4.1.16

ΖΗΣΗ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑ: Η δικαίωση της Ελένης | Νίκη του πολιτισμού



Η δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί σημαντικό γεγονός για την Καστοριά με διττή διάσταση. Καταρχήν σώζεται το κτήριο του Στρατοπέδου Μαθιουδάκη από την κατεδάφιση. Ένα κτήριο που συνδυάζει την αρχιτεκτονική αξία, με τους ιστορικούς συμβολισμούς από την απελευθέρωση της πόλης το 1912 από τον οθωμανικό ζυγό. Από την άλλη μεριά όμως αποτελεί μια μεγάλη ηθική νίκη όλων αυτών που πιστεύουν πως αξίζει να αγωνίζεται κανείς για αρχές, αξίες και ιδανικά.

Η Καστοριά έχει χάσει μάχες γιατί δεν την ενέπενευσαν οι ηγήτορές της. Χάθηκε, μακάρι προσωρινά, η Αρχιτεκτονική Σχολή, γιατί ενώ το κύριο γεγονός θα ήταν τα πολλαπλά οφέλη από την δημιουργία της, οι πολιτικοί ταγοί ασχολούνταν με το πού θα εγκατασταθεί. Το ίδιο για το κτήριο της Ελληνικής Αστυνομίας που τόσο χρειάζεται η Καστοριά. Την αναγκαιότητα της άμεσης κατασκευής του η τοπική «άνευρη» και χωρίς οράματα πολιτική ηγεσία, τη μετέτρεψε σε επιτακτικότητα της κατεδάφισης του σπουδαίου παλαιού κτηρίου.

Η αείμνηστη Ελένη Τσαδήλα μπήκε από την αρχή μπροστά. Πίστεψε στον αγώνα και στο τέλος δικαιώθηκε. Οργάνωσε μεθοδικά την προσπάθεια αναζήτησης συμμαχιών. Όλοι θυμόμαστε την πετυχημένη συνάντηση σε γνωστό ξενοδοχείο. Μια εκδήλωση πολυπληθής με παλμό και αποφασιστικότητα. Όσοι βοήθησαν αισθάνονται σήμερα δικαιωμένοι. Η απόφαση της δικαιοσύνης αποδεικνύει πως αφενός υπάρχουν «Δικαστές ες Αθήνας» και αφετέρου πως ο πολιτισμός ενώνει. Από την «πεφωτισμένη Αριστερά» μέχρι την «πεφωτισμένη Δεξιά», μιας και σε λίγες μέρες έχουμε και … Εθνικές εκλογές.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 10 Σεπτεμβρίου 2015, αρ. φύλλου 802


Σχετικά:



1 σχόλιο:

  1. Kastoria Kastoria [facebook]4/1/16

    Ένας κούκος δεν έφερνε την Άνοιξη. Μα η Νένη την έφερνε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ