5.1.21

Λόγος & Αντίλογος


Ο δήμαρχος με τους συνεργάτες του


Ο αποκλεισμός της εφημερίδας ΟΔΟΣ, μας παραπέμπει στο βράδυ της 10ης Μαΐου 1933 στην πλατεία του Βερολίνου


ΕΠΙ Π"ΟΔΟΣ"

Ο αποκλεισμός, το κόψιμο, η αναστολή, ενός έντυπου μέσου ενημέρωσης από την Δημοτική Αρχή και ειδικότερα της τοπικής εφημερίδας ΟΔΟΣ, από την συνδρομή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καστοριάς, σταθερά έξω από το στοιχείο της πρώτης απρόσμενης έκπληξης, μας παραπέμπει στο βράδυ της 10ης Μαΐου 1933 στην πλατεία του Βερολίνου.

Συνειρμικά τουλάχιστον, στην ανάκληση της ιστορικής μνήμης, όταν οι ναζί έκαψαν όσα βιβλία “απαγορευμένων” συγγραφέων είχαν κριθεί από το υπουργείο προπαγάνδας ως επικίνδυνα και ως εκ τούτου εχθρικά προς την ιδεολογία της παραφροσύνης. 

Χωρίς μάλιστα την παραμικρή αντίδραση από την πνευματική και ακαδημαϊκή εκπροσώπηση της χώρας, αλλά με την συμμετοχή και την ενθάρρυνση της.

Η επιλογή αυτή της Δημοτικής Αρχής Κορεντσίδη, γίνεται από μόνη της πράξη αυτοκαταστροφική και καταστροφική, επικίνδυνα “φασιστική”, αναντίστοιχη με την αυτονόητη δημοκρατική λειτουργία του Δήμου και της προσταγής για επίλυση των πολλών ανεπίλυτων προβλημάτων.

Στο φύλλο της εφημερίδας στις 15-10-2020 είχα προβεί σε μια εκτενή αναφορά-απαρίθμηση των αξιολογότερων κατά την κρίση μου προτεραιοτήτων.

Η “ΟΔΟΣ” εξάλλου μέσα από μια σταθερή αντικειμενική και ανυστερόβουλη προσέγγιση και κριτική, έχει καταξιωθεί ως η εφημερίδα της ανοιχτής δημοκρατικής και ελεύθερης έκφρασης.

Η απόφαση αυτή η οποία δεν ξέρω αν είναι απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, δεν είναι απλά μια αντιδημοκρατική, προκλητική και ντροπιαστική για την πόλη και τον Δήμο, είναι και βαθύτατα επικίνδυνη. 

Όχι κατ’ ανάγκη επειδή στην αρχειοθήκη της Βιβλιοθήκης θα πρέπει να υπάρχει όλος ο τοπικός τύπος, αλλά επειδή αναδεικνύει την πιό αντιδραστική “φασίζουσα” Δημοτική νοοτροπία.

Και σ’ αυτήν ακριβώς την επιχειρούμενη ακραία έλλειψη δημοκρατκής αγωγής και στοιχειώδους παιδείας, έχουμε όλοι τις ευθύνες μας, μα ταυτόχρονα και την ηθική και πολιτική υποχρέωση της αντίδρασης.

Συλλογικά μέσα από Επιμελητήρια, Επιστημονικούς συλλόγους, πολιτιστικά σωματεία και κάθε άλλη οργάνωση. Αλλά πρωτίστως από τους ίδιους τους Δημοτικούς Συμβούλους.


* * *

Μπέμπελπλατς: Η πλατεία αυτή αποτελεί το χώρο όπου το 1933 έλαβε χώρα η πυρπόληση 20.000 περίπου βιβλίων από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό του Τρίτου Ράιχ με την αιτιολογία ότι το περιεχόμενό τους προωθούσε αντεθνικές ιδέες. 

Η ανάμνηση του «auto da fe» παραμένει σήμερα ζωντανή στην πλατεία χάρις σε ένα μνημείο (1997) που σχεδίασε ο ισραηλινός καλλιτέχνης Μίχα Ούλμαν. 

Πρόκειται για μια γυάλινη πλάκα στο πλακόστρωτο, κάτω από το τζάμι της οποίας διακρίνονται σειρές από άδεια κατάλευκα ράφια βιβλιοθήκης από τσιμέντο, τα οποία θεωρητικά έχουν χωρητικότητα αρκετή για 20.000 βιβλία. 

Τα άδεια ράφια, τα οποία διακρίνονται μόνο υπό γωνία, συμβολίζουν ακριβώς το βουβό κενό που άφησε πίσω της η πυρπόληση των βιβλίων. Αφήνουν να εννοηθεί πως τα βιβλία που κάηκαν είναι αναντικατάστατα, ωστόσο το κενό μπορεί να γεμίσει σιγά-σιγά με νέα. 

Αν κοιτάξει κανείς το μνημείο ακριβώς από πάνω, δεν βλέπει παρά τη δική του αντανάκλαση, προκειμένου να έρχεται συμβολικά αντιμέτωπος με την προσωπική του ευθύνη. 

Λίγα μέτρα πιο δίπλα, σε μια αναμνηστική πλάκα έχει χαραχτεί ένα αλλόκοτα προφητικό απόσπασμα από το θεατρικό έργο "Άλμανσορ" (1820-21) του γερμανού ποιητή εβραϊκής καταγωγής Χάινριχ Χάινε: 

«Das war ein Vorspiel nur, dort wo man Bücher verbrennt, verbrennt man am Ende auch Menschen». «Αυτό δεν ήταν παρά ένα προοίμιο, εκεί όπου καίνε βιβλία, στο τέλος θα κάψουν επίσης και ανθρώπους».


* * *


Γιατί ο Δήμος και η Δημοτική Βιβλιοθήκη ανήκουν στους Δημότες και δεν είναι φέουδο ή το κονάκι του κάθε προσωρινού ένοικου.

Γιατί σε προδήλως αντιδημοκρατικές έως και παράνομες πράξεις, η αποσιώπηση και ο εφησυχασμός, σίγουρα και θα θεωρηθούν ως συγκατάβαση σ’ αυτή τη σκοτεινή βαρβαρότητα.

Έτσι αξιοποιώντας την δική μας αδιαφορία, περιζωσμένη από κοινωνικά, οικογενειακά και προσωπικά προβλήματα, μικροί και ανίκανοι σατραπίσκοι κάθε είδους και μορφής εξουσίας, θα βρίσκουν την ευκαιρία, για την καταπάτηση των πιο στοιχειωδών δημοκρατικών μας δικαιωμάτων.

Οφείλουμε όλοι μας, έχουμε χρέος την αδιαφορία και την παθητικότητά μας, να την μετατρέψουμε σε μια αδήριτη ανάγκη για μετατροπή και επαναφορά των αυτονόητων, που προσδιορίζουν την έννοια της ανθρώπινης ελεύθερης υπόστασής μας.

Επί Π"ΟΔΟΣ", γιατί αυτό που σήμερα αφορά την εφημερίδα, δυστυχώς αύριο θα εισβάλλει με άδηλο τρόπο στην αρχή, φανερό αργότερα και στην καθημερινότητά μας, πατώντας πάνω στην μαλθακότητα και νωθρότητα μιας συλλογικής απαξίωσης.

Αλλά τότε ίσως να είναι αργά! 

Νίκος Αθ. Καραμανίδης
nikolkaramanidis@gmail.com




Σχετικά:


9 σχόλια:

  1. Ανώνυμος5/1/21

    Στην πιο light, ελληναράδικη εκδοχή του, αυτό λέγεται στρουθοκαμηλισμός. Αντί να λάβουμε υπ'όψιν την εποικοδομητική κριτική, την αγνοούμε σαν να μην υπάρχει, και όταν μπορούμε, τη φιμώνουμε κιόλας. Ενώ η πόλη σας σιγά-σιγά βουλιάζει στην ίδια της τη λίμνη, οι διαχειριστές δημόσιου χρήματος κρύβουν τα προβλήματα όπως-όπως κάτω από το χαλί, και παίζουν θέατρο σκιών, ανταγωνιζόμενοι στη φωτογένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγνή Κουνουκτσή [fb]5/1/21

    Δεν θυμάμαι καμία Δημοτική Αρχή να έχει αποκλείσει τοπική εφημερίδα, γιατί απλά -ως οφείλει- την ασκεί κριτική!!! Πράττει δηλαδή το αυτονόητο...
    Όποιος έχει δημόσιο αξίωμα, το οποίο έλαβε με την δική μας ψήφο, οφείλει κάθε λεπτό να αποδεικνύει έμπρακτα την ευθύνη που του σναθέσαμε, και όχι να συμπορεύεται αποκλειστικά με τους κόλακές του και να φιμώνει αυτούς που διαφωνούν με τα πεπραγμένα του.
    Η έννοια της Δημοκρατίας δεν είναι αυτή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος6/1/21

    Τι παιανίζουν; Μήπως παιανίζουν το [....];

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος7/1/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος7/1/21

    Σήμερα 07 Ιανουαρίου και στις 10 και 42 λεπτά προ μεσημβρίας, τηλεφώνησα στην Δημοτική βιβλιοθήκη Καστοριάς και μίλησα με την υπεύθυνη κυρία Νικολάου, ζητώντας να μάθω τον λόγο διακοπής της συνδρομής της Οδού.
    Μου εξήγησε φιλικότατα και ευγενέστατα ότι δεν γνωρίζει επακριβώς τον λόγο μιάς και η ενδεκαμελής επιτροπή του νομικού προσώπου κρατάει επτασφράγιστο μυστικό τον λόγο αλλά έχει να κάνει με διαδικαστικό ζήτημα.
    Επειδή δεν ήθελα από ευγένεια να την φέρω σε ακόμη δυσκολότερη θέση, την ευχαρίστησα για τον χρόνο της και την διάθεσή της να με ακούσει.
    Τα συμπεράσματα στούς αναγνώστες της Οδού......

    Έρρωσθε οι βιβλιοθηκάριοι

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος7/1/21

    Μπορούμε να ξέρουμε τα ονόματά της 11μελους επιτροπής του νομικού προσώπου..;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος7/1/21

    1. Ρήμος Αθανάσιος, Πρόεδρος
    2. Δοκόπουλος Πέτρος
    3. Αλεξανδρίδης Νικόλαος
    4. Φουλιράς Στυλιανός
    5. Μπότσαρης Βασίλειος
    6. Ζησόπουλος Μιχαήλ
    7. Παπαγιάννης Κωνσταντίνος
    8. Αμανατίδου Χριστίνα
    9. Γκαρά Χριστίνα
    10. Μακρή Αθηνά
    11. Μπίμπα Μαριάνθη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος7/1/21

    Τώρα ξέρουμε ποιούς δεν πρέπει να ψηφίσουμε στις επόμενες εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος8/1/21

      Σωστός/ή πλήν όμως πλέον αργά. Η ζημία,συνετελέσθη!!!!

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ