19.6.24

Λόγος & Αντίλογος

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Ο τουρισμός στην Καστοριά

Κύριε Διευθυντά, 

Η δημοσίευση σε πολλούς πίνακες στοιχείων από την τουριστική κίνηση στη Δυτική Μακεδονία την περίοδο 2019-2022 στα δύο προηγούμενα τεύχη (1209 & 1210), κίνησε το ενδιαφέρον να τα σχολιάσω μια και με την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων ασχολήθηκα για μεγάλο διάστημα στην ερευνητική μου καριέρα.

Αυτό που εντυπωσιάζει τον αναγνώστη είναι η μεγάλη μείωση του τουριστικού ρεύματος την περίοδο 2019-2020 εξαιτίας της γνωστής ίωσης από τον covid 19 στον οποίο και ο νομός μας ήταν φορέας πρωτογενούς εισαγωγής του ιού. Μεταξύ των ετών 2019 και 2021 το 64% των ημεδαπών επισκεπτών και το 77% των αλλοδαπών. 

Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι ο Νομός μας κατέχει τα σκήπτρα του τουριστικού ρεύματος στη Δυτική Μακεδονία (31,6% μέχρι 43,3% του συνόλου του τουριστικού ρεύματος ημεδαπών) και έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια αν ακολουθηθεί ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης. Οι προοπτικές είναι μεγάλες, αν κανείς λάβει υπόψη του ότι ο μέσος χρόνος παραμονής των τουριστών είναι 2 περίπου ημέρες και η πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων είναι μόλις στο 1/5 της δυναμικότητάς τους στο Νομό μας. Μάλιστα συγκαταλέγονται από τις πιο μικρές πληρότητες στο σύνολο των περιφερειών της χώρας. 

Και για να μην λέμε μόνο λόγια, ας προχωρήσουμε και σε μερικές προτάσεις. Αυτό που πρέπει να γίνει από την πολιτική ηγεσία του Νομού είναι να αναθέσει στην Αναπτυξιακή Καστοριάς (ΑΝΚΑΣ) η σύνταξη ενός προγράμματος ανάπτυξης του τουριστικού ρεύματος στο Νομό μας. 

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι επισκέπτες μας εξαντλούν τα τουριστικά τους ενδιαφέροντα μέσα σε δύο (2) εικοσιτετράωρα. Επομένως πρέπει να δούμε με κάποια έρευνα αν εξαντλούν όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε και άλλες.

Η πόλη μας είναι γνωστή για τους βυζαντινούς ναούς της. Υπάρχει κάποια ξενάγηση με αυτό τι θέμα; Φοβάμαι πως όχι. Η Ιερά Μητρόπολη μπορεί να αναλάβει ένα πρόγραμμα κατάρτισης ξεναγών για νέους και νέες του Νομού ώστε να υπάρξει μια καλά οργανωμένη ξενάγηση των επισκεπτών.
Παρόμοια ξενάγηση μπορεί να γίνει και για τα αρχοντικά της πόλης τα οποία θα είναι διαθέσιμα για επίσκεψη.

Έχουμε συμπεριλάβει και τουριστικά ενδιαφέροντα έξω από τα όρια της πόλεως της Καστοριάς; Φοβάμαι πως όχι. Μια ημερήσια εκδρομή με ξενάγηση στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, μια ημερήσια εκδρομή με ξενάγηση στα Κορέστεια για να θαυμάσουμε την Μακεδονική Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική, μια ημερήσια εκδρομή για συλλογή μανιταριών, μια ημερήσια εκδρομή για επίσκεψη και ξενάγηση σε δασικά οικοσυστήματα του Νομού και πολλές άλλες (ιαματικά λουτρά, μουσείο απολιθωμάτων).

Έχουμε προβάλει τα εκλεκτά προϊόντα του Νομού και τόπους εστίασης όπου θα προσφέρονται παραδοσιακά εδέσματα. Αν οι επισκέπτες της Καστοριάς έφευγαν με ένα κιλό φασόλια, το πρόβλημα της διάθεσης και μάλιστα σε πολύ ικανοποιητικές τιμές θα είχε λυθεί. Αυτά είναι μερικές μικρές ιδέες που μπορούν να διευρύνουν τα τουριστικά ενδιαφέροντα και παράλληλα να αυξήσουν την τουριστική δαπάνη, αλλά πρέπει να ενταχθούν σε ένα καλά δομημένο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης με συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων επαγγελματικών τάξεων.

Με εκτίμηση

Γεώργιος Α. Δαουτόπουλος
Καθηγητή Γεωπονίας ΑΠΘ
info@daoutop.gr


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Φεβρουαρίου 2024, αρ. φύλλου 1211.

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ