2.11.10

ΟΔΟΣ: Κρυφές ματιές


Η κατάσταση που άφησαν πίσω τους οι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές στον νομό και τους δήμους της, ιδίως δε στην πόλη της Καστοριάς, μόνο με πεδίο μετά την μάχη μπορεί να συγκριθεί. Όχι τόσο βέβαια εξ αιτίας των θυμάτων ή των καταστροφών που άφησαν στο πέρασμά τους, αλλά κυρίως για την εικόνα πολιτικής και αυτοδιοικητικής πενίας, ανασφάλειας. Για το κορυφαίο συναίσθημα μελαγχολίας και αγωνίας που κυριαρχεί στους πολίτες σε σχέση με το μέλλον των πόλεών τους. Ακόμη και σ' αυτούς που ψήφισαν "δαγκωτό", χωρίς περίσκεψη και χωρίς πολιτική αιδώ.

Τέτοιο ήταν το "ανακοινωθέν" του βουλευτή Καστοριάς κ. Ανέστη Αγγελή, με το οποίο σχολίασε τα αποτελέσματα των εκλογών στον νομό Καστοριάς. Σ' αυτό εκτός από την αρετή της ανοχής και της βουλευτικής μεγαθυμίας που εκπέμπει, με επιθετικούς προσδιορισμούς για "δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες προωπικές πικρίες", διακρίνει κανείς και την λεπτή πολιτική ειρωνία που δεν αρμόζει σε ιππότη, όσο ταιριάζει σε ιππέα της πολιτικής ζωής του τόπου που είναι φανερά αποστασιοποιημένος και δεν δείχνει να έχει συναίσθηση των ευθυνών της θέσης του.

Πολύ απλά δεν χρειάζεται να γίνει κανείς βουλευτής για να διδάξει σε διάγγελμα με ύφος πολιτειολόγου το ειδικό βάρος της εκφρασμένης λαϊκης ετυμηγορίας μέσω των εκλογών και την αξία του στην λειτουργία της Δημοκρατίας. Αυτές είναι περιττές εισαγωγές.  Με δεδομένο δε ότι στους Δήμους Καστοριάς, Άργους Ορεστικού, Μεσοποταμίας, Αγίας Τριάδος, (ίσως και σε άλλους) κέρδισαν "ανεξάρτητοι" υποψήφιοι δήμαρχοι και όχι αυτοί που υποστηρίζονταν επίσημα από την Νέα Δημοκρατία (εξαιρείται ο Δήμος Άργους Ορεστικού), απορίας άξιο είναι πώς ακριβώς εξηγεί το (δις επαναλαμβανόμενο) συμπέρασμά του ο κ. Ανέστης Αγγελής ότι τα αποτελέσματα των εκλογών "πολύ περισσότερο στον νομό Καστοριάς απέδειξαν την κυριαρχία των πολιτικών δυνάμεων που πρόσκεινται στην Νέα Δημοκρατία" αφού στους πιο καίριους δήμους, αλλά και στον Δήμο Νεστορίου, οι κομματικές επιλογές ναυάγησαν. 

Για ένα ακόμη λόγο επομένως οι πολίτες του νομού, και ιδίως του Δήμου Καστοριάς δεν είχαν ανάγκη τα δήθεν ανώδυνα και χωρίς ουσία σχόλια του κ. Ανέστη Αγγελή για τα περίπου αυτονόητα, αλλά έχουν ανάγκες τα έργα και τις σαφείς πολιτικές πράξεις. Προεκλογικά και ιδίως μετεκλογικά. Διότι μπορεί στο μήνυμά του να διαβεβαιώνει ότι "προχωρούμε σταθερά στην εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος", αλλά στον νομό Καστοριάς όχι μόνο το μεταρρυθμιστικό, αλλά ούτε το (εξαγγελθέν πανηγυρικά από τον ίδιο) 3ο πρόγραμμα του ραδιοφώνου δεν έγινε ακόμη αντιληπτό.

Πρόκειται λοιπόν για το πρώτο ανακοινωθέν του βουλευτή της ΝΔ που ουδόλως υστερεί στο πολιτικό καθεστωτικό στίγμα του συναδέλφου του κ. Φιλίππου Πετσάλνικου, για τον οποίο ακόμη κι' αν δεν γράφουν τα ΜΜΕ της Καστοριάς (προφανώς αισθάνονται ότι ευρίσκονται ενώπιον ενός ιερού αβάτου) ασχολούνται ευτυχώς οι μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες (όπως το "Βήμα") οι οποίες εγκωμιάζουν ανάλογα, το προσωπικό στίλ του κ. Φιλίππου Πετσάλνικου. 

Πάντως παρά τις ήττες του ΠαΣοΚ στην Καστοριά, το πολιτικό θέμα που προέκυψε από τις εκλογές των δύο γύρων στον νομό και τους δήμους του νομού Καστοριάς εξακολουθεί να αφορά πρωτίστως το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Καθώς και τις υπερβολικές προσδοκίες μέσω της ακατάσχετης παραχολογίας και των αλόγιστων υποσχέσεων στις οποίες προσχώρησαν σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι της ΝΔ, από τον νομάρχη Καστοριάς κ. Κων/νο Λιάντση, μέχρι τον "αντάρτη" κ. Ιωάννη Τσαμίση, ο οποίος αν και "ανεξάρτητος" υποστηρίχθηκε υπογείως από τις "κορυφές" του κυβερνώντος κόμματος στην Καστοριά. 

Γι' αυτόν τον απλούστατο λόγο το βράδυ του θριάμβου του δευτέρου γύρου, αυθόρμητα από το εκλογικό του κέντρο, εμφανίσθηκε κάποια κυρία -την κυρία Λουκά της τοπικής Ν.Δ. θύμιζε- η οποία μέσα στο ρητορικό αναφιλητό της χαράς της, δεν ξέχασε να ευχαριστήσει και το κόμμα της Ν.Δ. (που κατά τα άλλα υποτίθεται ότι υποστήριζε τον κ. Γ. Καπαχτσή), για την υποστήριξη που προσέφερε στον νέο δήμαρχο Καστοριάς. Τέτοια αθωωότης και αγνότης.     

Κατά τα λοιπά στην Νέα Δημοκρατία, με πρωτοβουλία και ευθύνη του βουλευτή της, οφείλουν να αναλύσουν, στα σοβαρά, τους λόγους και τις αιτίες που οδήγησαν στην συντριβή του επίσημου χρισμένου κ. Γ. Καπαχτσή. Ο κ. Κ. Σημαιφορίδης το υποσχέθηκε ήδη από το... 1998 που έχασε τις εκλογές ο κ. Γ. Σιώμκος, αλλά από τότε πέρασαν έτη πολλά και άπρακτα. Διότι το συγκριτικό πλεονέκτημα στο πεδίο των διεκδικήσεων και της άμιλλας μεταξύ των δημάρχων του νομού Καστοριάς, τουλάχιστον σε επίπεδο ανταγωνισμού και μαχητικότητας, θεωρείται ότι δεν ανήκει πια στην πόλη της Καστοριάς. Πέρασε στα χέρια άλλων.

Όσοι ισχυρίζονται ότι για την ήττα του κ. Γ. Καπαχτσή ευθύνεται μόνο η ανασφάλεια που προκαλούσε η ηλικία του και η παρατεταμένη παρουσία του στα κοινά της Καστοριάς, καλά θα κάνουν να μην λησμονούν ότι τα ίδια αποτελέσματα καταποντισμού είχε η ΝΔ στις δημοτικές εκλογές το 1994, 1998 και 2002 χωρίς οι τότε υποψήφιοι να έχουν τα ίδια αρνητικά χαρακτηριστικά με αυτά του κ. Γ. Καπαχτσή. Ακόμη δε και ο κ. Ι. Τσαμίσης ως επίσημα υποστηριζόμενος από την Ν.Δ. το 2002 είχε αποτύχει. Με αποτέλεσμα 4 χρόνια μετά όσοι (και ακόμη περισσότεροι) απ' αυτούς που τον θεωρούσαν λιγότερο κατάλληλο να γίνει δήμαρχος το 2002, να τον αποθεώσουν με το 73,29% των ψήφων. Άρα άλλος είναι ο λόγος.

Επομένως η διαβεβαίωση της "κατανόησης και της συμπάθειάς μας" που προσέφερε πληθωρικά (ο πληθυντικός της μεγαλοπρέπειας χρησιμοποιήθηκε από τον ίδιο) ο κ. Ανέστης Αγγελής είναι ευχολόγια και φλυαρίες που ταιριάζουν μόνο σε τοπικά συμβούλια. Από τους βουλευτές, ιδίως όσους ανήκουν σε κυβερνητικά κόμματα και διαθέτουν εμπειρία, ο κόσμος απαιτεί και αναμένει ώριμες πολιτικές εξηγήσεις και αναλύσεις. Όχι χτυπηματάκια στην πλάτη και κρυφές ματιές.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Νοεμβρίου 2006 | αριθ. φύλλου 371


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ