29.6.24

ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ: Το «αγκάθι» της βάφτισης


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Ο σεβάσμιος (και κατά κυριολεξία) Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος διατύπωσε τη σολομώντειο λύση στο «αγκάθι» που προέκυψε σχετικώς με τη βάφτιση των παιδιών των ομοφυλόφιλων ζευγαριών.

Κάποιοι μητροπολίτες έλεγαν ότι οι «αμαρτίες γονέων» δεν πρέπει να παιδεύουν τα τέκνα και, συνεπώς, η βάφτιση πρέπει να προχωράει κατά τα συνήθη. «Η Εκκλησία ποτέ δεν θα αρνηθεί να βαπτίσει παιδιά, να βαφτίσει ανθρώπους», είπε ο Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Κάποιοι άλλοι προέβαλαν την (εκδικητική σε κάθε επαφή με κάθε αρχή) γραφειοκρατία. «Οταν γίνεται μια βάπτιση υπογράφουν οι γονείς. Τι θα υπογράψουν; Γονέας 1 και γονέας 2;» αναρωτήθηκε ρητορικώς ο μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος.

Με την πραότητα που τον διακρίνει, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έβαλε τα πράγματα στη θέση τους: «Πρέπει να επιστρέψουμε ξανά στην παράδοση. Αν η βάπτιση γίνεται στη μικρή ηλικία των παιδιών, είναι διότι μέσα στην Εκκλησία είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι το παιδί μεγαλώνει μέσα σε ένα περιβάλλον χριστιανικών αρχών. Επομένως δεν χρειαζόταν κατήχηση, γιατί γινόταν εντός του περιβάλλοντος. Τώρα που αλλάζουν τα πράγματα, δεν είμαστε κατά των παιδιών. Τα παιδιά τα αγαπάμε και νοιαζόμαστε περισσότερο απ’ όλους τους άλλους. Η Εκκλησία θα περιμένει αυτά τα παιδιά να φτάσουν σε μια ηλικία και, όταν μεγαλώσουν και επιθυμούν να βαπτιστούν, θα βαπτιστούν».

Αυτό είναι μια ωραία ιδέα για όλα τα παιδιά. Ακόμη και των ετεροφυλόφιλων ζευγαριών. Και αυτό διότι ουδείς ελέγχει, μπορεί ή δικαιούται να ελέγξει αν το παιδί οποιουδήποτε ζευγαριού «μεγαλώνει μέσα σε ένα περιβάλλον χριστιανικών αρχών».

Αυτό που πρέπει να κάνει το κράτος, με την αρωγή της κοινωνίας και της Εκκλησίας, είναι να ελέγχει αν τα παιδιά (ανεξαρτήτως φύλου γονέων) ζουν σε κακοποιητικό περιβάλλον. Οφείλει δε και να τα προστατεύει, κάτι που το ελληνικό κράτος πετυχαίνει με τη γνωστή ρωμαίικη αποτελεσματικότητα, κατά πως βλέπουμε στην ειδησεογραφία των ημερών.

Επιστροφή στην παράδοση, λοιπόν, που δεν βιάζει τη θέληση των ατόμων –και μάλιστα εξ απαλών ονύχων– να ασπαστούν κάποιο θρησκευτικό δόγμα, να καταλήγουν τελικώς τύποις χριστιανοί ορθόδοξοι και μετά να ζουν σε «περιβάλλον αμαρτίας», που θα έλεγαν και οι περισσότεροι επίσκοποι.

Στο κάτω κάτω της γραφής, και οι ομοφυλόφιλοι (στη μεγάλη τους πλειονότητα) είναι βαπτισμένοι ως «χριστιανοί ορθόδοξοι». Γιατί δεν τους αφορίζουν και να ζητούν από την πολιτεία να τους ψαλιδίζει δημοκρατικά δικαιώματα ή να πάρει χειρότερα μέτρα σαν αυτά που υπονόησε ο μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος;
medium.gr

* * *

Πάπας: 
«Αντιδρούν αν ευλογήσω έναν ομοφυλόφιλο, κι όχι έναν επιχειρηματία που εκμεταλλεύεται κόσμο»

Υπέρ της ευλογίας των ομόφυλων ζευγαριών τάσσεται εκ νέου ο πάπας Φραγκίσκος χαρακτηρίζοντας “υποκρισία” την σιωπή όταν υπάρχει εκμετάλλευση

Ο πάπας Φραγκίσκος σε συνέντευξή του στο ιταλικό καθολικό εβδομαδιαίο περιοδικό “Credere”, αναφέρθηκε και πάλι στην απόφασή του υπέρ της ευλογίας των ομόφυλων ζευγαριών από τους καθολικούς ιερείς. 

Πιο αναλυτικά, ο Φραγκίσκος δήλωσε: «κανείς δεν αντιδρά αν ευλογήσω, ας πούμε, έναν επιχειρηματία που εκμεταλλεύεται τον κόσμο, αλλά αντιδρούν αν ευλογήσω έναν ομοφυλόφιλο. Αυτό είναι υποκρισία. Το κεντρικό σημείο της απόφασής μου αυτής, είναι το αίσθημα υποδοχής». 

Ο αργεντινός ποντίφικας συμπλήρωσε ότι «δεν πρέπει να αρνείται κανείς την ευλογία σε κανέναν»  και ότι «ευλογεί δύο ανθρώπους που αγαπιούνται -στους οποίους ζητά να προσευχηθούν και γι’ αυτόν- όχι έναν ομόφυλο γάμο». 

Η θέση του πάπα, ουσιαστικά, είναι ότι «η ευλογία πρέπει να δίδεται σε όλους τους ανθρώπους που είναι σε θέση να λάβουν την θεία βάπτιση». 

«Ο κόσμος υποφέρει, εμείς οι ιερείς, κάποιες φορές, ζούμε με ανέσεις. Πρέπει να νιώσουμε την κούραση, το πόσο υποφέρουν οι άνθρωποι», συμπλήρωσε ο Φραγκίσκος.

■  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πάπας τον περασμένο μήνα, αναφέρθηκε στο πώς οι πιστοί πρέπει να ζουν την προσωπική τους ζωή: 

«Η εγκράτεια δεν πρέπει να συγχέεται με την αποχή από το σεξ, εγκράτεια είναι η βούληση να μην θεωρήσεις ποτέ τον άλλο ιδιοκτησία σου, αλλά να τον σέβεσαι», υπογράμμισε ο πάπας. 
Σύμφωνα με τον Φραγκίσκο «η μάχη κατά της λαγνείας μπορεί να διαρκέσει μια ολόκληρη ζωή» ενώ «το να αγαπάς τον άλλον, σημαίνει ότι τον σέβεσαι, θέλεις την ευτυχία του, καλλιεργείς την επαφή με τα συναισθήματά του και έχεις την διάθεση να γνωρίσεις ένα σώμα, μια ψυχολογία και μια ψυχή διαφορετική από την δική σου».

«Το να καλλιεργούμε την τρυφερότητα είναι πολύ καλύτερο από το να υποκύπτουμε στον δαίμονα της ιδιοκτησίας, η πραγματική αγάπη συνδέεται με την προσφορά, η οποία είναι καλύτερη από την κατάκτηση», είπε ο ποντίφικας και κατέληξε ότι «η απόλαυση του σεξ, η οποία είναι δώρον Θεού, ναρκοθετείται από την πορνογραφία: μια απόλαυση χωρίς πραγματική σχέση, η οποία μπορεί να δημιουργήσει μορφές εξάρτησης».


Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 8 Φεβρουαρίου 2024, αρ. φύλλου 1211.

Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ