21.1.11

Πρόσωπα 2010 | Μητροπολίτης [2]

ζήλος


Ακόμη νέος άνθρωπος ηλικιακά, ο κ. Σεραφείμ είναι περίπου κατανοητό, εκτός από τα αμιγώς ποιμαντορικά και εκκλησιαστικά του καθήκοντα, να δείχνει ζήλο για τα διοικητικά και τα περιουσιακά της Μητρόπολης Καστοριάς. Και επιμένει να το κάνει αποδεικνύοντας ότι αδιαφορεί για τις συνέπειες, αλλά και τις εντυπώσεις που ενδέχεται να προκαλεί. Καθώς και τις κριτικές που εμπνέει. Η πολιτική και οικονομική κατάσταση, η γενικευμένη κρίση ίσως να εξηγούν το γεγονός ότι οι αναγνώστες της ΟΔΟΥ, με τις επιλογές τους, τοποθετήθηκαν κριτικά.

Σε προηγούμενες περιόδους όλοι θυμούνται τις τεταμένες σχέσεις -στα όρια του σχίσματος- του σεβ. κ. Σεραφείμ προς την Ι. Μ. Αγίων Αναργύρων. Που πράγματι παραμένει υπερδραστήρια, σε βαθμό ασυνήθιστο για μοναστήρι που υπάγεται σε ιεραρχία και την τοπική Επισκοπή.

Όμως, δεν πέρασε απαρατήρητη, ούτε η προσπάθεια της Ι. Μητροπόλεως Καστοριάς να κατοχυρώσει δικαιώματα ιδιοκτησίας σε αμφιλεγόμενα ακίνητα, όπως το κτίσμα στην θέση «Άγιος Νικόλαος» στον εσωτερικό παραλίμνιο της Καστοριάς. Τα οποία, μπορεί να μην είναι εμπορεύσιμα, αλλά θεωρούνται προνομιακά από άποψη εκμετάλλευσης, ιδίως λόγω του παρακείμενου επισκέψιμου πλέον σπηλαίου.

Στο 2010, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις η πρωτοβουλία του να ζητήσει αυτοπροσώπως από το δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς, την παραχώρηση δημοτικού οικοπέδου, προκειμένου… άγνωστος (ακόμη και στον ίδιο όπως ανέφερε!) χορηγός, άγνωστης προέλευσης αγνώστου ποσού, να δωρίσει την ανέγερση Εκκλησιαστικού Γηροκομείου.

Όπως ήταν φυσικό, ακόμη και σε μια πόλη σαν την Καστοριά, η απόφαση του Δ.Σ., που δέχθηκε κατά πλειοψηφία την ασυνήθιστα πρόχειρη πρόταση-αίτηση, προκάλεσε κάτι σαν σάλο και αρνητικά σχόλια, για την σπουδή και την μια κάποια επιπολαιότητα.

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, προστέθηκε η περίπτωση ενός εκπροσώπου των… νέων της Καστοριάς (τον οποίο έχρισε με τον σχετικό τίτλο ο κ. δήμαρχος Καστοριάς), που με οργίλη ανακοίνωσή του, δαιμονοποίησε τον κριτικό έλεγχο και κατακεραύνωσε τους πάντες. Όχι όλους, εννοείται αλλά μόνο τους αχάριστους, τους άπιστους.

Ο ίδιος ο κ. Σεραφείμ, στην συνέχεια, αφού πρώτα δήλωσε απογοήτευση, έσπευσε έξυπνα να ανακαλέσει την αίτησή-πρότασή του από το ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς (το οποίο παρεμπιπτόντως, ακόμη δεν έχει αποφασίσει επ’ αυτού- θα περιμένει προφανώς κάποιο ιερό σημάδι).

Σημάδι όμως δεν μπορούσαν άλλο να περιμένουν όσοι αναγνώστες πρόσεξαν την διαχειριστική υπερευαισθησία της Ι. Μητροπόλεως. Αλλά, και τα γερά αντανακλαστικά της. 



Σχετικά κείμενα:

ΟΔΟΣ: Οικογενειακά αμπελοχώραφα
ΟΔΟΣ: Μια πορεία που [ μάλλον] δεν ωφέλησε κανένα
ΟΔΟΣ: Προς Δυσμάς
ΟΔΟΣ: Δημοσιεύσεις, διαψεύσεις, απαντήσεις, ανταπαντήσεις...
ΟΔΟΣ: Deal
ΟΔΟΣ: Δημοσιεύσεις, διαψεύσεις, απαντήσεις, ανταπαντήσεις....
ΟΔΟΣ: Καταδίκες προσώπων
ΟΔΟΣ: Αποτύχαμε! Καλά Χριστούγεννα!
ΟΔΟΣ: Χέρι-χέρι
ΟΔΟΣ: Σκανδαλισμοί
ΟΔΟΣ: Το ιερατείο
ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2007 Μητροπολίτης Καστοριάς & Ηγούμενος ΙΜ Αγίων Αναργύρων
ΟΔΟΣ: Άρση
ΟΔΟΣ: Το «Τάμα»
ΟΔΟΣ: Ανθρώπινες ενέργειες 
ΟΔΟΣ: Το (τέως) βυζαντινό τείχος
ΟΔΟΣ: Cassa
ΟΔΟΣ: ...στους κόλπους της τοπικής επισκοπής
ΟΔΟΣ: Είπαν: (για την δικαστική απόφαση για τον Εφραίμ)
ΟΔΟΣ: Προπέτασμα
ΟΔΟΣ: Ο βαθμός συμβολής στην επιδείνωση της κρίσης
ΟΔΟΣ: Φωτιές
ΟΔΟΣ: Ένθεν & ένθεν 
ΟΔΟΣ: Προσεγγίσεις
ΟΔΟΣ: Νεομάρτυρες εν θερμώ
ΟΔΟΣ: Με δύο καμήλες

8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος27/1/11

    pia h gnvmh sas gia to aruro poy exei gracei h nea kastoria gia to monasthri;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΟΔΟΣ δεν σχολιάζει τις απόψεις άλλων εφημερίδων, και ειδικά για τέτοια ζητήματα, που εκτός των άλλων, εξαρτώνται και από προσωπικές σχέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος7/2/11

    arage phge o p.gerasimos sthn synodo gia apologia; antapokriuhke sto kalesma ths synodoy;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος11/2/11

    TI EGEINAI TELIKA; PHGE O P.GERASIMOS STHN SYNODO; TI TOY EIPAN; TI EIPAI;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος16/2/11

    Ένα "τύπου Βατοπέδι" λοιπόν στην Καστοριά, με την παραχώρηση σε "Λεφτάδες Φαντομάδες" Περιουσία του Καστοριανού Λαού!!! Να βάλει η Μητρόπολη τα οικόπεδά της και την αμύθητη Περιουσία της να κτίσουν οι "Φαντομάδες"!! Νέοι και ξένοι άνθρωποι, νέα και ξένα ήθη. Εκπληκτικά πράγματα συμβαίνουν στην Πατρίδα μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος21/2/11

    Η χώρας μας τα τελευταία χρόνια δεν πάει καθόλου καλά. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα οικονομικά. Την ευθύνη γι’ αυτό το αδιέξοδο, δεν την φέρουν μόνο η Πολιτεία και οι πολιτική. Την φέρει και η Εκκλησία. Όλοι μας.
    Γι’ αυτό, ας κάνουμε όλοι μας την αυτοκριτική μας και μονιασμένοι, να κάνουμε μία νέα αρχή. Τόσο δύσκολο είναι να επανέλθουμε στον σωστό δρόμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος22/2/11

    SYMFONV ME TON H THN PROLALISANTA.OTAN YPARXEI UELHSH KAI DYNAMH CYXHS POY NA PEIGAZEI APO TON ANASTHMENO KYRION MAS,OLA GEINONTE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος23/2/11

    ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΠΟΥ ΠΗΡΕ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ, ΤΑ ΚΡΑΤΗΣΕ Η ΟΧΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ