1.2.21

Το Σκάκι




“Εκκλησία - ζοντες στη (ν)τενεκεδούπολη”


■  Εκκλησιαστικό αντί-lockdown έχουν πάθει οι τοπικοί μας άρχοντες και οι σύλλογοι. Επισκέπτονται κάποια χωριά, συνήθως Κυριακή ή σε τοπική γιορτή, οπότε επί τη ευκαιρία ας εκκλησιαστούμε όλοι μαζί. Ας βγάλουμε και καμμιά φωτογραφία, να έχουμε να θυμόμαστε (εμείς οι πολίτες) ότι νοιάζονται για εμάς (απόδειξη οι φωτογραφίες) ότι μας είχαν επισκεφτεί τότε, το ξεχάσαμε; Τήρηση κανόνων προστασίας για τον covid; Τί είναι αυτό; Μηδέν. [σχετικά "εδώ" και "εδώ"]

■  Ο δε μητροπολίτης, «ο πνευματικός μας και ποιμένας μας», όπως αναφέρεται ["εδώ"], δεν έχει ξεχάσει κανένα εκκλησάκι (μεταβυζαντινό-ιστορικό βεβαίως) που δεν έχει λειτουργήσει. Στις 26 Ιουνίου 2020 τελέστηκαν λατρευτικές εκδηλώσεις μετά 23 χρόνια, όπως μας πληροφόρησαν από την Ιερά Μητρόπολη, στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Ντολτσό. 

■  Την προηγούμενη μέρα είχε ανακοινωθεί το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού μετά από 72 μέρες στην Καστοριά, και την ίδια μέρα άλλα τέσσερα κρούσματα. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την πραγματοποίηση της λειτουργίας. 

■  Ενώ εμπόδισε την λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κοζάνη παρακαλώ. Και συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη.

■  Και όπως είδαμε στις φωτογραφίες που εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο, κανένα μέτρο τήρησης των κανόνων προστασίας δεν είχε τηρηθεί, παρότι οι περισσότεροι πιστοί ήταν ηλικιωμένοι. Μηδέν αποστάσεις και μηδέν μάσκες. Κάτι σαν τον μηδέν (0) φορέα που ψάχνουν εδώ στην Καστοριά, αφού δεν μας ήρθε από τα Ιωάννινα (τι κρίμα) το νέο κρούσμα. 

■  Την άλλη μέρα, είχαμε τα «θυρανοίξια στο μεταβυζαντινό Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου» όπως μας πληροφόρησε και πάλι η Μητρόπολη Καστοριάς, και αναμετέδωσαν ανταγωνιζόμενα τα τοπικά blogs. 

■  Σε αυτή τη λειτουργία παρίσταντο και ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ι. Κορεντσίδης και ο βουλευτής κ. Ζ. Τζηκαλάγιας και η κ. Κ. Σπύρου (εννοείται της δημοτικής αντιπολίτευσης), η οποία, όπως διαβάσαμε, με δική της πρωτοβουλία και με προσωπικά της έξοδα ξαναλειτούργησε ο ναός. Ευχήθηκε δε να μπορεί μαζί με τον σύζυγο της να τον διακονούν μέχρι το τέλος της ζωής τους και ότι με αυτό τον τρόπο δείχνουν εμπράκτως ότι νοιάζονται για την ανεκτίμητη πολιτιστική μας κληρονομιά. 

■  Οι πολίτες την τίμησαν με την ψήφο τους για να πράξει άλλα έργα, αλλά μην της χαλάσουμε την κατάνυξη και να της ευχηθούμε με υγεία. Καθώς και εδώ κανένα μέτρο τήρησης των κανόνων προστασίας έναντι της πανδημίας που χτυπάει την Καστοριά. 

■  Τα κρούσματα αυτή την ημέρα έχουν φτάσει τα έντεκα. Καμμία ανησυχία όμως, όλα είναι υπό έλεγχο, μας πληροφόρησε η δημοτική αρχή με την αντιπολίτευση δίπλα της να προσεύχεται. Και εμείς να προσευχόμαστε να μη χειροτερέψει η κατάσταση. 


Λειτουργία στον ναό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Καστοριά το περασμένο Σάββατο 27 Ιουνίου 2020, με τα 11 νέα κρούσματα έως τότε (σήμερα 17).

* * *

■  Έφεραν και μηχάνημα για απολυμάνσεις το οποίο «σκοτώνει τον κορωνοϊό» όπως έγραψαν τα φίλα προσκείμενα μουμουέ. Αν ψεκάζουν για τον ιό ή ψεκάζουν εμάς, θα σας γελάσουμε, δεν το γνωρίζουμε, το σίγουρο είναι ότι, άμα τη αφίξει του, εμφανίστηκαν τα νέα (και πολλά) κρούσματα. Δυστυχώς. 

■  Στις 29/6 όλοι μαζί οι τοπικοί άρχοντες εκκλησιάζονται στον ιερό ναό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Μεσοποταμία. Μην αναρωτηθείτε για μέτρα προστασίας πάλι! Στη Μεσοποταμία; Ναι εκεί! Καμμία ανησυχία. Θα ψέκασαν με το μηχάνημα και τον σκότωσαν, τον ιό. Αμέ! Εκείνη την ημέρα, τα κρούσματα έφθασαν τα 15.  Ναι τα δεκαπέντε!

■  Έχουμε και τους συλλόγους που εκδράμουν στα γύρω χωριά προς τέλεση των «καθιερωμένων» λειτουργιών τους. Ο σύλλογος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Καστοριάς λειτούργησε ένα ξωκλήσι στο Καλοχώρι. Τη συνέχεια στις «καθιερωμένες» λειτουργίες έχει ο σύλλογος Σαμαριναίων Ν. Καστοριάς στις αρχές του Ιουλίου όπως μας πληροφορούν. 

■  Διαβάσαμε ότι ο σύλλογος Απολλωνιαδιτών ακύρωσε τη δική του «καθιερωμένη» λειτουργία λόγω της επανεμφάνισης του κορωνοϊού στην πόλη μας. Να κι ένα σωματείο που επέδειξε σοβαρότητα και υπευθυνότητα στη νέα κατάσταση που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες. Που έμπρακτα ενδιαφέρθηκε για την υγεία των συνανθρώπων μας κι ακύρωσε τη σχετική εκδήλωση εκκλησιασμού. Γιατί, πάνω από όλα, η υγεία των συνανθρώπων μας μετράει και όχι οι φωτογραφήσεις και τα likes. 

■  Εν τω μεταξύ ανακοινώθηκε ότι αναστέλλεται για μία εβδομάδα η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Καστοριάς λόγω θετικού κρούσματος covid-19. 

■  Βεβαίως κι είναι σεβαστό το θρησκευτικό συναίσθημα καθενός, και δεν έχει κανείς αντίρρηση να εκκλησιάζεται ακόμη και με τα φλας των φωτογραφιών και τα likes, αφού η συνείδησή του το επιτρέπει. 

■  Όμως πάνω από όλα, οι φορείς και τα δημόσια πρόσωπα, οφείλουν να προφυλάξουν τους πολίτες / συνανθρώπους μας από τους κινδύνους του συγχρωτισμού, ακόμη και με το μήνυμα που εκπέμπει μία απλή φωτογραφία. Τουλάχιστον οι αιρετοί, οφείλουν να δείξουν ακόμη μεγαλύτερο σεβασμό στη δημόσια υγεία και τους κανόνες που η ίδια η πολιτεία έχει επιβάλλει.

■  Όπως εξ άλλου έχει επιβάλλει και στα μπαρ της Μυκόνου ["εδώ"], παρότι εκεί δε βγάζουν τόσες φωτογραφίες, όπως στις λειτουργίες της αρχόντισσας, που, όπως ειπώθηκε «παρά τα όσα συμβαίνουν δυστυχώς στον τόπο μας, ο Θεός κατοικεί εδώ» [σχετικά στο οπισθόφυλλο 1038 της ΟΔΟΥ της 9-7-2020].

■  Στη Μύκονο, τα νέα Σόδομα και Γόμορα, σύμφωνα με το αφήγημα γνωστών φλογερών ιεροσχολιαστών, όπου δε κατοικεί ο Θεός και προφανώς δεν εκκλησιάζονται όσο εμείς, έχει μόλις δύο κρούσματα, ενώ εδώ στην κατοικία Του, έχουμε 103 κρούσματα που συνεχώς αυξάνονται και πλέον των 13 θανάτων.

■  Περαστικός από την Καστοριά ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ στις 24/6 μας αποκάλυψε ότι έλαβε επιστολή από τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς ο οποίος ανησυχεί για το χρώμα του νομού Καστοριάς στον χάρτη της Ελλάδας που αποτυπώνει τις περιοχές με τα κρούσματα του covid-19 (η Καστοριά απεικονίζεται ως σοβαρά πληγείσα περιοχή με πράσινο σκούρο κυπαρισσί, σα τα κυπαρίσσια του κοιμητηρίου, πιο σκούρο δεν έχει), καθώς δημιουργεί την εντύπωση ενεργών κρουσμάτων στο νομό. Να γίνει αλλαγή χρώματος ένα «τσικ» πιο κάτω (πράσινο φυστικί), έτσι μόνο θα ικανοποιηθούμε φαίνεται. Για γέλια; Για κλάματα; 

■  Ο φορέας μηδέν (0) στην περιοχή μας, δεν έχει βρεθεί ακόμα. Κυκλοφορεί και οπλοφορεί. 

■  Αν και μας έχει «καθησυχάσει» η πρόεδρος τοπικής κοινότητας ["εδώ"], με σχετική ανακοίνωσή της σε αντικατάσταση του κ. Τσιόδρα, ότι δε βρέθηκαν άλλα (άλλα!) θετικά δείγματα στις εξετάσεις για τον κορωνοϊό. Μείναμε στα 17. Εύγε! Και όλοι οι τοπικοί μπλόγκερς, αναμετέδωσαν την επιδημιολογική ανακοίνωση της προέδρου, με την εντύπωση ότι το χωριό είναι πλέον covid-free.

■  Η αρχόντισσα της μακεδονικής γης και του παγκόσμιου τουριστικού προορισμού κατά καιρούς βλέπει πολλούς εθελοντές-πολίτες να νοιάζονται για την ανάδειξη της ομορφιάς της και την ευτυχία των κατοίκων της. Πριν μερικούς μήνες μία τέτοια εθελοντική ομάδα μέσω γνωστού κοινωνικού μέσου δικτύωσης, κάλεσε τους πολίτες της Καστοριάς «στο δρόμο του Άη Βασίλη», από τότε χάθηκε, σαν πυροτέχνημα... λάμψη, επιφωνήματα, σκοτάδι. 

■  Επέστρεψε όμως πριν λίγες μέρες για να μας "πείσει" να κολυμπήσουμε στα πεντακάθαρα, γαλαζοπράσινα νερά της λίμνης, με τα φυτοφάρμακα και τα λύματα της ΔΕΥΑΚ. 

■  Μάθαμε (πάλι μέσω του γνωστού μέσου δικτύωσης), για μία νέα εθελοντική ομάδα πολιτών η οποία «στηρίζει την Καστοριά» για να γίνει η πόλη, κέντρο (παγκόσμιο φυσικά, τι άλλο;) και των τεχνών ["εδώ"]. 

■  Μετά την πρωτοβουλία των ιδιοκτητών των μαγαζιών εστίασης της νότιας παραλίας να χρωματίσουν την σκανδαλώδη για την εποχή, επονομαζόμενη στη συνέχεια «σκάλα Αξιώτη» (του τότε αντιδημάρχου), της οποίας την επένδυση με πέτρα Καρύστου έβαψαν με έντονα χρώματα, και στη συνέχεια γέμισαν το διαδίκτυο με τις απαραίτητες φωτογραφίες, η καινούρια ομάδα πολιτών-εθελοντών αποφάσισε να ζωγραφίσει πεταλούδες (πράσινες, κόκκινες, μπλε και κίτρινες βεβαίως-βεβαίως) σε... τενεκέδες και να «στολίσει» (όπως το βλέπει ο καθείς) έναν από τους καλύτερους αρχιτεκτονικά σκαλόδρομους που διαθέτει η πόλη. Κρίμα. ["εδώ"]

■  Αυτή η εθελοντική κίνηση γέννησε στους «ευτυχισμένους» κατοίκους της Καστοριάς απορίες μετά από ένα δημοσίευμα στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ τους ενημερώνουν ότι εμπνεύστηκαν (η εθελοντική ομάδα) από το μεγάλο έργο νοικοκυροσύνης του δημάρχου. Ποιός εμπνεύστηκε από ποιόν; Ποιός νοικοκυρεύει την πόλη; Η φουκαριάρα η μάνα μου νοικοκυρεύει το σπίτι της ή κάποιος άλλος; Ουπς! Σπαζοκεφαλιά.

■  Ο αντιδήμαρχος τουρισμού και διεθνών σχέσεων κ. Μουρατίδης (τον ξεχάσατε κιόλας ε;) ανακοίνωσε ότι το «Φεστιβάλ Αυλής» που καθιερώθηκε επί δημαρχίας Αγγελή, θα πραγματοποιηθεί και φέτος. Ουφ! Μία ανησυχία την είχαμε. Κι έτσι αδράξαμε την ευκαιρία να του προτείνουμε ένα υπέροχο πιάτο εδεσμάτων (από τα κονδύλια των πολιτιστικών εκδηλώσεων καλέ!) προσφορά στους «καθησυχασμένους» μετά την ανακοίνωση του δήμου ότι μεριμνά για την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας για τον covid– κατοίκους της Καστοριάς στον μπουφέ της “Αυλής”.

■  Ένα ορεκτικότατο πιάτο από τις “Εκκλησιάζουσες” (όχι καλέ αυτές των εκκλησιών της Καστοριάς):
Λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυποτριμματοσιλφιοκαραβομελιτοκατακεχυμενοκιχλεπικοσσυφοφαττοπεριστεραλεκτρυονοπτοκεφαλλιοκιγκλοπελειολαγῳοσιραιοβαφητραγανοπτερύγων.

■  Το πιάτο για το μπουφέ του φεστιβάλ της Αυλής, ίσως βγει λίγο ακριβό (κι αυτό). Αλλά σίγουρα, ο κ. Μουρατίδης και οι συνεργάτες του, για το καλό της Καστοριάς, θα βρουν τους κατάλληλους κωδικούς για την εισροή των χρημάτων. 

Καληνύχτα Ελλάδα
Όπου και να ‘σαι

(*) Η λέξη, που αποτελείται από 172 γράμματα, βρίσκεται στον στίχο 1169-1174 στις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, όπου οι γυναίκες ντύνονται άντρες και ψηφίζουν νόμο, ο οποίος μετατρέπει την αθηναϊκή δημοκρατία σε γυναικοκρατούμενη. Στα νέα ελληνικά, η λέξη αποδίδεται ως εξής: «Ένα πιάτο με φέτες ψαριών, καρχαρία και κομμάτια από κεφάλι σκυλόψαρου, που δημιουργούν μια μίξη με έντονη, πικάντικη γεύση. Κάβουρα με μέλι, τσίχλα και κοτσύφι από πάνω, αγριοπερίστερο, ένα κανονικό περιστέρι, λίγο ψητό κοτόπουλο, ένα λαγό κρασάτο και τραγανές φτερούγες για βουτήγματα».


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Ιουλίου 2020, αρ. φύλλου 1037. Δεύτερη φωτογραφία (που δεν αναρτάται εδώ): Στον ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Μεσοποταμίας την περασμένη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020. Η φωτογραφία "I love karantina" προέρχεται από το διαδίκτυο. Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της. 


8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος1/2/21

    Που ζείτε ωρε φουκαράδες; Για πια αρχόντισσα μιλάτε ωρε καημένοι; Καστοριά σημαίνει Σπιναλόγκα. Το καταλάβατε κ. Γιάνη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/2/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος3/2/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος3/2/21

    Καμαρώστε τους τρεις και την μία. Όλοι ευλαβείς χριστιανοί και ευλαβείς και στην [....]. Και εμείς οι έξυπνοι τους ψηφίζουμε. Μπράβο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος4/2/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος4/2/21

    Καμαρώστε τους τρεις και την μία. Όλοι ευλαβείς χριστιανοί και ευλαβείς και στην οικονόμα. Και εμείς οι έξυπνοι τους ψηφίζουμε. Μπράβο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος4/2/21

      Μας δουλεύετε ρε παιδιά; Και η λέξη οικονόμα είναι ύβρις;
      Ούτε στην χώρα του Ερντογκάν.

      Διαγραφή
    2. Έχετε δίκαιο ως προς την λέξη "οικονόμα", η οποία δεν είναι ασυνήθιστη στην κριτική για τους εκλεγμένους, και γι' αυτό την επαναφέρουμε.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ