27.12.19

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ



Aναρωτιέμαι εάν το εκλογικό σώμα της Καστοριάς, ψήφισε τον κ. Κορεντσίδη για να δημαρχεύσει σε συνεργασία με τον μητροπολίτη. Με την θρησκευτική του ευχολογία θα λυθούν τα προβλήματα που έχουν φέρει την Καστοριά σ’ αυτήν την τραγική κατάσταση; Ο ίδιος ο μητροπολίτης ποια γνώμη έχει; Συμφωνεί;
Aν η απάντηση είναι καταφατική στα παραπάνω ερωτήματα, τότε γιατί ο ίδιος μητροπολίτης επί σειρά ετών δεν φρόντισε με τις ευλογίες, την συνεργασία του και την βοήθειά του να μην φτάσει η Καστοριά σε αυτό το τραγικό σημείο;



Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Θα μου δώσεις την ευκαιρία να σου ευχηθώ -έστω και καθυστερημένα κατά μία ολόκληρη εβδομάδα- για την δική σου μοναδική ημέρα εορτασμού από εκείνο το ξεχωριστό πρώτο σου φύλλο το μακρινό 1998. Στις 17 Σεπτεμβρίου λοιπόν συμπλήρωσες 21 χρόνια κυκλοφορίας και δεν έχω παρά να ευχηθώ ολόψυχα να τα εκατοστήσεις. Να συνεχίσεις να σχολιάζεις και να καυτηριάζεις από καθαρά πολιτική σκοπιά κι ανεπηρέαστα τα τεκταινόμενα, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σ’ επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής μέσω των τοπικών εκπροσώπων στο Κοινοβούλιο κι όχι μόνο.

Η αυτοπροβολή δημοσίων προσώπων μέσω των social media έχει φτάσει στο σημείο της υπερβολής, στα όρια της αυταρέσκειας και της ρεκλάμας. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές διαφημίζουν το πώς περνούν στις διακοπές τους ή σε κάποια βραδινή έξοδο, με οικογενειακά πρόσωπα και φίλους, θαρρείς πως τους ψηφοφόρους τούς απασχολεί ο τρόπος που κυλά η κοσμική ζωή τους.

Απεναντίας, η υπερβολική έκθεση προσωπικών στιγμών των ίδιων στην δημοσιότητα, περισσότερο αρνητικά κρίνεται από τους περισσότερους παρά με θετικό πρόσημο. Υπενθυμίζοντας, πως οι νεότερες γενιές έχουν αποβάλει το σύνδρομο της «Τατιάνας» και της «Κατίνας» και ποσώς τους ενδιαφέρουν τα gossip news και οι αυτοπροβολές που προκαλούν περιττές κι ανούσιες συζητήσεις, έννοιες εφαπτόμενες μ’ αυτές του κουτσομπολιού.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να μάθουν να κάνουν ορθότερη χρήση των social media, τόσο οι ίδιοι, όσο κι οι εκάστοτε διαχειριστές τους. Πρέπει κάποιος ειδικός σε επικοινωνιακά θέματα να τους εξηγήσει, πως όσο περισσότερο εκτίθενται στην δημοσιότητα οι κοσμικές τους εμφανίσεις, τόσο μεγαλύτερη φθορά θα έχουν στο τέλος της θητείας τους. Μ’ αντίθετα αποτελέσματα από τα δικά τους προσδοκώμενα στις επερχόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές. Καθώς επίσης, να τους εξηγήσουν πως με τέτοιου είδους αναρτήσεις δεν γίνονται περισσότερο κοινωνικοί, αλλ’ ούτε αποκτούν ένα πιο προσιτό προφίλ με τους ψηφοφόρους.

Κι αν οι περισσότεροι εκ των νεοεκλεγμένων, σε δημοτικό, περιφερειακό και βουλευτικό επίπεδο βρίσκονται στον δικό τους «μήνα του μέλιτος» και τοποθετούν τους εαυτούς τους στο συννεφάκι της ευτυχίας και αυτοϊκανοποίησης, τότε πρέπει να καταλάβουν πως πρέπει να ξεκινήσουν βραχυπρόθεσμα την διαδικασία της ομαλής προσγείωσης παρά να τύχουν σε μακροχρόνια κι ανώμαλη προσεδάφιση.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο της υπερβολικής αυτοπροβολής, συναντάται φυσικά και σε πρόσωπα τοπικού ενδιαφέροντος, εδώ στην Καστοριά. Προκαλώντας μάλιστα αρνητικά σχόλια και κριτικές σε μέχρι πρότινος ψηφοφόρους τους. Ειδικά σε όσους μπορούν ακόμη και εξακολουθούν να είναι σκεπτόμενοι. Κι αν αυτό συναντάται ακόμα και σε βουλευτικό επίπεδο, τότε θα πρέπει άμεσα να διορθωθεί από τους υπεύθυνους διαχειριστές ή από τους ίδιους, σε περίπτωση που έχουν άπλετο ελεύθερο χρόνο να σπαταλούν για την άσκοπη αυτοπροβολή τους στα κοινωνικά δίκτυα.

Οι ψηφοφόροι τους, σίγουρα ενδιαφέρονται περισσότερο για την προβολή του κοινοβουλευτικού τους έργου παρά των κοσμικών τους συναναστροφών κι ανέμελων προσωπικών τους στιγμών. Δίνοντας με τον συγκεκριμένο τρόπο, το έρεισμα στην κοινωνία την για εποικοδομητική συζήτηση και κριτική. Έτσι, γίνεται περισσότερο ξεκάθαρο πως από τους ίδιους τους πολιτικούς εκπροσώπους εξαρτώνται τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων τους. Εκτός κι αν επιθυμούν ψηφοφόρους «Τατιάνες» και «Κατίνες».

Εντύπωση προκαλεί μάλιστα, πως οι ίδιοι έκαναν ορθότερη χρήση των κοινωνικών δικτύων όσο βρίσκονταν στον μακρύ δρόμο της κοινοβουλευτικής τους επιστροφής, μη αποφεύγοντας και τότε στιγμές υπερβολικής κι άσκοπης αυτοπροβολής και φωτογράφισης. Σίγουρα όχι με τον ανάλογο αντίκτυπο, που προκαλεί η βουλευτική θέση. Ελπίζοντας σε άμεση κι αποτελεσματική αλλαγή της χρήσης των social media.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με πολλά εκλεγμένα πρόσωπα που λαμβάνουν μέρος στην νέα διοίκηση του δήμου στην Καστοριά. Από την αντίθετη σκοπιά. Κάνουν ακριβώς το αντίστροφο. Δεν προβάλουν σχεδόν καθόλου την κοσμική τους ζωή και τις κοινωνικές τους συναναστροφές, αλλά επιλέγουν να φωτογραφηθούν ως άλλοι «εικονοκρατούντες» όντας επισκέπτες στου μητροπολίτη Καστοριάς.

Αναπόφευκτα αγαπητή ΟΔΟΣ, η σκέψη του καθενός πήγε στην αναπάντεχη -απίθανη σίγουρα- δήλωση του δημάρχου κ. Κορεντσίδη πως θα «συνεργαστεί χέρι-χέρι με τον μητροπολίτη σ’ όλους τους τομείς» (!) καθώς και πως «με τις ευλογίες του και την βοήθεια του θα βρουν και θα δώσουν λύσεις στα ζητούμενα του τόπου» (!).

Αρχικά πρέπει να σου εξομολογηθώ αγαπητή ΟΔΟΣ, πως την συγκεκριμένη δήλωση την πέρασα για προϊόν τρολαρίσματος. Δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ, πως ο νέο-ορκιζόμενος δήμαρχος Καστοριάς θα προέβαινε στην συγκεκριμένη δήλωση. Ακολουθώντας την λανθασμένη κίνηση του να επισκεφτεί τους αντιπροσώπους της Δικαιοσύνης στο τοπικό δικαστικό μέγαρο και μια σειρά εθιμοτυπικών ενεργειών που δεν έχουν αντίκρισμα.

Με λίγα λόγια, αναρωτιέμαι εάν το εκλογικό σώμα της Καστοριάς, ψήφισε τον κ. Κορεντσίδη για να δημαρχεύσει σε συνεργασία με τον μητροπολίτη. Με την θρησκευτική του ευχολογία θα λυθούν τα προβλήματα που έχουν φέρει την Καστοριά σ’ αυτήν την τραγική κατάσταση; Ο ίδιος ο μητροπολίτης ποια γνώμη έχει; Συμφωνεί;

Αγαπητή ΟΔΟΣ, αν η απάντηση είναι καταφατική στα παραπάνω ερωτήματα, τότε γιατί ο ίδιος μητροπολίτης επί σειρά ετών δεν φρόντισε με τις ευλογίες, την συνεργασία του και την βοήθειά του να μην φτάσει η Καστοριά σε αυτό το τραγικό σημείο;

Κι αν ο κ. Κορεντσίδης είχε πριν την εκλογή του τέτοιες θρησκευτικές βλέψεις συνεργασίας και αλληλεπίδρασης, δεν θα έπρεπε να το είχε δηλώσει προ πολλού και προεκλογικά στους πολίτες; Κι αν ναι, γιατί δεν το έκανε; Τι τον απέτρεψε; Δεν είχε καλές σχέσεις με τους προκατόχους του; Πολλά τα ερωτήματα από τις έως τώρα επισκέψεις και δηλώσεις του νέου δημάρχου, προτού καλά-καλά συμπληρωθεί ένας μήνας από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου δημοτικού συμβουλίου έχοντας προκύψει σοβαρά ερωτήματα και η ανάγκη υποχρέωσης γι’ ανάλογες δοθείσες διευκρινίσεις. Για να μην αιωρούνται στην ατμόσφαιρα ψίθυροι από «Τατιάνες» και «Κατίνες».



Κλείνοντας αγαπητή ΟΔΟΣ, δεν θα μπορούσε να λείψει από την συγκεκριμένη στήλη, η αναφορά στο «βαλκανικό» φεστιβάλ που θα λάβει μέρος στο ιστορικό κέντρο της Καστοριάς. Και μάλιστα «αναβαθμισμένο». Αφού το κάνουν διήμερο. Κι αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μη αναστρέψιμο «πολιτιστικό προϊόν» της περασμένης περιφερειακής αρχής, αναμένω από την νεοεκλεγείσα την άμεση κατάργηση του καθώς όλα αυτά τα χρόνια επιχειρείται ταύτισή του -έστω και μουσικά- με το καστοριανό καρναβάλι και την αστική του μουσική παράδοση.




Γιατί αν ο σκοπός που πραγματοποιείται ένα τέτοιο φεστιβάλ, έχει ήδη αμφισβητηθεί απ’ εσένα και τους αναγνώστες σου αγαπητή ΟΔΟΣ, οι πλέον δύσπιστοι (;) θα πρέπει να εξετάσουν περισσότερο προσεκτικά ακόμα και το logo της εν λόγω «διοργάνωσης». Και θα παρατηρήσουν πως η μία γραφή στο λογοπαίγνιο του σήματος, αποδίδεται στα «μακεδονικά». Ή «παριζιάνικα». Διαλέγεις και παίρνεις.

Ιωάννης Σκόρδας


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Σεπτεμβρίου 2019, αρ. φύλλου 1002


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος28/12/19

    Ο δήμαρχος Ναυπακτίας από το 2014 δεν λαμβάνει τον μισθό που δικαιούται περίπου 45000 Ευρώ τον χρόνο,αλλά τα χρήματα τα συγκεντρώνει και αγόρασε οικόπεδο για την ανέγερση του 3ου δημοτικού σχολείου.
    Πώς είπατε; Δήμος Καστοριάς;
    Ναι αμέ,καλά και σε χαιρετάω..

    Έρρωσθε οι μή φαγάνες

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ