4.11.20

Το Σκάκι



Ο χρόνος δεν είναι πια ουδέτερος

Ένας Βραζιλιάνος πεθαίνει κάθε λεπτό εξαιτίας του κορωνοϊού. Τα χρονόμετρα επισημαίνουν τώρα ασθένεια ή πολιτικό κίνημα. Ο χρόνος έπαψε να είναι ουδέτερος, ως και τα λεπτά παίρνουν θέση. Ένα συντηρητικό λεπτό, ένα φιλελεύθερο λεπτό, δύο ριζοσπαστικά λεπτά. Οκτώ λεπτά και σαράντα έξη δευτερόλεπτα στο γόνατο, χέρια στις τσέπες και βλέμμα αλλοπαρμένο. 
Γκονσάλο Ταμάρες, "Το ημερολόγιο της πανούκλας".

■ Πολλά δημοσιογραφικά έντυπα και όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες γράφουν για τους φόβους της δημοκρατκής Αμερικής εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Φόβοι που αφορούν στη νομιμότητα των εκλογικών διαδικασιών και πως το «καθεστώς» Τραμπ θα επιχειρήσει να «πειράξει» θεσμούς και διαδικασίες για να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Είναι διάχυτη μία μεγάλη ανησυχία» τη φράση αυτή γράφει στο άρθρο της στην εφημερίδα New Yorker η αρθρογράφος της Sue Halpern, αποσπάσματα:

[...] Έχουμε ξεπεράσει το κατώφλι όπου πρέπει να σκεφτούμε το αδιανόητο: τι θα συμβεί αν ανατραπεί η εκλογή του Νοεμβρίου. Τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, παρακολουθούμε τη διοίκηση του Τραμπ μαζί με τους συνεργούς τους στο Κογκρέσο και στη δικαιοσύνη να αγνοούν ή να αποδεκατίζουν τους δημοκρατικούς κανόνες. Από τις 20 Ιανουαρίου 2017 έχουμε δει αυτό το σενάριο να παίζει με ποικίλες μεθόδους – η μουσουλμανική απαγόρευση, τα παιδιά σε κλουβιά, η δαιμονοποίηση του τύπου ως “fake news” (ψεύτικες ειδήσεις), για να αναφέρουμε μόνο μερικά. 

Και αν ανεχόμαστε κάθε παράφορη παραβίαση των δημοκρατικών αρχών, κουνώντας συλλογικά το κεφάλι, ήταν επειδή πιστεύαμε ότι μετά από 4 χρόνια βαναυσότητας και κλεπτοκρατίας ο αμερικανικός λαός θα έσπευδε στις κάλπες για να διώξει τον Τραμπ και τους συνεργούς του από την διακυβέρνηση της χώρας. Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι ή όσοι ήταν βέβαιοι ότι η καμπάνια του Τραμπ θα έκανε τα πάντα για να κλέψει τις εκλογές, έμοιαζε να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αν πάνε να ψηφίσουν αρκετοί άνθρωποι καμμία μέθοδος χειραγώγησης και παραπλάνησης του εκλογικού σώματος δεν θα ήταν αρκετή.

Τί συμβαίνει και είναι τόσοι οι δημοσιογράφοι και οι αναλυτές που γράφουν τέτοια κείμενα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την έκβαση των εκλογών του Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες; Πού βρίσκεται το δημοκρατικό έλλειμμα που τους κάνει να ανησυχούν;

Το φάσμα της βίας στους δρόμους τρομοκρατεί τους περισσότερους Αμερικανούς και φαίνεται να διεγείρει τον αυτοαποκαλούμενο «Πρόεδρο του νόμου και της τάξης» και σίγουρα λειτουργεί ως κάλυψη για ακόμα μεγαλύτερη παρακολούθηση και ανελέητη πάταξη της διαμαρτυρίας.

Όπως στις εκλογές του 2016 όταν ισχυρό τμήμα της καμπάνιας του Τραμπ ήταν αφοσιωμένο στο να κρατήσει όσο πιο πολύ κόσμο γινόταν, ειδικά τους μαύρους και τους νέους, μακρυά από τις κάλπες, είναι προφανές ότι ο Τραμπ και οι σύμμαχοι του γνωρίζουν ότι η καλύτερη τους ευκαιρία είναι ο δραματικός περιορισμός της προσέλευσης των εκλογέων. 

Παρόμοιες απόπειρες κλμακώνονται τώρα, εν μέσω μάλιστα μιας πανδημίας, και ενώ συγχρόνως η ρεμπουπλικανική εθνική επιτροπή, ακολουθώντας το υπόδειγμα του Προέδρου, εργάζεται πυρετωδώς για να περιορίσει όσο γίνεται την ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου, πεπεισμένη ότι αυτά τα ψηφοδέλτια θα προέρχονται από τους «λάθος ανθρώπους».
 
Στο μεταξύ ο κόσμος βγήκε στο δρόμο δίνοντας στην κυβέρνηση την ευκαιρία να κινητοποιήσει μονάδες του στρατού με σκοπό την αστυνόμευση των πολιτών. Ενώ παράλληλα κάποιες τοπικές κυβερνήσεις παρατάσσουν στις διαδηλώσεις πλήρως στρατιωτικοποιημένες δυνάμεις της αστυνομίας που ελάχιστο σεβασμό δείχνουν στα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών που διαδηλώνουν ειρηνικά. 

Σε μία ηχογραφημένη συνομιλία που διέρρευσε τον Απρίλιο ακούγονται στελέχη του ρεμπουπλικανικού κόμματος να καταστρώνουν ένα πλάνο ανάθεσης της τάξης σε απόστρατους του πολεμικού ναυτικού δηλαδή της επιτήρησης των εκλογικών τμημάτων από τη στιγμή μάλιστα που απαγορεύτηκε η χρησιμοποίηση του στρατού και της αστυνομίας στην επίβλεψη της εκλογικής διαδικασίας κάτι που καταργήθηκε το 2018.

Θα ήθελα να πιστέψω ότι αν είμαστε τυχεροί θα ταχυδρομήσουμε την ψήφο μας ή θα πάμε στις κάλπες και οι εκλογές θα είναι ελεύθερες και δίκαιες. Ειλικρινά όμως δεν πιστεύω ότι η τύχη θα παίξει κάποιο ρόλο σε αυτό. 

■ Δεν είναι το πρώτο και ούτε θα είναι το τελευταίο άρθρο από ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες και καταγράφουν δημοσιογραφικά την αλήθεια για την ανησυχία τους για το πως θα κυλήσει η διαδικασία αλλά και ο χρόνος ως την εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου [...] 

Καληνύχτα Αμερική
Δεν μπορώ να αναπνεύσω

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 11 Ιουνίου 2020, αρ. φύλλου 1034.
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ