20.1.23

Λόγος & Αντίλογος

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Ο θίασος των εικονικών εγκαινίων του φυσικού αερίου στην παραλίμνια περιοχή του Νοσοκομείου Καστοριάς, με επικεφαλής την επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη.


«Φυσικό αέριο ή αντλίες θερμότητας»


Κύριε Διευθυντά,

Διάβασα στην ΟΔΟ τους πανηγυρισμούς για την έλευση του φυσικού αερίου. Τους ίδιους πανηγυρισμούς έκανα και εγώ όταν καταφέραμε, μετά από δύο γραπτές αρνήσεις σε ισάριθμες αιτήσεις, να αποκτήσουμε πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου, πριν από δύο έτη, για την κατοικία μας στη Θεσσαλονίκη.

Λίγο αργότερα, πληροφορήθηκα ότι στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για εκπομπή μηδενικών ρύπων και από τις κατοικίες, δεν περιλαμβάνεται το φυσικό αέριο το οποίο θεωρείται, αν και σε μικρότερο βαθμό, ρυπογόνο. Μάλιστα δόθηκε και χρονικός ορίζοντας συμμόρφωσης των κατοίκων της χώρας, το έτος 2030 που δεν είναι μακριά. Βέβαια κάτω από τις Ελληνικές συνθήκες, είναι βέβαιο πως θα δοθούν παρατάσεις για άγνωστο αριθμό επιπλέον ετών. 

Την ίδια περίοδο πληροφορήθηκα ότι το πιο οικονομικά και περιβαλλοντικά συμφέρον μέσον θέρμανσης είναι οι αντλίες θερμότητας και μάλιστα χαμηλών θερμοκρασιών που συνδυάζονται με ενδοδαπέδια θέρμανση. Μάλιστα το σύστημα αυτό μπορεί να συνδυαστεί με απορρόφηση θερμότητας από το έδαφος ή/και με ηλιακούς θερμοσίφωνες που καθιστούν τη θέρμανση ακόμη πιο οικονομική. Επίσης, αν έχετε μονοκατοικία και σχεδιάσετε τη στέγη ώστε να έχει κατάλληλο νότιο προσανατολισμό, μπορείτε να βάλετε φωτοβολταϊκά στέγης και ουσιαστικά να απαλλαγείτε από δαπάνες ηλεκτρικού ρεύματος. Σήμερα υπάρχουν αντλίες θερμότητας οι οποίες για κάθε μια κιλοβατώρα ρεύματος την οποία καταναλώνουν, αποδίδουν 4-5 περίπου επιπλέον κιλοβατώρες θέρμανσης.

Αν λάβουμε υπόψη μας ότι άρχισε με πολύ επιθετικούς ρυθμούς η αντικατάσταση των αυτοκινήτων με ηλεκτρικά, η ηλεκτρική ενέργεια θα αποδειχθεί ως η μόνη ικανή να καλύψει τις ανάγκες των νοικοκυριών του πολύ προσεχούς μέλλοντος.

Το γεγονός ότι οι συνθήκες στη χώρα μας ευνοούν την ανάπτυξη της παραγωγής ρεύματος από φωτοβολταϊκά, μας παρέχει ένα πολύ ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα και πρέπει να καθιερώσουμε μια σειρά από μέτρα πολιτικής που θα οδηγήσουν στη ραγδαία ανάπτυξη αυτού του τομέα. Αυτό το οποίο λείπει παντελώς από τη χώρα μας είναι η ενημέρωση των καταναλωτών ώστε να κάνουν τις σωστές μακροχρόνιες επιλογές. Το Υπουργείο Ενέργειας δεν έχει καμιά παρόμοια δραστηριότητα και αναμένουμε πολύ σύντομα να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τα κατάλληλα προγράμματα ενημέρωσης και προσέλκυσης. 

Το μόνο μειονέκτημα των αντλιών θερμότητας είναι το αρχικά μεγάλο κόστος εγκατάστασης το οποίο όμως αποσβένεται σε 4-5 περίπου έτη από την εξοικονόμηση των δαπανών θέρμανσης. Η καθιέρωση χαμηλότοκων δανείων σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, η κινητοποίηση των Δήμων της χώρας για την ίδρυση Ενεργειακών Κοινοτήτων πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα. Η τελευταία μπορεί να προσφέρει και τεράστιο κοινωνικό έργο παρέχοντας δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια σε οικογένειες που αδυνατούν πραγματικά να καλύψουν τις ανάγκες τους. 

Ελπίζω να σας έδωσα αρκετά στοιχεία ή τουλάχιστον ερεθίσματα ώστε να αναζητήσετε περισσότερα στοιχεία με στόχο να επιλέξετε το κατάλληλο σύστημα θέρμανσης που σας συμφέρει οικονομικά και περιβαλλοντικά. Δυστυχώς η Ελληνική Πολιτεία με το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας δεν πληροφορεί υπεύθυνα τον Έλληνα πολίτη ώστε να επιλέξει τους πιο πρόσφορους οικονομικούς και περιβαλλοντικούς τρόπους κάλυψης των ενεργειακών του αναγκών. Κλασσικό παράδειγμα η διαφήμιση μέσω των ΜΜΕ πολύ φθηνών αλλά ενεργοβόρων συστημάτων θέρμανσης με αντιστάσεις που παρουσιάζονταν ως η ιδανική λύση στο πρόβλημα θέρμανσης με τις αρμόδιες αρχές να μην παρεμβαίνουν. 

Αναλογιστείτε αν είχαμε τη δυνατότητα της ενεργειακής αυτάρκειας σήμερα, πόσο ελάχιστα επώδυνη θα ήταν η ενεργειακή κρίση που έχει συμπαρασύρει όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες.

Γεώργιος Α. Δαουτόπουλος
Καθηγητής Γεωπονίας ΑΠΘ 
info@daoutop.gr


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Ιουλίου 2022, αρ. φύλλου 1133.

Σχετικά: 

4 σχόλια:

  1. Kostas Ioannou [fb]23/1/23

    Προς το παρόν φυσικό αέριο δημιουργείται από τα φασόλια γίγαντες Kορεστείων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παναγιώτης Ουσταμπασίδης [fb]23/1/23

      Έχουν τρελαθεί τα τελευταία χρόνια στις φωτογραφίες. Πώς θα εκμεταλλευθούν το οτιδήποτε για να κερδίσουν μια καρέκλα εξουσίας.. Αυτό δείχνει πόσο υποτιμούν την νοημοσύνη μας. Μας θεωρούν ηλίθιους και άβουλους. Αυτό έχει περάσει και στην τοπική αυτοδιοίκηση που έπρεπε να είναι τελείως διαφορετικά...
      Εύχομαι για το γενικό σύνολο να πάρουν το μάθημά τους στις εκλογές που έρχονται...
      Φτάνει η κοροϊδία.

      Διαγραφή
    2. Kostas Ioannou [fb]23/1/23

      Συμφωνώ πρόεδρε. Κι αν θέλουμε γουναρά δήμαρχο ας είναι κανονικός. Ευηπόληπτος, γόνος Καστοριανής οικογένειας και οικογενειάρχης. Αλλαγή τώρα τους πολιτικούς σαλτιμπάνγκους της λαχαναγοράς.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος23/1/23

      "κανονικός. Ευηπόληπτος, γόνος Καστοριανής οικογένειας και οικογενειάρχης". Εγώ ελπίζω να μην είναι εκμεταλλευτής εργαζομένων και να μην ρυπαίνει το περιβάλλον με τις φάρμες του.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ