«Ωφέλιμον» γιατί, η ψήφος μου στο έκτο κόμμα ενδυνάμωνε τις πιθανότητες του να πετύχει την είσοδό του στη Βουλή, μία είσοδος η οποία, καθιστούσε αδύνατο τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. «Τερπνόν» γιατί, εκπλήρωνα την επιθυμία μου να μην δώσω, τουλάχιστον συνειδητά, το δικαίωμα στην κυβέρνηση Καραμανλή να διαχειριστεί, για άλλα τέσσερα χρόνια, τόσο άσχημα το δημόσιο χρήμα.
Θα ήθελα να γράφω ως ένας αισιόδοξος, φιλελεύθερος πολίτης, ο οποίος, παρ’ όλες τις απογοητεύσεις από πλευράς κυβέρνησης Καραμανλή, και θεωρώντας το κόμμα της τωρινής αξιωματικής αντιπολίτευσης ως τον πλησιέστερο εκφραστή της φιλελεύθερης παράταξης, επέλεξε να αντιμετωπίσει την διαφαινόμενη ήττα του κόμματος όσο πιο αισιόδοξα γίνεται και να στείλει εκπρόσωπο του στη Βουλή των Ελλήνων έναν καταξιωμένο ιατρό.
Κατά την προεκλογική περίοδο, σε μία παρέα που σχολίαζε τις υποψηφιότητες των βουλευτών Καστοριάς, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ειπώθηκε το εξής: «Άραγε θα αυξήσει τις παροχές του ο γιατρός αυτόν τον μήνα;» Σήμερα που το σκέφτομαι, λέω με όλη μου την ψυχή: «μακάρι να το έκανε!». Μακάρι ο γιατρός να ήταν πέραν του δέοντος σχολαστικός και να έδινε οξυγόνο ακόμη και για περιπτώσεις πρόληψης αναπνευστικών προβλημάτων. Μακάρι να το έπρατταν και όλοι οι γιατροί που εμπλέκονται στην πολιτική ζωή του τόπου. Μακάρι όλα τα χρήματα της κακοδιαχείρισης του συστήματος προμηθειών των ασφαλιστικών ταμείων να διοχετεύονταν, με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, απ’ ευθείας στους ασφαλισμένους και μόνο στους ασφαλισμένους, με την μορφή υπερβολικών παροχών. Μακάρι, γιατί θα ζούσαμε σε έναν κόσμο όμορφο, αγγελικά πλασμένο, όπου, το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων μίας τοπικής κοινωνίας θα ήταν πιο σοσιαλιστικό και από τους ιδρυτές του σοσιαλισμού! (1).
Τελικά δεν ήταν μονόδρομος το έκτο κόμμα. Υπήρχε και ο δρόμος του γιατρού. Η τοπική κοινωνία θα πρέπει να αναγνωρίσει την δισυπόστατη ευκαιρία που της παρουσιάζεται, με την εκπροσώπηση του νομού από έναν άνθρωπο ο οποίος, καταξιώθηκε επαγγελματικά μέσα σε έναν κλάδο διαφορετικό της γουνοποιίας.
Ευκαιρία γιατί επέλεξαν έναν άνθρωπο με εμπειρία στην δημόσια διαχείριση, με εμπειρία σε έναν τομέα με μεγάλο βαθμό κοινωνικής ευθύνης, εξίσου σημαντικό με τον κλάδο της γουνοποιίας. Ευκαιρία γιατί επέλεξαν έναν άνθρωπο που, ναι μεν είναι επιστήμονας, αλλά, δεν είναι τεχνοκράτης και έτσι δύσκολα θα προσεγγίσει τα προβλήματα των επιχειρηματιών και των εργατών με τον κυνισμό που επέδειξαν κάποιοι από τους προκατόχους του.
Η αλήθεια είναι ότι ο βουλευτής δείχνει έτοιμος μπροστά στην δική του ευκαιρία να υπηρετήσει από μία διαφορετική θέση τον καστοριανό λαό. Τα λόγια του τέως πρωθυπουργού τα έκανε πράξη. Την επομένη της εκλογής του, όντως σεμνά και ταπεινά, επισκέφτηκε και ευχαρίστησε τους συναδέλφους του στην υπηρεσία. Από την πρώτη μέρα έδειξε ότι, δεν έχει τον νου του στο πότε θα πάρει το πρώτο αεροπλάνο για Αθήνα.
Η αλήθεια είναι ότι η Καστοριά είναι τυχερή γιατί, ο εκπρόσωπός της κατεβαίνει στην Βουλή των Ελλήνων με ένα μεγάλο πλεονέκτημα: στην ελληνική γλώσσα οι λέξεις «στρατηγός» και «ιατρός» εμπεριέχουν το «κύριος!»
1.Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι ζούμε σ’ ένα κράτος όπου, οι αρμόδιοι για τις προμήθειες του ΕΣΥ υπουργοί αρνήθηκαν να εγκαταστήσουν σύστημα online διαγωνισμών. Εδώ και τρία χρόνια τους παραδόθηκε ολοκληρωμένο σύστημα κεντρικής ηλεκτρονικής παρακολούθησης του εξοπλισμού των νοσοκομείων, όπως για παράδειγμα πόσοι αξονικοί τομογράφοι υπάρχουν, πόσοι λειτουργούν, πόσοι και πότε αντικαθίστανται, σύστημα το οποίο δενχρησιμοποιήθηκε ποτέ! (βλ. Καθημερινή, 11/10/09, Κώστα Καλλίτση: «Η ληστεία του κράτους και η έννοια της αυστηρότητας»).
Η εμπειρία σε "ένα τομέα ευθύνης" δεν θα έπρεπε να έχει ένα διάλλειμα τουλάχιστον κατά την προεκλογική περίοδο; Πότε επιτέλους θα εξεταστεί ντόμπρα το θέμα της συμμετοχής ιατρών δημοσίων υπαλλήλων, εφοριακών και λοιπών δημοσίων λειτουργών στις εκλογικές διαδικασίες; Είμαστε τόσο ώριμοι ως κοινωνία για να επαφιόμαστε στην καλή πρόθεση και ευσυνειδησια του υποψηφίου; Αυτό δε αποτελεί υπαινιγμό κατά του κ. Τζηκαλάγια. Δεν αμφισβητείται η εντιμότητα του. Η de facto παραδοχή της είναι που ξενίζει, εδικά για το Ελληνικό γίγνεσθαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί είναι απαραίτητα λανθασμένη και κυνική η τεχνοκρατική προσέγγιση του θέματος της γούνας; Εν πάσει περιπτώσει, ποιά είναι αυτή η άλλη προσέγγιση, η μη τεχνοκρατική, σε ένα τέτοιο θέμα, πότε και με ποια αποτελεσματικότητα ακολουθήθηκε; Γιατί δεν επελέγη και για τους άλλους επαγγελματικούς κλάδους; Εκεί αρμόζει ο κυνισμός;