23.6.24

ΟΔΟΣ: "Piece of cake"

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 8.2.2024 | 1211


Αλλά να, είναι που την περασμένη Παρασκευή γιορτάστηκε επιπλέον και η μέρα της Μαρμότας. Και όχι μια οποιαδήποτε ημέρα, αλλά η παγκόσμια ημέρα της Μαρμότας. Μια γιορτή που άριστα θα μπορούσε να προστεθεί στην μεθεόρτια περίοδο της ανίας της Καστοριάς, με τις βασιλόπιτες.


Αγαπητή Οδός, 

Ήθελα να σου γράψω από μέρες τώρα, αλλά διαρκώς το ανέβαλλα. Και το ανέβαλα όχι για κάποιο άλλο λόγο παρά επειδή η καθημερινότητα της Καστοριάς και της δημοτικής "Ενότητας" γενικά, είναι γεμάτη. Πλήρης μέσα στην κενότητά της. Και έτσι κάθε μέρα όλο και κάτι νέο προσθέτονταν στα προηγούμενα, με αποτέλεσμα τις αναβολές.

Για την ακρίβεια το ανέβαλλα, μετρώντας αρχικά τις βασιλόπιττες. Και για να εξηγούμαι, δεν έχω την τάση να περιηγούμαι τις ενημερωτικές ιστοσελίδες και τις… πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που αφορούν την Καστοριά. Και στις οποίες κάθε μέρα (και νύχτα) υπάρχει και από ένα πλούσιο φωτογραφικό δελτίο ειδήσεων, κάτι σαν breaking news ειδικά για τις βασιλόπιτες που κόπηκαν «με απόλυτη επιτυχία» την ίδια ημέρα. Συνήθως στις κατάμεστες αίθουσες. 

Απλά τυχαίνει καμμιά φορά να αναζητήσω κάποια είδηση που να έχει ενδιαφέρον και να αφορά την περιοχή μας. Και τότε πέφτω πάνω στις βασιλόπιτες. Εδώ που τα λέμε ίσως είναι προτιμότερες οι συνταρακτικές καστοριανές ειδήσεις του στυλ «σκιουράκι στην οδό Γράμμου ΤΩΡΑ». Έχει όμως ένα μήνα που η βασιλόπιτα, αυτό το στρογγυλό νεοελληνικό και παγκαστοριανό φετίχ, βρίσκεται στις δόξες της. Αν τις μετρούσα –τις βασιλόπιτες– μπορεί και να έβγαιναν και πάνω από 100 μέχρις στιγμής. Ίσως και πολύ περισσότερες.


Αγαπητή Οδός,

Δεν θα σου έγραφα ασφαλώς γι’ αυτό τον λόγο μόνο. Είναι γνωστό άλλωστε ότι μετά τις γιορτές και τους χορούς, ξεκινά πάντα στα μέρη μας η εποχή της ανίας. Γενικά η Καστοριά κοινωνικά διαθέτει δύο βασικές εποχές: της Μπανανίας και της ανίας. Οπότε έχω συνηθίσει –κατά κάποιο τρόπο θα έλεγα– αυτό το απίστευτο event της Καστοριάς, όπως θα αναρωτιόνταν με την χαρακτηριστική αγγλοτσακώνικη προφορά του, ο φίλος μου ο Κορίνθιος για τα ιβέντς της Καστοριάς. 

Αλλά να, είναι που δεν σε πρόλαβα πριν την εκτύπωση, την προηγούμενη εβδομάδα, και που συνέπεσε η 2α Φεβρουαρίου με Παρασκευή. Και όχι τόσο επειδή την 2α Φεβρουαρίου, εορτάζεται η Υπαπαντή του Χριστού, μια σημαντική δεσποτική γιορτή σε ανάμνηση της "προσφοράς" του Ιησού στο Ναό από την μητέρα Του Μαρία και τον θετό Του πατέρα Ιωσήφ, σαράντα ημέρες μετά τη γέννησή Του, στο πλαίσιο μιας παράδοσης για τα πρωτότοκα αγόρια που την τήρησαν οι κηδεμόνες του Ιησού ως πιστοί Εβραίοι. Διότι αυτά είναι χωράφια άλλων και δεν τολμώ καν να έχω άποψη. Ειδικά αυτές τις εποχές μάλιστα που πήραν τα κανάλια και κάνουν δηλώσεις. 

Αλλά να, είναι που την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου γιορτάστηκε επιπλέον και η μέρα της Μαρμότας. Και όχι μια οποιαδήποτε ημέρα, αλλά η παγκόσμια ημέρα της Μαρμότας. Μια γιορτή που άριστα θα μπορούσε να προστεθεί στην μεθεόρτια περίοδο της ανίας της Καστοριάς, με τις βασιλόπιτες.

Και μη νομίζεις αγαπητή Οδός ότι η μαρμότα (Marmota) είναι απλά ένα είδος τρωκτικών αποτελούμενο από δεκατέσσερις κατηγορίες του γένους Marmotini, τα οποία ζουν σε Ευρώπη, Ασία και την Βόρεια Αμερική. Αλλά είναι κάτι πολύ πιο... βαθύ και με νόημα. Μιας και οι μαρμότες φτιάχνουν εκτεταμένα συστήματα στοών, σήραγγες φυγής, σήραγγες... σπίτια, αλλά, το εκπληκτικό και στοές που χρησιμεύουν μόνο ως αποχωρητήρια! Έχει μετρηθεί και μήκος σήραγγας μεγαλύτερο των 100 μέτρων. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 8.2.2024 | 1211 | σ.4


Οπότε σκέφτηκα αγαπητή Οδός, γιατί αυτοί και όχι εμείς, που επίσης ψάχνουμε με Καλικάντζαρους, μερομήνια και σούρβα Βουλγαρίας και άλλα «έθιμα», να υπολογίσουμε το τέλος του χειμώνα; Γιατί άραγε να μετράμε βασιλόπιτες μόνο και να μην εναρμονιστούμε με ένα έθιμο με τόσο βαθύ νόημα, της απόλυτης ανίας, με την μέρα της Μαρμότας;


* * *

Έτσι η "Ημέρα της Μαρμότας" γιορτάζεται κάθε 2α Φεβρουαρίου και ειδικά στις ΗΠΑ ανελλιπώς από το 1886. Μάλιστα πλήθος 40.000 ατόμων συγκεντρώνεται κάθε 2α Φεβρουαρίου στο Πανξατόνι της Πενσιλβάνια και ετοιμάζεται να παρακολουθήσει τις κινήσεις μιας μαρμότας (του Φιλ). Γιατί το κάνουν αυτό; Γιατί θεωρούν ότι οι κινήσεις του εν λόγω σκίουρου προβλέπουν το πότε θα τελειώσει ο χειμώνας! Αυτό κι αν είναι event. 

Οπότε σκέφτηκα αγαπητή Οδός, γιατί αυτοί και όχι εμείς, που επίσης ψάχνουμε με Καλικάντζαρους, μερομήνια και σούρβα Βουλγαρίας και άλλα «έθιμα», να υπολογίσουμε το τέλος του χειμώνα; Γιατί άραγε να μετράμε βασιλόπιτες μόνο και να μην εναρμονιστούμε με ένα έθιμο, με τόσο βαθύ νόημα, της απόλυτης ανίας, με την μέρα της Μαρμότας; 

Άλλωστε μιας και στην Καστοριά καθιερώθηκαν πλέον και άλλες αλλοδαπές εκδηλώσεις του στυλ Thanks Giving Day και το Hallloween, ακόμη και του Αγίου Βαλεντίνου που πλησιάζει, άσχημη θα μας έπεφτε και η Ημέρα της Μαρμότας, στις αρχές του κουτσοφλέβαρου; Να μετριάσει λίγο και τον καταιγισμό με τις βασιλόπιτες; Να πάρουμε μια ανάσα, ως την 14η Φεβρουαρίου;

Και μη μου πεις εσύ ή κάποιος άλλος αναγνώστης σου αγαπητή Οδός, ότι τώρα τα έβαλα και με τις βασιλόπιτες, διότι θα αντιτείνω. Θα αντικρούσω την κριτική καθώς ειλικρινά δεν μου είναι και πολύ εύκολο να το επεξεργαστώ, να το χωνέψω ένα πράγμα: 

Πώς είναι δυνατό οι εκατοντάδες, λίγες χιλιάδες οικογένειες, παρέες κλπ της Καστοριάς, ανήμερα Πρωτοχρονιάς, όπως και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα να κόβουν τις βασιλόπιτές τους, αλμυρές με τυρί, γλυκιές, υπόγλυκες σαν τσουρέκια, σοκαλατοποιημένες και κάθε άλλου αναρίθμητου είδους· άντε και τα Θεοφάνεια –καθότι κατοικούν στην Αρχόντισσα– να κόβουν τα King Cakes τους, τα Roscón de Reyes τους, τα Dreikönigskuche τους και τα Galette de Rois τους...

Και στην συνέχεια, για δύο τουλάχιστον μήνες, μέχρι να αρχίσει η Τεσσαρακοστή να βλέπεις στην Καστοριά και να διαβάζεις παντού, για βασιλόπιτες. Πόσο μάλλον που ειδικά φέτος, αργεί τόσο η Τεσσαρακοστή όσο και (με μαθηματική ακρίβεια) το Πάσχα, θα προσέθετα ότι το μαρτύριο της βασιλόπιτας είναι ατελείωτο, αφόρητο. 

Με αποτέλεσμα, άθελά μου να βομβαρδίζομαι με πολλαπλές ειδήσεις για βασιλόπιτες, συνταρακτικές όλες τους ομολογώ, συνοδευόμενες κατά κανόνα με φωτογραφίες, για την κοπή της κάθε βασιλόπιτας. Νοιώθω σαν σε δεξαμενόπλοιο που προσπαθεί να διέλθει αβλαβώς στην Ερυθρά θάλασσα και του επιτίθενται οι βόμβες των Χούθι. 

Διότι μη νομίζεις ότι υπάρχει και μεγάλη διαφορά: κι αυτοί για την καλή την τύχη τους ψάχνουν το φλουρί. Έτσι και εδώ, άξαφνα σού προκύπτουν βασιλόπιτες. Του τάδε συλλόγου, του δείνα οργανισμού, του παραπέρα φορέα. Ακόμη και των κομμάτων, μηδέ του Αριστερού – Προοδευτικής Συμμαχίας ΣυΡιζΑ. Ευτυχώς αυτού χωρίς την παρουσία ιερέα. 

Διότι τί είναι πάλι ετούτο αγαπητή Οδός; Αναρίθμητες φωτογραφίες των «οντοτήτων» της Καστοριάς, να φωτογραφίζονται με ένα ιερέα πάνω από ένα τραπεζάκι, να διαβάζει κάτι ή να ψάλλει κάτι –υποθέτω Αγιασμό; –πάνω από ένα "piece of cake" Piece Of Cake, που να γράφει τον μαγικό αριθμό «2024», με ένα μαχαίρι κοντά ή στο χέρι. 

αι τους παριστάμενους να φωτογραφίζονται παραδίπλα, ως εξαπτέρυγα της τελετής. Με σταυρωμένες μπρος τους τις παλάμες των χεριών τους στο ύψος της λεκάνης του σώματός τους. Και το κεφάλι τους ευλαβικά και σεμνά σκυμμένο χαμηλά, προς το έδαφος, σε απόδειξη της μυσταγωγίας. Και της αγωνίας για το φλουρί. 

Και όλα αυτά μέχρι να περατώσει ο ιερέας το διάβασμα και να κοπεί η κατακαημένη η βασιλόπιτα να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού, του φλουριού ήθελα να γράψω. 

Και ούτω καθεξής με δεκάδες, εκατοντάδες περιπτώσεις, στις… κατάμεστες αίθουσες, με το πλήθος, όπως αναφέρουν και αναγράφουν όλα όσα διαβάζω και ενημερώνομαι. Για το τι εστί ανία και κοινωνική άνοια ή άπνοια έστω στην Καστοριά. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Απλά τυχαίνει καμμιά φορά να αναζητήσω κάποια είδηση που να έχει ενδιαφέρον και να αφορά την περιοχή μας. Και τότε πέφτω πάνω στις βασιλόπιτες. Εδώ που τα λέμε ίσως είναι προτιμότερες οι συνταρακτικές καστοριανές ειδήσεις του στυλ «σκιουράκι στην οδό Γράμμου ΤΩΡΑ».


* * *

Διότι κατά τα λοιπά, οι ειδήσεις που ξεχώρισαν αυτό τον καιρό, είναι το γεγονός ότι εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων, από τις οποίες παρέλασαν και όλοι οι πρόεδροι των άλλων φορέων της απασχόλησης της Καστοριάς. Για να εκφράσουν την στήριξή τους, όπως βεβαίως και ο δήμαρχος της Καστοριάς που είχε το σθένος, αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης για να διαδηλώσουν την συμπαράστασή τους. 

Όπως και το γεγονός ότι εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων ανακοινώθηκε ότι αποκλειστικά (ή περίπου αποκλειστικά) χάρη στις δυναμικές ενέργειες της ακάματης βουλευτή Καστοριάς, κ. Μ. Αντωνίου, κάπου 120 γουνοποιητικές επιχειρήσεις θα δουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους να προστίθενται πλουσιοπάροχες αποζημιώσεις, επιδοτήσεις, όπως θες πες. Χρήμα με την σέσουλα τέλος πάντων. Μόνο στις γουνοποιητικές επιχειρήσεις. 

Που είναι 120, εδώ που τα λέμε περίπου τετραπλάσιες (x4) από τους 29 κατασκευαστές πλυντηρίων που συνιστούν το από παλιά γνωστό εκείνο απορρυπαντικό. Οπότε 4x4 γίνεται η Καστοριά, που ψηφίζει με τα τέσσερα Νέα Δημοκρατία για να βρίσκει δουλειά στους ανέργους στους ελαιώνες της Κρήτης και να διώχνει τα παιδιά της στα νησιά για ένα μεροκάματο, και να αποζημιώνει τους σκληρά εργαζόμενους του κλάδου της γούνας που αντιστέκονται στην κρίση του τόπου. Έτσι σκέφτηκα, πίτα και πάλι πίτες, και ας είναι βασιλόπιτες. 

Πόσο μάλλον που αγαπητή Οδός φέτος ειδικά κατατρομοκρατήθηκα. Διότι σαν να μην έφθαναν οι βασιλόπιτες των συλλόγων, προστέθηκαν τώρα και ξεχωριστά στις βασιλόπιτες των συλλόγων και βασιλόπιτες των τμημάτων των συλλόγων. Ναι κάθε τμήμα να έχει πια και την δική του βασιλόπιτα. Τέτοια εξωστρέφεια που φθάνει στα κόκκινα. Ποιος ξέρει, ίσως σε λίγα χρόνια ο καθένας να κόβει χωριστά και την δική του βασιλόπιτα. 

Δεν ξέρω αν είναι καθόλου παγανιστικό ή όχι αυτό το έθιμο με την πίτα –ούτε καν με ενδιαφέρει κιόλας, και ορκίζομαι μα την αλήθεια δεν έχω ανέβει ποτέ ούτε στις πιο χαμηλές πλαγιές του Ολύμπου. 

Αλλά να, σκέφτηκα ότι, μιας και μπορεί να υπάρχει λόγος να καλύψουμε τα κενά, την γιορτή της Μαρμότας. Τουλάχιστον να υπάρχει ένα σύντομο διάλειμμα. Να γίνουμε σοφότεροι, να μάθουμε πότε επιτέλους θα τελειώσει ο χειμώνας. Λίγο το έχεις; –Άσε που θα σταματήσουν και οι βασιλόπιτες. 



Piece of cake: α) κομμάτι κέϊκ (βασιλόπιτας β) εύκολο, πανεύκολο, απλό, παιχνιδάκι. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Φεβρουαρίου 2024, αρ. φύλλου 1211.



Σχετικά: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ