4.11.10

ΟΔΟΣ: Δίλημμα & δόλωμα


ΟΔΟΣ 28.10.2010 | 564

Δέκα περίπου ημέρες πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών και η κατάσταση στον Δήμο Καστοριάς δεν ξεκαθαρίζει. Με την έννοια ότι δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλείς προβλέψεις, ούτε και συμπεράσματα για το τελικό αποτέλεσμα. Αν εξαιρεθεί ο συνδυασμός που έχει επικεφαλής τον κ. Λ. Ζέγα, υποστηρίζεται επίσημα από το ΚΚΕ και επιτελεί περισσότερο μια αποστολή επιβολής του (κόμματος) ως συνολικής αντιπρότασης για το κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο της χώρας και ως δέκτη της δυσφορίας των πολιτών, όλοι οι υπόλοιποι (τρεις) συνδυασμοί, παρά τις διακριτές διαφορές τους, μοιάζουν να αγωνίζονται με το βλέμμα στο στόχο του δεύτερου γύρου των εκλογών.

Είναι βέβαιο ότι από το κλίμα που επικρατούσε ένα χρόνο πριν έχουν αλλάξει έστω και ελαφρώς, κάποια δεδομένα. Υπενθυμίζεται ότι τότε ήταν βέβαιη, όχι μόνο η (αυτονόητη) υποψηφιότητα του κ. Κ. Κοντόπουλου αλλά και του κ. Ε. Χατζησυμεωνίδη. Ο οποίος δεν άργησε να καταστήσει σαφέστατο ότι θα συμμετάσχει στον εκλογικό αγώνα με ή χωρίς χρίσμα από την Νέας Δημοκρατίας.

Γι’ αυτό είχε από τότε ξεκινήσει και μεταγραφές-προσχωρήσεις ακόμη και εν ενεργεία δημοτικών συμβούλων, γεγονός που διεύρυνε την κριτική. Διότι ενώ ο ίδιος είχε παραιτηθεί από δημοτικός σύμβουλος, ωστόσο συγκροτούσε ομάδα με την συμμετοχή δημοτικών συμβούλων άλλων συνδυασμών. Την ίδια περίοδο άρχισε να φημολογείται ως πιθανή η απόφαση του κ. Κ. Λιάντση να μεταπηδήσει από την καταργούμενη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στην μίνι νομαρχία του διευρυμένου Δήμου Καστοριάς. Έτσι είναι όμως φανερό ότι όσα άλλαξαν μέσα σε ένα χρόνο δεν άλλαξαν τόσο αισθητά ώστε να σχηματισθεί σαφές ρεύμα στην κοινή γνώμη.

Αυτά σε συνάρτηση με την τακτική των υποψήφιων συνδυασμών που αποφεύγουν την σαφή πολιτικοποίηση των εκλογών για τον Δήμο Καστοριάς (με εξαίρεση την υποψηφιότητα του κ. Κ. Λιάντση ο οποίος όχι μόνο ζήτησε, αλλά και απαίτησε δημόσια στήριξη από την Ν.Δ. και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο έκφρασης της), έχουν συνέπεια να λειτουργούν μεταξύ τους οι συνδυασμοί, περίπου ως συγκοινωνούντα δοχεία. Χωρίς κομματικούς φραγμούς και ιδεολογικά διλήμματα ή προκαταλήψεις, υποψήφιοι σύμβουλοι που φαίνεται να ανήκουν στην Νέα Δημοκρατία ή στο ΠαΣοΚ, συμμετέχουν και στα 3 ψηφοδέλτια.

Αυτό με την σειρά του έχει σαν συνέπεια την διατήρηση ενός (φαινομενικά) μετριοπαθούς κλίματος αντιπαράθεσης. Το οποίο, προς το παρόν τουλάχιστον εκδηλώνεται με την μάχη των σταυρών των υποψηφίων συμβούλων. Παράλληλα το κλίμα συμβάλλει ώστε ο δεύτερος γύρος να μοιάζει τελικά με ταινία αγωνίας. Διότι απλά, παρά τις εκατέρωθεν καταγγελίες και τα δηκτικά σχόλια που ανταλλάσσονται μεταξύ των συνδυασμών των κ.κ. Λιάντση και Χατζησυμεωνίδη, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, στο εκλογικό σώμα δεν σχηματίσθηκαν… ανομολόγητα πάθη και μίση. Τα οποία θα μπορούν αν και εφ’ όσον προκληθούν, να εκτονωθούν στον δεύτερο γύρο της 14ης Νοεμβρίου, εκλέγοντας ίσως και τον 3ο του πρώτου γύρου.

Η προεκλογική προσπάθεια περιορίζεται έως στιγμής (στον απολύτως στοιχειώδη βαθμό) στο επίπεδο των προσωπικών συγκρίσεων των υποψηφίων δημάρχων. Αλλά και μερικών από τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος διευρυμένος Δήμος Καστοριάς. Κατά ένα παράξενο λόγο αποφεύχθηκε η καλλιέργεια αισθημάτων χάσματος σε επίπεδο βάσης.
Αξιοπρόσεκτο είναι επίσης το γεγονός ότι άρχισαν να λειτουργούν μηχανισμοί συσπείρωσης με τοπικιστικά και άλλα κοινωνικά κριτήρια, προκειμένου οι συνδυασμοί καθώς και κάποιοι υποψήφιοι σύμβουλοι να ταυτισθούν με τον ρόλο που διεκδικούν.

Απ’ αυτή την διαδικασία δεν ξέφυγε ούτε και η συνθηματολογία ορισμένων, η οποία ακόμη και όταν δεν είναι ρητορικά τολμηρή μπορεί να είναι λούμπεν. Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν και στους τρεις κυρίαρχους συνδυασμούς, γεγονός που αποδίδεται στις αδυναμίες του «Καλλικράτη» να αναβαθμίσει πραγματικά τον ρόλο και το επίπεδο της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης. Ως φαινόμενο προκαλεί σκεπτικισμό για το αν η αδιαφορία των πολιτών μετατρέπει τον πολιτικό στίβο σε Καιάδα.
Επιπλέον τα διλήμματα στο πρόσωπο του επόμενου δημάρχου, αν και είναι υπαρκτά και οφθαλμοφανή, δεν «έγραψαν» όσο θα έπρεπε. ‘Όχι τουλάχιστον ως το βράδυ της π. Τρίτης που εκτυπωνόταν αυτό το φύλλο.

Μπορεί να εκπροσωπήσει μαχητικά και να ενώσει τον νέο Δήμο Καστοριάς ο κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδης όπως υπόσχεται; Έχει μέλλον το όραμα ενός Δήμου που, αν με βάση τις προγραμματικές διακηρύξεις του δεν λειτουργεί ως πολυϊατρείο, θα θυμίζει πολυθέσιο σχολείο; Μήπως μερικά από τα προσωπικά συνθήματα των συμβούλων του δικαιολογούν παρεξηγήσεις και δεν συμβάλλουν στην δημιουργία δημοτικής συνείδησης; Μήπως μερικοί υποψήφιοι λόγω του ότι έχουν εκλεγεί κατ’ επανάληψη σύμβουλοι με πολλούς και διάφορους συνδυασμούς, είναι κάπως ξεπερασμένοι;

 Μπορεί να πείσει, όσους απαιτούνται και χρειάζεται για να εκλεγεί -αν προκριθεί φυσικά- στον δεύτερο γύρο ο κ. Κ. Κοντόπουλος; Θα κατορθώσει με την διαρκώς προβαλλόμενη μαχητικότητά του (για την οποία οφείλει να αποδείξει ότι δεν είναι απλός θόρυβος) να βγάλει την Καστοριά από το τέλμα της τελευταίας 10ετίας, το οποίο στα τελευταία 4 χρόνια έλαβε πρωτοφανείς διαστάσεις; Μπορεί να πείσει ότι η ομάδα του είναι έτοιμη; Ότι λειτουργώντας συνεργατικά έχει την δύναμη να πείσει τους πολίτες της Καστοριάς να κάνουν το μεγάλο βήμα δοκιμής έξω από κομματικά στεγανά; Πού σταματά ο χρονικός αλλά και ο πολιτικός ορίζοντας του ίδιου;

Μπορεί ο κ. Κ. Λιάντσης να πείσει ότι η επικαλούμενη εμπειρία του στα νομαρχιακά και πολιτικά πράγματα τα τελευταία 16 χρόνια, και το μάλλον χαμηλό προφίλ που συνοδεύει την φήμη του που μέχρι τώρα του έδωσε μόνο νίκες, αρκεί όχι μόνο για τα 3,5 χρόνια της πρώτης θητείας του νέου δημάρχου, αλλά κυρίως για τα επόμενα 5 χρόνια της δεύτερης και επόμενης θητείας; Που προφανώς θα χρειαστεί ο νέος δήμαρχος για να κεφαλοποιήσει την προσπάθειά του;

Μπορούν να υποσχεθούν ότι με υποψήφιους, συμβούλους, αντιπάλους ή και αξιωματούχους του νυν δημάρχου κ. Τσαμίση (τον οποίο ορισμένοι συνυπεύθυνοι εγκαταλείπουν εσπευσμένα στα όρια της πολιτικής απρέπειας) θα σώσουν τον διευρυμένο Δήμο, αφού πρώτα έφεραν την Καστοριά στην εικόνα που παρουσιάζει σήμερα;

Ποιος από τους υποψήφιους μπορεί να είναι δήμαρχος Καστοριάς έως το 2014 και ακόμη παραπέρα το 2019; Ποιος από τους τρεις θα έχει δώσει ώθηση; Μήπως και οι τρεις, ή μόνο ο ένας απ’ αυτούς; Μήπως αντί για εκλογικά διλήμματα πετιούνται στους ψηφοφόρους δολώματα, στα οποία ενδεχομένως μπορούν να τσιμπήσουν ακόμη και οι υποψήφιοι; Θα εκλεγεί ο επόμενος δήμαρχος για το δίλημμα ή για το δόλωμα των εκλογών;

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Οκτωβρίου 2010, αρ. φύλλου 564

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ