3.6.24

ΟΔΟΣ: Του κοινού μας πολιτισμού

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 25.1.2024 | 1209

Από το 605-527 π.Χ. επί Πεισιστράτου που οι εορτές του Διονύσου επισημοποιήθηκαν, και από το 590 που ο Γρηγόριος Α’ ο Μέγας ρύθμισε τις ημερομηνίες του καρναβαλιού, έως το 1464 που ο πάπας Παύλος Β’ ενθάρρυνε το καρναβάλι της Βενετίας, κάθε χρόνο στον Δυτικό Κόσμο, ανοίγει μία περιοχή αταξίας και χάους μέσα στην ζωή όπου συμβαίνουν τα πάντα. Αυτό το απροσδιόριστο σύμπαν που οριοθετεί το περιθώριο στον πολιτισμό μας, ξεκινά από την Καστοριά και φθάνει μέχρι το Ρίο ντε Τζανέιρο (1723>), από όπου και το φωτογραφικό στιγμιότυπο ενός μπουλουκιού στην Ιπανέμα.

* * *


ΚΑΘΩΣ στα τελευταία ειδικά χρόνια προβάλλεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, έγινε γνωστό ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο έγινε και η επίσημη έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού του 2024. 

ΜΕ ΑΥΤΟΝ τον τρόπο επίσης έγινε ευρύτερα γνωστό (μακάρι δε η είδηση να έφθασε και στην Καστοριά), ότι το πιο διάσημο καρναβάλι της Ελλάδος και ταυτόχρονα και το πιο παλιό (στην οργάνωσή του) αφού συμπληρώνει περίπου 200 χρόνια, κάθε χρόνο ξεκινά μόλις 9 ημέρες μετά το καρναβάλι της Καστοριάς, δηλαδή στις 17 Ιανουαρίου. 

ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙ (το πατρινό καρναβάλι) ως την κορύφωσή του, την εποχή της Αποκριάς. Αποκριά υπάρχει και στην Καστοριά φυσικά, με την διαφορά ότι στην πόλη ή το Άργος Ορεστικό, δεν αναβιώνουν καρναβαλίστικες εκδηλώσεις, ενώ σε άλλες περιοχές του νομού Καστοριάς, τα γιορτάζουν με την υπόλοιπη Ελλάδα. 

ΧΑΡΗ στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και την ελεύθερη διάδοση της είδησης στις τελευταίες δεκαετίες, επιπλέον, καθένας μπορεί επίσης να γνωρίζει ότι λίγο πριν ή λίγο μετά την Πρωτοχρονιά, καρναβαλικά έθιμα αναβιώνουν σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, αλλά και της Αμερικής πλέον. Με κορυφαία φυσικά το καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας που ξεκινά κι αυτό τις ίδιες ημέρες. 

ΟΠΩΣ και το επίσης διάσημο καρναβάλι της Νέας Ορλεάνης στις ΗΠΑ, που είναι μακράν το πιο γνωστό στην Βόρεια Αμερική. Και το οποίο ως Mardi Gras ξεκινά πάντοτε μετά τη δωδέκατη νύχτα, δηλαδή την ημέρα των Θεοφανίων (όπως ακριβώς και στην Καστοριά) και τελειώνει οποιαδήποτε Τρίτη ανάμεσα στις 3 Φεβρουαρίου και τις 9 Μαρτίου, ανάλογα με το πότε τοποθετείται χρονικά ο εορτασμός του Πάσχα.

ΑΥΤΕΣ είναι μόνο ελάχιστες από τις πληροφορίες που μπορούν να ληφθούν υπ’ όψη στην Καστοριά. Για να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι, ότι δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν ραγκουτσάρια στην Καστοριά. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο, αλλά ούτε και υπήρχε ποτέ, απ’ ό,τι ανάλογο υπάρχει και αναβιώνει σε όλο τον (δυτικό κυρίως) χριστιανικό κόσμο. Και το οποίο είναι καρναβάλι και έχει παντού το όνομα καρναβάλι. 

ΣΕ ΜΙΑ  πόλη όπως η Καστοριά, στην οποία παρατηρείται το παράδοξο φαινόμενο οι περισσότεροι από τους κατοίκους της, ενώ στις μεταξύ τους συζητήσεις αναφέρουν το έθιμο ως «καρναβάλια» και ντύνονται ως «καρναβάλια», να είναι οι ίδιοι που μπροστά στις κάμερες και τα μικρόφωνα που αποκαλούν «ραγκουτσάρια», είναι κρίσιμο να γνωρίζουν ότι τα καρναβάλια της Καστοριάς, στο τριήμερο 6, 7 και 8 Ιανουαρίου δεν είναι τα μοναδικά στον κόσμο. 

ΑΛΛΑ και ότι τίποτε το μοναδικό-αποκλειστικό δεν εκπροσωπούν. Εκτός ίσως από την μεγάλη ατυχία να τα αποκαλούν με παρατσούκλι. Και εκτός που τα έχουν φορτώσει και με την σλαβική μουσική προπαγάνδα που δήθεν παρουσιάζουν ως μουσική που δεν έχει γλώσσα και δεν γνωρίζει σύνορα. 

ΠΟΣΟ μάλλον που στην Καστοριά, αλλά και παντού στον Δυτικό κόσμο, από την Βενετία έως το μακρινό Ρίο ντε Τζανέιρο, τα καρναβάλια, συνδέονται με την αρχαία Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ρώμη και τον χριστιανισμό, όπου κάθε χρόνο ανοίγει μία περιοχή αταξίας και χάους μέσα στην ζωή, όπου συμβαίνουν τα πάντα, στο περιθώριο του κοινού μας πολιτισμού.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Ιανουαρίου 2024, αρ. φύλλου 1209.

Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ