20.12.08

ΟΔΟΣ: Σε ένα μέλλον

Πραγματοποιήθηκε επιτέλους, τις προηγούμενες ημέρες στην Νομαρχία Καστοριάς, μια πρώτη σύσκεψη των συναρμόδιων φορέων για την λειτουργία της αρχιτεκτονικής σχολής στην Καστοριά. Στην σύσκεψη που διοργάνωσε ο νομάρχης Καστοριάς κ. Κωνσταντίνος Λιάντσης συμμετείχαν μεταξύ άλλων καθηγητές και παράγοντες αρχιτεκτονικών σχολών και εκπρόσωποι του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (αναλυτικότερο ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες).

Στις δηλώσεις τους, τόσο ο νομάρχης Καστοριάς όσο και ο πρόεδρος της επιτροπής σπουδών του τμήματος Αρχιτεκτονικής Καστοριάς του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής κ. Ι. Κολιόπουλος, διατύπωσαν την πεποίθησή τους, ότι η Σχολή, θα είναι πραγματικότητα και θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010, ενώ το προεδρικό διάταγμα για την σύστασή της, αναμένεται να έχει δημοσιευθεί πολύ σύντομα.

Έτσι μετά από καθυστέρηση και παλινωδίες αρκετών ετών, σύντομα επίσης, θα έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες για την λήψη απόφασης σε σχέση με την έδρα της σχολής. Που σύμφωνα με τις χωρίς περιστροφές δηλώσεις του νομάρχη Καστοριάς, θα αναπτυχθεί στο σχολικό κτήριο της Κουμπελίδικης (έως τώρα 1ο γυμνάσιο) όπου θα διαμορφωθούν οι αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια και το κτήριο του αρχοντικού Σαπουντζή, όπου θα στεγαστεί η πρυτανεία.

Εντύπωση προκαλεί η διστακτικότητα με την οποία συνεχίζει να παρουσιάζεται και να σχολιάζεται το θέμα της έδρας της Σχολής. Μετά την πίεση και την κατατρομοκράτηση που είχαν προκαλέσει μερικοί γονείς και ελάχιστοι καθηγητές που αντιδρούσαν στην μόνη ρεαλιστική, αλλά και με όραμα (για την σωτηρία του παλιού κέντρου της πόλης) λύση για το 1ο γυμνάσιο, που υπάρχει και αναμένεται να αποκαταστήσει την ανισοκατανεμημένη ανάπτυξη της πόλης και μάλιστα με άμεσα αποτελέσματα, δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί και άλλοι δημόσιοι παράγοντες που έδειξαν σημαντικό έλλειμμα παρρησίας και θάρρους στο να υποστηρίξουν μια προειλημμένη απόφαση. Διότι η απόλυτα σωστή και τεκμηριωμένη αυτή λύση είχε ήδη αποφασιστεί ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς επί δημαρχίας κ. Δημητρίου Παπουλίδη. Επομένως όλα ήταν έτοιμα. Και η καθυστέρηση οφείλεται σ’ αυτούς που μονίμως βάζουν τρικλοποδιά στην Καστοριά.
(Η τελευταία απόπειρα ήρθε πρόσφατα από καθηγητή του ΤΕΙ Καστοριάς που προβάλλοντας και το κτηριακό ως πρόφαση, ζητεί να συγχωνευτεί το τμήμα Διεθνούς Εμπορίου του ΤΕΙ Καστοριάς στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου. Ξαφνικά δηλαδή, οι καθηγητές των ΤΕΙ να γίνουν καθηγητές Πανεπιστημίου. Έξυπνο).

Και όμως, ακόμη και τώρα, που όλα μοιάζουν να είναι θέμα σύντομου χρόνου, με εξαιρέσεις σαν κι’ αυτή του νομάρχη Καστοριάς, δεν είναι λίγοι όσοι εξακολουθούν να αναφέρονται στο περίπου αυτονόητο, με σεμνότητα και διστακτικότητα οδαλίσκης που επαναστατεί και επιχειρεί να χειραφετηθεί του χαρεμίου.

Εν πάση περιπτώσει, μετά την σύσκεψη τονίστηκε με έμφαση η ιδιαίτερη ιστορική και επιστημονική τεκμηρίωση που θα έχει σ’ αυτή την πόλη, η αρχιτεκτονική σχολή. Με πολλές εξαιρετικές βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, με (όσα απέμειναν) τείχη από τα χρόνια του Βυζαντίου και ακόμη πιο πριν, με (όσα περισώθηκαν) μνημειώδη ιδιωτικά κτήρια (αρχοντικά) που ανάγονται στους πρώτους αιώνες μετά την Άλωση, με καλλιτεχνικούς θησαυρούς (εικόνες, τοιχογραφίες και κειμήλια, πάλι όσα απέμειναν) μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας, με μνημεία κατακτητών (όπως το ιεροδιδασκαλείο) και το τζαμί κτισμένο πάνω σε εκκλησία που και αυτή με τη σειρά της ήταν κτισμένη πάνω σε αρχαίο ναό, με φυσική θέση και ομορφιά που παρά την μεγάλη υποβάθμιση και επιβάρυνσή του, προκαλούν ενδιαφέρον και θαυμασμό. Με όλα αυτά και με την μεγάλη αστική και κοσμοπολίτικη παράδοση που ενέπνευσε σε πολλές γενιές των κατοίκων της το παγκόσμιο εμπόριο της γούνας και οι παροικίες της στον δυτικό κόσμο, η πόλη της Καστοριάς αποτελεί ομολογουμένως ένα αρκετά ιδανικό περιβάλλον (και) για την αρχιτεκτονική σχολή.

Οι ουσιαστικές επιδράσεις της στην κοινωνική ζωή της πόλης, αναμένεται να φανούν στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της. Εκτός από τα συνέδρια και τις επιστημονικές συναντήσεις, η Καστοριά θα μπορούσε να αποτελέσει αναπόφευκτα ένα ζωντανό εργαστήρι μελέτης, προστασίας και ανάδειξης των αρχιτεκτονικών θησαυρών της πόλης και ιδίως των βυζαντινών εκκλησιών, ορισμένες από τις οποίες πέρα από την ιδιαίτερη ιστορική και θρησκευτική αξία, έχουν και μεγάλη αρχιτεκτονική αξία.

Όταν τελειώσουν όλα καλά και αρχίσει να λειτουργεί η Σχολή σε ένα χώρο που μοιάζει φυσιολογικός γι’ αυτήν, ίσως να μην αργήσει και η εποχή, που δεν θα είναι εύκολα πιστευτές και κατανοητές οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν τα περασμένα χρόνια από ελάχιστους, μεταξύ των οποίων διέκρινες ρομαντικούς, συντεχνιακούς, συναισθηματικούς, υπολογιστές και συμφεροντολόγους.

Η πολιτεία με τον νομάρχη, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το υπουργείο Παιδείας και τους άλλους αρμόδιους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας, έλαβαν επιτέλους την σημαντική απόφαση που θα τονώσει την πόλη και θα την βοηθήσει. Θα πρέπει βεβαίως και ο δήμος Καστοριάς, καθώς και οι υπόλοιποι φορείς της πόλης να ερευνήσουν και να προτείνουν άμεσα ιδέες και πρακτικές λύσεις για ζητήματα καθημερινότητας και λειτουργικότητας που θα συνδέσουν με επιτυχία και φιλικότητα, άρρηκτα την Σχολή με την πόλη της Καστοριάς. Ήδη έχει περάσει πολύτιμος χρόνος σ’ αυτή την κατεύθυνση και σε αυτό, ασφαλώς συνέβαλαν οι παλινωδίες και οι τρικλοποδιές.

Όμως η τοπική κοινωνία, πρέπει και οφείλει να ξεπεράσει τα συμπλέγματα και τα εμπόδια, για να αναπτύξει την αμφίδρομη σχέση που θα χρειαστεί να καλλιεργηθεί σε ένα μέλλον κατά το οποίο η Καστοριά, δεν θα είναι πια ποτέ η ίδια μ’ αυτή που μέχρι τώρα γνωρίζαμε.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 27.11.2008


Σχετικά κείμενα:  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ