31.5.13

ΜΑΝΙΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ: Διατριβή των αρχαίων από τους Νεοέλληνες


ΟΔΟΣ 28.2.2013 | 681

Μετά την μετάφραση του Χρόνου Φείδου στο ο χρόνος είναι χρήμα, πολύ μεγάλη ύβρη, καταστροφική για την νοοτροπία του λαού μας οι άρχοντες μας ξαναθυμήθηκαν πρόσφατα τα αρχαία.
«Γηράσκω αεί διδασκόμενος», το μετέφρασε το υπουργείο παιδείας σε «διά βίου εκπαίδευση». Εάν είναι ακόμη ένας πασοκισμός δεν πειράζει πολύ, εάν όμως έγινε εσκεμμένα με κουτοπονηριά για να πουν στο λαό «Τα βλέπετε; Και οι αρχαίοι τα ίδια έλεγαν, μην φωνάζετε λοιπόν που θα πάρετε σύνταξη στα 70. Ντροπή. “Πάσσαλος πασσάλου εκρύεται”». Πάσσαλοι- στηρίγματα για την Ν.Δ. και ο Καραμανλής και η Ντόρα και ο Σαμαράς, όλοι μέλη στο ίδιο υπουργείο. Σάπισε το στήριγμα-πάσσαλος Καραμανλής κάτω από το βάρος των 300 δις ευρώ. Αδύναμο ακόμη το νέο φυντάνι απ΄το κλάδεμα που έφαγε από τον Μητσοτάκη ο Σαμαράς. Μαχητική με πείσμα η Ντόρα. Από το ισόγειο της πολυκατοικίας, άκουσε τριγμούς στους επάνω ορόφους, ο κ. Καρατζαφέρης και σκέφτηκε να αγοράσει μερικούς ορόφους με πατριωτισμό.

Πολύ δυνατό νόμισμα ο πατριωτισμός, υπάρχει όμως και κάλπικος, μετά την κατοχή κυκλοφορούσαν και τα δύο, ευτυχώς στην αρχή της εφηβείας μας τελάλης της Καστοριάς ο Μπότης Ζωγράφος μας έμαθε με το παράδειγμά του να τα ξεχωρίζουμε. Τον κάλεσαν στην αστυνομία και με αυστηρό ύφος του είπε ο διοικητής «Άκου κύριε Μπότη δεν πρέπει να φωνάζεις και να λες κατόπιν διαταγής του ελληνικού φρουραρχείου, γιατί δεν είναι το φρουραρχείο που διατάζει την ώρα που θα περνά το κάρο της δημαρχίας από το Απόζαρι ούτε πότε θα μοιράζει γάλα σκόνη η νομαρχία». 
«Εσύ κύριε αστυνόμε», απάντησε ο Μπότης, «Δεν μπορείς να καταλάβεις πόσο αχαμνά ανακατεύονταν τα τζιγέρια μου και έκαμα εμετούς όταν φώναζα στους συμπολίτες μου της Καστοριάς, κατόπιν διαταγής του γερμανικού φρουραρχείου. Γι’ αυτό κυρ αστυνόμε εγώ θα φωνάζω τώρα του ελληνικού φρουραρχείου και εσύ κάμεμε ό,τι θές».
Έτσι μπορέσαμε να ξεχωρίσουμε το άδολο πατριωτισμό από το «ο Θεός είναι φιλέλλην και εθνικόφρων και άλλες μεγαλοστομίες».

Οι έλληνες κομμουνιστές αποφεύγουν τα αρχαία παρόλο που οι φίλος μου καθηγητής Κοβάτσης τους είπε ότι ο Μάρξ έκαμε την διατριβή του στην αρχαία ελληνική γραμματεία. Σκέφτηκαν ρεαλιστικά οι Γάλλοι πρώτα τη Βαστίλη και μετά θανάτωσαν τον βασιλιά και το σινάφι του. Οι Ρώσοι πρώτα κατέλαβαν τα χειμερινά ανάκτορα και μετά τουφέκιασαν τον τσάρο και τους πρίγκιπες. Και αποφάσισαν με δέκα επαγγελματικά στελέχη κατέλαβαν την Μεγάλη Βρετανίατην πόρτα -από το ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος εννοώ- αλλά ατύχησαν δεν βρήκαν βασιλιά ευτυχώς. Τον συνταξιοδοτήσαμε πολύ νέο, γιατί αλλιώς θα τον είχαμε έως τα 70 του.

«Τα πάντα ρει», έλεγαν οι αρχαίοι γιατί να μην «ρει» και ο σοσιαλισμός σκέφτηκε ο σεβαστός μας πρωθυπουργός. Δεν μας προσδιόρισε όμως τα όρια του σοσιαλισμού και πόσο περισσότερο σοσιαλιστής έγινε και προς ποια κατεύθυνση. Θα πρέπει επίσης να μας πει αν τα «πάντα ρει» ισχύει και για το ανήκουμε στη Δύση ή πρέπει και μείς σαν τους αρχαίους να αγνοούμε την Κίνα.

Όταν οι άρχοντες μας στριμωχθούν, επιστρατεύουν και τα λατινικά, πετούν ένα «mea culpa» και καθάρισαν και συνεχίζουν μια ζωή χαρισάμενη. Αμήν. Αφού άφησαν για εμάς τους πολίτες το «Ή ταν ή επί τας». Το δεχόμαστε, θα πολεμήσουμε, θα κερδίσουμε μπορεί και να ματώσουμε, δεν θα είναι η πρώτη φορά. Δεν θα ανήκουμε ούτε στην Ανατολή ούτε στη Δύση θα ανήκουμε στη χώρα μας όποια και να είναι αυτή.

Θέλω να τελειώσω με δύο στίχους του αγαπητού μου παιδικού φίλου Θανάση Μπατσόπουλου από την ανέκδοτη ποιητική του συλλογή «Μεθύστε τα όνειρα».
«Κράτα το βράδυ κρασί στο στόμα σου, θα χρειαστεί να μεθάς πολλά από τα όνειρα σου».



* * *

Ο Μ.Παπακώστας, δεν βρίσκεται πια στην ζωή. Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο, το οποίο δημοσιεύεται με καθυστέρηση, είναι έργα του ιδίου (επάνω: «Παλάντζες» κάτω: «Άρχοντες»).

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Φεβρουαρίου 2013, αρ. φύλλου 681



1 σχόλιο:

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ