8.11.20

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ




Σειρά πήραν η αντιδημαρχία Καθαριότητας και Καθημερινότητας σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Πρασίνου & Πολιτικής Προστασίας (!) που με το δικό τους "πετσόκομα" στο φυσικό περιβάλλον, έδωσαν το σύνθημα για επιστροφή σε γκρίζες εποχές. Αντί να φυτεύουν, κόβουν. Όλ’ αυτά βέβαια, λαμβάνουν χώρα εν μέσω επιδημικής κρίσης.


Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Το μπαράζ κοψίματος δέντρων από την είσοδο της πόλης (πρώην στρατόπεδο Μηχανικού) ως και την διαδρομή του γύρου της λίμνης και γενικότερα στο παραλιακό τμήμα της Καστοριάς, που από την άλλη πλευρά επεκτείνεται και στην οδό Ορεστείων που άρχισε πριν μερικές ημέρες και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πού θα σταματήσει, ήρθε να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το στραβό κλίμα. Με την προχειρότητα και τον αυταρχισμό των εμπλεκόμενων και υπεύθυνων αντιδημαρχιών. Η επέμβαση στην φύση, πόσο μάλλον η καταστροφή και υποβάθμισή της, είναι κατά τα πάντα, μια αυταρχική διαδικασία.

Έτσι, μετά την αντιδημαρχία Πολιτισμού με το ηθικά έκθετο και έτσι κατά την άποψή μου αυθαίρετο «πετσόκομα» που επέβαλε πριν από μήνες στο κοινό της Καστοριάς με την διακοπή της αναμετάδοσης της Όπερας από την ΜΕΤ της Νέας Υόρκης που αποτελεί και τον παγκόσμιο πυρήνα του πολιτισμού, σειρά πήραν η αντιδημαρχία Καθαριότητας και Καθημερινότητας σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Πρασίνου & Πολιτικής Προστασίας (!) που με το δικό τους «πετσόκομα» στο φυσικό περιβάλλον, έδωσαν το σύνθημα για επιστροφή σε γκρίζες εποχές. Αντί να φυτεύουν, κόβουν.

Και σ’ όλο αυτό προστίθεται τόνος δραματικός και οπισθοδρομικός —σχεδόν Μεσαιωνικός— όταν συνειδητοποιεί κανείς πως η περιοχή που υπέστη την μεγαλύτερη φυσική υποβάθμιση είναι μέρος της προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura 2000. Που σε άλλες χώρες, στην περίπτωση που γινόταν οποιαδήποτε αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος της υπό προστασίας περιοχής, θα είχε παρέμβει η εισαγγελική αρχή κι όχι μόνο. Ενδεχομένως να ακολουθούσαν και οι ανάλογες νομικές επιπτώσεις όλων των εμπλεκόμενων προσώπων.

Αλλά στην «αρχόντισσα» Καστοριά του 2020, έως την ώρα αυτή όχι μόνο δεν έγινε κάτι τέτοιο, αλλά απλά ξημέρωσε άλλη μια μέρα, σαν όλες τις άλλες. Χωρίς να κουνιέται φύλλο. Άλλωστε δεν μπορεί να ξεχαστεί ότι εθιμοτυπικά, ο Δήμος Καστοριάς ήλθε πολύ κοντά από την αρχή κιόλας, με τους θεσμικούς και υπηρεσιακούς θεματοφύλακες. Πώς τώρα στ’ αλήθεια να παρέμβουν αυτεπάγγελτα όλοι όσοι είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν.

Κι αυτό δεν αποτελεί το μοναδικό κάκιστο παράδειγμα συμπεριφοράς των αιρετών προς την προστατευόμενη παράκτια ζώνη. Κατά καιρούς κι από προηγούμενες δημοτικές αρχές παρακάμφθηκαν/αμελήθηκαν οι νόμοι και οι κανόνες του κράτους για μια δήθεν «τουριστική ανάπτυξη», με δημιουργία καφέ μπαρ εντός της ζώνης Natura 2000 αλλά και με ταυτόχρονη περιβαλλοντολογική αλλοίωση της περιοχής.

Ακόμη χειρότερο παράδειγμα αποτελούν παλιότερες δημοτικές αποφάσεις με ισχύ ενός ή δύο 24ωρων, με τις οποίες αποχαρακτήριζαν με «μαγικό» τρόπο ένα τμήμα της προστατευόμενης περιοχής, έτσι ώστε να λάβουν άδεια ανοικοδόμησης και μετά την επαναχαρακτήριζαν «προστατευόμενη»! Λειτουργώντας αυτοβούλως, μονομερώς και ενεργώντας κατά το δοκούν, προς «όφελος» ορισμένων φίλων βουλευτών, δανειοπλούσιων γουναράδων και ιδιοκτητών τοπικών ιστοσελίδων.

Φυσικά όλ’ αυτά δεν φαντάζομαι να έγιναν «από την καλή τους την καρδιά», χωρίς κάποιου είδους συναλλαγή. Αλλά το καλύτερο θα ήταν, ειδικά αν ζούσαμε κάπου αλλού αυτό να αποτελούσε αφορμή για κάποιου είδους εισαγγελική έρευνα, για να ξεκαθαρίσει οριστικά το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σαφώς, όλες αυτές οι παράνομες υλοτομήσεις εντός της προστατευόμενης ζώνης, αποσιωπήθηκαν για ακόμη μια φορά από τα περισσότερα τοπικά ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων κυρίως των τοπικών «ενημερωτικών» ιστοσελίδων. Μάλιστα, ακριβώς αντίθετα, πολλές εκ των τελευταίων που είναι επιστρατευμένες στην προεδρική φρουρά, επιχείρησαν να πείσουν την κοινή γνώμη για την «αλλαγή στο προφίλ της γυρολιμνιάς» (άκου εκεί γυρολιμνιά!), προβάλλοντας την παράνομη υλοτόμηση ως «παρεμβάσεις καλλωπισμού και καθαρισμού στον χώρο γύρω από τη λίμνη» αγνοώντας ( ; ) πως διαφημίζουν την περιβαλλοντολογική αυθαιρεσία και την καταστροφή.

Οι εργασίες που πρέπει να τελούνται στις συγκεκριμένες προστατευόμενες ζώνες, θα πρέπει να ελέγχονται απ’ το αρμόδιο επιστημονικό προσωπικό και να πραγματοποιούνται κάτω από ενδεδειγμένες προδιαγραφές. Κι όχι από «χασάπηδες» της φύσης και του ευρύτερου περιβάλλοντος, επειδή ένα οποιοδήποτε δέντρο δεν του άρεσε να το κόβει για να το κάνει καύσιμη ύλη προς προσωπική ή όχι χρήση. Και κατάχρηση.

Αγαπητή ΟΔΟΣ, αν αποδειχθεί πως όλα αυτά τα τραγικά γίνονται με υπογραφές αιρετών και κατ’ εκτέλεση δημοτικών αποφάσεων, καταλαβαίνεις το μέγεθος της οπισθοδρόμησης και του παραδείγματος. Αν οι πολίτες βλέπουν αιρετούς να «αποψιλώνουν» περιοχές —και μάλιστα προστατευόμενες— φαντάσου τι παράδειγμα δίνουν στους πολίτες που υπηρετούν. Που δεν θέλω να φανταστώ καθόλου, τι μπορεί να συμβαίνει στα περίχωρα της πόλης και σε χωριά που δίπλα τους έχουν δάση. «Butchers» εν δράσει κι όποιο δέντρο πάρει το αλυσοπρίονο.

Όλα αυτά βέβαια, λαμβάνουν χώρα εν μέσω επιδημικής κρίσης. Η οποία ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία. Φυσικά, απ’ όλο αυτό δεν θα μπορούσε να μην προσβληθούν και έλληνες πολίτες. Οι οποίοι για κακή τους τύχη, επισκέφθηκαν μεν τους Άγιους Τόπους δεν επέστρεψαν υγιείς δε. Βλέπεις αγαπητή ΟΔΟΣ, μπροστά στην πραγματικότητα εξάπλωσης της ίωσης, δεν στάθηκε εμπόδιο ούτε το δόγμα της Ορθοδοξίας, ούτε το Καθολικό, ούτε στον Ινδουισμό και γενικώς καμία θρησκεία. Γιατί καμία θρησκεία δεν μπορεί να προστατέψει από την πραγματικότητα και να την αλλάξει.

Γι’ αυτό το καλύτερο που έχει να κάνει ο κόσμος είναι να ακούει αποκλειστικά την επιστημονική κοινότητα κι όχι «επιστημονικές» απόψεις που συζητιούνται σε καφενεία, κομμωτήρια, ταξί αλλά και σε θρησκευτικούς χώρους. Καθώς κανένας αγιασμός, καμία προπόλη που ανέφερε ο κ. Κραουνάκης, κανένα «Βυζαντινόν» που διαφήμιζε ο αρχηγός και βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κ. Βελόπουλος και φυσικά ούτε η θεία κοινωνία μπορεί να προστατεύσει απ’ την μετάδοση του συγκεκριμένου θανατηφόρου ιού.

Από την στιγμή που η παγκόσμια ιατρική κοινότητα έχει αποφανθεί πως η μετάδοση του κορωνοϊού Covid-19 έχει πολύ συγκεκριμένους τρόπους, τότε δεν χωρά οποιαδήποτε θρησκευτική προκατάληψη ή καφενειακή αμφισβήτηση. Όταν για παράδειγμα, οι επιστήμονες αναφέρουν πως βασική μέθοδος της μετάδοσης του ιού είναι τα σταγονίδια, τότε αυτόματα πρέπει να διακοπεί η όποια κοινή χρήση οποιουδήποτε σκεύους και μη. Όπως ακριβώς ισχύει και για το κοχλιάριο (κουταλάκι) ή λαβίδα που χρησιμοποιείται υποχρεωτικά κατά την τέλεση της θείας κοινωνίας.

Έτσι και για καθαρά λόγους επιβίωσης και προστασίας των πιστών, θα πρέπει να γίνεται χρήση λαβίδων μιας χρήσης. Και να αφήσουν στην άκρη όποιες θρησκευτικές και λογικές ακροβασίες που διατυπώνουν οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας, αλλά δυστυχώς και βουλευτές, ωθώντας άθελά τους, την υγεία των πιστών σε δύσκολα μονοπάτια για την επιβίωσή τους.

Κι όλα αυτά συζητούνται, καθώς οι περισσότεροι εκ των παρευρισκόμενων στις εκκλησίες, είναι άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών, αλλά και ταυτόχρονα των περισσότερο ευάλωτων ομάδων. Εκτός, κι αν έχουν τάσεις βίαιης αποσυμφόρησης.

Και που στην συγκεκριμένη περίπτωση, το κεντρικό κράτος με εφαρμογή σωστών και λογικών πολιτικών θα πρέπει να προστατέψει τους πολίτες του. Ακόμα κι αν χρειαστεί να λάβει σκληρά μέτρα, όπως αυτό της απαγόρευσης της μαζικής συνάθροισης σε κλειστούς κι όχι μόνο χώρους.

Ιωάννης Σκόρδας


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Μαρτίου 2020, αρ. φύλλου 1025.


3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος8/11/20

    Και οι πολιτικοί στην Τεχεράνη, παρόμοια συμπεριφέρονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος9/11/20

    Πόσο μπροστά στις προβλέψεις σας είσαστε κ. Σκόρδα; Όπως εσείς, η Οδός κι ορισμένοι από εμάς, ότι δηλαδή ενός κακού μύρια έπονται. Οι υπόλοιποι πριν από την κοίμηση, ή τον καθημερινό ύπνο του δικαίου, αναρωτιούνται απλώς, ή προσεύχονται. Στην Καστοριά όλα αυτά και όχι στην . Στην Καστοριά όλα αυτά, σε μια πόλη απόλυτα δημοκρατική με πασιφανέστατα "έγκυρη" ενημέρωση των πολιτών από τις τύπου Β. Κορέας, λειτουργούσες ιστοσελίδες, πέριξ της αυλής του σκαπέρδειου χαλιφάτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος9/11/20

    Ωχ,ωχ,καλομελέτα κι ο σύντροφος Κιμ έρχεται....

    Σαρκοβόρος Σκώληξ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ