28.6.24

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Δύο βιβλία

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

"Η προσφορά της Εκκλησίας στον Μακεδονικό Αγώνα"

Για το ολοκαίνουριο βιβλίο της Ευαγγελίας Κ. Λάππα έπιασα να γράψω δύο λόγια, αλλά τι να πρωτογράψει κανείς για τη νεότατη αυτή συγγραφέα, που ασχολείται με την Ιστορία μας γενικά και με τον Μακεδονικό Αγώνα και το ένδοξο Μοναστήρι μας ειδικότερα!...

Η Ευαγγελία Λάππα είναι δευτεροετής φοιτήτρια Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Τα θέματα για τα οποία γράφει μας αγγίζουν ιδιαιτέρως, διαβάστε τους τίτλους των βιβλίων της και θα καταλάβετε αμέσως το γιατί: 
-Το ημερολόγιο του Μοναστηρίου, Νάμα, 2021
-Το μοιρολόι του Μοναστηρίου, Πελασγός, 2021
-Ο ακρίτας της Αδριατικής-Εστίν ουν Ελλάς και ο Αυλών, Νάμα, 2022
-Η προσφορά της Πολύτεκνης Οικογένειας στον Μακεδονικό Αγώνα, Νάμα, 2022
-Η ζωή ενός πρίγκιπα, Πελασγός, 2023
-Η προσφορά της Εκκλησίας στον Μακεδονικό Αγώνα, Νάμα, 2023.

Η αλήθεια είναι πως γνωρίζω τα βιβλία της, αλλά το τελευταίο της με ενθουσίασε πραγματικά, καθώς περιέχει πολύτιμα στοιχεία για το θέμα το οποίο πραγματεύεται. Επειδή, όμως, δε θέλω να αποκαλύψω το παραμικρό επιπλέον στοιχείο, παροτρύνω όποιον αναγνώστη ενδιαφέρεται για την Ιστορία του τόπου μας να το αποκτήσει και να το διαβάσει, σίγουρα θα βγει κερδισμένος. 

Κλείνοντας, θέλω να πω στη μικρή συγγραφέα ένα μεγάλο ευχαριστώ με τον δικό μου τρόπο, με μια ακροστιχίδα:
 
Είσαι ένα θαύμα μοναδικό, χνάρι δυνατό του Θεού στη γη και τον κόσμο!
Ύψη δυσθεώρητα για την ηλικία σου άγγιξες, για τα είκοσί σου μόλις χρόνια.
Άριστα παίρνεις στο ψάξιμο, μα προπαντός στο να εστιάζεις στα αληθινά 
 σπουδαία.
Γράφεις και μας γνωρίζεις ήρωες της αφάνειας. 
Γράφεις και μας συστήνεις ανθρώπους που 
έφεραν τον ουρανό 
στην πολύπαθη γη μας επάνω.
Ερευνάς και βρίσκεις κι έπειτα αναδεικνύεις πρότυπα ανεπανάληπτα.
Λάππα το επώνυμό σου κι είσαι από το Σούλι, πράγμα που διαρκώς 
 αποδεικνύεις.
Ίσαμε τώρα μας έχεις προσφέρει έργο που θα ζήλευε κι ένας μεγάλος 
 συγγραφέας.
Άριστα παίρνεις απ' όλους μας και μαζί την ευχή μας:
να 'χεις την ευλογία του Θεού 
σ' ό,τι κι αν κάνεις!




ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


"Χμμμ… Πώς να φτιάχνεται  η αγάπη;"

Μου χαρίστηκε αυτές τις μέρες το βιβλίο της συναδέλφου Δέσποινας Σπυροπούλου «Χμμμ… Πώς να φτιάχνεται η αγάπη;» των εκδόσεων "Οσελότος". Είναι ένα βιβλίο γεμάτο αγάπη,  γεμάτο παιδιά που ερευνούν την αγάπη, με παιδιά που ψάχνουν τη συνταγή της αγάπης.

Γιατί κι η αγάπη έχει τη συνταγή της και θέλει τον τρόπο της, πρώτα να αποκτηθεί κι έπειτα να διοχετευτεί,  ν’ απλωθεί σε όλους τους γύρω της αδιακρίτως κι όχι μόνο σε όσους αγαπάμε…

Πραγματικά αξιαγάπητη η γιαγιά Ερασμία, όνομα και πράγμα δηλαδή, αγαπιέται ήδη από το εξώφυλλο, έτσι όπως τη ζωγράφισε η Δωροθέα Χαρίτωνος, πανέμορφη γιαγιά, με τεράστια γυαλιά, που της πηγαίνουν τρελά, με μάτια που λένε πολλά και μ’ ένα χαμόγελο ιδιαίτερης ομορφιάς και γλύκας…

Και τα παιδιά γύρω της, ένα μελίσσι βουερό, ψάχνουν, προτείνουν κι ανακαλύπτουν, ξεφωνίζουν από χαρά όταν βρίσκουν, ανησυχούν ώσπου να βρουν απαντήσεις στο βασικό τους ερώτημα, πώς φτιάχνεται η αγάπη, που εύκολη δεν είναι, μα άθλημα διαρκείας που απαιτεί κόπο, αλλά κυρίως έγνοια μόνιμη και διαρκή μες στην καρδιά μας.

Δε θα πω περισσότερα, γιατί το βιβλίο περιμένει να το διαβάσουν οι γιαγιάδες αγκαλιά με τα εγγόνια τους. Περιμένει να το διαβάσουν δασκάλες με τους μαθητές τους. Το βιβλίο αυτό, το γεμάτο νόστιμα επιφωνήματα, περιμένει υπομονετικά το χέρι μας ν’ απλωθεί προς το μέρος του και να ξεφυλλιστεί με αγάπη.

Μα κρύβει και μια έκπληξη: ένα δεύτερο μέρος θεατρικό, όπου η συγγραφέας του, γνωστή λάτρις του θεάτρου το οποίο υπηρετεί με πάθος κι αγάπη δίχως μέτρο, μετέτρεψε η ίδια την ιστορία της σε θέατρο έτοιμο να παιχτεί σε τάξεις, σε σχολεία, όπου αγαπιέται το θέατρο, όπου αγαπιέται το βιβλίο, όπου αγαπιέται η αγάπη…


Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 8 Φεβρουαρίου 2024, αρ. φύλλου 1211.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ