24.5.12

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Μια πρόταση 

για επίλυση δύο βασικών προβλημάτων της πόλης


Εδώ και μια 10ετία τουλάχιστον δύο είναι τα προβλήματα που πλήττουν πολιτιστικά και εμπορικά το ιστορικό κέντρο της πόλης:
α) Το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων.
β) Το κλείσιμο του Πνευματικού Κέντρου.
Το πρώτο είχε σαν αποτέλεσμα την μετακίνηση των λίγων εμπορικών καταστημάτων, που μπορούσαν να επιβιώσουν κάτω από τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, σε περιοχές με μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον και το δεύτερο, μετά την εμπορική ερήμωση, συνέβαλλε και στην πολιτιστική.
Η πόλη της Καστοριάς από την πλατεία Δαβάκη και πάνω δίνει την εντύπωση της εγκατάλειψης, πράγμα που δεν αποκλείεται να είναι και η πραγματικότητα, να έχει δηλαδή εγκαταλειφθεί, όχι από τους κατοίκους της, αλλά από αυτούς που θα έπρεπε να νοιάζονται γι αυτό.

Ποιος άλλος μπορεί να κάνει καθοριστικές κινήσεις για την ανατροπή αυτών των προβλημάτων εκτός από μια υπεύθυνη Δημοτική Αρχή, που πρωτίστως νοιάζεται και φροντίζει και για την πόλη;
Πρόσφατα ψάχνοντας χώρο στέγασης για τον σύλλογό μας (Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Σπασμένο Ρόδι») επισκεφτήκαμε τον παλιό κινηματογράφο «REX» της πλατείας Ομονοίας. Ο προηγούμενος ενοικιαστής έκανε μερικές μετατροπές στον χώρο (λειτουργούσε ως σούπερ μάρκετ), αλλά εξακολουθεί να είναι ένα γερό κτήριο, χωρίς κολώνες, αρκετά μεγάλο και κατάλληλο για κινηματογραφική και θεατρική αίθουσα. Χώρος παρ’ όλα αυτά ασύμφορος για έναν μικρό σύλλογο με ελάχιστα έσοδα σαν τον δικό μας. Ο χώρος, όπως ο ίδιος ο ιδιοκτήτης μας πληροφόρησε «Πωλείται».

Θα μπορούσε λοιπόν, να αγοραστεί από την Δημοτική Αρχή και να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο «μίνι Μέγαρο». Δεν νομίζω άλλωστε ότι για την πόλη μας χρειάζεται κάτι μεγαλύτερο, αφού κατά πως φαίνεται για μια τουλάχιστον 5ετία δεν θα έχει ακόμη τίποτε.
Θα μου πείτε με τι λεφτά; Τόσα, και πολύ λιγότερα απ’ όσα θα χρειαστούν μόνο για την μελέτη (και όχι την κατασκευή) νέου Πνευματικού Κέντρου. Άλλωστε ο κ. Ε. Χατζησυμεωνίδης σε συνέντευξη του στην ΕΤ3 απάντησε σε σχετική ερώτηση (για το κλείσιμο του Πνευματικού Κέντρου, το 2001, που ήταν αντιδήμαρχος Πολιτισμού, αλλά και πέρυσι, το 2011, ως δήμαρχος πλέον, σε σχετική διαμαρτυρία για αυτό) ότι σύντομα θα δρομολογήσουν την κατασκευή δύο αιθουσών, μιας μεγάλης και μιας μικρής. Ας είναι λοιπόν αυτή η μικρή αίθουσα που προγραμματίζουν, δίνοντας έτσι λύση στα δύο αυτά προβλήματα «με έναν σμπάρο με μια κίνηση», δίνοντας εν πρώτοις μια πολιτιστική πνοή στο ήδη υπάρχον ιστορικό κομμάτι της πλατείας Ομονοίας, πράγμα που θα έχει σαν συνέπεια και την εμπορική αναζωογόνησή του. Μια λύση για δύο προβλήματα, άμεση και οικονομική, εκτός κι αν αυτό που ζητούμε δεν είναι το άμεσο και το οικονομικό…


Ελένη Τσαδήλα
elenitsadila@gmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Μαρτίου 2012, αρ. φύλλου 633


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ