22.6.12

ΟΔΟΣ: Ένας σπάνιος δήμος



Το μυστήριο της εμμονής του ετήσιου κλαδέματος


Με τoν ερχομό της Άνοιξης, πυκνώνουν για μια ακόμη φορά οι ενδείξεις ότι στον Δήμο Καστοριάς ετοιμάζονται και πάλι να «περιποιηθούν» τα λιγοστά δένδρα των δημοτικών και κοινόχρηστων χώρων της πόλης, της αρμοδιότητάς τους. Το φαινόμενο, που δεν είναι καινούργιο, αλλά επαναλαμβάνεται μονότονα σχεδόν κάθε χρόνο έχει σαν συνέπεια την διαρκή αποψίλωση της πόλης της Καστοριάς, στην οποία είναι άγνωστο πότε και υπό ποιες συνθήκες φυτεύθηκε έστω και ένα δένδρο τα τελευταία χρόνια με δημοτική φροντίδα.

Το χειρότερο είναι ότι οι ολοκληρωτικές κοπές, ή αυτές με το πρόσχημα του «κλαδέματος», πολλές φορές γίνονται με φθηνά μικροπολιτικά κριτήρια, δηλαδή πιέσεις ψηφοφόρων και άλλων παραγόντων σε μια πόλη και μια περιοχή που επικρατεί εχθρότητα προς το φυσικό περιβάλλον και ειδικά στο πράσινο. Για αυτό -απέναντι δηλαδή στην απουσία κάθε επίσημης ευαισθησίας και οργανωμένης παιδείας γύρω από την προστασία, την ανάδειξη και τον εμπλουτισμό του περιβάλλοντος- σωρεύεται με ολοένα και περισσότερο θράσος η αυθαιρεσία όλων αυτών που όχι μόνο καταστρέφουν για μικροπολιτικούς λόγους το πράσινο, αλλά και αυτών που θησαυρίζουν -με ή χωρίς το αζημίωτο- από την καταστροφή του.

Πρόσφατα μάλιστα, όπως ισχυρίζονται καλοπροαίρετοι ανταγωνιστές, κάποιος εργολάβος ζήτησε από τον Δήμο Καστοριάς να αναλάβει το κλάδεμα των δένδρων των πλατειών της Καστοριάς έναντι 550 ευρώ ανά δένδρο (!!). Πρόκειται για σκανδαλώδες αίτημα, όχι μόνο επειδή εντάσσεται στο πλαίσιο υποβάθμισης του περιβάλλοντος της Καστοριάς αλλά και διότι, σε εποχές μνημονίου και αιματηρών περικοπών, κάποιος με την αίτησή του, νομίζει (ή μήπως γνωρίζει) ότι δικαιούται και μπορεί να κερδίσει 550,00 ευρώ για κάθε κλάδεμα κάθε δένδρου!

Είναι προφανές ότι ζούσαμε σε μια σπάνια πόλη. Τώρα υπάρχουν ενδείξεις ότι οι κάτοικοί του, έχουν την τιμή να ζουν σε ένα διπλά σπάνιο Δήμο, που δεν φείδεται χρημάτων και κόπων για να «περιποιηθεί» την φύση.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Απριλίου 2012, αρ. φύλλου 637

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος23/6/12

    Ποσο κοστίζει η εφημεριδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ:

    Ιδιώτες εντός & εκτός νομού: € 35.

    Σύλλογοι-Σωματεία: € 60.
    Πολιτικά κόμματα, τράπεζες, ΑΕ, λοιπά ΝΠΔΔ: € 80.
    Δήμοι, κοινότητες, οργανισμοί: € 100.
    Εξωτερικού: Ευρώπη: € 110.
    Υπόλοιπος κόσμος: € 120.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος25/6/12

    Το ένα τεύχος στο περίπτερο~

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΟΔΟΣ είναι συνδρομητική εφημερίδα, δεν κυκλοφορεί στα περίπτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ