκτροφείς γουνοφόρων ζώων κλπ.;

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος16/10/22

      Πες τα Χρυσόστομε!

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος15/10/22

    Μα δεν ακούσατε πόσα νέα έργα ετοιμάζει ο δήμος; Πολύ κρίμα όμως που θα υλοποιηθούν από τον επόμενο δήμαρχο. Αυτά έχει η ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος16/10/22

      Την πάτησαν οι νυν. Βασίστηκαν σε Μελέτες και προτάσεις και όχι στα απλα και μικρα έργα που θα αναβάθμιζαν την ποιότητα ζωής μας. Οι μισοί από αυτούς βέβαια θα εκλέγουν και στην επόμενη δημοτική αρχή και θα δηλώνουν πατριδοσωτηρες.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ