27.12.21

ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Ένα συγγραφικό ταλέντο ανατέλλει


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 18.2.2021 | 1068

Και είναι ακόμα δέκα έξι χρόνων, στην πρώτη Τάξη του Λυκείου κατάφορτη με διακρίσεις και πρωτιές σε πανελληνίους κυρίως διαγωνισμούς και όχι μόνον. Μάλιστα δεν περιορίζονται οι άκρως επιτυχημένες επιδόσεις της μόνον στον φιλολογικό τομέα, αλλά επεκτείνονται με την ίδια επιτυχία στα Μαθηματικά και την Φυσική γεγονός που επιβεβαιώνει το πολύπλευρο ταλέντο της.

Η ΟΔΟΣ κατά καιρούς μας ενημέρωνε για τις διακρίσεις και τις πρωτιές σε βραβεία της Μαρίας Τσάμη. Ως που στην με αριθμό 1068 έκδοσή της της 18ης Φεβρουαρίου 2021 δημοσίευσε το Διήγημά της "Μαύρο χιόνι" από το τραγικό δράμα των Εβραίων του τόπου της που το προκάλεσε με τόσο βάρβαρο τρόπο ο Ναζισμός. 

Ένα διήγημα που θα το ζήλευαν ώριμοι με περγαμηνές λογοτέχνες διηγηματογράφοι για την συντακτική του δομή, την γλωσσική επάρκεια με την επιτυχημένη επιλογή των λέξεων όπου με λίγες τέτοιες δομούν προτάσεις που εκφράζουν με συναίσθημα και σαφήνεια τα νοήματα όπου θέλοντας και μη κάνουν τον αναγνώστη συμμέτοχο στα δρώμενα του διηγήματος. «…Ελευθερία!...με μιάς ανθίσανε όλες μαζί οι καρδιές. Έτρεξα να τον βρω… Τον βρήκα με τα μάτια ορθάνοιχτα! Ποτέ δεν ξαναείδα νεκρό με τέτοια φοβερά μάτια. Του έκλεισα τα μάτια και το στόμα με ένα φιλί…».  Και το παρήγορο ότι προδιαθέτει το αναγνώστη για το άρωμα που αναδύεται από τις ομορφιές της γενέθλιας πόλης της όπου με αυτό το άρωμα έχει ζήσει τα δέκα έξι χρόνια της.

Όμως τα διηγήματά της έχουν κριθεί με βραβεία και διακρίσεις από έμπειρους και καταξιωμένους λογοτέχνες και φιλολόγους και δεν αφήνουν περισσότερα περιθώρια σε έναν απλό αναγνώστη να πει και άλλα ακόμα παρά μόνον για αυτά που ένιωσε την ανάγκη να πει εντυπωσιασμένος. Βέβαια μέχρις εδώ ο δρόμος της Μαρίας Τσάμη ήταν ξεκάθαρος. Νομοτελειακά όμως είναι σίγουρο πως από εδώ και πέρα σιγά-σιγά θα γίνεται όλο και πιο δύσβατος για να μπορέσει να πετύχει την αίσια έκβαση των επιδιώξεών της με έναν καθοριστικό παράγοντα που είναι οι πανελλήνιες εξετάσεις όπου δεν είναι λίγες οι φορές που αποπροσανατολίζουν από το επιθυμητό. 

Αν και η πίστη μου είναι ακράδαντη πως η Μαρία θα τα καταφέρει για να πετύχει αυτό που θέλει. Και ότι δεν θα πάψει, κλέβοντας λίγο χρόνο από την επίπονη προετοιμασία της, να συνεχίσει να εξιστορεί τα βιώματα της και τις ανησυχίες της αντλώντας τις εμπνεύσεις της από τις ομορφιές και την ζωή του τόπου της. 

Πόσο μάλλον ακόμα με περισσότερη αγάπη και πάθος όταν η επιλεγμένη επαγγελματική κατεύθυνση οριστικοποιηθεί. Θα είναι αυτό μια συνέχεια πολιτιστικής προσφοράς στην πόλη της από όπου και αν βρίσκεται. Ας μην το ξεχνάει.


Υ.Γ. 1 Αφιερώνεται στους παππούδες της Γρηγόρη και τον θανόντα Αποστόλη

Υ.Γ. 2 Κακά τα ψέματα. Αυτός ο τόπος παράγει εξαιρέσεις που υπηρετούν την πολιτιστική του ύπαρξη και στο βαθύ παρελθόν και μέχρις το σημερινό παρόν. Μεγάλο όμως και ανεξήγητο το ατύχημα που δεν μπόρεσε εδώ και δεκαετίες να αναδείξει μια εξαίρεση ανδρός, Άρχοντα αυτής της πόλης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια εξαίρεση που θα έχει μοναδικό το πάθος και την απεριόριστη αγάπη να αναδείξει αυτήν την πόλη με τα προσόντα που διαθέτει σε Ελβετούπολη. 
Μια εξαίρεση που θα διαθέτει την ικανότητα να λύσει άμεσα τα χρονίζοντα προβλήματα της που αναγκάζουν αυτήν την πόλη να κατηφορίζει συνεχώς χωρίς καμιά ελπίδα να ανέλθει στο ύψος που της αξίζει. 
Μια εξαίρεση που θα δέχεται με κατανόηση την επισήμανση των λαθών της και όχι εκδικητική σε αυτούς που το τολμούν. 
Μια εξαίρεση που επιτέλους θα στεγάσει τον πολιτισμό και τις εκδηλώσεις του, αλλά και έναν αξιοπρεπή χώρο για την Δημοτική Βιβλιοθήκη, που δεν γνωρίζω αυτόν που αποφάσισε να λειτουργεί στον σημερινό αναξιοπρεπή για Βιβλιοθήκη χώρο, μόνον Τρίτη και Πέμπτη από ώρα 12:00 έως τις 15:00. 

Θ.Μ. 

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 11 Μαρτίου 2021, αρ. φύλλου 1071

Σχετικά:


4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος27/12/21

    Μαρία Τσάμη, εύγε. Ευχαριστώ από καρδιάς που διαφυλάσσεις τη μνήμη των δικών μου ανθρώπων, των Ελλήνων Εβραίων της Καστοριάς, μέσα από τη λογοτεχνία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος28/12/21

    Υποθέτω ότι οι απόγονοι των Ελλήνων Εβραίων της Καστοριάς που υπέφεραν τον Ναζισμό καταδικάζουν τις ναζιστικές μεθόδους του σημερινού εβραϊκού κράτους στην Παλαιστίνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος28/12/21

      Σσσςςςς φτού κακά, πιπέρι στο στόμα.....μην τους βάζης δύσκολα. Αυτοί ζούν και αναπνέουν για την Σιών....

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος31/12/21

    Τους μάζεψε ο γερό Ραβί τους γιούς του Ισραήλ κατάχαμα στην τάξη. Ψηλός, λιγνός καλοσυνάτος. Τα νεαρά λεχούδια, βλαστάρια της Σιών πήγε για να τους μάθει. Κι αρχήνισε να τους μιλά για τον Δαυίδ,αρχαίους θρύλους ιστορεί και τους μιλά με πάθος. Τους λέγει για δόξες του Ισραήλ,για τον Γιαχβέ τον εκλεκτό και ήρωες καμπόσους και κατορθώματα πολλά ώσπου ένας δα μικρός σηκώθηκε τον δάσκαλο γερό Ραβί κοιτάζει και ρωτάει...αλήθεια πες μας εσύ Ραβί που τόσα πολλά μας λές για θρύλους παλιούς του Ισραήλ και δόξες και ήρωες και στρατιώτες μην είναι ήρωες θαρρείς όλα αυτά τα κτήνη που σφάζουν τα μωρά παιδιά στην δόλια Παλαιστίνη;
    Ο δάσκαλος ταράχτηκε,η θυμησή του χιλιάδες χρόνια πίσω πετά, τα μάτια του βουρκώσαν, ένας εβραίος δύο χιλιάδες χρόνια πρίν το είχε πεί κι εκείνον τον σταυρώσαν....
    Από την εφηβική μου ποιητική συλλογή όταν μετά από τα πλάνα που παρακολούθησα στο δελτίο των ειδήσεων της κρατικής τηλοψίας πίσω στην δεκαετία του'80 με δύο ισραηλινούς στρατιώτες να κρατούν έναν έφηβο παλαιστίνιο και να του σπάζουν τους βραχίονες με πέτρες επειδή πετούσε πέτρες στα άρματα μάχης!!!
    Τέτοια γενναιότητα οι ισραηλινοί στρατιώτες προς τον πιτσιρίκο....

    Έρρωσθε οι Παλαιστίνιοι

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ