19.10.22

Λόγος & Αντίλογος



Mε την νέα περιπέτεια της θαλάσσης στο Ιόνιο πέλαγος και στα χωρικά νερά μας, ομιλώ για το ιταλικό πλοίο της γραμμής Ηγουμενίτσα-Μπάρι-Μπρίντιζι Ιταλίας και την θαυμάσια ετοιμότητα των αρχών του κράτους και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Σε δύο μέρες η χώρα μας έγινε πάλι η πρώτη σε ψυχική ανωτερότητα και σε ανθρώπινη ευαισθησία για τον κάθε κάτοικο-άνθρωπο γενικά της υφηλίου.
Η γενναιότητα, η αυτοθυσία των ειδικών μονάδων της χώρας με την αποστολή της προστασίας της ζωής και περιουσίας των πολιτών όπως λιμενικό, πυροσβεστική, χωροφυλακή, στρατός ξηράς και αεροπορίας, νοσοκομειακές υπηρεσίες, ειδικά σώματα καλά οργανωμένα, εξειδικευμένα και έμπειρα σε περιπτώσεις ατυχημάτων από ανθρώπινη αιτία ή δυσμενών καιρικών συνθηκών όπως φωτιές, σεισμοί, κατολισθήσεις, πλημμύρες κ.λπ. ή σαν την συγκεκριμένη ναυτική τραγωδία, καλούνται να πράξουν το καθήκον τους.
Η χαρά μου αυτή την ώρα είναι μεγάλη γιατί σύσσωμη πολιτεία, κυβέρνηση και κόμματα, έδωσαν τα συγχαρητήρια σ’ αυτές τις άξιες μονάδες, χωρίς το εγωιστικό-κομματικό πάθος το οποίο επέδειξαν ως τώρα και την κατασυκοφάντηση ορισμένων μονάδων, δήθεν για ολιγωρία, για ανικανότητα, κομματική εξυπηρέτηση και ό,τι πιο ανόητο εκστομίστηκε ακόμη και στην Βουλή, όπου αρκετοί βουλευτές ακόμη και αρχηγοί κομμάτων εκτέθηκαν. Όπως και τα ΜΜΕ που παρουσίασαν σε προηγούμενες περιπτώσεις μονομέρεια, και έστηναν λαϊκά δικαστήρια την ώρα που εξελίσσονταν τα περιστατικά, αυτοί είχαν μουρμούρες, ειρωνείες και στο στόμα τις καταδίκες των πραγματικών αγωνιζομένων.
Χρόνια τώρα ζούμε την ελεεινή φτηνή αντιμετώπιση των σωστικών οργάνων, αλλά όχι των κομμάτων, τα οποία ως τώρα δεν φρόντισαν να οργανώσουν αυτές τις υπηρεσίες (παντός καιρού) προστασίας, όπως λειτουργούν στις άλλες προηγμένες χώρες. Αλλά τί να πρωτοπείς; Όταν ακόμη ακούγεται το γελοίο σύνθημα από μορφωμένους, φοιτητές, μαθητές «Ανδρέα ζεις εσύ μας οδηγείς». Προφανώς μας οδήγησε στον Σημίτη, Γιωργάκη, στην λοταρία και στα μνημόνια.
Αν τα γράφω αυτά είναι γιατί πονώ ακόμη και ύστερα από το 2007 το 2015, το 2021 με τις πύρινες γλώσσες, οι οποίες κατέστρεψαν περιοχές τις χώρας, με προοδευμένες καλλιέργειες προϊόντων κυρίως εξαγωγής και χαμένων-καμμένων ανθρώπων, όπως στην Αχαΐα 84 νεκροί, στο Μάτι 102 νεκροί, και στην Τράπεζα "Μαρφίν" 5 νεκροί με το αγέννητο. Τουτέστιν 200 ψυχές αδικοχαμένες. Το μεγάλο κέρδος ευτυχώς της λαίλαπας των πυρκαγιών, ήταν τον Αύγουστος του 2021, όταν δεν καταγράφηκε κανένα θύμα στο τότε φρικτό εικοσαήμερα που καιγόταν η μισή Ελλάδα, από την Λαμία μέχρι Μεσσηνία και αρχαία Ολυμπία. 
Αν υπήρχαν θύματα τότε, θα ξεπερνούσαν το ένα εκατομμύριο, αλλά η αυτοθυσία της χωροφυλακής, της πυροσβεστικής εγχώριας και ξένης βοήθειας, αεροπορίας στρατού, λιμενικού και της συμμετοχής για πρώτη φορά των ιδιωτών σε τόση μεγάλη προσφορά νυχθημερόν, με την συνδρομή και του 112 αριθμού, από σπίτι σε σπίτι, σε κοτέτσι και αχυρώνα με τον χωροφύλακα επικεφαλής βαδιστή, η χώρα μας θα έμενε με οκτώ εκατομμύρια πληθυσμό. Έξω από τα 150 δισεκατομμύρια ζημιές στις περιοχές και στις καλλιεργήσιμες περιοχές, οι οποίες θα χρειασθούν 15 δισεκατομμύρια κάθε χρόνο έως και δέκα χρόνια για να επανέλθουν σε κανονική αποδοτική καλλιέργεια 
Αυτό όμως που με θλίβει πολύ είναι η μη αναγνώριση της ηρωικής αυτοθυσίας των οργάνων όπως προαναφέραμε στο εικοσαήμερο που παρακολουθήσαμε. Ξαφνικά ακολούθησε ένας απρόβλεπτος ανασχηματισμός, με καρατόμηση του υπουργού κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, του ανθρώπου που σχεδίασε και οργάνωσε τις μονάδες της σωτηρίας και λησμονήθηκε μαζί και η επιβράβευση των μαχόμενων δυνάμεων.
Αλλά και το δεύτερο που αργεί να φανεί είναι η δικαστική εξέλιξη των σαράντα και πλέον πυρομανών που έχουν συλληφθεί και παραπεμφθεί, οι οποίοι – δεν ξέρω αν τελούν υπό περιορισμό ή κινούνται ελευθέρως με πρόθεση να συνεχίσουν και εφέτος το έργο τους που ξέρουν καλά. Θα είναι μεγάλο λάθος της Δικαιοσύνης, δηλαδή των Δικαστηρίων, να μην δείξουν αυστηρότητα και τήρηση του ποινολογίου σ’ αυτά τα αναίσθητα άτομα για τις καταστροφές που προκάλεσαν στην χώρα και τους συνανθρώπους μας, που τους αξίζει ομολογουμένως βαριά ποινή.

Νικόλαος Αχιλ. Πρώιος
Νοτιομακεδόνας του Σύριζα


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Φεβρουαρίου 2022, αρ. φύλλου 1115.


3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος19/10/22

    Ο Χρυσοχοΐδης δεν είναι αυτός ο προοδευτικός πολιτικός που "χάιδευε" σωρηδών τους φοιτητές στα πανεπιστήμια;
    Αχ κύριε Πρώιε πως βγαίνει στην επιφάνεια το τομάρι του νοσταλγού της χούντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος20/10/22

      Το κακό δεν είναι να είσαι νοσταλγός της χούντας(μακάρι να ήτανε χούντα....) το κακό είναι πως το μπορντέλο της μεταπολιτευτικής κλεπτοκρατίας μας κάνει να την νοσταλγούμε.....

      Ο σαρκοβόρος Σκώληξ

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος20/10/22

    Μην φτάσουμε και σε τέτοια άκρα επειδή δεν δουλεύει το σύστημα. Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να το αλλάξουμε. Μερικοί όμως ονειρεύονται τους "παλιούς καλούς καιρούς της απριλιανής επανάστασης" όταν η μυστική έμπαινε στα σπίτια και μάζευε παλιοκουμμούνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ