19.11.09

ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ: Ένας Επίλογος...

Χρυσόστομε, σήμερα, 16 Σεπτ. 2009, που «έφυγες» δυστυχώς για πάντα..... θυμήθηκα αυτά που έλεγα για σένα όταν σε κάναμε Επίτιμο για την προσφορά σου στην Πνευμονολογία, ήταν Μάρτης του 2007 στο Συμπόσιο για τη Φυματίωση στο Hλέκτρα Palace στη Θεσσαλονίκη. Θεωρώ ελάχιστο φόρο τιμής να περάσω αυτά τα πολύ λίγα... για σένα, στο site Εταιρείας μας, έτσι για να σε θυμηθούν οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι ποιος ήσουν. Πιστεύω ότι αυτοί που σε γνώριζαν θα συμφωνήσουν απόλυτα μαζί μου για αυτά που σου γράφω!
«Αισθάνομαι πολύ περήφανος που στα πρώτα χρόνια της πνευμονολογικής μου πορείας, ήμουν μαθητής, βοηθός, συνεργάτης και φίλος του Χρυσόστομου Τζημάκα. Επέμεινα πολύ να τον τιμήσουμε αλλά η σεμνότητά του κόντεψε να μην μας το επιτρέψει.
Στο άκουσμα του ονόματός του μου έρχονται διάφορα στο μυαλό: γιατρός, καθηγητής, δάσκαλος, συγγραφέας, άνθρωπος της τέχνης, δεν ξέρω τι του ταιριάζει περισσότερο!
Ο Χρυσόστομος Τζημάκας σπούδασε ιατρική στο ΑΠΘ και στη συνέχεια υπηρέτησε επί διετία στο στράτευμα ως έφεδρος ανθυπίατρος και επί τριετία ως αγροτικός ιατρός. Το 1968-9 εντάχθηκε στην τότε Φυματιολογική Κλινική του ΑΠΘ, που μόλις 2 χρόνια είχε ιδρυθεί. Εκεί εργάστηκε σκληρά για την οργάνωση και συγκρότησή της σε συνεργασία με τον αείμνηστο καθηγητή Κωνσταντίνο Σταυρόπουλο και τον επίτιμο πρόεδρο της εταιρείας μας και ομότιμο καθηγητή κ. Χρήστο Βάμβαλη. Στη Πνευμονολογική κλινική του ΑΠΘ, όπως μετονομάσθηκε αργότερα η Φυματιολογική κλινική, πήρε τον τίτλο του ειδικού Πνευμονολόγου και αναδείχθηκε διδάκτορας, υφηγητής και αναπληρωτής καθηγητής. Υπήρξε ιδρυτής της ενιαίας μονάδος Βρογχοσκοπήσεων Βορείου Ελλάδος στο γεν. νοσ. "Γ. Παπανικολάου" και επιστημονικός σύμβουλος διαφόρων κλινικών τουνοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Επί 32 έτη δίδαξε το μάθημα της Πνευμονολογίας στους φοιτητές της Ιατρικής. Δίδαξε επίσης στην Οδοντιατρική σχολή του ΑΠΘ, στην Ανωτέρα Κρατική σχολή Αδελφών Νοσοκόμων, στην Ανωτέρα σχολή Πολέμου και στο "Ανοιχτό Πανεπιστήμιο" του δήμου Θεσσαλονίκης. Μετείχε ενεργώς στην εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των ειδικών Πνευμονολόγων, ως εκλεγμένος υπεύθυνος σπουδών του γεν. νοσ. "Γ. Παπανικολάου" και έδωσε πολλές διαλέξεις επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου, σε πολλές πόλεις της βορείου Ελλάδος. Αποχώρησε της ενεργού υπηρεσίας 5 έτη πριν την ολοκλήρωση της κανονικής επιστημονικής σταδιοδρομίας του και ενώ του είχε γίνει πρόταση για την ανέλιξη στην πρώτη βαθμίδα.
Συνέγραψε περισσότερες από 150 επιστημονικές εργασίες, που παρουσίασε σε 70 και πλέον ιατρικά συνέδρια, συμπόσια και στρογγυλές τράπεζες. Συνέγραψε ή συμμετείχε στη συγγραφή, το σχεδιασμό και την επιμέλεια έκδοσης 20 επιστημονικών διδακτικών συγγραμμάτων, διδακτορικών διατριβών ή υφηγήσεων και συνέβαλε στην οργάνωση 7 ελληνικών και διεθνών συνεδρίων. Δημιούργησε πλήθος διδακτικών αρχείων και οπτικοακουστικών μέσων διδασκαλίας, καθώς επίσης 11 επιστημονικές ταινίες 16mm με διεθνείς διακρίσεις: Δύο από τις ταινίες του επιλέχθηκαν για το Αρχείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και μια για τη Διεθνή Ταινιοθήκη Επιστημονικών Ταινιών. Δημοσίευσε πολλά λογοτεχνικά άρθρα και δοκίμια με λαογραφικό, ιστορικό και φιλοσοφικό περιεχόμενο. Ασχολήθηκε με την καλλιτεχνική αρχιτεκτονική μακέτα, τη ζωγραφική και τη φωτογραφία. Μέχρι σήμερα παρουσίασε τρεις ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και συμμετείχε σε 12 ομαδικές στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και την επαρχία. Στην Πρώτη Διεθνή Έκθεση Ιατρών Καλλιτεχνών, που έγινε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2004, πήρε το πρώτο βραβείο για την "υψηλή γνώση των κανόνων της ζωγραφικής". Πίνακες και μακέτες του βρίσκονται στο Δημαρχείο Καστοριάς και Ίωνος Δραγούμη, στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, στην πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και αλλού.
Όπως καταλαβαίνετε από τα τελευταία του έργα, η αποχώρησή του από τον Ιατρικό χώρο και μάλιστα πρώιμα δεν ήταν για λόγους υγείας όπως άφηνε να εννοηθεί αλλά για να πάει πιο κοντά στη «μεγάλη του αγάπη» την Τέχνη. Έτσι κι αλλιώς όμως το «στίγμα του» μας το άφησε ανεξίτηλο!
Ο Χρυσόστομος Τζημάκας συνέζευξε την Ιατρική Επιστήμη με τη Τέχνη.
Χρυσόστομε, εμείς όλοι εδώ σ' ευχαριστούμε για την πολύ σημαντική και πολύπλευρη προσφορά σου τόσο στη πνευμονολογία όσο και στην τέχνη!!»
Τα έργα σου μιλάνε…
Χρυσόστομε, Πολύ κρίμα που έφυγες...
Οι παντοτινοί σου φίλοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ